Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

Laatste koers (eur) Verschil Volume
25,240   +0,540   (+2,19%) Dagrange 24,700 - 0,000 72.317   Gem. (3M) 106,6K

inhoudelijk LIGHT

4.141 Posts
Pagina: «« 1 ... 173 174 175 176 177 ... 208 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Lama Daila 14 december 2020 20:31
    reumazorgnederland.nl/jak-remmers-bij...

    JAK-remmers bij reumatische ziektes
    14-12-2020

    Wat zijn JAK-remmers en hoe werken ze voor reuma?

    Wat hebben januari en reuma met elkaar te maken? De Romeinse god Janus! Deze god was de god van het openen en sluiten. Daarom werd de eerste maand van het jaar naar hem vernoemd. Maar wat is dan de link met reumatoïde artritis? Dat is een relatief nieuwe groep geneesmiddelen, die o.a. bij reumatoïde artritis en artritis psoriatica worden gebruikt: de janus-kinase remmers. Deze middelen, vaak gewoon JAK-remmers genoemd, hebben hun naam om twee redenen te danken aan Janus. De eerste is de chemische structuur (janus kinase heeft als molecuul twee vrijwel identieke kanten, net zoals de god Janus twee gezichten had), de tweede reden het werkingsmechanisme. Hoe dat precies zit, en hoe effectief en veilig deze middelen zijn, staat beschreven in dit artikel van ReumaMagazine. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland heeft toestemming gekregen van ReumaMagazine om het artikel te plaatsen.

    Ondanks het feit dat de JAK-remmers tofacitinib (Xeljanz®) en baricitinib (Olumiant®) al enige jaren als tabletten verkrijgbaar zijn, is er dit jaar veel belangstelling in de media voor deze middelen. Dat komt door de introductie dit voorjaar van een derde JAK-remmer (upadacitnib (Rinvoq®)), maar vooral omdat dit najaar het Nederlands/Vlaams bedrijf Galapagos JAK-remmer nummer vier op de markt brengt: filgotinib (Jyseleca®). Dat is niet onopgemerkt gebleven in de media, ook al omdat dit middel in Amerika nog niet goedgeleurd is. Een teleurstelling voor Galapagos.

    Afweersysteem te scherp afgesteld

    Reumatische aandoeningen worden veroorzaakt doordat ons afweersysteem ontregeld is. Normaal gesproken doet ons afweersysteem (ook wel immuunsysteem genoemd) keurig zijn werk. Het speurt constant of er in ons lichaam vreemde, ziekteverwekkende dingen aanwezig zijn, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Zodra ons afweersysteem in de gaten heeft dat ons lichaam binnengedrongen wordt door deze indringers, activeert het afweersysteem allerlei lichaamscellen. Sommige lichaamscellen gaan direct op de ziekteverwekker af en proberen deze te doden, bijvoorbeeld door de ziekteverwekker op te eten. Andere afweercellen maken antistoffen. Als er in ons lichaam een ziekteverwekker wordt gesignaleerd, dan wordt een compleet leger aan immuun-cellen geactiveerd. Bij reumatoïde artritis staat het afweer systeem ‘te scherp’ afgesteld en valt het niet alleen ziekteverwekkers aan, maar ook onze eigen gewrichten. Hierdoor ontstaat er een immuunreactie in het gewricht, waardoor er ontsteking en schade ontstaat.

    Cytokines

    Het leger aan afweercellen ‘praat’ met elkaar. Zo kan een afweercel die hard aan het werk is om een ziekteverwekker te bestrijden, stofjes uitscheiden om nog meer afweercellen te activeren. Andersom kan ook: als de ziekteverwekker bijna bestreden is, kunnen afweercellen stofjes uitscheiden om de afweerrespons te verminderen. Deze boodschapperstofjes om het immuunsysteem harder of zachter te zetten noemen we cytokines. Bekende cytokines zijn tumor necrose factor alfa en interleukine zes.

    Wanneer een cytokine overzwemt van afweercel naar afweercel, moet het worden opgevangen door de andere afweercel. Hiervoor hebben afweercellen een soort antennes. Zodra er een cytokine op de antenne aan de buitenkant van de afweercel gaat zitten, komt janus kinase in actie. Janus kinase merkt dat er een cytokine op de antenne aan de buitenkant van de cel zit en geeft vervolgens het signaal door naar de binnenkant van de afweercel. De afweercel komt in actie. Net zoals de Romeinse god Janus over het openen en sluiten ging, bepaalt janus kinase of een signaal van een cytokine de cel binnen mag komen

    Wanneer janus kinase wordt geremd door JAK-remmers, komt het signaal van het cytokine niet door bij de afweercel. De afweer wordt afgeremd en de ontsteking neemt af. De klachten van mensen met ontstekingsreuma worden minder.

    Effect

    Twee van de vier JAK-remmers zijn al enkele jaren in de handel in Europa. Er is dan ook best veel ervaring met JAK-remmers. Daarnaast zijn er behoorlijk wat omvangrijke wetenschappelijke studies gedaan met de vier verschillende JAK-remmers. En wat blijkt? De JAK-remmers lijken bij reumatoïde artritis minstens even effectief als anti-TNF biologicals zoals adalimumab. Pijn, zwelling, ochtendstijfheid en vermoeidheid worden minder en ook de schade aan de gewrichten wordt geremd. Daarnaast lijken de JAK-remmers ook effectief bij onder andere artritis psoriatica en ziekten van de darm die met ontsteking gepaard gaan.

    En de bijwerkingen?

    Omdat de JAK-remmers, net zoals andere biologicals, het afweersysteem wat minder laten werken, kunnen er meer infecties ontstaan. Behalve luchtweg- en blaasinfecties gaat het vaker dan gemiddeld om gordelroosinfecties. Gordelroos wordt door hetzelfde virus veroorzaakt als waterpokken. De kans dat je gordelroos krijgt, is klein, maar komt bij JAK-remmers wel vaker voor in vergelijking tot de biologicals: ongeveer 2-4% van de mensen die een jaar lang JAK-remmers gebruiken, krijgt gordelroos. JAK-remmers kunnen ook de bloedwaarden iets veranderen. Zo kunnen bepaalde cholesterol-en leverenzymwaarden verhoogd zijn. Regelmatige bloedcontroles zijn daarom aan te bevelen.

    Omdat deze middelen nog niet zo lang in de handel zijn als biologicals, moet er nog meer onderzoek naar bijwerkingen op de lange termijn gedaan worden. Denk aan het effect van JAK-remmers op hart- vaatziektes.

    Voor wie?

    Gelukkig beschikt de reumatoloog tegenwoordig over heel wat biologische- en niet biologische reumaremmers. Doorgaans wordt gestart met methotrexaat. Jarenlange ervaring met dit middel leert dat de balans tussen effectiviteit en bijwerkingen gunstig is. De nieuwe JAK-remmers mogen daarom ook alleen maar worden ingezet nadat methotrexaat, of een andere klassieke reumaremmer, geprobeerd is.

    Daarna gaat de reumatoloog op zoek naar een middel dat het beste bij jou past. Allereerst wordt gekeken naar de balans tussen effectiviteit en veiligheid van de verschillende geneesmiddelen. Er lijken (op grond van de huidige gegevens) geen grote verschillen te zijn tussen de verschillende biologicals, JAK-remmers en andere reuma-remmers. Als een bepaald reumageneesmiddel al jarenlang wordt gebruikt, kijkt de arts ook naar de ervaring daarmee. Er is waarschijnlijk meer bekend over (zeldzamere) bijwerkingen. Ook zal de arts meewegen welke middelen al gebruikt zijn, of het geneesmiddel het liefst als tablet (JAK-remmers) of als injectie (biological) gegeven dient te worden en of er andere persoonlijke redenen zijn om voor een bepaald geneesmiddel te kiezen. Als er geen grote voorkeur is voor een bepaald middel wordt gekeken naar de prijs. Op dit moment zijn de JAK-remmers nog relatief duur in vergelijking tot de andere biologicals.

    Samenvattend

    De JAK-remmers bieden de reumatoloog extra effectieve geneesmiddelen om ontstekingsreuma te behandelen. De JAK-remmers zijn geen injecties maar tabletten. Meer onderzoek naar bijwerkingen op de lange termijn zijn nodig, om definitief de veiligheid van de JAK-remmers te beoordelen.

    Over het artikel

    Dit artikel uit ReumaMagazine is geschreven door Bart van den Bemt. Bart van den Bemt is apotheker van de Sint Maartensapotheek in Nijmegen. De Sint Maartensapotheek is de enige openbare apotheek in Nederland, die in reumatologie, orthopedie en revalidatie is gespecialiseerd. Kijk voor meer informatie op: www.maartenskliniek.nl.
  2. forum rang 5 K. Wiebes 15 december 2020 15:33
    Tóch leuk dat hij in z'n overzichtje de 200 neemt.

    …"Wat is dan precies het bezwaar van de FDA tegen de hoge dosering van filgotinib? Bart van den Bemt heeft wel een vermoeden. Van den Bemt is hoogleraar aan het RadboudUMC en apotheker bij de Maartenskliniek, het grootste reumaziekenhuis van Nederland. Hij volgt het onderzoek naar nieuwe reumamedicijnen op de voet. Van den Bemt wijst op de uitkomsten van enkele belangrijke patiëntenonderzoeken naar filgotinib, waarbij de hoge dosering nauwelijks beter scoort dan de lage dosering. Het verschil in effectiviteit is steeds een paar procent en dat is 'niet indrukwekkend', zegt hij. Maar de hoge dosering filgotinib lijkt volgens hem wel meer bijwerkingen te geven, vooral infecties.

    Van de Stolpe is het niet met Van den Bemt eens. De hogere dosis geeft volgens de Galapagos-topman wel een duidelijk beter resultaat. Maar Van den Bemt blijft bij zijn oordeel dat de klinische impact van dit verschil in effectiviteit beperkt is, ook nadat hij de data opnieuw heeft bekeken"....
  3. MyNameIsNobody 15 december 2020 17:36
    quote:

    K. Wiebes schreef op 15 december 2020 15:33:

    Tóch leuk dat hij in z'n overzichtje de 200 neemt.

    …"Wat is dan precies het bezwaar van de FDA tegen de hoge dosering van filgotinib? Bart van den Bemt heeft wel een vermoeden. Van den Bemt is hoogleraar aan het RadboudUMC en apotheker bij de Maartenskliniek, het grootste reumaziekenhuis van Nederland. Hij volgt het onderzoek naar nieuwe reumamedicijnen op de voet. Van den Bemt wijst op de uitkomsten van enkele belangrijke patiëntenonderzoeken naar filgotinib, waarbij de hoge dosering nauwelijks beter scoort dan de lage dosering. Het verschil in effectiviteit is steeds een paar procent en dat is 'niet indrukwekkend', zegt hij. Maar de hoge dosering filgotinib lijkt volgens hem wel meer bijwerkingen te geven, vooral infecties.

    Van de Stolpe is het niet met Van den Bemt eens. De hogere dosis geeft volgens de Galapagos-topman wel een duidelijk beter resultaat. Maar Van den Bemt blijft bij zijn oordeel dat de klinische impact van dit verschil in effectiviteit beperkt is, ook nadat hij de data opnieuw heeft bekeken"....
    Inderdaad leuk, maar ditzelfde verhaal is (als ik het me goed herinner) in september hier al eens aan de orde geweest. WIC32 heeft hier toen op gereageerd en daarbij testuitkomsten in zijn reactie opgenomen, waaruit (volgens hem) bleek dat de 200 mg-dosering weldegelijk (beduidend) beter scoorde bij een vergelijkbaar niveau van bijwerkingen.
    Hier zit wat mij betreft dan ook nog altijd een vreemde knoop, waar ik in elk geval tot op heden nog niet de vinger achter heb kunnen krijgen. Deze tegenstrijdige visies zouden toch gewoon een kwestie van data en feiten moeten zijn, die dan of de ene, of de andere richting op zouden moeten wijzen.
  4. Loureiro 15 december 2020 18:11
    Uit het filgotinib draadje van 22 mei door Dalai Lama.

    Het overzichtje van WIC32 nog aangevuld met cijfers UPA uit dit rapport en cijfers HZ:
    VTE
    0,2 Filgotinib 200mg

    0,1 Filgotinib 100mg
    0,3 HUMIRA
    0,6 MTX
    0,7 placebo
    0,5 UPA 15mg (approved)
    0,3 UPA 30mg (not approved)

    MACE
    0,3 Filgotinib 200mg

    0,6 Filgotinib 100mg
    0,3 HUMIRA
    0,6 MTX
    1,0 placebo
    0,5 UPA 15mg (approved)
    0,7 UPA 30mg (not approved)

    HERPES ZOSTER
    1,7 Filgotinib 200mg

    1,1 Filgotinib 100mg
    0,7 HUMIRA
    1,1 MTX
    1,0 placebo
    3,4 UPA 15mg (approved)
    6,5 UPA 30mg (not approved)

    Als deze cijfers juist zijn, waarom werd UPA (Rinvoq) dan goedgekeurd?
  5. Crees 15 december 2020 18:45
    quote:

    MyNameIsNobody schreef op 15 december 2020 17:36:

    [...]

    Inderdaad leuk, maar ditzelfde verhaal is (als ik het me goed herinner) in september hier al eens aan de orde geweest. WIC32 heeft hier toen op gereageerd en daarbij testuitkomsten in zijn reactie opgenomen, waaruit (volgens hem) bleek dat de 200 mg-dosering weldegelijk (beduidend) beter scoorde bij een vergelijkbaar niveau van bijwerkingen.
    Hier zit wat mij betreft dan ook nog altijd een vreemde knoop, waar ik in elk geval tot op heden nog niet de vinger achter heb kunnen krijgen. Deze tegenstrijdige visies zouden toch gewoon een kwestie van data en feiten moeten zijn, die dan of de ene, of de andere richting op zouden moeten wijzen.
    klopt was toen gerelateerd aan dit artikel
    fd.nl/weekend/1357855/hoe-galapagos-a...
  6. forum rang 4 Wall Street Trader 15 december 2020 21:59
    quote:

    MyNameIsNobody schreef op 15 december 2020 17:36:

    [...]

    Inderdaad leuk, maar ditzelfde verhaal is (als ik het me goed herinner) in september hier al eens aan de orde geweest. WIC32 heeft hier toen op gereageerd en daarbij testuitkomsten in zijn reactie opgenomen, waaruit (volgens hem) bleek dat de 200 mg-dosering weldegelijk (beduidend) beter scoorde bij een vergelijkbaar niveau van bijwerkingen.
    Hier zit wat mij betreft dan ook nog altijd een vreemde knoop, waar ik in elk geval tot op heden nog niet de vinger achter heb kunnen krijgen. Deze tegenstrijdige visies zouden toch gewoon een kwestie van data en feiten moeten zijn, die dan of de ene, of de andere richting op zouden moeten wijzen.
    JAK inhibitor safety deep dive

    Part 1


    www.iex.nl/Forum/Upload/2019/11737823...

    Part 2

    www.iex.nl/Forum/Upload/2019/11737829...

    Part 3

    www.iex.nl/Forum/Upload/2019/11737831...

    Comparison Rinvoq vs Jyseleca Package Leaflet EMA

    www.iex.nl/Forum/Upload/2020/12783024...

    Comparison of Black Box Warnings

    www.iex.nl/Forum/Upload/2020/12653360...

  7. forum rang 6 de tuinman 15 december 2020 23:03
    A new chapter for Galapagos
    Dear all,

    We are pleased to announce that we have agreed with Gilead a much-improved European marketing and commercialization agreement for Jyseleca (filgotinib), with Galapagos assuming full responsibility across Europe for all indications of filgotinib. This is aligned to the European commercial future strategy and vision for Galapagos.

    This new agreement has been made following feedback from the US Food and Drug Administration (FDA), received by Gilead during a Type A meeting, to discuss the complete response letter (CRL) received earlier this year in response to the filgotinib new drug application (NDA) in rheumatoid arthritis (RA). Gilead now believes the 200 mg dose is unlikely to achieve FDA approval in RA, so they have taken the decision not to launch in this indication in the U.S.

    We are very disappointed in the FDA’s feedback as we firmly believe in the clinical profile of filgotinib, which has been recognized by regulatory authorities in Europe and Japan. It is, however, a twist of fate that the unexpected FDA setback offers a great opportunity for us: the revised agreement considerably accelerates our plan to take full responsibility for commercialization across the European region, aligning with the collaboration agreement for future potential products, such as ziritaxestat in IPF.

    Clearly there is much now for us to do. Through a phased transition period from Gilead, the majority of activities supporting filgotinib in Europe are expected to be assumed by Galapagos by the end of 2021. We have made tremendous progress in building our Galapagos European commercial organization and in preparing successful launches for filgotinib in RA. Importantly, both companies remain committed to our long-term collaboration to discover and develop new therapies for inflammatory diseases, fibrosis and beyond.

    It can’t be denied that 2020 was a difficult year, but together with my team, Gilead, our stakeholders and investors, I am looking forward to this new chapter in the history of Galapagos.

    Galapagos krijgt dus wel alle rechten in Europa. Dus ook voor UC en Crohn.
  8. ElCajon 15 december 2020 23:04
    Barbet01, WIC, Reykus, WST, wederom graag jullie visie? Is dit een perfect storm? Stel we gaan naar 70- 80 euro en blijven daar wederom hangen. Dan komt er ongetwijfeld een partij die wilt overnemen, waardoor Gilead een bod "mag" doen en niet hoeft te wachten tot de 10 jaar zijn verstrekken? al bied je 140, dan kan Gilead er met 160 vandoor? Slim
  9. forum rang 4 Wall Street Trader 15 december 2020 23:09
    quote:

    ElCajon schreef op 15 december 2020 22:34:

    Heftig nieuws! Wat heeft de FDA nu exact gezien, waardoor Gilead nu ook met de start tussen de benen vertrekt.
    Based on the feedback received from the FDA during the NDA review process and in the Type A meeting, Gilead will not pursue FDA approval of filgotinib for RA. While both Gilead and Galapagos continue to believe in the clinical profile of the 200 mg dose, Gilead has concluded that this dose is required to be competitive in RA in the United States and that the 200 mg dose is unlikely to achieve approval for RA in the U.S. without conducting substantial additional clinical studies.

    Under the new arrangement between the companies, Galapagos will assume sole responsibility in Europe for filgotinib in RA, where 200 mg and 100 mg doses are approved for the treatment of moderate to severe RA, and in all future indications. Galapagos will receive payments from Gilead in connection with changes in responsibility for the commercialization and development of filgotinib in Europe and Gilead will receive royalties from European sales of filgotinib. This is an acceleration of the commercial strategy in place for products under the separate ten-year research and development collaboration between the companies, where Galapagos is also responsible for European commercialization.

    Through a phased transition including the transfer of filgotinib’s marketing authorization to Galapagos, the majority of activities supporting filgotinib in Europe are expected to be assumed by Galapagos by the end of 2021. Under the new operating model, Gilead will retain commercial rights and remain marketing authorization holder for filgotinib outside of Europe, including in Japan where filgotinib has recently been approved, and is co-marketed with Eisai.

    “While we believe that the clinical profile of Jyseleca could help many patients living with RA, we no longer see a viable path to U.S. approval in this indication,” said Daniel O’Day, Chairman and Chief Executive Officer, Gilead Sciences. “In this new context, Gilead and Galapagos believe it makes sense for Galapagos to drive commercialization in Europe. We are confident that through our strategic alliance with Galapagos, we will deliver many important new therapies for inflammatory diseases in the future.”

    “Jyseleca is already providing an important new treatment option, making a difference to the lives of patients living with RA, where it is available in Europe,” said Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer of Galapagos. “While we are very disappointed by the outcome of the FDA meeting, we are excited that we can now accelerate the plan for Galapagos to lead on commercial activities in Europe in our ongoing collaboration with Gilead, and fully leverage the commercial organization Galapagos has built for the Jyseleca launch. This is an important new chapter in Galapagos’ ongoing journey to be a leading European biotech company in inflammation and fibrosis.”

    Filgotinib Development

    Under the terms of the amended agreement, Galapagos will assume operational responsibility for ongoing clinical trials evaluating filgotinib in RA. Gilead and Galapagos recently paused clinical trials of filgotinib in psoriatic arthritis (PsA), ankylosing spondylitis (AS), and non-infectious uveitis following receipt of the CRL and, without a viable path forward in the United States, the companies no longer believe it is feasible to continue the current global development program for filgotinib in these indications. As a result, these trials will be stopped over the coming months.

    Conference call and Webcast presentation

    Galapagos will conduct a conference call open to the public tomorrow, 16 December 2020, at 14:00 CET / 8 AM ET, which will also be webcasted.
  10. forum rang 4 harvester 16 december 2020 00:44
    quote:

    de tuinman schreef op 16 december 2020 00:06:

    Het is wel zonde dat de fase 3 studie psoriatic arthritis ook gestopt word.
    Ze zijn al halverwege en dit is wel een grote markt. Zou toch de moeite waard zijn voor Europa en Japan?
    In de US waar ook veel tv reclame kosten gemaakt moeten worden is een brede verkoop in meerdere indicaties incl. Reuma denk ik een noodzaak voor een per saldo hoge marge.

    De verkoop in Europa gaat tegen lagere prijzen maar zonder die bulk aan tv reclame kosten.

    Voor de indicaties waar nu niet verder mee gegaan wordt met jyseleca, ziet men misschien een duidelijker onderscheidend profiel ontwikkelen in de Toledo compounds.

    Het straks zelfstandig regelen van verkoop in Europa Betekent dat concurrentie tussen 2 teams verdwijnt en dat scheelt Gilead veel personeelskosten.

    Nu in ieder geval qua verkoop eenheid in heel Europa, incl. UK.
  11. forum rang 6 de tuinman 16 december 2020 01:10
    quote:

    harvester schreef op 16 december 2020 00:44:

    [...]

    In de US waar ook veel tv reclame kosten gemaakt moeten worden is een brede verkoop in meerdere indicaties incl. Reuma denk ik een noodzaak voor een per saldo hoge marge.

    De verkoop in Europa gaat tegen lagere prijzen maar zonder die bulk aan tv reclame kosten.

    Voor de indicaties waar nu niet verder mee gegaan wordt met jyseleca, ziet men misschien een duidelijker onderscheidend profiel ontwikkelen in de Toledo compounds.

    Het straks zelfstandig regelen van verkoop in Europa Betekent dat concurrentie tussen 2 teams verdwijnt en dat scheelt Gilead veel personeelskosten.

    Nu in ieder geval qua verkoop eenheid in heel Europa, incl. UK.
    Maar dat betekent ook dat ze op dit gebied niet kunnen gaan verkopen in bv Europa en Japan. Deze studie zit al in fase 3 en dit is een grote markt.
    Maar misschien horen we morgen meer.
  12. Polylepis 16 december 2020 07:59
    Mogen we ook verwachten dat filgotinib toch een best effect heeft op de spermacellen?

    FDA 2019 = mag tijdens de filling met tussentijdse data.
    FDA augustus 2020 = CRL met o.a. sperma (aanname = FDA heeft tussentijdse data gezien)
    FDA december 2020 = Na type A meeting, willen 52 follow up van alle patienten met afname > 50% (2de aanname = deze eis schrijf je niet voor zonder enig zicht op de data).

    Kom op GLPG, laat nu gewoon zien wat er aan de hand is. Zaakje begint een beetje te stinken op deze manier.

    Week 26 data van de MANTA- en MANTA-RAy-studies, inclusief de primaire en de belangrijkste secundaire eindpunten zullen tegen mid 2021 beschikbaar zijn en de partijen verwachten dat ze de data kort daarna aan de regelgevende autoriteiten kunnen overhandigen. Om hun beoordeling van filgotinib bij RA of andere toekomstige indicaties af te ronden, heeft de FDA tot 52 weken follow-up gegevens opgevraagd van patiënten die >50% vermindering in spermaparameters laten zien tot week 26 en die niet herstellen in de lopende MANTA- en MANTA-RAy-studies.
4.141 Posts
Pagina: «« 1 ... 173 174 175 176 177 ... 208 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.