Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel ASM International AEX:ASM.NL, NL0000334118

Laatste koers (eur) Verschil Volume
529,200   +14,600   (+2,84%) Dagrange 507,800 - 531,800 185.483   Gem. (3M) 134,2K

ASMi - jaardraadje 2021

4.693 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 235 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 16 januari 2021 09:19
    Uitgelicht: halfgeleiders geven tempo aan

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    ASM International
    209,90 -1,90 -0,90 % Euronext Amsterdam
    ASML
    435,85 -11,50 -2,57 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Techaandelen waren afgelopen week de uitblinkers op het Damrak. Halfgeleiderspecialisten ASM International en ASML deden goede zaken en stegen respectievelijk 8,6 en 4,8 procent.

    ASMI en ASML profiteerden van de investeringsplannen van het Taiwanese TSMC, die omvangrijker waren dan ingeschat.

    TSMC kwam donderdagochtend met de jaarcijfers en onthulde in een toelichting op die cijfers de investeringsplannen voor dit jaar. De Taiwanese chipfabrikant wil 25 tot 28 miljard dollar investeren, "en dat is veel meer dan verwacht", aldus ING.

    TSMC verhoogde zijn investeringen met 60 procent ten opzichte van 2020. "Dat is erg positief voor semi’s in het algemeen en voor ASML in het bijzonder", reageerden analisten van Morgan Stanley.

    ING verwacht dat TSMC flinke bedragen zal investeren in 5 en 3 nanometer, "wat erg positief is voor ASML en ASMI", omdat dit EUV en ALD vereist.

    ING meent dat het op basis van de plannen van TSMC nu terecht is te verwachten dat het logic en foundry segment dit jaar significant zal groeien. "En daarbovenop zien we positieve commentaren van onder meer Samsung en Micron over DRAM."

    Credit Suisse stelt dat ASMI inmiddels niet meer goedkoop is, "maar winstmomentum kan de koers verder opdrijven", denkt de bank, die het koersdoel verhoogde van 165,00 naar 204,00 euro. In het meest gunstige scenario ziet Credit Suisse de koers van ASMI zelfs naar 304,00 euro oplopen.

    ING houdt vooralsnog vast aan een koersdoel van 160,00 euro voor ASMI en van 400,00 euro voor ASML.

    UBS heeft nog iets meer vertrouwen in ASML dan ING heeft. De Zwitserse bank verhoogde het koersdoel van 395,00 naar 430,00 euro, terwijl UBS begin januari het koersdoel nog op 350,00 euro had staan.

    "We blijven ASML beschouwen als één van de snelst groeiende en meest kwalitatieve bedrijven in de sector, maar tegen de huidige waardering menen we dat veel van de groei in de komende 3 jaar al is ingeprijsd", aldus UBS.

    De bank denkt dat ASML dit jaar 46 EUV-systemen levert. Hiervoor willen de analisten in de komende kwartaalcijfers, die voor volgende week woensdag 20 januari gepland staan, een bevestiging zien. Ook zou een sterke vraag naar EUV een aanleiding kunnen zijn voor ASML om de omzetverwachting voor 2021 van een lagere dubbelcijferige groei te verhogen.

    UBS rekent in 2021 op een omzet voor ASML van 15,9 miljard euro. De consensus zit op 15,1 miljard euro. Dat zou volgens de bank een EBIT opleveren van net geen 5 miljard euro. De consensus zit op 4,65 miljard euro.

    Credit Suisse verhoogde afgelopen week het koersdoel voor ASML zelfs met 80 euro naar 450,00 euro. De analisten van Credit Suisse rolden hun model door naar 2023 en verhoogden ook hun multiple iets. Tussen 2019 en 2025 voorzien de analisten een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 11 procent en een winststijging van zelfs 19 procent.

    De laatste berichtgeving laat zien dat DRAM op koers ligt voor herstel, met vermoedelijk een groei tegen de 20 procent in 2021. Daarbij laat het eerste kwartaal volgens Credit Suisse ook een een verhoging van de prijzen zien.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 16 januari 2021 12:28
    Amerikaanse automakers willen steun van overheid bij chiptekort

    Gepubliceerd op 16 januari 2021 12:25 | Views: 0

    ASMI 15 jan
    209,90 -1,90 (-0,90%)

    WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse autobranche wil dat de overheid in Washington helpt bij het oplossen van de chiptekorten in de sector. Een lobby-organisatie van automakers Ford, General Motors en de Amerikaanse tak van Fiat Chrysler wil dat de overheid Aziatische chipmakers onder druk zet om meer chips voor auto's te maken en zich niet alleen op consumentenelektronica te richten.

    Volgens lobbygroep American Automotive Policy Council (AAPC) heeft het negatieve gevolgen voor de productie en dus de Amerikaanse economie als er niet genoeg chips beschikbaar zijn. "Het gaat ons er niet om wie de schuld heeft, als er al iemand aan te wijzen is. We willen gewoon een oplossing. En die oplossing is meer chips voor de autosector", aldus AAPC-voorman Matt Blunt.

    Door de sterke vraag naar chips voor bijvoorbeeld smartphones, laptops en spelcomputers, die werd veroorzaakt omdat veel mensen thuis moeten blijven vanwege corona en daar ook werken, geven chipbedrijven daar voorrang aan. Ze hebben als gevolg daarvan moeite om voldoende chips te kunnen leveren aan de autosector. Daar komen ook nog distributieproblemen bij door de strengere lockdowns.

    Meer winst

    Volgens automakers kiezen de chipbedrijven ook voor chips voor mobiele telefoons, laptops en spelcomputers omdat daar meer winst op te behalen valt. Chipbedrijven wijzen er op hun beurt op dat automakers zelf hun bestellingen hebben verlaagd toen de coronacrisis toesloeg en dat ze daar nu de gevolgen van ondervinden. Het duurt zeker drie maanden voordat chipmakers hun productie van de chips voor de autosector weer hebben kunnen verhogen.

    Ford legde door een gebrek aan chips al een fabriek in de VS en een in Duitsland tijdelijk stil. Fiat Chrysler deed dat met fabrieken in Canada en Mexico en ook andere automakers als Volkswagen sneden in hun productie.
  3. sting99 16 januari 2021 20:22
    Op de site van nrc staan dit weekend 2 artikelen over asm(i),interessante artikelen

    Voor hightechbedrijf ASM uit Almere is er nog een wereld aan atomen te winnen

    Chipmachinebouwer Flinterdunne laagjes leggen, atoom voor atoom, is de specialiteit van ASM. De grondlegger van de Nederlandse halfgeleiderindustrie beleeft een tweede jeugd – in de derde dimensie.

    Marc Hijink

    15 januari 2021

    Leestijd 3 minuten

    Wafers, ronde platen vol chips, worden per laag opgebouwd - atoom voor atoom.Foto ASM 

    ‘En dan houden we hier dus een watermolecuul over...”

    Peter Zagwijn pauzeert even als hij de glazige blik aan de overkant van de tafel opmerkt. Dat krijg je ervan als je een specialist van Advanced Semiconductor Materials (ASM) vraagt hoe je een chip produceert met chemische dampen. Dat gaat per nanometer – een miljoenste van een millimeter – en zelfs per atoom.

    Om een idee te krijgen van de nauwkeurigheid: het kloppende hart van de nieuwste iPhone is een chip die 11,8 miljard schakelingen op de oppervlakte van een vingernagel weet te persen. Gemaakt bij TSMC in Taiwan, met behulp van Nederlandse techniek.

    Op dit moment is ASM International – zo heet de holdingmaatschappij – een van de snelste groeiers op de beurs. Net als die chipmachinefabrikant uit Nederland, ASML. Twee wereldspelers, allebei groot in het zeer kleine, die profiteren van de groeiende vraag naar rekenkracht en opslagcapaciteit.

    Waar ASML zorgt voor de horizontale schaalverkleining – lithografiemachines die steeds fijnere lijntjes projecteren – is ASM de partij die verticale schaalverkleining voor zijn rekening neemt: chips worden opgebouwd uit steeds dunnere lagen.

    In een chipfabriek projecteert een lithografiemachine een chipontwerp op ronde schijven, wafers genoemd. Na het etsen – weghalen van overtollig materiaal – wordt in een reactor een volgende laag aangebracht met chemische dampen (depositie).

    Peter Zagwijn legt de processtappen uit: „We willen hier een metaaloxide laten groeien, dus het metaal moet eventjes roesten. Dat doen we met water.”

  4. sting99 16 januari 2021 20:23
    Topman hightechbedrijf ASM: ‘Nederland heeft de sleutel tot de chipindustrie’

    Benjamin Loh bestuursvoorzitter ASM

    Benjamin Loh, de nieuwe topman van hightechbedrijf ASM, is net zo internationaal als de chipindustrie zelf.

    Marc Hijink

    15 januari 2021

    Leestijd 2 minuten

    Een pandemie en een handelsoorlog; het zijn niet de makkelijkste omstandigheden waaronder Benjamin Loh, topman van chipmachinefabrikant ASM, zijn nieuwe baan moest beginnen. Een rondje door de fabriek in Almere zit er vanwege corona niet in, maar zijn werkkamer in het hoofdkantoor – uitkijkend over Zuidelijk Flevoland en het Gooimeer – is wel beschikbaar.

    De afgelopen jaren hield ASM zich het liefst op de achtergrond, geschrokken van de overweldigende media-aandacht na een aanvaring met activistische aandeelhouders die het bedrijf wilden opsplitsen. Sinds 2020, na de komst van Loh, is de chipmachinebouwer meer op de buitenwereld gericht. ASM is met 1,3 miljard euro omzet een kleine maar cruciale speler in een industrie waarin wereldwijd jaarlijks 55 miljard euro omgaat.

    Geavanceerde chipproductie vergt internationale samenwerking tussen sterk gespecialiseerde bedrijven. Dat botst met de belangen van elkaar bestrijdende wereldeconomieën.

    De techoorlog tussen de VS en China trekt zo een geopolitieke lijn door de halfgeleiderindustrie. Zo is bijvoorbeeld SMIC, een grote Chinese chipproducent, in de VS op de zwarte lijst gezet. Dat raakt ook ASM’s vestiging in Arizona. De impact is weliswaar beperkt – de meest geavanceerde chipmachines worden in Singapore gemaakt. Maar toch, zegt Loh : „We moeten voorzichtig laveren. De regelgeving blijft lastig te voorspellen en kan elke twee, drie maanden veranderen.”

    Loh is zo internationaal als de chipsector zelf. Hij werkte in de VS, Singapore, Hongkong, Shanghai en Tokio en runt nu een bedrijf met vestigingen in de VS, Azië en Europa. Hij spreekt nog geen Nederlands, wel Engels, Chinees en Japans.

  5. Bakkiekoffie 18 januari 2021 20:58
    Als ik me niet vergis gesloten op een ATH. Het is een ongelofelijke rit die ASMI achter de rug heeft. Maar volgens diverse adviezen is er nog meer potentie vanwege de toenemende vraag naar complexe chips en het tekort dat er her en der naar deze cihps is .
    Gaat ASMI verder inlopen op ASML? Eerst maar eens ook de cijfers van beiden afwachten.
  6. forum rang 7 *voetnoot 19 januari 2021 09:45
    quote:

    Wielerfanaat schreef op 18 januari 2021 07:54:

    ASM Pacific ook vannacht weer stevig in de plus: +/- 8%. Die komt weer op niveaus waarbij ASMI eerder besloot een stuk af te bouwen.
    Ja dit speelt ook nog steeds, iets om rekening mee te houden.
    Dank voor de info. Groot vertrouwen in ASMI.
    En 8% ASM Pacific is geen ‘kattenpis’.
4.693 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 235 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.