Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

China

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Pietpaaltjes77 21 mei 2005 15:34
    Leuk stukje.

    De laatste weken is er sprake van een toenemende handelsfrictie tussen China en het Westen als gevolg van de goedkope Chinese textielimport, maar ook – zonder dat dit nog hardop wordt gezegd – de sterk aanzwellende energievraag. De Europese Unie begint eveneens aan de bel te trekken bij monde van landen als Frankrijk, Italië en Griekenland. Door de Chinezen protectionistische maatregelen voor te houden, hoopt men een revaluatie van de Chinese munt te kunnen bewerkstelligen. Gevolgen voor China: duurdere producten, lagere groei, lagere energiebehoefte. Gevolgen voor de V.S. en de E.U.: lagere energieprijs en een gunstiger handelsbalans.

    Is deze druk op China terecht? Immers, het vliegwiel van de Aziatische groei werd in hoge mate bevorderd door de koppeling van deze muntsoorten aan de Amerikaanse dollar. Eigenlijk ging de voorkeur naar de dollar al terug tot het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de kortstondige Japanse hegemonie werd doorkruist door het Amerikaanse militaire machtsvertoon.

    Hoewel verslagen zijn het juist de Japanners, zoals ook de Duitsers in Europa geweest, die zich op weergaloze wijze economisch hebben gerevancheerd. In die dagen sprak men van het “Wirtschaftswunder”. Dat gold beide verslagen naties. De Japanners kregen alle steun van de V.S. indien ze hun economie op Amerikaanse wijze zouden inrichten. De yen werd derhalve “gefixeerd” op de dollar. De wederopbouw van Duitsland kreeg vooral gestalte door het befaamde Marshall Plan. In goed 35 jaar groeide de Japanse economie uit tot de op één na grootste na de V.S. met Duitsland in het kielzog. De Amerikanen hebben ten volle van deze ontwikkelingen geprofiteerd.

    Na de oorlog bleven China en India als economische potente ‘power houses’ achter als gevolg van hun kapitalistische afkeer. Nadat partijleider Deng de communistische doctrine had afgezworen en het land zich nadien schoorvoetend heeft opengesteld voor het lidmaatschap van de WTO (Wereld Handels Organisatie) wilde India als politiek en economisch opponent van China niet achterblijven.

    De economische inhaalrace (China heeft bovendien te maken met een versneld vergrijzings-probleem a.g.v. de één-kind-per-gezin politiek) van deze landen kan worden gezien als een tweetraps raket. Beide willen zo snel mogelijk minstens op gelijke hoogte met het Westen komen en anderzijds wenst India op geen enkele wijze onder te doen voor China vice versa. Sterker nog, de twee hebben recentelijk 11 “strategische” verdragen ter wederzijdse politieke en economische versterking gesloten. Deze twee landen met meer dan een derde van de wereldbevolking en een gemeenschappelijke grens van meer dan 3000 kilometer vormen daarmee een serieuze machtsfactor.

    Het protectionistische machtsvertoon vanuit de V.S. en de E.U. komt in wezen niet uit geheel onverdachte hoek. Immers, zijn het juist niet de V.S. alsmede de E.U., die de vrije handel uitdragen? Zijn het juist niet deV.S. en de E.U. geweest, die China hebben doordrongen van de importantie van het lidmaatschap van de WTO en daarmee de openstelling van haar economische grenzen?

    Opvallend lijkt het dan waar te nemen, dat beide westerse “blokken” menen uit hoofde van hun economische machtsuitstraling de Chinese importen een halt te kunnen toeroepen. Dat klinkt natuurlijk uitermate hypocriet vanuit de vrijhandelsgedachte, maar anderzijds als een voortborduring op de afscherming van goedkope importen vanuit de Derde Wereld met als zoethoudertje de ons bekende Ontwikkelingshulp, die als een soort “aflaat” wordt beschouwd.

    Nu Azië zich als een serieus economisch machtsblok begint te manifesteren, dient het opeens in te binden. Kortzichtigheid is wederom troef. Immers:

    1. Protectionisme heeft nog nooit tot economische groei doch juist tot het omgekeerde geleid.

    2. Het vrijmaken van de handel komt in Azië in een zeer vreemd daglicht te staan. Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat China z’n markt opent, terwijl het Westen dreigt de zaak op slot te gooien in het geval de concurrentie te sterk wordt. Dan beginnen in China de stoppen door te slaan en wordt daar de indruk gewekt, dat de WTO niets anders is dan een instrument van het Westers imperialisme – dat was al het stokpaardje van ene Mao Tse Tung in de jaren ’60 en ’70!

    3. De protectionistische dreigementen vanuit het Westen werpen olie op het vuur van de internationale financiële wereld.

    4. Een eventuele opwaardering van de Chinese munt zal enerzijds de handel doen afnemen en impliciet het Chinese dollartegoed met hetzelfde percentage afwaarderen – een gevoelig verlies.

    Want stel, dat de Chinezen de handschoen opnemen door aan te kondigen hun voorraad Amerikaans schuldpapier (ca. 1600 miljard dollar) te willen afbouwen. Alleen aankondigen is al genoeg! Welke implicaties heeft dat voor de Amerikaanse munt en de rente? Aanvankelijk gaat eerst de een omlaag en vervolgens de ander omhoog resulterend in een schokgolf. Zal de Aziatische groei er onder lijden? Ja, maar aanzienlijk geringer dan de westerse economieën. Waarom? In Azië kent men geen schulden zoals in de V.S. en evenmin een buitengewoon kostbaar sociaal vangnet, dat de economie gevangen houdt, zoals in Europa.

    Kortom, de gebiedende toon vanuit de Westerse wereld zal blijken contraproductief te werken. Zoals men in de V.S. pleegt te zeggen ‘if you can’t beat them, just join them’. Dat is voor alle blokken verreweg het beste handelsbevorderende alternatief. Het betekent tevens, dat het Westen zich meer zal moeten richten op Azië, zoals ook Azië zich op ons richt.



    En laten we wel wezen, zonder de goedkope importen vanuit Azië zouden we bijvoorbeeld voor kleding, schoeisel, speelgoed en talrijke huishoudelijke artikelen aanzienlijk duurder zijn uit geweest. Dat heeft hier inflatie dempend gewerkt. Nu evenwel het Aziatische productie apparaat tegelijkertijd steeds meer energie behoeft, hetgeen de inflatie in de V.S. en Europa enigszins begint op te stuwen, dient dat apparaat de export dus de groei terug te schroeven dan wel de munt na 11 jaar los te koppelen van de dollar.

    Alan Greenspan, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank heeft gewezen op de eveneens toenemende binnenlandse schuld van China, waarvan de financiering op termijn om een hogere rente vraagt. Dit zou deels ongedaan kunnen worden gemaakt door een revaluatie van de Chinese munt. Als gevolg daarvan zou dan een groeivertraging optreden met tevens een afnemende schuldopbouw. Ook wees Greenspan er op, dat het opkopen van Amerikaans schuldpapier beter zou kunnen worden aangewend om de productiviteit te verhogen. Hij doelde hiermee op de bewerkstelliging van een stijging van de uurlonen. Tevens zou dat de Amerikaanse handelsbalans natuurlijk doen verbeteren, maar tegen welke prijs (RB)?

    Goed, het groeitempo van de Chinese economie lag het eerste kwartaal van dit jaar wederom op 9 ¼% ondanks pogingen om dat tempo wat in te dammen. Echter, alleen echte interne spanningen zullen tot een loskoppeling kunnen leiden. Tot dat moment zullen de Chinezen ongevoelig blijken voor druk van buitenaf. Die kun je niet afdwingen, terwijl daarmee bovendien het Aziatische eergevoel wordt aangetast. Veranderingen komen er stellig maar niet nu.

    Hoe dan ook, investeren c.q. beleggen in Azië biedt voor de langere termijn de beste perspectieven, zowel kwa groei als in termen van een toekomstige opwaardering van de muntsoorten. Deze visie wordt overigens bevestigd door de Wereldbank in
  2. [verwijderd] 21 mei 2005 16:05
    Idd een mooi stukje.

    De snelheid waarmee China de mondiale economie overrompelt ligt te hoog voor de westerse wereld.
    Groeicijfers van 9% (misschien wel veel hoger) in een land met 1.3 miljard inwoners geeft zo een massale groei aan geproducerende goederen en diensten, dat niemand dit verwacht had.
    En India met bijna een miljard inwoners doet ook lekker mee..
    Met normale Chinese en Indiase groeicijfers van 3 tot 4 % kan het westen zich wellicht beter aanpassen aan de mondiale economie.
    Er wordt nu in een hoog tempo veel kapot gemaakt en daar is niemand bij gebaat.
    gr.fes
  3. [verwijderd] 21 mei 2005 17:56
    in kan het met het artikel zeker eens zijn. De westerse houding is hypocriet, temeer daar de problemen hier vooral veroorzaakt zijn door Westerse bedrijven die profiteerden van de grote verschillen in loonkosten, arbeidsrecht, milieu wetgeving enz. en hun produktie naar China of India verhuisden. Al dat gepraat over globalisering dient alleen maar het eigenbelang (van de grote bedrijven en grote politieke partijen), dat blijkt maar weer duidelijk.

    Misschien moet Bush ook nog eens de geschiedenisboekjes nakijken, want een stevige handelsboycot was al diverse keren de direkte aanleiding voor een zware crash van de Amerikaanse economie.

    Volgens diverse berekeningen heeft een revaluatie van de yuan met 10% (wat op dit moment een zeer grote korrektie zou zijn) een invloed op het US handelstekort die maximaal 1% is, en in de praktijk zou het handelstekort zelfs flink verder kunnen groeien omdat de importkosten van de VS stijgen.

    Al dat gekrakeel dient uitsluitend om een zondebok aan te wijzen voor de problemen in de westerse economieen, zoals dat in de historie keer op keer geprobeerd wordt als de zaken niet goed lopen. Politici en economen treft vanzelfsprekend nooit enige blaam.
  4. [verwijderd] 21 mei 2005 18:22
    quote:

    fes schreef:

    Er wordt nu in een hoog tempo veel kapot gemaakt en daar is niemand bij gebaat.
    het gaat hard en dat geeft grote problemen; maar daar is niks nieuws aan, dat hoorde je 150 jaar geleden ook al ('sabotage' etc.).

    Wat ik niet snap is dit: waarom is het SLECHT dat China goedkoop textiel naar de VS stuurt en GOED dat China en India goedkoop programmeerwerk leveren voor IBM (of Logica etc.), goedkope customerservice voor Dell of Citibank en goedkope schoenen voor Nike?

    Waarom mogen NL tuinbouw bedrijven en slachterijen Polen tegen hongerloon (naar NL maatstaven) inhuren, terwijl dat niet mag voor bijv. Poolse bouwvakkers (kunnen de huizen eindelijk weer betaalbaar worden, lijkt me een evident maatschappelijk belang).

    Waarom is het prima dat Philips zijn produktie en ontwikkeling naar China verschuift maar gaan we wel allerlei invoerheffingen maken voor de spiegeltjes en kraaltjes die ze daar maken (iets wat wij toch al tijden niet meer doen, in tegenstelling tot bijv. die produktontwikkeling).

    allemaal uitermate hypocriet als je het mij vraagt, en al die maatregelen dienen m.i. alleen de belangen van bepaalde machtige westerse lobbygroepen.

    P.S.: ik lees net dat zelfs opperhoofd Greenspan van mening is dat die revaluatie van de yen die de VS wil afdwingen niet gaat helpen, zie
    www.reuters.com/printerFriendlyPopup....
  5. Pietpaaltjes77 21 mei 2005 18:46
    denk zelf dat de reacties een beetje overdreven zijn.Het zal wel weer een storm in een glas water worden.Voordeel voor china is dat zij in de WTO zitten en dus simpelweg deze boycotten kan voorkomen, ook al duurt de uitslag wel een jaar. Zeer slim van hen om de castagnes uit het vuur te halen en export heffingen te verhogen. kunnen zij het geld weer ergens anders investeren (hopelijk niet in de dollar).

    Trouwens het structureel je valuta drukken is in mijn ogen ook een vorm van oneerlijke concurrentie. Daarnaast heeft China zulke reserves opgebouwd dat ze moeilijk kunnen stoppen met deze idiote acties. Ze hadden er natuurlijk nooit aan moeten beginnen. Vanuit deze visie lijkt het me erg verstandig om van de dollar af te blijven.
  6. [verwijderd] 12 juli 2005 19:54
    De economie van China is in de eerste helft van dit jaar met 9,3 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode van 2004.

    Tempo
    Het tempo van de groei zwakt in de tweede helft af, waardoor die over heel 2005 uitkomt op 8,8 procent. Dat hebben officiële staatsmedia dinsdag gemeld. Vorig jaar lag de expansie op 9,5 procent.

    Expansie
    China worstelt al jaren met een economische expansie die zich maar moeilijk laat afremmen. De groei van het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, komt in het vierde kwartaal uit op 8,2 procent. In de eerste helft van het jaar bedroeg het bbp 6,72 biljoen yuan (672 miljard euro).

    Afstemmen
    De cijfers zijn afkomstig van het marco-economische onderzoeksinstituut, een denktank van de nationale commissie voor ontwikkeling en hervorming. Het instituut heeft de regering gevraagd haar beleid af te stemmen op de verwachte groeivertraging.

    www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/co...
  7. [verwijderd] 12 juli 2005 19:55
    China wil in 2010 eind aan exportsubsidies
    De Chinese minister van Handel, Bo Xilai, heeft er dinsdag bij de belangrijkste lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op aangedrongen 2010 te aanvaarden als uiterste jaar waarin de exportsubsidies moeten worden beëindigd.

    Landbouwsteun
    Ook riep de bewindsman op het eens te worden over ruimere markttoegang en minder landbouwsteun. Als deze doelstellingen worden bereikt, zou dat de basis kunnen vormen om de onderhandelingen in het kader van de Doha-ronde tot een goed einde te brengen, aldus Bo. Deze multilaterale besprekingen over een vrije wereldhandel zijn in 2001 begonnen in Doha, de hoofdstad van Qatar, en hadden eigenlijk dit jaar al moeten zijn afgerond.

    Voorstellen
    Voor de aanvang van een tweedaagse ministersvergadering in Dalian, een stadje aan de noordwestkust van China, had Bo een ontmoeting met WTO-topman Supachai Panitchpakdi. Daarbij liet de minister van Handel weten dat hij zijn voorstellen heeft afgegeven aan de Europese Unie (EU), de Verenigde Staten (VS), Brazilië en India. Ontmoetingen met deze vier had Bo maandag en dinsdag.

    Kloof
    In Dalian zijn ongeveer dertig ministers van de in totaal 148 WTO-lidstaten aanwezig. Aan de vooravond van de bijeenkomst waren de gesprekken vooral gericht op het verkleinen van de kloof tussen de belangen van de industrielanden en die van de ontwikkelingslanden. De vergadering in Dalian is de eerste in China sinds de Volksrepubliek in december 2001 toetrad tot de WTO.

    www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/co...
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.