Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

Laatste koers (eur) Verschil Volume
0,881   +0,025   (+2,86%) Dagrange 0,843 - 0,882 8.243.635   Gem. (3M) 6,4M

Sectornieuws - biotech

6.527 Posts
Pagina: «« 1 ... 290 291 292 293 294 ... 327 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 21 oktober 2021 17:15
    Pfizer/BioNTech: derde prik biedt hoge bescherming
    Van onze redacteur 16:01

    Een derde prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech is voor 95,6% werkzaam tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een studie van de twee fabrikanten, die werd uitgevoerd in een periode waarin de besmettelijke deltavariant veelvuldig voorkwam.

    Aan het onderzoek naar de werking van het zogenaamde 'booster shot' namen meer dan tienduizend mensen van zestien jaar en ouder deel. Zij waren allemaal al tweemaal met Pfizer/BioNTech gevaccineerd. Een deel van hen kreeg daarna een placebo, een deel van hen kreeg een derde prik. Tussen de tweede prik en de derde prik of placebo zat vaak elf maanden tijd.

    'Deze resultaten zijn opnieuw bewijs voor de voordelen van boosters', zei Pfizer-ceo Albert Bourla donderdag in een persverklaring. 'Wij denken dat een derde prik een belangrijke rol kan spelen in het bestrijden van de pandemie en in de terugkeer naar het oude normaal', voegde BioNTech-oprichter en ceo Ugur Sahin daaraan toe.

    De bedrijven zijn van plan om de resultaten van de studie aan te leveren bij het Europese Medicijnagentschap EMA en de Amerikaanse toezichthouder FDA, de instellingen die het gebruik van vaccins in Europa en de Verenigde Staten keuren. De Amerikaanse en Europese toezichthouders hebben een een derde dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin al goedgekeurd voor patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1416725/pfizer-bi...
  2. forum rang 10 voda 22 oktober 2021 09:09
    Iedereen een eigen varken voor reserve-organen
    Rob de Lange 06:11

    De techniek om menselijke organen te laten groeien in een varken of een aap is binnen handbereik. Het zou het tekort aan organen kunnen oplossen, maar willen we het ook?

    Varkens worden het geschiktst geacht als orgaandonor. De organen van een varken hebben min of meer dezelfde omvang als de menselijke en genetisch staat de krulstaart dichter bij ons dan vrijwel elk ander dier.

    In het hol van de leeuw, of liever gezegd van het varken. Op de jaarlijkse Dutch Pork Expo in de Brabanthallen in Den Bosch vormden vorige week de medewerkers van het Rathenau Instituut een opmerkelijke verschijning te midden van de verzamelde Nederlandse varkenshouders. Met een vragenlijst in de hand verleidden de drie enquêteurs de bezoekers tot een praatje in het kader van de dialoog ‘Het dier als donor’.

    Het onderzoeksinstituut brengt in samenwerking met NEMO Kennislink in kaart wat Nederland vindt van de vraag of je menselijke organen in dieren mag kweken om zo het tekort aan donoren op te lossen. Jaarlijks sterven meer dan honderd mensen wegens een gebrek aan donoren. Zo’n 1200 personen staan op een wachtlijst. Het is vervolgens aan de politiek om met de uitkomst van de Rathenau-raadpleging de Embryowet eventueel zo aan te passen dat onderzoekers stappen vooruit mogen zetten om de grens tussen mens en dier te laten vervagen.

    Bij uitstek geschikt
    Het varken zou bij uitstek geschikt zijn voor dergelijke controversiële experimenten. Andere dieren stuiten doorgaans op bezwaren. De olifant is te groot, de dolfijn te lief en de mensaap lijkt te veel op ons. Maar nog belangrijker: de organen van een varken hebben min of meer dezelfde omvang als de menselijke en genetisch staat de krulstaart op vier poten dichter bij ons dan vrijwel elk ander dier. ‘Varkenshouders begrijpen als geen ander hoe het zit met de gezondheid en het welzijn van varkens, maar zijn ook gewoon burgers met een mening hierover’, legt Petra Verhoef uit. Zij is coördinator onderzoek en dialoog voor het thema ‘Maakbare levens’ bij het Rathenau Instituut en verantwoordelijke voor de dialoog ‘Het dier als donor’.

    Al sinds 2003 vinden er discussies plaats over de noodzaak de Embryowet aan te passen en het gebruik van zogeheten cybriden en chimaeren te reguleren. Bij een cybride wordt een menselijke celkern ingebracht in een eicel van een dier waarvan de dierlijke eigenschappen zijn ‘uitgezet’. De eicel die dan ontstaat, is voor 99% menselijk.

    Bij een chimaera werkt het net anders en worden menselijke stamcellen bij een dierlijk embryo ingebracht. In beide gevallen vindt er vermenging plaats en is er sprake van deels mens, deels dier. Daarnaast zouden chimaeren geschikt zijn om nieuwe medicijnen op te testen.

    ‘Het is begrijpelijk dat wetenschappers het gedrag van menselijke cellen in dieren willen bestuderen. Maar de overheid zal dit soort gevoelige wetgeving alleen aanpassen bij voldoende maatschappelijke steun’
    Hete aardappel
    De Tweede Kamer schuift de Embryowet al jaren als een hete aardappel voor zich uit. In 2006 vond de eerste evaluatie plaats, gevolgd door een tweede in 2012 en afgelopen jaar was er voor de derde keer een tussenrapportage. Voor politici is de twijfel wellicht begrijpelijk, gezien de medisch-ethische dilemma’s die de wet met zich meebrengt.

    De intentie van de wetgever is ‘het evenwicht tussen respect voor menselijk leven en waardigheid enerzijds en het belang van de genezing van ziekten en welzijn anderzijds te realiseren’. Maar, zo luidt een van de conclusies, ‘er zijn tegelijkertijd knelpunten die een optimale werkzaamheid van de wet in de weg staan’.

    Voor onderzoekers begint de tijd te dringen. ‘Met de klinische en wetenschappelijke vooruitgang zijn de knelpunten sinds de eerste evaluatie eerder toe- dan afgenomen’, zo staat te lezen in de derde evaluatie.

    Hartkleppen van een varken kennen we al als dierlijk hulpstuk dat in een mensenlichaam kan worden gebruikt. Maar daarbij gaat het om kraakbeen dat ‘geschoond’ is van dierlijke cellen. En juist deze week wisten Amerikaanse artsen een bewerkte varkensnier in een (hersendode) patiënt te transplanteren. Het kweken van organen in een andere soort wordt nog slechts mondjesmaat toegepast. In de VS, China en Japan hebben wetenschappers minder wettelijke beperkingen en zijn er voorbeelden van de transplantatie van een varkenshart in een baviaan en blijkt het mogelijk menselijke cellen te laten groeien in apenembryo’s.

    Hoe kweek je een menselijk orgaan, zoals een alvleesklier, in een dier? Wetenschappers schakelen in een varkens­embryo de genen uit die ervoor zorgen dat de alvleesklier zich ontwikkelt. Vervolgens brengen ze menselijke stamcellen in het embryo, die hier uitgroeien tot een menselijke alvleesklier.
    Wettelijk verbod
    De technieken zijn ook in Nederland aanwezig, maar onderzoekers passen ze niet toe. ‘Ze begrijpen dat de onduidelijkheid in de Embryowet geen vrijbrief geeft om menselijk weefsel in een dier­embryo te brengen, wetende dat dit ­medisch-ethisch buiten de intentie van de wet ligt’, zegt Verhoef. Een aanpassing in de Embryowet kan daar een einde aan maken.

    Verhoef: ‘Het is begrijpelijk dat ­wetenschappers nieuwe inzichten willen krijgen door het bestuderen van de groei en ontwikkeling van menselijke cellen in dieren. Net zolang totdat het embryo uitgroeit tot een biggetje om te zien of er echt een menselijke lever of alvleesklier is gevormd. Maar het is duidelijk dat de Nederlandse overheid dergelijke medisch-ethisch gevoelige wetgeving alleen wijzigt of tot stand brengt als er voldoende maatschappelijke steun voor is.’ Wetenschappers maken zich volgens Verhoef zorgen dat een blijvend verbod buitenlandse laboratoria een onoverbrugbare voorsprong geeft. ‘Dan bestaat de kans dat alleen patiënten met geld zich kunnen laten behandelen in het buitenland. Daarom moet er altijd parallel gewerkt worden aan goede alternatieven.’

    Hoe werkt het? Verhoef geeft een voorbeeld van hoe het in de toekomst zou kunnen gaan: ‘Stel, een patiënt heeft een alvleesklier nodig. Wetenschappers schakelen dan via een nieuwe techniek in een varkensembryo de genen uit die ervoor zorgen dat de alvleesklier zich ontwikkelt. Vervolgens brengen ze menselijke stamcellen, ontwikkeld uit huidcellen, in het embryo. Aangezien het varkensembryo zelf geen alvleesklier meer kan ontwikkelen, zullen de menselijke stamcellen, die nog tot alle mogelijke cellen kunnen uitgroeien, dit doen.’

    Wisselende reacties
    Uiteindelijk zal het volgroeide varken een menselijke alvleesklier hebben die kan worden gebruikt voor de patiënt. ‘Of dat ook gaat lukken is nog heel ­onzeker en het ligt in elk geval ver in de toekomst’, geeft Verhoef toe.

  3. forum rang 10 voda 22 oktober 2021 09:13
    Deel 2:

    De bezoekers aan de Dutch Pork Expo reageren zeer wisselend. Sommige van hen zien onmiddellijk een nieuw verdienmodel aan de horizon verschijnen. Bij een enkeling slaat de fantasie op hol. ‘En dan sluiten we net als in de film The Matrix de varkens aan op een virtuele wereld met veel groen en buitenlucht’. Anderen hebben twijfels. Ze vrezen bijvoorbeeld voor nog strengere regels op het gebied van hygiëne, hetgeen ten koste zal gaan van dierenwelzijn. En misschien erger: ten koste van het toch al niet bijster florissante imago van de sector. Een kleine meerderheid vraagt zich af of we dan nog wel het vlees willen eten. Nog los van de vraag wat er bij voortplanting van de donorvarkens gebeurt. Een enkeling oppert de mogelijkheid dat iedereen zijn eigen gepersonaliseerde varken krijgt om preventief vast wat organen te kweken.

    Voor de meeste burgers is het onbekend terrein waar ze niet dagelijks over na zullen denken. Voor onderzoekers staat al wat meer op het spel. Maar leg de vraag voor aan een nierpatiënt op de wachtlijst voor een nieuwe nier en het antwoord laat zich raden.

    ‘Er is nog lang geen oplossing voor wat ik noem het buizenstelsel: de bloedvaten, de lymfekanalen, de zenuwen. al die omliggende voorzieningen van het varken zou je ook eerst moeten humaniseren’

    Orgaan op bestelling
    Er is ook scepsis. In een eerdere ­consultatieronde wezen transplantatie­chirurgen erop dat de beschikbaarheid van organen ten koste kan gaan van preventie. Een zware alcoholist zal minder geneigd zijn iets aan zijn verslaving te doen als hij of zij elk jaar een nieuwe ­lever kan bestellen. Een andere specialist vroeg zich af: ‘Waarom zou je nog ingewikkelde kankerbehandelingen uitvoeren als je ook het aangetaste orgaan kunt vervangen?’

    ### Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl ###

    Hans Clevers, de bekendste ­medisch wetenschapper van Nederland en werkzaam bij het Hubrecht Instituut in Utrecht, heeft ook zijn bedenkingen. ‘Op zich leren we natuurlijk altijd weer iets nieuws van experimenteel onderzoek en het spreekt tot de verbeelding, maar ik denk niet dat dit economisch en klinisch haalbaar is. De soorten liggen te ver uit elkaar.’ Clevers, onder meer wereldberoemd geworden met het kweken van mini-orgaantjes in het laboratorium, legt uit dat de techniek om menselijke organen in een dier te laten groeien niet nieuw is. Maar om ze vervolgens weer terug te plaatsen in een mens noemt hij voorlopig kansloos. ‘Er is nog lang geen oplossing voor wat ik noem het buizenstelsel: de bloedvaten, de lymfekanalen, de zenuwen. Al die omliggende “voorzieningen” zijn van een varken en zou je dus eigenlijk ook eerst moeten humaniseren.’

    Een andere beperking is dat elk dier vol zit met virussen en bacteriën. ‘Als je virussen wilt laten overspringen van dier naar mens, is deze methode de succesformule.’

    Niet kloppend kunsthart
    Clevers waarschuwt voor een te grote mate van hybris bij wetenschappers. ‘Er zijn experimenten waarbij menselijke hersenen getransplanteerd zijn op muizenhersenen om te kijken of er contact wordt gemaakt. Dat zou ik nooit in mijn hoofd halen. Zulke onderzoekers denken uitsluitend in technische uitdagingen in plaats van medisch-ethische grenzen. Daar kun je de wetenschap grote schade mee toebrengen.’

    Hoe dan wel? Clevers denkt aan de combinatie van expertises: biologen en ingenieurs slaan de handen ineen. Deze bio-engineering slaagt erin kunstorganen te maken die je zelfs in 3D kunt printen. ‘Daar wordt veel geld in gestoken, honderden miljoenen door mensen als Mark Zuckerberg.’ Ook hier is enige verbeelding nodig. ‘Een goed functionerende kunstnier hoeft er helemaal niet als een nier uit te zien. Het wordt gewoon een machientje als implantaat. Net als bij een kunsthart. Is het wel nodig dat een kunsthart klopt of kan het gewoon een peristaltisch apparaat zijn dat bloed door je lichaam pompt?’

    Verhoef wil evenmin op de zaken vooruitlopen en somt een lijst op met mogelijke andere bezwaren. ‘Willen we naar een situatie waarin we een dier kweken om één menselijk orgaan te krijgen?’ Het brengt dilemma’s met zich mee. ‘Zeker in de beginfase hebben we veel proefdieren nodig om te kijken of de menselijke organen werkelijk groeien.’ Maar ze wijst ook op een door deelnemers genoemde filosofische kwestie. In theorie is het denkbaar dat mens en dier op elkaar gaan lijken als er toch een paar cellen ‘uitbreken’ en zich in het lichaam nestelen als lever-, zaad- of zelfs hersencel. Om het extreem te zeggen: varkens die nieuwe hersenactiviteiten ontwikkelen en menselijke trekken krijgen en wie weet slim genoeg worden om zich niet te ­laten misbruiken door de mens.

    Menselijke embryo’s zonder bevruchting
    Hans Clevers ziet een dringender noodzaak om de Embryowet aan te passen. Op steeds meer plekken — ook in Nederland — slagen onderzoekers erin de stap van de bevruchting over te slaan en direct vanuit een stamcel die je bijvoorbeeld vanuit de huid creëert een embryo te maken. Nieuw leven zonder dat er zaad- en eicellen aan te pas komen. ‘Na een dag of acht zie je onder de microscoop de contouren van een menselijk embryo. D

    eze ontwikkeling staat bij niemand op de radar, ook niet bij de wetgever, maar neemt de laatste jaren een enorme vlucht en is dus een acuter vraagstuk dan het debat over het dier als donor. Is zo’n klompje volgens de katholieke kerk een embryo, vraagt Clevers zich af. Er is immers geen bevruchting geweest.

    Tot nu toe weten wetenschappers zich te beheersen. ‘Maar er zijn geen harde richtlijnen over de vraag hoelang je dergelijke embryo’s door mag laten groeien. Volgens Clevers zouden deze mini-embryo’s van enkele centimeters met alle organen erop en eraan kunnen worden gebruikt als startpunt voor de verdere ontwikkeling van organen. Maar ook daar liggen gevaren op de loer. ‘Een Britse onderzoeker heeft eens gesuggereerd embryo’s te kweken zonder hoofd, maar wel met andere organen.
    Tegen hem is door de internationale wetenschappelijke gemeenschap duidelijk gezegd: dat nooit!’


    Lees het volledige artikel: fd.nl/samenleving/1416076/iedereen-ee...
  4. forum rang 10 voda 22 oktober 2021 09:53
    Boostershots Janssen en Moderna goedgekeurd door gezondheidsdienst VS
    NU.nl/ANP 50 min geleden

    © Aangeboden door NU.nl
    De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft de weg vrijgemaakt voor het toedienen van boostervaccins aan tientallen miljoenen Amerikanen die zijn ingeënt met de coronavaccins van Janssen of Moderna. Volledig gevaccineerde mensen komen volgens Amerikaanse media al vanaf vrijdag in aanmerking voor zo'n extra prik.

    CDC-topvrouw Rochelle Walensky nam de aanbevelingen van onafhankelijke experts over. Die hadden geadviseerd boostershots aan bepaalde groepen te geven. Bij de circa vijftien miljoen Amerikanen die het Nederlandse Janssen-vaccin hebben gehad, wordt een extra inenting aanbevolen voor iedereen van achttien jaar of ouder die minstens twee maanden eerder is gevaccineerd.

    Het besluit van de CDC betekent dat boostershots nu worden aanbevolen voor alle vaccins die zijn goedgekeurd in de Verenigde Staten. Eerder was al besloten om ook mensen die Pfizer/BioNTech hebben gehad een extra prik te geven. De CDC meldt in een verklaring dat mensen zelf mogen beslissen uit welk vaccin hun booster moet bestaan.

    Amerikaanse media omschrijven het besluit van de CDC als een overwinning voor de regering van president Joe Biden. Die kondigde eerder dit jaar aan alle volledig gevaccineerde volwassenen nog een extra inenting te willen geven om ervoor te zorgen dat ze beter zijn beschermd tegen het coronavirus.

    Dat ergerde sommige experts, die vonden dat meer tijd nodig was om vast te stellen hoe zinvol het is om gevaccineerde mensen ook nog een boostervaccin te geven.

    In de Verenigde Staten hebben tot dusver zo'n elf miljoen volledig gevaccineerde mensen al een extra inenting gehad. Het blijft voor sommige Amerikanen mogelijk niet bij een enkele boostershot. De krant The New York Times bericht dat wordt gekeken of mensen met een zwak immuunsysteem ook baat hebben bij een vierde dosis.
  5. forum rang 10 voda 22 oktober 2021 13:37
    Pfizer vaccin werkt uitstekend bij pubers
    Redactie 2 uur geleden

    © Copyright Faqt
    Het vaccin van Pfizer vermindert het risico van infectie met de delta-variant van het Coronavirus bij adolescenten met 90 procent. Het biedt ook 93 procent bescherming tegen symptomen van deze variant van het virus. Dat blijkt uit gegevens van 94.354 dubbel gevaccineerde adolescenten tussen 12 en 18 jaar. Deze werden vergeleken met gegevens van een overeenkomstig aantal niet-gevaccineerde personen in dezelfde leeftijdsgroep.

    De gegevens werden in Israël verzameld tussen 8 juni en 14 september van dit jaar, dus tijdens de vierde Coronagolf. Toen overheerste de Delta-variant al. De wetenschappers van onder andere Harvard University, konden niet zeggen welk effect de vaccinatie had op het risico om ernstig ziek te worden, naar het ziekenhuis te moeten of te sterven. Zulke gevallen zijn te zeldzaam bij jonge mensen.

    De staat Israël loopt voorop bij het vaccineren van de hele bevolking en fungeert als een soort testlab voor de rest van de wereld. Van de 12- tot 15-jarigen is 45 procent; van de 16- tot 19-jarigen is 75 procent volledig gevaccineerd. De bescherming tegen Corona ging vooral na de tweede prik scherp omhoog.
  6. forum rang 10 voda 25 oktober 2021 08:00
    Geen succes voor longkankerbehandeling Novartis
    Fase 3 studie levert niet gewenste resultaat op.

    (ABM FN-Dow Jones) Novartis heeft in een Fase 3 studie met een potentiële behandeling van longkanker niet het gewenste resultaat behaald. Dit maakte de Zwitserse farmaceut maandag bekend.

    De primaire eindpunten van de studie werden niet gehaald.

    De studie, Canopy-1, liet geen statistische verbetering zien in overleving en ook geen signalen dat dankzij de behandeling de progressie van de ziekte werd afgeremd.

    Novartis bestudeert alle data nog en presenteert die spoedig.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  7. forum rang 10 voda 26 oktober 2021 07:30
    Meer omzet en winst voor Novartis
    Gaat toekomst Sandoz bepalen.

    (ABM FN-Dow Jones) Novartis heeft in het derde kwartaal van dit jaar de omzet en de winst zien stijgen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de Zwitserse farmaceut.

    In het afgelopen kwartaal kwam de nettowinst uit de kernactiviteiten uit op 3,83 miljard dollar tegen 3,47 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst steeg met 43 procent tot 2,76 miljard dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet hielden rekening met 2,73 miljard dollar

    De omzet steeg op jaarbasis van 12,26 tot 13,03 miljard dollar. Analisten hielden rekening met een omzet van 13,06 miljard dollar.

    De operationele winst van de farmaceut bedroeg 3,23 miljard dollar tegen 2,41 miljard dollar een jaar eerder.

    Sandoz

    Novartis gaat alle opties bekijken voor onderdeel Sandoz, waar onder andere biosimilars worden gemaakt. Novartis zei dinsdag met deze strategische heroriëntering de waarde voor de aandeelhouder te willen vergroten. Sandoz was in het derde kwartaal goed voor een omzet van 2,4 miljard dollar. De volumegroei van 7 procent werd volledig teniet gedaan door prijsdruk van 9 procent.

    Voor heel 2021 denkt Novartis dat de omzet van Sandoz met enkele procenten zal krimpen. En de operationele winst zal niet zoals eerder voorzien met 5 tot 10 procent dalen, maar met 15 tot 20 procent, denkt Novartis.

    Outlook

    De outlook voor 2021 werd gehandhaafd, waarmee Novartis onverminderd uitgaat van een omzetgroei tot 5 procent en een groei van de operationele winst, exclusief buitengewone posten, van circa 5 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  8. forum rang 10 voda 26 oktober 2021 13:11
    Eli Lilly past outlook aan
    Hogere volumes jagen omzet in derde kwartaal aan.

    (ABM FN-Dow Jones) Eli Lilly heeft de outlook voor 2021 verhoogd door de goed lopende verkoop van producten in de strijd tegen het coronavirus. Dit bleek dinsdag bij de cijfers van de Amerikaanse farmaceut over het derde kwartaal.

    In het afgelopen kwartaal boekte Lilly een volumegroei van 17 procent, waardoor de omzet met 18 procent steeg tot 6,8 miljard dollar. Dit is iets beter dan verwacht. De consensus samengesteld door FactSet rekende op een omzet van 6,6 miljard dollar.

    De nettowinst daarentegen daalde wel met 8 procent van 1,2 naar 1,1 miljard dollar, ofwel van 1,33 naar 1,22 dollar per aandeel.

    Op aangepaste basis steeg de nettowinst wel echter met 37 procent van 1,3 naar 1,8 miljard dollar, ofwel van 1,41 naar 1,94 dollar per aandeel. De analisten rekenden gemiddeld op 1,96 dollar per aandeel aan aangepaste winst.

    Outlook

    Op basis van deze resultaten, die werden aangejaagd door de verkoop van producten voor de bestrijding van het coronavirus, heeft Eli Lilly besloten om de outlook voor het hele boekjaar bij te stellen.

    De omzet uit deze producten wordt nu geschat op ongeveer 1,3 miljard dollar.

    De farmaceut rekent voortaan op een groepsomzet van 27,2 tot 27,6 miljard dollar. Eerder was dit nog tussen 26,8 en 27,4 miljard dollar.

    De winst per aandeel zal wel iets lager dan eerder verwacht uitkomen. Lilly rekent nu op 6,38 tot 6,48 dollar per aandeel, tegenover 6,73 en 6,93 dollar voorheen.

    Op aangepaste basis rekent de farmaceut op een winst van 7,95 tot 8,05 dollar per aandeel. Dit is wel meer dan de 7,80 tot 8,00 dollar per aandeel waarvan eerder werd uitgegaan.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. linco 26 oktober 2021 20:52
    Onderzoek zal de veiligheid, immunogeniciteit en werkzaamheid van het enige COVID-19-vaccin voor orale tabletten in fase II evalueren

    Vaxart exploiteert nu twee productiefaciliteiten om de tijdige voortgang van meerdere klinische programma's te ondersteunen

    SOUTH SAN FRANCISCO, Californië , 26 oktober 2021 /PRNewswire/ -- Vaxart, Inc. (NASDAQ: VXRT) heeft vandaag aangekondigd dat het de eerste proefpersoon heeft gedoseerd in zijn klinische fase II COVID-19 klinische proef met oraal tabletvaccin, de enige Fase II-studie van een oraal tablet COVID-19-vaccin aan de gang in de wereld

  10. forum rang 10 voda 27 oktober 2021 13:26
    GlaxoSmithKline verhoogt outlook
    Na sterk derde kwartaal.

    (ABM FN-Dow Jones) GlaxoSmithKline heeft woensdag de outlook verhoogd. Dit bleek bij de update van de farmaceut over het derde kwartaal.

    Opnieuw een sterk kwartaal, oordeelde CEO Emma Walmsley dan ook. De divisie Pharmaceuticals and Vaccines kende een dubbelcijferige omzetgroei, terwijl de marktomstandigheden bij Consumer Healthcare ook verbeterden. Verder bleef GSK sturen op lagere kosten.

    De aangepaste winst per aandeel zal dit jaar met 2 tot 4 procent dalen, tegen constante wisselkoersen en exclusief de coronaverkopen. Voorheen rekende de farmaceut op een krimp van 5 tot 10 procent. De coronaverkopen zullen de aangepaste winst per aandeel dit jaar met 7 tot 9 procent verhogen.

    In het derde kwartaal waren de coronaverkopen goed voor een omzet van 209 miljoen pond.

    Voor 2022 werd het vooruitzicht van een duidelijke verbetering van de omzet en marges herhaald.

    De omzet steeg afgelopen kwartaal met 5 procent naar 9,1 miljard pond. De operationele winst nam met 4 procent toe tot 1,9 miljard pond. De aangepaste operationele winst steeg zelfs met 8 procent naar 2,9 miljard pond.

    Doelen

    Afgelopen zomer presenteerde GSK de doelen voor de komende tien jaar.

    GSK mikt voor de jaren 2021 tot 2026 op een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van meer dan 5 procent. Voor het aangepast operationeel resultaat ligt de lat op een groei van meer dan 10 procent, zonder rekening te houden met de effecten van COVID-19.

    In 2026 ambieert het bedrijf een operationele kasstroom te genereren van meer dan 10 miljard pond en in 2031 moet de omzet exclusief wisselkoerseffecten boven 33 miljard Britse pond liggen.

    Medio 2022 zal GSK afscheid nemen van zijn consumententak. Hierdoor zal de schuldratio van het resterende GSK minder dan 2 zijn.

    Het gezamenlijke dividend van GSK en New Consumer Healthcare wordt in 2022 verwacht 0,55 pond per aandeel te bedragen. Vanaf 2023 maakt het nieuwe GSK een begin met een progressief dividendbeleid dat start op 0,45 pond per aandeel.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  11. forum rang 10 voda 28 oktober 2021 09:24
    Sanofi verhoogt verwachting
    Na groei in derde kwartaal.

    (ABM FN-Dow Jones) Sanofi heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst geboekt en verhoogde zijn verwachting voor het jaar. Dat bleek uit de kwartaalcijfers van het Franse farmaceutische bedrijf.

    De nettowinst steeg van 1,95 miljard naar 2,32 miljard euro en de omzet van 9,48 miljard naar 10,43 miljard euro.

    De omzetgroei werd gedreven door het bestseller-medicijn Dupixent, vaccins en de zorgproducten voor consumenten.

    Zonder bepaalde bijzondere posten steeg de winst van 2,30 miljard naar 2,74 miljard euro.

    De verwachting voor de winst per aandeel werd verhoogd. Sanofi rekent nu op een winstgroei van 14 procent, afgezien van valutabewegingen en onvoorziene gebeurtenissen. Eerder mikte het bedrijf nog op 12 procent meer winst dit jaar.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  12. forum rang 10 voda 28 oktober 2021 13:37
    Merck verhoogt outlook
    Na sterk derde kwartaal.

    (ABM FN-Dow Jones) Merck heeft in het derde kwartaal de omzet zien stijgen en paste ook de outlook voor heel dit jaar aan. Dit bleek donderdag uit de cijfers van de Amerikaanse farmaceut.

    De omzet steeg met 20 procent tot bijna 13,2 miljard dollar, ruim boven de 12,3 miljard dollar die door de analistenconsensus werd verwacht. De omzet van kankermedicijn Keytruda steeg met 22,0 procent.

    De nettowinst uit voortgezette activiteiten steeg tot 4,57 miljard dollar, ofwel 1,80 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dit 2,32 miljard dollar, of 0,92 dollar per aandeel.

    Op aangepaste basis steeg de winst van 1,37 tot 1,75 dollar per aandeel. Daarmee deed Merck het veel beter dan verwacht. De consensus samengesteld door FactSet rekende op 1,55 dollar per aandeel.

    Outlook

    Voor het hele jaar heeft de farmaceut de verwachtingen verhoogd. Zo rekent Merck nu op een aangepaste winst per aandeel van 5,65 tot 5,70 dollar, tegenover 5,47 tot 5,57 dollar voorheen.

    De omzet zal tussen de 47,4 en 47,9 miljard dollar uitkomen.

    De consensus samengesteld door FactSet rekent op een winst per aandeel van 5,63 dollar per aandeel op een omzet van 47,6 miljard dollar.

    Het aandeel Merck lijkt 1 procent hoger te gaan openen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  13. forum rang 10 voda 29 oktober 2021 06:57
    Gilead verhoogt outlook

    Door ABM Financial News op donderdag 28 oktober 2021
    Views: 1.165

    (ABM FN-Dow Jones) Gilead Sciences heeft na een sterk derde kwartaal de outlook voor het hele boekjaar verhoogd. Dit bleek donderdagavond uit de cijfers van de samenwerkingspartner van Galapagos.

    In het derde kwartaal steeg de nettowinst van 360 miljoen naar liefst 2,59 miljard dollar. De aangepaste winst van 2,65 dollar was beter dan de 1,76 dollar waar de markt op rekende.

    De omzet werd gespekt door het medicijn Veklury, ook wel bekend als remdesivir, dat wordt gebruikt als behandeling tegen het coronavirus. In het derde kwartaal steeg de totale omzet van 6,58 naar 7,42 miljard dollar, waar de markt rekende op 6,29 miljard dollar.

    Outlook

    Voor het hele boekjaar 2021 rekent Gilead niet langer op een winst per aandeel van 6,90 tot 7,25 dollar maar op 7,90 tot 8,10 dollar.

    De omzet moet uitkomen op 26 tot 26,3 miljard dollar, waar het bedrijf eerder rekende op 24,4 tot 25 miljard dollar.

    De omzet uit Veklury komt naar verwachting hoger uit dan eerder verwacht, op 4,5 tot 4,8 miljard dollar. Gilead rekende eerder op 2,7 tot 3,1 miljard dollar.

    Analisten voorspellen voor heel 2021 een winst per aandeel van 7,23 dollar en een omzet van 25,24 miljard dollar.

    Bron: ABM Financial News
  14. forum rang 10 voda 29 oktober 2021 14:11
    AbbVie verhoogt outlook
    Na sterk derde kwartaal.

    (ABM FN-Dow Jones) AbbVie heeft in het derde kwartaal boven de marktverwachting gepresteerd en verhoogt de outlook voor heel het boekjaar. Dit meldde de Amerikaanse farmaceut vrijdag bij de kwartaalcijfers.

    CEO Richard Gonzalez sprak van uitstekende resultaten, waarbij een sterk momentum AbbVie in staat stelde om de outlook te verhogen.

    In het derde kwartaal steeg de nettowinst van 1,29 naar 1,78 dollar. De aangepaste winst van 3,33 dollar per aandeel was beter dan de 3,21 dollar waar analisten geraadpleegd door FactSet op rekenden.

    De omzet verbeterde op jaarbasis van 12,9 miljard naar 14,3 miljard dollar, vrijwel gelijk aan de marktverwachting. De omzet uit de verkoop van ontstekingsremmer Humira steeg op jaarbasis met 5 procent naar 5,4 miljard dollar.

    Outlook

    AbbVie verhoogde vrijdag de winstverwachting voor het hele boekjaar. De farmaceut rekent op een winst per aandeel van 6,29 tot 6,33 dollar, waar eerder 6,04 tot 6,14 dollar werd voorspeld.

    De verwachting voor de aangepaste winst per aandeel ging omhoog van 12,52 tot 12,62 dollar naar 12,63 tot 12,67 dollar.

    Verder verhoogde AbbVie het kwartaaldividend van 1,30 naar 1,41 dollar.

    In de voorbeurshandel op Wall Street steeg het aandeel AbbVie vrijdag bijna 3 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  15. forum rang 10 voda 29 oktober 2021 14:43
    Argenx zet topmedicijn in voor 15 ziektes

    Tim Van Hauwermeiren, de CEO van Argenx. ©Dries Luyten
    JAN DE SCHAMPHELAERE
    28 oktober 2021 11:54

    Als alles goed loopt, lanceert het Belgische biotechbedrijf Argenx nog dit jaar een medicijn tegen de zeldzame ziekte myasthenia gravis. Het wil datzelfde medicijn tegen 2025 voor 15 verschillende ziektes testen.

    Pipeline in a product. Dat is de term die farmaspecialisten gebruiken om efgartigimod, het middel van Argenx, te beschrijven. Met één enkel medicijn wil Argenx op termijn 15 ziektes behandelen. Dat is een beproefde tactiek in de farmawereld om, zodra de veiligheid is bewezen, het maximum uit een nieuwe molecule te halen.

    De eerste grote stap in dat ambitieuze plan is de lancering van efgartigimod in de VS voor patiënten met myasthenia gravis, een zeldzame auto-immuunziekte. Ten laatste op 17 december krijgt Argenx te horen of de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA groen licht geeft of niet. In Japan en Europa vellen de waakhonden een verdict in de loop van volgend jaar.

    Verkopers op pad
    Argenx gaat alleszins uit van een ‘ja’ en heeft in de VS al een verkoopteam van 70 mensen opgezet en in Japan een team van 24 mensen. Over de plannen in Europa geeft Argenx nog niets vrij. Tegelijkertijd is Argenx al een voorraad van het medicijn aan het aanleggen. De verwachte verkoopvolumes voor heel 2022 liggen al klaar.

    Analisten verwachten dat het medicijn een enorme blockbuster kan worden. Het beurshuis Jefferies rekent op 5,7 miljard dollar piekomzet, rekening houdende met de vijf ziektedomeinen waarin het momenteel getest wordt.

    We geloven dat efgartigimod een van de grootste geneesmiddelen kan worden in de geschiedenis van onze industrie.
    TIM VAN HAUWERMEIREN
    CEO ARGENX

    Daar komen tegen 2025 nog tien ziektedomeinen bij. ‘We geloven dat efgartigimod een van de grootste geneesmiddelen kan worden in de geschiedenis van onze industrie. We staan aan de vooravond van een enorme revolutie op het gebied van auto-immuniteit’, zei CEO Tim Van Hauwermeiren onlangs.

    Dat alles verhoogt het potentieel op langere termijn, maar ook de kosten op korte termijn om alle patiëntenstudies te financieren. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar liepen de onderzoekskosten al op tot 413 miljoen euro, waardoor het nettoverlies uitkwam op 170 miljoen euro.

    Dat is voor Argenx niet meteen een grote kopzorg. Het bedrijf had eind september 2,5 miljard dollar op de bankrekening staan, dankzij onder meer de kapitaalverhoging begin dit jaar. Toen tankte het bedrijf 1 miljard dollar bij.

    Tijdens de eerste negen maanden van 2021 investeerde Argenx 413 miljoen dollar in onderzoek en ontwikkeling.
    Hoewel de beurswaardering van Argenx bijna volledig stoelt op efgartigimod, heeft het bedrijf met ARGX-117 naar eigen zeggen een tweede ‘pipeline in a product’ in huis. ‘Dat biedt een opportuniteit voor meerdere, ernstige auto-immuunaandoeningen’, klinkt het. Argenx mikt eerst op patiënten met multifocale motorische neuropathie (MMN). Dat is een aandoening waarbij het omhulsel van de zenuwen afsterft, wat leidt tot spierzwakte.

    www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/...
  16. forum rang 10 voda 1 november 2021 07:31
    07:15
    Hyloris neemt horde in VS
    Allerheiligen 2021 zal de boeken ingaan als een hoogdag voor Hyloris
    HYL
    0,00%
    . De geneesmiddelenverbeteraar meldt dat zijn dossier aanvaard werd door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond (FDA) voor de beoordeling van pijnstiller Maxigesic IV. Die pijnstiller kan gebruikt worden om pijnen na operaties te bestrijden en bestaat uit een nieuwe combinatie van 1 gram paracetamol en 300 milligram ibuprofen. Met de pijnstiller krijgen patiënten een alternatief voor zware pijnstilling op basis van verslavende opioïden zoals morfine. Een echte goedkeuring van het middel wordt volgend jaar rond deze tijd verwacht.

    Dit is een grote stap in het beschikbaar maken van van zeer noodzakelijke niet)opioïde-pijnstilling. De huidige opioïdencrisis eist meerdere levens per jaar in de Verenigde Staten.
    STIJN VAN ROMPAY
    CEO HYLORIS

    Tegelijk meldt Hyloris dat de Amerikaanse patentendienst (USPTO) een opstartprocedure in gang zette om een octrooi te verschaffen op de pijnstiller in de VS. Dat patent wordt in de eerste helft van volgend jaar verwacht.

    Hyloris werkt voor de commercialisering van het product samen met het Britse Hikma Pharmaceuticals.

    www.tijd.be/markten-live/live-blog/ra...
  17. forum rang 10 voda 1 november 2021 16:35
    15:59
    FDA bezorgt Moderna schaarse opdoffer
    De wegen van de FDA - de cruciale poortwachter tot de vetpotten van de Amerikaanse markt - zijn ondoorgrondelijk. Vraag maar aan Galapagos, of - minder dramatisch - UCB.

    Nu stoot ook hoogvlieger Moderna
    Moderna
    -5,68%
    na een lange zegereeks op een verkeersdrempel, opgeworpen door de FDA. De biotechgroep kondigde op Halloween aan dat Silver Spring meer tijd nodig heeft om het Covid-19 vaccin van Moderna goed te keuren bij tieners. Een opdoffer, aangezien het rivaliserend vaccin van Pfizer en BioNTech wél al goedgekeurd is, sinds vorige vrijdag zelfs ook voor kinderen vanaf 5 jaar.

    Zie ook link:

    www.fda.gov/news-events/press-announc...

    www.tijd.be/markten-live/live-blog/eu...
  18. forum rang 10 voda 2 november 2021 12:39
    Pfizer verwacht $36 mrd omzet uit coronavaccin
    Van onze redacteur 12:37

    Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer PFE$43,64-0,23% verwacht dit jaar $36 mrd aan inkomsten te generen uit de verkoop van zijn coronavaccin. Eerder ging de onderneming nog uit van $33,5 mrd.

    De hogere omzetverwachting vloeit voort uit overeenkomsten die Pfizer heeft gesloten voor het leveren van 'boostervaccins', herhalingsprikken. Ook kreeg de onderneming in de Verenigde Staten groen licht voor het toedienen van haar vaccin aan kinderen.

    Pfizer maakte de verhoging van de omzetverwachting dinsdag bekend bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Het Amerikaanse bedrijf verdeelt de inkomsten uit het coronavaccin met zijn partner, het Duitse biotechbedrijf Biontech, dat dus ook $36 mrd aan inkomsten kan tegemoetzien.

    Pifzer en Biontech verwachten dit jaar 2,3 miljard doses van het vaccin te kunnen leveren. De twee bedrijven denken dit jaar 3 miljard doses te kunnen produceren.

    Door het succes van het coronavaccin zal de totale omzet van Pfizer dit jaar uitkomen op ruim $81 mrd. Dat is een toename van 94%. Ook de winst van het bedrijf zal bijna verdubbelen: de winst stijgt naar verwachting met 84% tot circa $4,16 per aandeel.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1418091/pfizer-ve...
6.527 Posts
Pagina: «« 1 ... 290 291 292 293 294 ... 327 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.