Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Grondstoffen« Terug naar discussie overzicht

Uranium

1.200 Posts
Pagina: «« 1 ... 39 40 41 42 43 ... 60 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 31 augustus 2021 12:40
    quote:

    Windkracht schreef op 31 augustus 2021 11:41:

    Uraniumfondsen sinds afgelopen vrijdagmiddag hard omhoog. Kazatomprom vandaag al +10%. We gaan een zogenaamde
    'epic bull run' mee maken van uranium. Riemen vast!!
    Er komt geen 'epic bull run' zonder een grote stijging van de uraniumprijs.
  2. Windkracht 3 september 2021 10:47
    En het zal nog harder gaan, er is namelijk een zogenaamd 'vliegwiel' gaande. Grote beleggers stappen in Sprut Fund, die met het geld fysiek uranium opkoopt, waardoor de uranium koers verder stijgt, wat weer leidt tot meer beleggers naar het Sprut Fund e.d.
    Daarnaast worden nu ook de kerncentrales wakker die afgelopen jaren gewacht hebben met het contracteren van uranium. DOor te lage productie van de grote miners (Cameco en Kazatomprom) kopen deze nu ook uranium in de spot market. Voeg daarbij de interesse die uranium nu wereldwijd krijgt en de forums (Reddit), zal dit tot een explosieve reactie leiden van de uranium aandelen.

    De epic bull run is zeker gestart! Zie mij bericht van vorige week.

    Zelf zit in al sinds 2016 in uranium vanwege de lange termijn sterke fundamental en finally things are paying off. Succes allen!
  3. Windkracht 3 september 2021 11:04
    De uranium markt is lange tijd een sector geweest die men de rug toekeerde, maar mede door de enorme aandacht voor Klimaat weer volledig in de picture. Er is namelijk geen alternatief voor schone energie, wind en zon gaan niet voldoende zijn en leveren niet de hele dag. Daarnaast zal het energieverbruik enorm toenemen, door toename welvaart in armere landen, elektrisch rijden, airco's e.d. Er gaan de komende jaren vele nieuwe kerncentrales online komen en de huidige krijgen bijna allemaal een vergunning om 10 of 20 jaar langer open te zijn. Lang verhaal kort, aanbod neemt alleen maar af, de vraag neemt alleen maar toe.

    Voor de kerncentrales is de prijs van uranium niet belangrijk, aangezien de prijs van uranium maar ongeveer 2,5% van de kosten zijn van een kerncentrale. Dus het maakt voor hen niet uit of de uraniumprijs USD 737,- is op USD 100,- Maar voor de miners maakt dat zeker uit!
    Zo heeft Cameco gisteren een koersdoelverhoging gekregen van meer dan 40%.
  4. Windkracht 3 september 2021 13:48
    Dat wordt weer riemen vast bij de opening US vanmiddag. Kazatomprom nu alweer bijna 8% hoger en de uraniumfondsen in US/Canada laten alle pre-market schitterende openingen zien.

    Zegt eigenlijk wel veel dat dit uranium-forum op IEX helemaal niet leeft, een heerlijk verstopte sector die binnen een paar weken bij iedereen bekend gaat worden.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 september 2021 20:27
    Prijs voor uranium schiet naar het hoogste niveau sinds 2014, beleggers gokken op energietransitie
    Jeroen Groot 19:24

    In het kort

    De markt voor uranium was een bijna vergeten hoekje van de grondstoffenmarkt.
    Nu schiet plotseling de prijs omhoog.
    Een Canadees beleggingsfonds gokt op een prominente rol voor kernenergie tijdens de energietransitie en is aan het inkopen geslagen.

    De prijs voor uranium zat jarenlang in een dip maar schiet nu omhoog. Een Canadees beleggingsfonds gokt op de energietransitie en slaat op grote schaal fysiek uranium in. En dat is te merken aan de prijs.

    Die bereikte deze week het hoogste punt in bijna zeven jaar. Een pond (afgerond 454 gram) uranium in een veel verhandelde vorm kost nu meer dan $40. De grondstof die kerncentrales gebruiken om elektriciteit op te wekken, was voor het laatst zo duur in het najaar van 2014.

    De aanjager achter die prijsstijging is de Canadese beleggingsfirma Sprott, zo meldde persbureau Bloomberg. Sprott belegt normaal gesproken in edelmetaal zoals goud, maar de beleggers hebben nu hun oog laten vallen op uranium en daarvoor een nieuw fonds opgericht. Uranium wordt onder andere gebruikt in kernwapens en medische isotopen, maar het grootste gedeelte gaat naar kerncentrales.

    Sprott heeft inmiddels meer dan 24 miljoen pond uranium gekocht. Ter vergelijking: het totale volume voor de spotmarkt (voor onmiddellijke levering) in 2020 wordt geschat op ruim 90 miljoen pond. De opkoopoperatie zorgt dus voor spektakel in een hoekje van de grondstoffenmarkt dat tot nu toe bijna vergeten was.
    Fukushima

    Kernenergie is al heel lang omstreden en de prijs voor uranium laag, vooral na de kernramp van Fukushima in Japan in 2011. Japan zette toen de kerncentrales uit. Duitsland ging na Fukushima nog een stap verder, en deed kernenergie als geheel in de ban. Daarmee stortte de vraag en ook de prijs voor uranium in. Ook met de recente prijsstijgingen is die nog niet terug op het oude niveau. Vlak vóór Fukushima werden nog prijzen van $73 per pond aangetikt. Voor de financiële crisis in 2008 piekte uranium zelfs op $152 per pond.

    Maar met de energietransitie in het vooruitzicht barst de discussie over kernenergie weer volop los. De voorstanders stellen dat energieopwekking uit kerncentrales geen CO2-uitstoot veroorzaakt en dat het aantal slachtoffers van kernrampen zoals Fukushima niet opweegt tegen het aantal doden wat wordt veroorzaakt door luchtvervuiling. Ook in Nederland is er debat. Een groep prominenten van beoogd regeringspartij D66 adviseerde dit voorjaar nog het volgende kabinet om serieus naar een rol voor kernenergie te kijken vanaf 2030.
    Energietransitie

    Ook de Canadese beleggers van Sprott geloven dat kernenergie een belangrijke rol zal vervullen in de energietransitie, zo valt te beluisteren in een podcast op de eigen website. Energie uit fossiele brandstoffen zal worden vervangen door hernieuwbare energie van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen. Maar die bron van energie is niet altijd betrouwbaar, want niemand kan precies voorspellen wanneer het zal waaien of de zon zal schijnen. Bovendien zal de vraag naar elektriciteit blijven groeien.

    Sprott stelt dat de wereld altijd een soort basisaanbod aan energie nodig zal hebben, en daar zou kernenergie volgens hen goed in kunnen voorzien, in plaats van fossiele brandstoffen zoals kolen en gas. De vraag is uiteraard of dat inderdaad zo uitpakt en of de beleggers hun aankopen goed getimed hebben. Het fonds is nu goed voor ruim $1 mrd, maar dat bestaat dus geheel uit een voorraad fysiek uranium. De vraag is of en wanneer de kerncentrales dat gaan kopen, en tegen welke prijs.

    Analisten wijzen erop dat de spotmarkt slechts een klein deel van de totale uraniummarkt vormt. Kerncentrales hebben doorgaans rechtstreeks contracten afgesloten met producenten voor de levering op de lange termijn. Bovendien is het onduidelijk hoeveel voorraden er nog liggen bij de centrales. Het aanbod zal dus waarschijnlijk voor langere tijd achter moeten blijven bij de vraag voordat de centrales een beroep moeten doen op de voorraad van Sprott.
    Aandelenkoersen

    Beleggers in de mijnbouwbedrijven die zich bezighouden met het delven van uranium lijken er in ieder geval vertrouwen in te hebben. De koersen zijn omhooggeschoten. De koers van het Canadese Cameco bereikte het hoogste niveau sinds 2014 en ook de koersen van Australische bedrijven actief in uranium gingen omhoog. De koers van het Kazachstaanse mijnbouwbedrijf Kazatomprom, de grootste producent ter wereld, steeg dit jaar al met meer dan 80%. De meeste aandelen van dit bedrijf zijn in handen van de overheid, maar het heeft ook een beursnotering in Londen.

    De prijs voor uranium ging halverwege 2020 ook al omhoog, maar bereikte nog niet de niveaus die nu zijn aangetikt. Door de coronacrisis viel toen een deel van de vraag naar elektriciteit weg, maar dat werd gecompenseerd door minder aanbod van uranium omdat een deel van de mijnen dichtging vanwege het virus.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1412127/prij...
  6. Mariah 10 september 2021 10:43
    quote:

    objectief schreef op 9 september 2021 08:17:

    [...]

    Nu dit wereldnieuws is geworden, zal de prijs naar mijn verwachting gaan dalen.
    Grote partijen waren vorig jaar al aan het kopen geslagen.
    De Uranium futures geven ook een verwachting weer, ze stonden gisteren boven de 40 $, een stand meer dan 5 jaar niet gehaald. Je kan eenvouding en goedkoop je wijsheid in geld omzetten door short te gaan. Een future kost niets behalve margin aanhouden.
  7. [verwijderd] 11 september 2021 15:45
    quote:

    Mariah schreef op 10 september 2021 10:43:

    [...]
    Grote partijen waren vorig jaar al aan het kopen geslagen.
    De Uranium futures geven ook een verwachting weer, ze stonden gisteren boven de 40 $, een stand meer dan 5 jaar niet gehaald. Je kan eenvouding en goedkoop je wijsheid in geld omzetten door short te gaan. Een future kost niets behalve margin aanhouden.
    Er is net een nieuwe at the market facility opgestart van 1.3 biljoen usd. Tot nog toe hebben ze ‘maar’ voor ze ‘maar’ voor 260m usd gekocht.

    Maar veel belangrijker is dat Carry traders nu posities moeten indekken en ook producers moeten nog kopen op spot om hun leveringscontracten te voldoen.

    Utilities krijgen nu waar ze jaren om gevraagd hebben.
    De weigering van lange termijncontracten te tekenen is nu in hun gezicht aan het ontploffen.

    Al 3 jaar in deze trade. Al ongelofelijk veel tijd aan gespendeerd maar o zoveel bijgeleerd.

    De overname van upc door sprott heeft alles naar voor gebracht in deze markt. (Tijdsgewijs)

    Structureel 10 jaar geen investeringen geweest in nieuwe projecten. Er is wat idled capacity (Paladin, boss, lotus,…) maar deze komen niet online onder de 60/65usd.

    Dit was echt een no brainer. De vraag was niet ‘of’ maar ‘wanneer’.

    Ik zou me toch maar iets verder verdiepen alvorens dergelijke markten te shorten.

    Succes!
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 september 2021 12:45
    Uranium is clicking hot

    An eye-popping rally has broken out in one of the most neglected corners of the energy market. Uranium futures have risen more than 30% in less than a month, chiefly due to a surge in buying of the underlying physical product by a little known Canadian entity, Sprott Physical Uranium Trust.

    Uranium, whose only significant commercial use is in nuclear fuel, has been in a rut ever since the Fukushima nuclear disaster in 2011, which led to the accelerated phase-out of nuclear power in Germany and drastic revisions to other countries’ plans to upgrade or expand their nuclear output.

    It’s spiking now partly because of record high power prices in Europe and much of the U.S., triggered in part by shortfalls of renewable energy. That has helped revive the narrative of nuclear as the most reliable low-carbon energy source. In the nearer-term, it also means that nuclear generators can more easily absorb any rise in fuel costs, which in any case account for a far smaller portion of nuclear plants’ expenses than they do for coal and gas-fired plants.
1.200 Posts
Pagina: «« 1 ... 39 40 41 42 43 ... 60 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.