Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel NEL ASA CHX:NEL_O.CXE3, NO0010081235

Laatste koers (nok) Verschil Volume
5,668   0,000   (0,00%) Dagrange 0,000 - 0,000 0  

NEL ASA 2021

3.100 Posts
Pagina: «« 1 ... 88 89 90 91 92 ... 155 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 juni 2021 10:37
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 7 juni 2021 08:52:

    [...]

    Alleen als ze gedwongen worden om over te gaan op waterstof en daar geen subsidie voor krijgen.

    De staalfabrieken in Rusland, India en China zullen waarschijnlijk altijd op kolen blijven draaien.
    China is voorloper in waterstof:

    "De Oost-Nederlandse handelsdelegatie die vorige week China bezocht, schrok van het onwaarschijnlijk hoge tempo waarmee Chinese bedrijven en overheid ‘de energiebron van de toekomst’ omarmen en ontwikkelen."

    Bron: www.destentor.nl/apeldoorn/draait-chi...

    India ziet ook in dat het duurzamer moet en voelt de druk van het westen

    "India, dat nu vooral steenkoolinstallaties gebruikt voor zijn stroomvoorziening, voegt 50 procent extra installaties voor zonne- en windenergie toe, vergeleken met de hoeveelheid die er op dit moment in Amerika zijn. Het land vervangt 770 miljoen lampen, op straat en in woningen, door energiebesparende, duurzame ledlampen en biedt tienduizenden arme dorpjes op het platteland voor het eerst toegang tot elektriciteit. En dat proces gaat sneller dan iedereen voor mogelijk hield."

    Bron: www.nationalgeographic.nl/milieu/2017...

    Tja.... en Rusland heeft nog altijd heel veel gas, het is onvoorstelbaar hoeveel gas er nog in de bodem zit. Rusland doet al heel lang alleen maar waar het zin in heeft en zal nog wel ff doorgaan. Ook zij zullen druk gaan voelen van de rest van de wereld om te verduurzamen.

    "Gas en olie zijn onmisbaar om Rusland draaiende te houden. De Russen hebben zich er zelfs bijna volledig van afhankelijk gemaakt. Een risicovol beleid, want dit businessmodel is niet eeuwig houdbaar. Zeker niet nu de landen aan wie de Russen hun gas en olie verkopen, bezig zijn met een energietransitie."

    Tja DZR zo moeilijk is het niet om onderzoek te doen voordat je iets uit kraamt.
  2. [verwijderd] 7 juni 2021 14:21
    Waterstof + Ammonia = gouden duo? Interessant artikel...

    "Ammonia is also being considered as a means to store renewable energy for delayed use, and as a carrier for hydrogen transportation. That’s because, as an energy source, ammonia has 9x the energy capacity of lithium-ion batteries and is 1.8X more energy-dense than liquid hydrogen."

    finance.yahoo.com/news/renewable-fuel...
  3. forum rang 6 'belegger'' 7 juni 2021 14:41
    quote:

    UpUpAndAbove schreef op 7 juni 2021 14:21:

    Waterstof + Ammonia = gouden duo? Interessant artikel...
    Die combinatie wordt vaker gebruikt. NEL doet dit samen met Haldor Topsoe en via Iberdrola bij Fertiberia:
    nelhydrogen.com/press-release/nel-asa...
    nelhydrogen.com/press-release/nel-asa...
    www.nsenergybusiness.com/news/iberdro...

    Een ander voorbeeld is een project van USD 5 miljard in SA met o.a. Air Products & Chemicals. Dat staat los van NEL en er zullen wel meer voorbeelden zijn. Ik ben geen techneut, maar volgens mij biedt ammoniak (o.a.) voordelen t.o.v. waterstof bij vloeibare opslag en distributie (temparatuur en druk) met bijvoorbeeld schepen. Naast ammoniak komen ook (m)ethanol langs.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 juni 2021 17:18
    Column: ethanol claimt rol in de energietransitie

    Door Casper Burgering
    2 uur geleden in FINANCIEEL

    De prijzen van maïs en suiker zijn dit jaar scherp gestegen. Sinds 1 januari 2021 is de maïsprijs al met 25% toegenomen. De prijs van suiker bleef niet achter en steeg met 21% dit jaar. De hogere inputprijzen blijven, maar het post-Covid-19-herstel legt de ethanolproducenten geen windeieren.

    Enerzijds neemt de vraag naar vloeibare brandstoffen – zoals ethanol als duurzame brandstof dat wordt bijgemengd bij bijvoorbeeld benzine – wereldwijd flink toe en anderzijds importeert China steeds hogere volumes, met name uit de VS.

    Daarnaast staat het aanbod van maïs uit Brazilië en Argentinië onder druk door de aanhoudende droogte. Maar droogte zou deze zomer ook zijn weerslag kunnen krijgen op de Augustus-oogsten in de VS. Met de toenemende kans op weersextremen is dit geen ondenkbaar scenario.

    Suikervraag

    Ook de suikerprijs houdt dit jaar zijn relatief hoge niveau vast. Brazilië – het grootste suiker producerende land – heeft momenteel te kampen met droogte. Dit zet druk op het aanbod. En in India – na Brazilië het grootste suiker producerende land – is de regering voornemens om tot en met september een exportsubsidie van 31,4% te schrappen.

    Dit gaat ook ten koste van de beschikbaarheid van suiker. En dat terwijl de vraag naar suiker toeneemt. Per saldo gaat de International Sugar Organisation (ISO) uit van een tekort aan suiker in het seizoen 2020/21.

    Klimaatcrisis en kansen voor ethanol

    Het einde van de klimaatcrisis is nog lang niet in zicht en dit houdt de rol van CO2 bij de klimaatverandering in de beleidsdiscussies levend. Iedereen is op zoek naar oplossingsmogelijkheden om de uitstoot van CO2 versnelt te reduceren. Elektrificatie is de heilige graal, maar hernieuwbare brandstoffen – zoals ethanol – zijn ook onderdeel van de transitie.

    De Renewable Fuel Association (RFA) in de Verenigd Staten beweert dat het gebruik van ethanol in benzine de uitstoot van broeikasgassen in de transportsector verminderde met 47,3 miljoen ton CO2-equivalenten in 2020. Dit is hetzelfde als het volledig van de weg halen van 10,1 miljoen auto’s.

    Met dergelijke resultaten in gedachte gaat de behoefte aan auto’s die geschikt zijn voor hogere ethanolmengsels alleen maar toenemen.

    Elektrificatie

    De elektrificatie van ons wagenpark verdient echter nog steeds de voorkeur om de klimaatdoelen te halen, aldus het Internationale Energieagentschap (IEA). Maar die elektrificatie komt pas net op gang.

    In het Sustainable Development Scenario van het IEA – dat uitgaat van een netto CO2-neutrale economie in 2050 – wordt er bijvoorbeeld van uitgegaan dat tegen 2040 ongeveer 50% van het wagenpark elektrisch is. Dan zijn er dus voorlopig nog voldoende kansen voor ethanol in deze transitie weggelegd.

    Daarnaast gaat elektrificatie niet alle sectoren van de economie helpen om koolstofarm te worden. Volgens het IEA zijn er altijd bepaalde onderdelen van een economie moeilijk te elektrificeren. Denk aan luchtvaart en zwaar wegtransport.

    Dan blijven de vloeibare brandstoffen – waaronder ethanol – nog lange tijd nodig om te kunnen functioneren.

    Casper Burgering is senior econoom industriële metalen & agrarische grondstoffen bij het Economisch Bureau van ABN Amro. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. Het is evenmin een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument.
  5. forum rang 6 'belegger'' 7 juni 2021 20:50
    quote:

    ir A. Pel schreef op 7 juni 2021 15:49:

    ... project tussen NEL en Iberdrola geannuleerd is.
    Probeer dat te vinden online maar lukt niet.
    Klopt het dat dit geannuleerd is of toch niet?
    Iberdrola heeft projecten in de pijplijn voor twee verschillende locaties van Fertiberia in Spanje. In het ene geval gaat het om 200MW Alkaline-elektrolyzer(s) van NEL en in het andere geval om 230MW PEM-elektrolyzer(s) van Cummins. Naar mijn weten is het project met NEL niet geannuleerd, als dat wel zo is ben ik ook benieuwd (naar een bron). Bij onderhanden werk van NEL en concurrenten moet je denken aan +/- 20MW. Projecten van 200+MW zijn de volgende stap. In die zin is het interessant om te volgen in welke richting de markt zich ontwikkelt. Iberdrola werkt overigens ook nog met andere partijen, zo zag ik bijvoorbeeld ITM in Schotland.
  6. forum rang 6 mercurius-adept 8 juni 2021 09:56
    Gevonden:

    The Department of Energy (DOE) set a goal for hydrogen made with clean power, such as renewables and nuclear energy plants, by 80% to $1 per kilogram in a decade.

    "Clean hydrogen is a game changer," U.S. Energy Secretary Jennifer Granholm said in a statement.

    www.reuters.com/business/environment/...
  7. [verwijderd] 8 juni 2021 10:18
    quote:

    Matsversch schreef op 8 juni 2021 00:07:

    enthousiasma in plug is al volledig terug,
    Nel mag ook wel weer wat afkomen op groene beurzen.
    Ik ben bang dat NEL de plank misslaat door de alkaline productie uit te breiden en (zover bekend is) de PEM productie achter te laten.
    Ze doen eigenlijk het zelfde als mcphy, ze zetten nu in op alkaline omdat grote elektrolyse facaliteiten opgezet kunnen worden. Echter is PEM in opmars en zal het een kwestie van tijd zijn wanneer PEM goedkoper wordt dan Alkaline voor de productie van groene waterstof.

    Alkaline wordt nog veel gebruikt in de chemische industrie.

    Ik ben benieuwd of er nog ontwikkeling komt rond de PEM elektrolysers van nel, anders zal nel overtroffen worden door de PEM fabrikanten.
  8. forum rang 6 'belegger'' 8 juni 2021 14:28
    quote:

    Rikkerto schreef op 8 juni 2021 10:18:

    Ze doen eigenlijk het zelfde als mcphy, ze zetten nu in op alkaline omdat grote elektrolyse facaliteiten opgezet kunnen worden. Echter is PEM in opmars en zal het een kwestie van tijd zijn wanneer PEM goedkoper wordt dan Alkaline voor de productie van groene waterstof.

    Alkaline wordt nog veel gebruikt in de chemische industrie.
    Dat vraag ik mij ook af. In het bijzonder wat de beweegredenen zijn voor Iberdrola om voor twee projecten bij Fertiberia te kiezen voor respectievelijk 200MW Alkaline en 230MW PEM. Het gaat dus om vergelijkbare capaciteiten bij dezelfde bedrijven en ik zou dus denken vergelijkbare toepassingen. Dus vraag ik mij af waarom men in het ene geval kiest voor Alkaline en in het andere geval voor PEM. Ik heb het antwoord ook niet.
  9. [verwijderd] 8 juni 2021 15:29
    Wellicht dat ze de PEM elektrolyse toepassen bij een wind en/of zonnepark om zo energieoverschotten op te vangen en te gebruiken voor groene waterstof.
    De alkaline kunnen ze gebruiken om een constante hoeveelheid waterstof op te wekken doormiddel van een aansluiting op het net.

    Echter lees ik overal dat PEM een lagere opstarttijd heeft t.o.v alkaline, maar ik kan hier nergens cijfers of voorbeelden van vinden die het bevestigen.

    Vergeet trouwens niet dat maar rond de 1% van de huidige waterstofproductie groen is. Er wordt nog veel onderzoek gedaan, ook door TNO hier uit Nederland.
    www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energ...

    De projecten m.b.t groene waterstof die nu gebeuren zijn echt een van de eerste, we hebben nog een lange weg te gaan.

    Ik vond deze documentaire het kijken waard:
    www.bc1.nl/waterstof-de-docu/
  10. [verwijderd] 8 juni 2021 19:43
    quote:

    'belegger'' schreef op 8 juni 2021 14:28:

    [...]Dat vraag ik mij ook af. In het bijzonder wat de beweegredenen zijn voor Iberdrola om voor twee projecten bij Fertiberia te kiezen voor respectievelijk 200MW Alkaline en 230MW PEM. Het gaat dus om vergelijkbare capaciteiten bij dezelfde bedrijven en ik zou dus denken vergelijkbare toepassingen. Dus vraag ik mij af waarom men in het ene geval kiest voor Alkaline en in het andere geval voor PEM. Ik heb het antwoord ook niet.
    Ik kan alleen vinden dat er een 20 MW PEM elektrolyser gebruikt gaat worden van NEL, waar heb je die informatie vandaan?

    berdrola is making progress on Europe's largest green hydrogen complex for industrial use, located in Puertollano (Spain) with the selection of European company Nel Hydrogen Electrolyser - a division of Nel ASA - as its preferred supplier for the construction of the project's key component, a hydrogen production system using electrolysis. Nel's Proton PEM® solution, deployed all across the world for several decades, will now be used a as part of a commercial green hydrogen project, with 20 MW of installed capacity.

    www.iberdrola.com/press-room/news/det...
  11. evenaar 8 juni 2021 20:59
    quote:

    Styno252 schreef op 8 juni 2021 15:13:

    Normaal moet je hier wel genoeg over vinden op het internet. Even een link naar eerste vergelijking dat ik vond. Natuurlijk evolutie over tijd kunnen voor en nadelen laten wijzigen dus wrs de reden waarom ze beide willen toepassen:

    iopscience.iop.org/article/10.1088/17...

    Mooi artikel. Lekker kort.

    Voor diegene die er dieper in willen duiken...de branche innovatie agenda Elektrolysers, kansen voor de Nederlandse maakindustrie.

    www.fme.nl/system/files/publicaties/2...
  12. forum rang 6 'belegger'' 8 juni 2021 21:02
    quote:

    Rikkerto schreef op 8 juni 2021 19:43:

    Ik kan alleen vinden dat er een 20 MW PEM elektrolyser gebruikt gaat worden van NEL, waar heb je die informatie vandaan?
    Met betrekking tot NEL:
    www.iberdrola.com/press-room/news/det...
    nelhydrogen.com/press-release/nel-asa...

    Met betrekking tot Cummins:
    www.iberdrola.com/press-room/news/det...
    investor.cummins.com/news/detail/515/...

    Naast de keuze tussen de techniek van Alkaline en PEM valt mij nog iets anders op. Eerst geeft Iberdrola aan dat zij in NEL een partner hebben gevonden om een waterstofketen op te zetten in Spanje. Een half jaar later lijken zij hetzelfde te verkondigen, maar dan met Cummins. Dan gaat het schijnbaar unieke van zo'n samenwerkingsverband er toch een beetje vanaf. Dat vind ik net zoiets als dat bedrijven volgens hun eigen website allemaal leading zijn in hun markt. De media doet daar vaak aan mee, want projecten lijken steevast de grootste ooit op het gebied van x, y of z. Het blijft opletten en waar mogelijk zelf verifiëren van wat er wordt verkondigd.
3.100 Posts
Pagina: «« 1 ... 88 89 90 91 92 ... 155 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.