Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel UNILEVER PLC AEX:UNA.NL, GB00B10RZP78

Laatste koers (eur) Verschil Volume
54,040   -0,680   (-1,24%) Dagrange 54,060 - 54,500 886.650   Gem. (3M) 1,1M

Unilever 2021

4.048 Posts
Pagina: «« 1 ... 172 173 174 175 176 ... 203 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 4 oktober 2021 07:52
    Unilever ziet beleggingen wegsmelten door ijsboycot van Ben & Jerry’s
    03 oktober 2021 11:48
    Laatste update: 28 minuten geleden
    512 NU jij-reacties

    Verschillende Amerikaanse staten zijn van plan hun aandelen in Unilever te verkopen vanwege de ijsrel rond dochterbedrijf Ben & Jerry's. De ijsfabrikant maakte in juli bekend te stoppen met de verkoop van zijn ijs in bezet Palestijns gebied, omdat daar ijs verkopen niet zou stroken met "de waarden van de onderneming". Die beslissing krijgt nu zijn weerslag op moederbedrijf Unilever.

    Steeds meer Amerikaanse staten lozen hun beleggingen in het levensmiddelenconcern als het bedrijf er niet in slaagt Ben & Jerry's zo ver te krijgen het beleid aan te passen, schrijft Het Financieele Dagblad. Volgens de krant geldt in 35 Amerikaanse staten een wet die het staatspensioenfondsen verbiedt te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij boycots van de staat Israël.

    Het ijsmerk is in Israël aanwezig via een bedrijf dat de ijsjes in licentie produceert. De ijsjes worden vanaf het einde van dit jaar alleen nog in Israël verkocht, maar niet meer op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het bedrijf zegt dat het niet in overeenstemming is met de waarden van de onderneming om zijn waren daar te slijten.

    Deze zomer leidde de beslissing van het activistische ijsbedrijf uit de Amerikaanse staat Vermont tot verontwaardigde reacties. De Israëlische premier Naftali Bennett noemde de beslissing van Ben & Jerry's "moreel verkeerd" en zei dat de boycot "ernstige gevolgen" zou hebben.

    Boycot zorgt voor 'schuring' binnen Unilever
    Alhoewel Unilever het oneens is met de ijsboycot, kan het moederbedrijf van Ben & Jerry's weinig aan de situatie veranderen. Bij de overname van Ben & Jerry's in 2000 heeft het ijsbedrijf, dat altijd al een activistisch imago heeft gehad, veel autonomie behouden. Zo kan het eigen onafhankelijke bestuur de "sociale missie van het bedrijf" bewaken en daardoor zelf keuzes maken.

    Volgens Hanneke Faber, die aan het hoofd staat van de voedingstak van Unilever, zorgt de kwestie voor "schuring" binnen Unilever. "Ze willen geen ijs meer verkopen in bezette Palestijnse Gebieden. De rest van Unilever wil die beslissing niet nemen", zegt de topvrouw tegen Het Financieele Dagblad.

    In het vervolg zal Unilever bedrijven niet meer zoveel vrijheid geven. "Onze nieuwe merken hebben ontzettend veel vrijheid. Maar bij geen enkel ander merk is de besluitvorming zo ingewikkeld als bij Ben & Jerry's. Dus nee, dat gaan we niet meer doen."

    Door: NU.nl
    Beeld: ANP
  2. Vocht 6 oktober 2021 11:21
    Hoewel eens dat merken van Unilever zich ver buiten politiek moeten houden (dus ook geen waterval aan regenboogvlaggen) is anti-Israel niet hetzelfde als anti Joods. Hier maakt Isreal handig gebruik van en de simpele zielen in de VS slikken het als koek.

    Vermoeiend. Overigens is de B&J's pecan/vanille een echte aanrader.
  3. forum rang 5 Saibee 6 oktober 2021 11:34
    quote:

    Vocht schreef op 6 oktober 2021 11:21:

    Hoewel eens dat merken van Unilever zich ver buiten politiek moeten houden (dus ook geen waterval aan regenboogvlaggen) is anti-Israel niet hetzelfde als anti Joods. Hier maakt Isreal handig gebruik van en de simpele zielen in de VS slikken het als koek.

    Vermoeiend. Overigens is de B&J's pecan/vanille een echte aanrader.
    Anti-joods zou ook raar zijn.

    De oprichters van Ben&Jerry (Ben Cohen en Jerry Greenfield) zijn zelf jood dan wel van joodse afkomst.
  4. forum rang 6 Goudmijn64 6 oktober 2021 17:43
    toch wel fijn om een defensief aandeel in de portefeuille te hebben.

    Helaas voldoet Unilever al het hele jaar niet aan het beeld van defensief.
    Unilever daalt mee bij daling van de beurzen en stijgt niet mee bij stijging.

    Gelukkig wel een mooi dividend, dat dan weer wel.
    Het is niet te hopen dat daar in gesneden gaat worden.

    Ik blijf long, want eens moet Unilever gaan komen (net als Philips overigens).
  5. buy&hold-style 6 oktober 2021 18:22
    Op VEB een interessant artikel met de strekking dat de Indiase, Indonesische en Nirgrriaanse berusgenoteerde dochters van Unilever tegen een bijzonder hoge K/W noteren vanwege de groeipotentie. Als je die waarde van Unilever als totaal aftrekt, noteert het developed markets deel tegen een k/w van 13. Behoorlijke onderwaardering dus.
  6. buy&hold-style 6 oktober 2021 22:30
    Van de 29 miljard euro omzet die Unilever haalt in opkomende markten is een derde afkomstig van de drie beursgenoteerde dochterondernemingen in India, Indonesië en Nigeria. In de afgelopen jaren werden op de beurs vooral de activiteiten in India fors hoger gewaardeerd.

    Naast het Indiase Hindustan Unilever, hebben ook Indonesië (waar Unilever actief is sinds 1933) en Nigeria (1923) al decennia een eigen beursnotering. Het gaat hier om redelijk autonoom opererende onderdelen met een eigen bestuur.

    De infrastructuur die Unilever heeft opgebouwd in deze landen – distributienetwerken, kennis over smaken en gewoontes van de lokale bevolking, en brand value – geeft Unilever een voordeel ten opzichte van andere Westerse levensmiddelengiganten en potentiële nieuwe toetreders die hier voet aan de grond willen krijgen. Het distributienetwerk in Indonesië is naar verluidt fijnmaziger dan het landelijk postnetwerk in dat land.

    Onderwaardering
    Op dit moment is Unilever op de beurs circa 121 miljard euro waard. Als de beurswaarde van de drie dochterbedrijven hierop in mindering wordt gebracht, resteert 66 miljard euro voor Unilever zonder de beursgenoteerde belangen in opkomende markten.

    Dit gestripte Unilever maakt een verwachte nettowinst van circa 5 miljard euro en handelt dus op een koers-winstverhouding (k/w) van 13 (zie tabel). Dit staat in schril contrast met sectorgenoten als het Amerikaanse General Mills, Kellogg of P&G, die een lagere blootstelling aan opkomende markten hebben dan Unilever. Deze Amerikaanse levensmiddelenreuzen worden, afhankelijk van hun organische omzetgroeicijfer, tegen een hogere waardering (15 tot 25 keer de winst) verhandeld.
    www.veb.net/artikel/08338/toegenomen-...
  7. forum rang 6 'belegger'' 6 oktober 2021 23:31
    Zeker een interessant artikel en bedankt voor het attenderen erop.

    De inverse van de k/w gebruik ik ook wel eens. Vrij vertaald koop je tegen een k/w van 13 een rendement van 7-8% op basis van de huidige resultaten. Voor het hele concern kom je volgens deze gedachte op een rendement van 5,3% (100/19).

    In plaats van ontwikkelde markten met een k/w van 13 kun je ook kijken naar Hindustan Unilever Ltd met een k/w van 44. Dat betekent dat de winst in India ongeveer moet verdubbelen om aan een gelijke waardering te komen als de Amerikaanse concurrentie. Indonesië geeft een k/w van 20 en Nigeria 60, maar de laatste is maar een klein onderdeel.

    Het idee van een geografische splitsing lijkt nu een beetje ingegeven doordat er makkelijk sommetjes zijn te maken met de losse beursnoteringen. Waarom geen splitsing van voeding en verzorging denk ik dan. Of de boel gewoon bij elkaar houden met spreiding binnen één defensief dividendaandeel. Ik zeg erbij dat ik Unilever niet volg. Misschien moet ik dat maar eens gaan doen.
  8. forum rang 4 New dawn 7 oktober 2021 11:15
    Wat ik in supermarkten zie is dat al meer artikelen van Unilever werden vervangen door min of meer merkloze.
    Soms zetten ze hun eigen merk er op. Jaren geleden waren die van mindere kwaliteit, maar dat is al meer verbeterd. Bij de discountsupermarkten zie je af en toe nu ook merken van Unilever. Dat type supermarkten willen denk ik niet veel betalen omdat die artikelen van Unilever voor lage bedragen weg gaan.
  9. Eduard de Wit 7 oktober 2021 14:56
    quote:

    A3aan schreef op 7 oktober 2021 13:46:

    Unilever laatste belangen opgeruimd. Heeft laatste jaren alleen maar verlies opgeleverd. En verbetering zie ik niet snel gebeuren. En voor het dividend ga ik ze niet vasthouden met zeer langzaam verlopende steeds lagere koersen. 40,00 euro over een jaar denk ik
    Perfecte onderbouwing dat Unilever volgend jaar op 40 euro staat.

    Iets zomaar roepen kan iedereen: volgend jaar 50 euro :)
4.048 Posts
Pagina: «« 1 ... 172 173 174 175 176 ... 203 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.