Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

39.194 Posts
Pagina: «« 1 ... 1482 1483 1484 1485 1486 ... 1960 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 rationeel 1 juli 2021 12:19
    Het einde is nog lang niet in zicht. Vanwege Urgenda wil het kabinet de kolenstook beperken. Energiebedrijven krijgen hiervoor een schadevergoeding; hoeveel dat gaat kosten is nog niet duidelijk. Verder zijn kolencentrales gevraagd om na te denken om vrijwillig een einde te maken aan de vervuilende productie. Een centrale in de haven van Rotterdam heeft belangstelling. Er is door het kabinet afgelopen najaar alvast 238,8 miljoen euro gereserveerd.
  2. forum rang 9 rationeel 1 juli 2021 12:20
    Naar rechter

    Ondanks alle reusachtige bedragen is de CO2-vermindering blijven steken op 24,5 procent. Net te weinig en daarom dreigt Urgenda nu weer naar de rechter te stappen om een dwangsom op te laten leggen aan de Nederlandse staat. Urgenda-directeur Marjan Minnesma stelt dat deskundigen denken dat het gaat om een bedrag tussen de 100 miljoen en 2 miljard euro. Dat geld gaat naar Urgenda.
  3. forum rang 9 rationeel 1 juli 2021 12:21
    Minnesma laat aan De Telegraaf weten dat ze al ideeën heeft voor een bestemming van het belastinggeld: „Als het zover komt dat er dwangsommen worden opgelegd en betaald, dan zullen we die voor een aparte stichting gebruiken. Uit die nieuwe stichting zullen we klimaatmaatregelen financieren die de overheid niet neemt.” De klimaatactiviste denkt aan subsidies voor zonnepanelen voor mensen met een kleine beurs. „Als het er maar toe leidt dat het rechterlijke vonnis van een lagere CO2-uitstoot alsnog wordt gehaald.”
  4. forum rang 8 josti5 1 juli 2021 13:40
    quote:

    rationeel schreef op 1 juli 2021 12:25:

    Het loopt volkomen de spagaten uit. Burgers die kunnen dwingen dat een land kapot gaat.

    Rechters die zich voor een karretje laten spannen. Het einde is zoek.

    Hoelang duurt het voordat de Nederlandse bevolking hier een halt aan toe roept?

    Genoeg is genoeg.
    Einde quote.

    Urgenda: nóg zo'n 'goed doel' van de Postcodeloterij...

    Het komt er feitelijk op neer dat deelnemers aan de Postcodeloterij deze club steunen, waarna diezelfde club met de binnengeharkte centen de staat gaat aanklagen, en 'de staat' bestaat o.a. uit de deelnemers aan de Postcodeloterij, waardoor die deelnemers nóg meer centen kwijtraken...

    Zo lang als een deel van de bevolking in dat 'goede doelen'geleuter van de Postcodeloterij trapt, blijven we opgescheept zitten met de macht van kleine linkse groepjes, die zonder het geld van de Postcodeloterij onzichtbaar zouden zijn.
  5. forum rang 8 objectief 1 juli 2021 13:53
    quote:

    josti5 schreef op 1 juli 2021 13:40:

    [...]

    Zo lang als een deel van de bevolking in dat 'goede doelen'geleuter van de Postcodeloterij trapt, blijven we opgescheept zitten met de macht van kleine linkse groepjes, die zonder het geld van de Postcodeloterij onzichtbaar zouden zijn.

    Op onze leeftijd (en die van Biden) maakt dat weinig meer uit.
  6. [verwijderd] 1 juli 2021 13:53
    quote:

    rationeel schreef op 1 juli 2021 12:25:

    Het loopt volkomen de spagaten uit. Burgers die kunnen dwingen dat een land kapot gaat.

    Rechters die zich voor een karretje laten spannen. Het einde is zoek.

    Hoelang duurt het voordat de Nederlandse bevolking hier een halt aan toe roept?

    Genoeg is genoeg.
    Ik ben groot voorstander van de mogelijkheid van burgers om tegen de regering te procederen, zou een slecht zaak zijn als dat niet kan. Ik dacht dat jij blij was met de rechtszaken tegen de mondkapjesplicht en avondklok.
  7. Pietjebel 1 juli 2021 14:14
    Een van de oudste foto's die ik mij kan herinneren van mijn grootvader, rond 1906 is een plaatje waarop hij staat als reisleider van een groep die een gletscher in Zwitserland bezoekt. Opmerkelijk is dat op de foto met streepjes staat aangegeven hoe die getscher zich in de afgelopen tientallen jaren (eind 19e eeuw) voor de foto telkens had teruggetrokken. Oftewel er was sprake van opwarming van het klimaat. Pas later in een historisch overzicht vanaf 1880 tot heden zag ik bij een presentatie in Artis van prof Reinder Feddes, dat er diverse dips van een aantal jaren geweest waren in een stijgende trend van wereldwijde temperaturen op aarde. Een ervan was aan het einde van het tijdperk van de kolenverbranding en redelijk grote overgang naar vloeibare brandstof, een andere tijdens de 2e wereldoorlog. Daarnaar gevraagd moest Feddes toegeven dat hij slechts klimaatverandering vanaf de jaren '80 van de 20e eeuw had bestudeerd. Ons kabinet onder Rutte heeft aangegeven dat zij een CO2 reductie zou realiseren. Daarvan is Urgenda bar weinig gebleken, vandaar de rechtzaak tegen de staat. Die vind ik moedig, want wie haalt het in zijn hoofd om tegen de staat te procederen? Uiteindelijk is die gewonnen, maar de staat doet uiterst weinig om de CO2 doelen alsnog te bereiken omdat zij in cassatie wil gaan, terwijl dat duidelijk verboden was door de rechter om hangende het proces niet te streven naar de uitgesproken doelstelling. Minnesma ziet met lede ogen aan dat de staat vrijwel niets doet en neemt het initiatief om de premier uit te leggen hoe de doelen wel gehaald kunnen worden, hetgeen ik heel verantwoordelijk vind. Tijdens dat gesprek heeft Rutte, die eigenlijk alleen maar dacht aan een nieuwe kerncentrale als oplossing, dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om snelle stappen in de richting te maken, door te mikken op groene waterstof en te besparen op kostbare opslag van CO2. Dat is groot nieuws en bemoedigend.
    Verder heb ik niets met de Postcodeloterij en al die zogenaamde goede doelen. Als je iets wilt steunen en je hebt het geld, stort dan gewoon op de rekeningnummers van die doelen, in plaats van via een loterij.. Doe die stortingen overigens niet op de rekening van politieke partijen die in de kamer zitten, dat maakt hen zeer verdacht voor vormen van omkopen.
  8. forum rang 9 nine_inch_nerd 1 juli 2021 18:11
    Verkoop stekkerauto's overvleugelt benzineauto's
    17:40
    Nieuwe ID3's, het elektrische model van Volkswagen, staan opgesteld op het terrein van importeur Pon in Leusden.

    De vergroening en elektrificatie van het Nederlandse wagenpark begint vaart te krijgen. In juni werden meer elektrische en hybride auto's afgeleverd (16.297) dan benzineauto's (15.991 stuks). Het is voor het eerst dat er meer stekkerauto's dan benzineauto's in een maand geregistreerd werden. Dat blijkt uit de jongste cijfers die brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging samen met dataprovider RDC donderdag hebben gepubliceerd.

    Nog maar één op de twee personenauto's die afgelopen maand werden afgeleverd, rijdt volledig op een fossiele brandstof (benzine, diesel of lpg). Bijna één op de vijf verkochte auto's die in juni werden geregistreerd zijn volledig elektrisch. Worden hybride auto's daarbij opgeteld, dan was de helft van de nieuw geregistreerde auto's geheel of deels elektrisch.

    Dalende trend

    Het aandeel benzineauto's in het totaal aantal auto's dat in juni in Nederland werd geregistreerd was 48%. Vorig jaar was dat nog 67,6% en in 2019 bijna 75%. Afgelopen maand was het aandeel van dieselwagens slechts 2,24% (4,7% in juni 2020) en lag het aandeel lpg op 0,79%. Ruim 31% van de geregistreerde auto's was hybride en bijna 18% volledig elektrisch. Het aandeel van waterstofauto's was 0,3%, evenals auto's die op gas onder hoge druk (cng) rijden.

    Gemeten over het eerste half jaar bedroeg het aandeel benzine nog 53,5% tegen 70,2% in dezelfde periode van vorig jaar. In 2019 was het aandeel benzineauto's in de eerste zes maanden nog 76%.

    De verwachting is dat de dalende trend van benzineauto's zal aanhouden ten gunste van elektrische of deels elektrische auto's, zegt een woordvoerder van RAI Vereniging. 'In het eerste halfjaar is het aandeel volledig elektrisch 10%. Wij verwachten dat eind dit jaar minstens één op de vijf nieuw geregistreerde auto's volledig elektrisch (EV) zal zijn. Wat de EV-markt volgend jaar gaat doen, zal afhangen van hoe de politiek beslist over deze zakelijke markt.'
  9. forum rang 9 nine_inch_nerd 1 juli 2021 18:14
    Plasticprobleem vraagt meer dan een verbod op plastic rietjes
    17:39

    'Follow the people en je vindt afval', zegt Dirk Groot (52) in zijn tuin in Purmerend. De zelfbenoemde Zwerfinator, een woordspeling op de Terminator, begon acht jaar geleden uit frustratie over de rommel met opruimen in zijn straat. Al snel volgden meer straten.

    Groot — blauwe ogen, lichtgroen overhemd — noemt zichzelf zwerfafvalantropoloog. Na twee jaar eindeloos opruimen, besloot hij de vondsten te documenteren. 'Het is goed dat mensen zich druk maken om plastic in oceanen. Maar ook in je eigen woonplaats ligt veel afval op straat en in de sloot. De plasticsoep begint hier.'

    Zijn database bestaat uit meer dan 460.000 afvalstuks. Zo maakt hij inzichtelijk waar het zwerfvuil ligt, zodat gemeenten hun veegroutes kunnen aanpassen en onder meer fastfoodketens en supermarkten zien hoe ver hun producten reizen. Onder andere Rijkswaterstaat, de Universiteit van Leiden en de gemeente Purmerend hebben gebruik gemaakt van zijn data.

    ‘Ook in je eigen woonplaats ligt veel afval op straat en in de sloot, de plasticsoep begint hier’
    Dirk Groot, zelfbenoemd afvalantropoloog
    De afgelopen twee jaar is het zwerfafval in Purmerend met 40% afgenomen, onder meer door een gerichte aanpak, zegt Groot. Toch blijft zwerfafval van alle tijden. 'De ANWB riep honderd jaar geleden mensen al op om hun troep op te ruimen. Het verschil is dat we meer producten gebruiken, bijvoorbeeld drinken en eten to go.'

    En dat moet veranderen. Vanaf 3 juli gelden er nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpplastic, ook wel eenmalig plastic of single use plastics (SUP) genoemd. De Europese richtlijnen moeten in juli door alle lidstaten zijn ingevoerd in de wetgeving. Producten zoals borden, bestek, rietjes, ballonstokjes en wattenstaafjes van plastic zijn niet langer toegestaan. Het verbod geldt niet voor onder meer wegwerpwaterflessen en plastic tasjes.


    'Kijk, dit mag straks niet meer', zegt Groot over een klein zakje met gekleurde plastic rietjes en lepeltjes op de tuintafel. 'Maar dit is niet het gros van het afval dat ik aantref.' De rietjes en lepeltjes steken schril af bij de grote zakken vol met frisdrankbekers en flesjes.

    Dag rietjes

    De nieuwe regels zijn bedoeld om tien producten die het meest worden aangetroffen op de Europese stranden aan te pakken. Op termijn volgt meer: zo moeten doppen vastzitten aan drankverpakkingen, worden producenten meer verantwoordelijk voor (zwerf)afval en moeten PET-flessen vanaf 2025 voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. Ook kijkt Nederland naar verdergaande regelgeving.

    Afval

    De nieuwe regels zijn bedoeld om tien producten die het meest worden aangetroffen op de Europese stranden aan te pakken

    Plastic is sterk, licht, goedkoop en multitoepasbaar, maar breekt in de natuur vrijwel niet af. Volgens de Plastic Soup Foundation is plastic voor eenmalig gebruik 'zonder twijfel' een belangrijke oorzaak van de plasticsoep. Ook in Nederland worden bijvoorbeeld wattenstaafjes op het strand aangetroffen, zegt Hoofd Programma's Jeroen Dagevos. Hij is positief, maar noemt het tegelijkertijd bijna symboolpolitiek: 'op de productieschaal is het natuurlijk heel weinig. De verwachtingen zijn dat als er niets verandert, we in 2050 jaarlijks 1124 miljoen ton plastic verbruiken. Waar gaan we dat afval laten?'


    Ter illustratie: in de wereldwijde, jaarlijkse tellingen van Break Free From Plastics worden Coca-Cola, Nestlé en PepsiCo het meest aangetroffen. De regels die zaterdag ingaan, richten zich niet op bijvoorbeeld frisdrankflessen. Die vallen onder een andere richtlijn, die ook wordt herzien. PepsiCo en Coca-Cola zeggen desgevraagd de zorgen te delen en te werken aan het verminderen van de hoeveelheid gebruikte plastics, aan recycling, en aan nieuwe vervangende materialen.

    In het onderzoek van de Zwerfinator, in Nederland, komt McDonald's als grootste leverancier van plastic zwerfafval uit de bus. Groot verwacht wel dat dit snel afneemt door de nieuwe regels.

    Einde van de plasticsoep?

    Maar voor de totale hoeveelheid zwerfafval maken de regels die zaterdag ingaan weinig uit denkt Groot. Ook nu komt hij papieren rietjes tegen. Het is alleen minder schadelijk, beter afbreekbaar, als het dan toch in de natuur belandt. Van het statiegeld op kleine frisdrankflesjes dat deze week is ingegaan, verwacht hij meer. 'Als mensen zelf niet de flesjes inleveren, zullen andere mensen dat geld wel kunnen gebruiken.'


    Er zou meer focus moeten zijn voor het verminderen van wegwerpproducten in het algemeen, in plaats van de huidige focus op alleen plastics, zegt Jelmer Vierstra, programmaleider circulaire economie bij Natuur & Milieu. Hij noemt het verbod een goede ontwikkeling, maar pleit ervoor dat herbruikbaar de nieuwe norm wordt. 'Als de nieuwe regels een verschuiving opleveren naar wegwerpartikelen van ander materiaal, dan schiet het milieu er in veel gevallen niet mee op. Als voor plastic bordjes bijvoorbeeld bamboe in de plaats komt — waar schadelijke stoffen aan worden toegevoegd om het bruikbaar te maken — dan is het alternatief nog veel slechter voor het milieu.'

    Herbruikbaar als nieuwe norm

    Er zou meer focus moeten zijn voor het verminderen van wegwerpproducten in het algemeen

    Snoepwikkels en chipszakken

    Groothandel Makro merkt dat mensen op zoek zijn naar alternatieven voor plastic. Het is voor het bedrijf ook al zo'n 2,5 jaar een speerpunt, zegt een woordvoerder. 'De vraag naar wegwerp is versterkt tijdens de coronacrisis, waardoor meer horecaondernemers zijn overgestapt op takeaway. De laatste vier maanden zien we een nóg sterkere groei, in aanloop naar 3 juli. We bieden actief alternatieven aan. Bovenaan staan producten van papier en karton — met keurmerk — daar zien we een significante groei. Gevolgd door producten van suikerriet.'

    Dagevos van de Plastic Soup Foundation noemt het pas het begin. 'We kunnen nu niet achterover gaan hangen. Er zijn andere producten die vaak in het milieu terecht komen zoals snoepwikkels, chipszakken en natte doekjes. Er is nog heel veel te doen.'

    Statiegeld op kleine plastic flesjes

    Deze week is ook het statiegeld op kleine plastic flesjes in Nederland ingevoerd. De Statiegeldalliantie en meer dan 1100 partners voerden daar sinds 2017 campagne voor.

    Het statiegeld op blikjes gaat in op 31 december 2022. Volgens de Statiegeldalliantie belanden in Nederland elk jaar 150 miljoen à 250 miljoen flesjes en blikjes in het milieu. Dat staat gelijk aan iedere dag vier vuilniswagens vol flesjes en vijf vuilniswagens vol blikjes. Statiegeld reduceert het aantal flesjes en blikjes in het milieu met 70% tot 90%, claimt de organisatie.
  10. Maurice021973 1 juli 2021 22:14
    fd.nl/opinie/1389926/verprutstijd-voo...

    Verprutstijd voorbij
    29 juni   12:00

    Een graadje of 40 in Siberië, een tornado in Tsjechië. Florida maakt zich op voor het stijgende water en het westen van de VS en Canada ervaart de meest extreme hittegolf ooit.

    We dachten dat we een decade of action hadden om de ergste problemen van klimaatverandering tegen te gaan, onder het mom van ‘wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ervaart en de laatste die er iets aan kan doen’. Wat we er aan doen is lekker lang vergaderen om zo de pijn uit te stellen en maar niets te hoeven beslissen.

    Twee maanden geleden werd berekend dat de wereld in 2050 10% van zijn economische activiteit door klimaatverandering verliest. Dat zou nog wel eens veel te optimistisch kunnen zijn. Volgens een uitgelekt IPCC-rapport – dat nog niet eens de voorpagina van de krant haalt – worden zelfs bij de huidige temperatuurstijgingen al kantelpunten in de klimaatverandering bereikt. Zo kan het regenwoud opeens veranderen in savanne of ontdooit de permafrost. We hebben nauwelijks tijd om de schade te beperken. Bij 1,5 graad opwarming (we zitten nu al op 1,1) kunnen onomkeerbare veranderingen ontstaan. Kortom, de tijd die we dachten te hebben, is er gewoon niet.

    Veel bedrijven en landen kondigen nu heel stoer aan ‘al in 2050’ netto klimaatneutraal te zijn. Bravo hoor, maar veel te laat. Na veel wikken en wegen zijn ze bereid dat te beloven, al hebben ze soms geen flauw idee hoe ze dat doel moeten bereiken, simpelweg omdat de samenleving niet bereid is om echt te veranderen.

    ‘De tragiek van klimaatverandering was altijd dat het een langetermijnprobleem leek’
    Het is duidelijk dat we ook in Nederland nog niet echt zijn opgeschoten met ons hierop voor te bereiden. Na veel getouwtrek is voor het klimaatakkoord in 2030 €2,2 mrd uitgetrokken en voor het totale energie- en klimaatbeleid €4,4 mrd. Ongeveer een half procent van het bbp.

    Ter vergelijking: het coronabeleid heeft tot nu toe €76 mrd begrotingsgeld gekost. Een absurde verhouding, zeker als je bedenkt hoe lang is geleuterd over klimaatplannen in vergelijking met coronamaatregelen.

    Het is tijd om de prioriteiten te herzien. Veel meer geld voor klimaatbeleid. Investeren in oplossingen loont, zo bleek in coronatijd, met binnen een mum van tijd vaccins. We hebben ook gezien dat de mensheid innovatief kan zijn en dat we ons gedrag kunnen veranderen, maar alleen als de dreiging groot en nabij is.

    De tragiek van klimaatverandering was altijd dat het een langetermijnprobleem leek. Maar het wordt steeds duidelijker dat het al voor de deur staat. Het enige goede nieuws is dat dit ons mogelijk dan eindelijk tot echte actie aanzet.

    Hans Stegeman is econoom en hoofdstrateeg bij Triodos Investment Management. Reageer via opinie@fd.nl

    Lees het volledige artikel: fd.nl/opinie/1389926/verprutstijd-voo...
  11. forum rang 9 nine_inch_nerd 1 juli 2021 23:34
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 29 juni 2021 13:23:

    Verprutstijd voorbij
    12:00
    Een graadje of 40 in Siberië, een tornado in Tsjechië. Florida maakt zich op voor het stijgende water en het westen van de VS en Canada ervaart de meest extreme hittegolf ooit.

    ....
    Krijg ik nu ook weer een duimpje? Dank u. :)
  12. forum rang 6 pietje-2005 2 juli 2021 00:09
    "De eerste generatie die het ervaart ?"
    "De laatste die er wat aan kan doen ? "
    Moet niet veel gekker worden.
    Klimaatverandering is van alle eeuwen en wordt continue ervaren.
    Nu doen alsof deze "generatie" dat pas opmerkt, is maar net wat je op het A4'tje schrijft wat ze op het schoolplein uit hun hoofd leren. Ze maken zichzelf van alles wijs.
    En dan de laatste die er wat aan kan doen, haha.
    Wat een arrogantie, dat ze even een thermostaatje op de planeet zetten en dat even gaan regelen met wat windmolens , zonnecelletjes en electrische wagens als opsomming van allemaal oude technologie wat even in de strijd geworpen wordt.
    Wordt door flink wat mensen erg veel geld verdiend met deze "ommekeer" naar oude technologie in een nieuw jasje.
    Zo te voelen hier in Brabant staat de thermostaat voor buiten al wat lager, haha.
    Toch maar weer een roep om er nog veel meer geld tegenaan te gooien, om de verschillende mensen een nog grotere melkkoe te geven.
    Over een paar jaar zeggen we dat we er nog veel meer tegenaan moeten gooien.
    Dat is pas tragiek: Geld in een bodemloze put gooien en later meer en meer en jezelf en anderen wijs maken dat dit de manier is.
    Komisch, al ga ik er waarschijnlijk wel weer meer belasting voor betalen.
  13. forum rang 9 rationeel 2 juli 2021 07:43
    quote:

    Kleintje66 schreef op 1 juli 2021 13:53:

    [...]
    Ik ben groot voorstander van de mogelijkheid van burgers om tegen de regering te procederen, zou een slecht zaak zijn als dat niet kan. Ik dacht dat jij blij was met de rechtszaken tegen de mondkapjesplicht en avondklok.
    Waar het nu over ging is een aanklacht tegen rechters die in feite deelnemers zijn aan een bepaald debat en daarin partij hebben gekozen.

    Ze zijn in de eerste plaats actievoerders.

    Zo dient een rechter er niet in te staan.

    Maar wanneer je de rechters kiest uit D66 aanhangers, krijg je dus een ONDEMOCRATISCHE rechtspleging. Zoals we ook een ONDEMOCRATISCHE regering krijgen, doordat notabene volgens de rechtsregels gekozen tweede kamerleden, van regeringsdeelname worden uitgesloten.
  14. forum rang 9 nine_inch_nerd 2 juli 2021 09:08
    CO2-heffing een hoax?
    00:30
    Mathias Cormann is tegen de koolstof-grensbelasting. Zo’n importheffing op CO2-intensieve producten uit landen met ondermaats klimaatbeleid, kan alleen als allerlaatste redmiddel. Dat stelde hij afgelopen woensdag in een nauwelijks verholen aanval op de Europese Commissie die juist haast wil maken met zo’n ‘carbon border adjustment mechanism’, zodat men de emissies van de industrie steviger kan beprijzen, zonder te veel weglekeffecten.

    Cormann is de oud-minister van financiën van Australië. In die rol schafte hij in 2014 het pas gestarte systeem van CO2-beprijzing voor de Australische industrie af. Eerder noemde hij zo’n CO2-prijs ‘a very expensive hoax’, die alleen maar productie zou verjagen naar landen zonder heffing. Het was een ‘baanvernietigende belasting’.

    Kan het schelen dat een Australische politicus er zo over denkt? Jazeker, want sinds vorige maand is Cormann secretaris-generaal van de Oeso, de club van geïndustrialiseerde landen. Precies het gremium waar over dit soort grensoverschrijdende milieubelastingen wordt gesproken. Binnen een maand is de nieuwe baas zijn geloofwaardigheid al kwijt.
39.194 Posts
Pagina: «« 1 ... 1482 1483 1484 1485 1486 ... 1960 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.