Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

39.186 Posts
Pagina: «« 1 ... 1364 1365 1366 1367 1368 ... 1960 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 rationeel 10 maart 2021 11:14
    Het blijft dus zaak wantoestanden aan te kaarten, die van onszelf te erkennen, en zeker niet geld in te trekken of te praten over een EU zonder Hongarije en Polen. Alles wat de schijn van partijdigheid of neerbuigendheid heeft, zal alleen maar meer stemmers naar de PiS drijven.
  2. NLAEX 10 maart 2021 13:49
    De bebouwde oppervlakte op neemt wereldwijd steeds verder toe.
    Gebouwen houden warmte vast.
    Dit kan de meest belangrijke factor zijn die leidt tot klimaatverandering.

    Op het platteland en in natuurgebieden is het koeler dan in stedelijke gebieden.

    Als er steeds meer gebouwd zal blijven worden, dan zal de temperatuur op aarde blijven toenemen.

    Ook zorgt de luchtvaart voor de uitstoot van veel schadelijke stoffen.

    Het ontbreekt de huidige politiek aan kennis en visie, waardoor Nederland de verkeerde keuzes maakt.

    De Nederlandse overheid wil echter honderden miljarden investeren in een energietransitie. Het gasnetwerk zou moeten worden afgebroken.

    Terwijl in andere landen juist nieuwe gasaansluitingen worden aangelegd.

    Veel mensen volgen nu blind de klimaathype.
    Onze natuur is schaars.
    Het is zinvol om zonnepanelen op daken te plaatsen. Maar onze landbouwgrond is daar niet voor bedoeld. En al helemaal niet om de datacentra van big tech te voorzien van gesubsidieerde stroom.

    De Nederlandse politiek dreigt de verkeerde beslissingen te nemen. Hierdoor volgt later weer de zoveelste parlementaire enquête.
  3. forum rang 10 voda 10 maart 2021 15:02
    'Greenwashing' door bedrijven ligt op de loer door overschot aan goedkope CO2-rechten
    Bert van Dijk 12:15

    Een groeiend aantal bedrijven belooft klimaatneutraal te worden. De verwachte explosieve groei van de vraag naar zogenoemde CO2-rechten die daaruit zal volgen, leidt tot zorgen over de kwaliteit van die compensatierechten.

    Grote multinationals als Google, Walt Disney, oliebedrijven als Shell en luchtvaartmaatschappijen als Delta en KLM-Air France hebben doelstellingen geformuleerd om hun CO2-uitstoot te reduceren, of CO2-neutraal te worden. Een belangrijk deel van die ambitie realiseren bedrijven door hun eigen uitstoot te verminderen.

    Maar voor een deel van de moeilijk te verlagen CO2-emissies willen bedrijven hun uitstoot compenseren door CO2-rechten te kopen van duurzame projecten in ontwikkelingslanden. Door bomen te planten, of te beschermen, wordt er CO2 uit de atmosfeer gehaald. Die vermeden uitstoot kan worden gebruikt om eigen uitstoot, of die bij klanten te compenseren. Dat is geen overheidsverplichting, maar doen bedrijven vrijwillig, al dan niet onder druk van groene activistische aandeelhouders.

    In 2020 werd er wereldwijd al voor bijna $400 mln aan zogenoemde vrijwillige CO2-rechten gekocht. Trove Research, een Brits data- en consultancy bedrijf op het gebied van klimaatbeleid en CO2-markten, verwacht dat die markt het komende decennium tenminste gaat vertwintigvoudigen naar $10 mrd tot $25 mrd per jaar.

    Discussie over kwaliteit
    Zo kondigde Shell bijvoorbeeld onlangs aan de komende jaren honderden miljoenen te investeren in bosprojecten in landen als Ghana, Indonesië en Peru. De rechten of credits die dat oplevert, wil Shell gebruiken om uitstoot bij zichzelf en klanten te compenseren.

    De verwachte sterke toename in de vraag naar CO2-rechten heeft tot discussie geleid over de kwaliteit ervan. Er zijn namelijk veel verschillende soorten rechten en de prijzen variëren van enkele tientallen centen per ton CO2 voor hele oude rechten tot enkele tientallen euro's voor rechten in de allernieuwste projecten.

    'Lastig vraagstuk'
    Met name het gebruik van oude rechten leidt tot kritiek. Zo verkocht olie- en gasbedrijf Total vorig jaar voor het eerst een grote 'CO2-neutrale' lading vloeibaar gas aan een Chinese partij, waarvoor het bedrijf credits gebruikte van een tien jaar oud windpark in China.

    Het is een lastig vraagstuk, zegt Guy Turner, oprichter en ceo van Trove Research. Hij heeft onderzoek gedaan naar de markt, en wijst op het grote overschot aan rechten die als gevolg van oude afspraken onder het Kyoto-protocol (het verdrag uit 1997 voor de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen) zijn gegenereerd, en nooit zijn gebruikt. Het overschot ontstond onder meer doordat enkele grote landen, waaronder de VS, het verdrag niet ratificeerden en de vraag naar rechten daardoor minder groot was dan verwacht.

    'Greenwashing'?
    Als al die rechten nu zouden worden gebruikt als vrijwillige CO2-rechten, zou de markt als mechanisme om de wereldwijde CO2-uitstoot omlaag te brengen om zeep worden geholpen, stelt Turner. Het gaat in totaal om 7000 megaton CO2, oftewel vijftig tot zestig keer de huidige jaarlijkse vraag naar die rechten.

    ‘Oude credits moet je eigenlijk niet meer willen gebruiken’Jos Cozijnsen, emissie-expert
    'Greenwashing' is daarmee een risico, zegt hij, omdat bedrijven nu heel goedkoop hun imago kunnen oppoetsen. 'Oude credits moet je eigenlijk niet meer willen gebruiken', vindt ook emissie-expert Jos Cozijnsen van Climate Neutral Group. 'Dus de vraag is wat gaan we doen met die oude credits?'

    Niet fair richting ontwikkelingslanden
    Zomaar annuleren is volgens hem niet fair richting ontwikkelingslanden. 'Die hebben er destijds immers veel in geïnvesteerd met het idee dat ontwikkelde landen ze zouden kopen. Daar zul je dus een deal over moeten sluiten. Bijvoorbeeld door een derde te annuleren, een derde af te kopen en een derde om te zetten in een nieuw systeem', aldus Cozijnsen.

    Een internationale werkgroep onder leiding van de Britse oud-centrale bankdirecteur Mark Carney onderzoekt hoe de verwachte groei in de vraag naar CO2-rechten de komende jaren in goede banen kan worden geleid, en de kwaliteit van de te gebruiken credits wordt gewaarborgd.

    Kiezen tussen twee kwaden
    De oude rechten uit het overschot hebben formeel nog steeds authenticiteit en zijn gecontroleerd, maar ze zouden, zo vindt ook Turner, eigenlijk niet meer moeten worden gebruikt. 'De standaarden waren toen niet heel streng.'

    ‘Je kunt niet achteraf de spelregels veranderen’
    Guy Turner, CEO Trove Research

    Turner begrijpt wel dat niet alle oude rechten direct worden geannuleerd. 'Je wilt niet het vertrouwen van investeerders ondermijnen. Als ze nu achteraf zouden zeggen “we schrappen alle credits ouder dan 5 jaar”, hoe garandeer je mij dan dat je dat niet nog eens gaat doen? Je kunt niet achteraf de spelregels veranderen. Maar als het overschot niet wordt aangepakt, ondermijn je de geloofwaardigheid van de hele markt. het is kiezen tussen twee kwaden', aldus Turner.

    Originele link van het artikel: fd.nl/ondernemen/1376505/greenwashing...
  4. forum rang 9 rationeel 10 maart 2021 18:41
    quote:

    rationeel schreef op 10 maart 2021 11:16:

    Een betoog om eens goed voor te gaan zitten, en daarna goed na te denken over de situatie waar we nu in verkeren.

    En vooral wat we moeten stemmen, om er weer uit te komen:)
    Jouw bijdrage is weer 0,0.

    Maar misschien steek je er iets van op:)
  5. forum rang 9 rationeel 11 maart 2021 01:38
    Thierry Baudet heeft geretweet
    Forum voor Democratie
    @fvdemocratie

    "Windboetes" voor provincies die "niet genoeg" windmolens bouwen? Absurd. Daar moet het Rijk onmiddellijk mee stoppen.

    #FVD wil geen nieuwe windmolens in #Overijssel - en ook niet in de rest van Nederland. Wél doen: schone kolen-, gas- en kerncentrales!
  6. forum rang 10 luchtschip 11 maart 2021 04:46

    US Special Presidential Envoy for Climate

    Special Presidential Envoy for Climate John Kerry embarked on what he called a "constructive trip" to Europe, meeting leaders there before Secretary of State Antony Blinken had even packed for his international debut as the US' most senior diplomat

    twitter.com/CNN/status/13698473159896...

    edition.cnn.com/2021/03/10/politics/k...
  7. forum rang 10 voda 11 maart 2021 11:23
    En wij maar fanatiek "besparen" op CO2. Een verloren zaak....

    Chinese Coal Consumption Set to Rise in 2021

    SCMP reported that China National Coal Association recently said that China’s coal consumption is expected to continue rising in 2021 despite Beijing’s pledges to boost the use of clean energy and curb greenhouse gas emissions. CNCA said “Central government has said it will continue to implement a proactive fiscal policy and a prudent monetary policy, and meanwhile offer the necessary supports for economic recovery. That would push up coal demand in 2021.”

    CNCA also forecast China’s coal output would increase in 2021, with the launch of new and advanced coal capacity in major coal mining regions such as Shanxi, Shaanxi, Inner Mongolia and Xinjiang. But central Chinese regions such as Hunan and Jiangxi will continue shut down their out dated coal mines.

    China, the world’s biggest coal consumer, saw overall consumption of the fossil fuel increase by 0.6% in 2020 from a year earlier to around 4.04 billion tonnes

    China churned out 3.84 billion tonnes of coal in 2020, the most since 2015. Coal imports totalled 303.99 million tonnes last year, a record high.

    Source - Strategic Research Institute
  8. forum rang 10 voda 11 maart 2021 11:25
    Natuurlijk!!

    RWE Welcomes Phase Out of Nuclear Energy in Germany

    RWE has welcomed the mutual agreement between nuclear power plant operators and the responsible ministries of the German federal government regarding the outstanding regulation of compensation for the accelerated phase-out of nuclear energy in Germany. After 10 years, a comprehensive solution has now been found to settle the compensation to the companies, a step that has been called for repeatedly by the federal constitutional court.

    The court had previously ordered the legislator in both December 2016 and September 2020 to settle the compensation for the approved electricity volumes that could no longer be produced by the phased-out nuclear power stations as well as for frustrated investments. The agreement now found is subject to implementation in the respective clauses of the German Nuclear Energy Act Atomgesetz as well as a public law contract between the operators and the federal government. In addition, a state aid audit by the EU Commission is required.

    For RWE, this procedure is relevant in terms of compensation for a 25.9 terawatt hours electricity volumes from the Mülheim-Kärlich power plant as well as frustrated investments resulting from the 2011 decision to phase out nuclear energy in Germany. The agreement provides for the nuclear power plant operators to receive a compensation of 33.22 euros/MWh for the nonproduced electricity volumes. In addition, RWE would receive around 20 million euros to compensate for frustrated investments.

    Source - Strategic Research Institute
  9. forum rang 10 voda 11 maart 2021 11:26
    Triton Knoll Offshore Wind Farm Generates First Power

    RWE has taken a significant step towards achieving full power at its Triton Knoll Offshore Wind Farm, with the first generation of electricity. The generation milestone follows the successful delivery of vital onshore and offshore electrical infrastructure on schedule, and despite the challenges of constructing during the Coronavirus pandemic. The RWE-led Triton Knoll project began successfully installing its 90 offshore wind turbines in January and has since completed the required commissioning activities on the project’s transmission system to enable the export of power to the UK National Grid for the first time.

    Triton Knoll offshore wind farm is located over 32 kilometres off the Lincolnshire coast. It is jointly owned by RWE (59%), J-Power (25%) and Kansai Electric Power (16%), with RWE leading both the wind farm’s construction and the long-term operation and maintenance works, on behalf of the project partners. Total planned investment volume amounts to approximately £2 billion.

    First generation is being followed by a period of rigorous testing and commissioning, while the project continues to install the remainder of its 90 Vestas V164-9.5 MW turbines. All turbines are being handled at Able Seaton Port in Teesside where RWE, through Triton Knoll, has invested in establishing new turbine handling capabilities at the port for the first time in its history. Further investments in the region also include the creation of a new, multi-million pound operations base in Grimsby, which will generate up to 70 new, skilled jobs locally.

    Vestas’ Isle of Wight and Fawley blade facilities is at the heart of turbine component production, and has manufactured the V164-9.5 MW turbines. Installation is being carried out by DEME, using the jack-up vessel Wind Osprey, provided by Cadeler.

    With complete turbine commissioning due in 2021, and final project completion expected in early 2022, Triton Knoll wind farm will have an installed capacity of 857megawatts (RWE’s pro rata share: 506 MW), capable of supplying green electricity equivalent to the annual demand of over 800,000 UK homes. At the time of full operation, Triton Knoll will become the largest offshore wind farm operated by RWE, helping maintain RWE’s position as an offshore energy leader, and making a major contribution towards decarbonising the UK’s energy network.

    Source - Strategic Research Institute
  10. forum rang 9 rationeel 11 maart 2021 13:49

    Stad schrapt windmolens bij IJburg

    De bouw van windturbines voor de kades van IJburg is van de baan, zegt wethouder Van Doorninck. Daarmee lijkt de komst van turbines langs ringweg A10-Noord, de Noorder IJplas en de Diemerscheg onvermijdelijk.

    Ruben Koops en Bart van Zoelen

    www.parool.nl/amsterdam/stad-schrapt-...

    Protest tegen de komst van windmolens bij IJburg.BEELD AMAURY MILLER

    Het stormachtige protest op IJburg tegen de komst van windturbines heeft zijn uitwerking niet gemist. Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) heeft de ‘zoekgebieden’ met mogelijke locaties voor windturbines kleiner en specifieker gemaakt. Daarmee is de kans dat ze voor de kades van IJburg verrijzen minimaal. Ook de zoekgebieden bij het groen van de Amstelscheg, de Gaasperplas en bedrijventerrein Amstel III bij Zuidoost vallen af.
  11. forum rang 9 rationeel 11 maart 2021 13:51
    Het schrappen van het ene zoekgebied betekent dat de windturbines op andere plekken een stap dichterbij zijn gekomen. Dan gaat het vooral om de A10-Noord, de Noorder IJplas en de Diemerscheg, het groen tussen Zuidoost, Weesp en Driemond. Deze plekken zijn gepromoveerd tot ‘voorkeursgebied’, omdat het stadsbestuur verwacht dat windmolens hier de grootste kans van slagen hebben.
  12. forum rang 9 rationeel 11 maart 2021 13:51
    Overigens blijft IJburg niet helemaal buiten schot. Dieper het IJmeer in, minstens 1 kilometer van waar nu woningen zijn, is een ‘voorkeursgebied’ gepland voor een tot drie extra grote turbines van ongeveer 200 meter hoog. Deze staan dicht bij het toekomstige Strand­eiland, een nieuw eiland voor 8000 woningen dat over een paar jaar bebouwd gaat worden.
  13. forum rang 9 rationeel 11 maart 2021 13:52
    Ruimte om te schrappen

    Verder blijft het water rond IJburg een reservegebied voor het geval in de voorkeursgebieden te weinig plek blijkt. Die kans lijkt niet erg groot. Het stadsbestuur wil minstens 50 megawatt aan windenergie erbij, zo’n zeventien windturbines. Daarvan komt vermoedelijk de helft in de haven.
  14. forum rang 9 rationeel 11 maart 2021 13:53
    Langs ringweg A10 bij Noord, parallel aan de hoogspanningskabels, wordt gedacht aan drie tot zes turbines, net als in de Diemerscheg. Bij de Noorder IJplas wordt de bouw van drie windmolens voor mogelijk gehouden. Verder denkt de stad aan losse molens bij Science Park en rond Zuidoost bij Knooppunt Holendrecht en waterzuivering Weesperkarspel. In de voorkeursgebieden lijken ongeveer 35 plekken geschikt voor een windmolen – meer dan genoeg dus. Er is daardoor ruimte om plekken te schrappen als blijkt dat windmolens daar te veel geluidshinder of schade aan de natuur veroorzaken.
  15. forum rang 9 rationeel 11 maart 2021 13:53
    Vooral op IJburg, maar ook in Noord werd fel geprotesteerd vanwege de impact op de natuur en het uitzicht en vanwege de geluidsoverlast, die bovendien gezondheidsproblemen met zich mee zou kunnen brengen. Van Doorninck is geschrokken van de hevigheid van het protest, maar ontkent dat dit een rol heeft gespeeld bij het besluit IJburg grotendeels te schrappen als mogelijke locatie. Daarvoor is gekozen vanwege de impact op de natuur en de vele woningen op korte afstand, zegt de wethouder. “Als we naar de hardste schreeuwers hadden geluisterd, was héél IJburg geschrapt.”
  16. forum rang 9 rationeel 11 maart 2021 13:54
    Stormachtig protest

    Het stormachtige protest kreeg zelfs een rol in de campagne voor de Kamerverkiezingen. VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte noemde het als voorbeeld van de extra klimaatambities van GroenLinks en D66, die zelfs de achterban van die partijen op IJburg te gortig worden.
39.186 Posts
Pagina: «« 1 ... 1364 1365 1366 1367 1368 ... 1960 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.