Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Energie« Terug naar discussie overzicht

Alternatieve energie(mix)

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 'belegger'' 5 oktober 2020 11:28
    Er bestaan diverse topics over alternatieve energie. Die gaan dan bijvoorbeeld over waterstof, elektrisch rijden of een specifieke bedrijf. Onder de mensen die zich hierin verdiepen, merk je ook een breder gedeelde interesse in alternatieve energie. En soms zelfs een breder gedeelde interesse daarbuiten, zoals bijvoorbeeld alternatieve grondstoffen en materialen of noem maar op.

    Er worden wel eens andere punten aangestipt die niet helemaal on-topic zijn. Dat aanstippen is goed, want zo breng je elkaar op ideeën. Maar soms wil je iets verder ingaan op zo'n onderwerp en dan is het wel eens lastig in welk topic dat dan past. Daarom dacht ik aan een algemeen topic over alternatieve energie in brede zin.

    Dat zou bijvoorbeeld kunnen gaan over "waar beleggen jullie nog meer in"". Of over de verschillende technieken bij alternatieve energie. Het is ook gewoon een beetje kijken hoe het gaat.

    Laat ik aftrappen met de vraag: hoe verdelen jullie je portefeuille in alternatieve energie?
  2. forum rang 8 Leefloon 5 oktober 2020 15:45
    quote:

    'Belegger' schreef op 5 oktober 2020 11:28:

    Het is ook gewoon een beetje kijken hoe het gaat.
    Koersrendementen van enkele Energy- en Utilities-noteringen, op vergelijkbare basis bij heel Euronext, over het afgelopen jaar tot vandaag, per ICB-subsector, gewogen naar geschatte effectieve beursomzet (Total weegt zwaarder dan Esso, Shell B of Total Gabon):

    Renewable Energy Equipment: +466,27%
    Alternative Electricity: +70,99%
    Pipelines: +4,32%
    Conventional Electricity: +0,40%

    Alternative Fuels: -6,60%
    Multi-Utilities: -21,50%
    Gas Distribution: -37,70%
    Oil: Crude Producers: -40,56%
    Integrated Oil and Gas: -48,16%
    Oil Equipment and Services: -48,51%
    Oil Refining and Marketing: -58,31%

    Voor het geval iemand een nieuwe scheldpartij wil beginnen: de later hooguit versterkte trend van met name duurzame elektriciteit dateert van voor COVID-19 of een verlaagd dividend van Shell. De top 3 van alternatieven van hierboven, tot COVID-19 de beurzen bereikte:

    Renewable Energy Equipment: +53,07%
    Alternative Electricity: +40,89%
    Alternative Fuels: +23,78%

    Merk op, zoals hier elders al eens benoemd, dat er geen lotsverbondenheid bij de aandelen bestaat. Dat de koers van een McPhy kan kelderen, impliceert niet dat daardoor het klassieke businessmodel van de fossielen opeens oneindig houdbaar wordt. Het zijn geen communicerende vaten. Kan ook niet, door de verschillende groottes. Total en Shell zijn oliereuzen.
  3. forum rang 6 'belegger'' 5 oktober 2020 16:42
    quote:

    Leefloon schreef op 5 oktober 2020 15:45:

    Merk op, zoals hier elders al eens benoemd, dat er geen lotsverbondenheid bij de aandelen bestaat. Dat de koers van een McPhy kan kelderen, impliceert niet dat daardoor het klassieke businessmodel van de fossielen opeens oneindig houdbaar wordt. Het zijn geen communicerende vaten. Kan ook niet, door de verschillende groottes. Total en Shell zijn oliereuzen.
    Allereerst bedankt voor je bijdrage.

    Dat van die communicerende vaten zie je op wel meer fronten. Bijvoorbeeld met een uitgesproken kamp voor de batterij dan wel waterstof voor de opslag van elektra. Terwijl die elkaar in de praktijk juist op verschillende punten (kunnen) aanvullen.

    Los van de omvang is het maken van apparatuur voor de productie en distributie van waterstof (McPhy) een andere business dan een energiemaatschappij. Een beetje als Fugro en Shell. Zelf vergelijk ik McPhy nogal eens met NEL ASA, waarbij ik in de laatste een iets bredere speler zie. Als alternatief voor Total en Shell zou ik eerder kijken naar een Air Liquide of Linde.

    Over Linde kwam ik overigens het volgende net tegen: September 28, 2020 - Linde GmbH settles US allegations of import fraud for $22 million. www.freightwaves.com/news/linde-gmbh-...

    Nog iets anders over Shell. Het valt mij op dat (in Nederland) bij aandelen van kleinere bedrijven vaak wordt gespeculeerd op een overname door Shell. Alsof dat de heilige graal is en alsof Shell elk bedrijf maar wil opkopen. Van een energiebedrijf of nutsbedrijf verwacht ik dat zij voornamelijk energie exploiteren en de techniek inkopen (op projectbasis).
  4. evenaar 5 oktober 2020 21:41
    Ik ben nog aan het inlezen, groepeer de bedrijven (vooral gericht op waterstof) naar
    Maken (elektrolyse, fotosynthese, reforming natural gas)
    Opslag (ammoniak, fuel cell)
    Distributie
    Toepassingen

    Hierbij kom ik diverse bedrijven tegen en ben nog lang niet compleet. Van groot naar klein. Ik had verwacht Shell vaak tegen te komen maar helaas voornamelijk in de distributie terwijl ik weet dat ze meer doen.

    De meeste centjes die ik beleg voor alternatieve energie zitten in fondsen. Dat doe ik al sinds 2012. Aandelen is mijn nieuwe focus
  5. forum rang 6 'belegger'' 5 oktober 2020 22:58
    Veel overeenkomsten met hoe ik de waterstofmarkt benader. Ik noem het de keten met daarbinnen productie, opslag, distributie en gebruik. Het laatste wordt vaak onderverdeeld in bijvoorbeeld industrie, transport/logistiek, vastgoed etc. Groot of klein zie ik vervolgens wel.

    Nog een overeenkomst in benadering is het onderscheid tussen groen (elektrolyse) en blauw (gas). Men wil graag naar groen, maar tussen nu en 2050 zie ik een lange overgangsperiode waarin blauw een belangrijke rol kan vervullen. Dat vind ik iets om serieus rekening mee te houden. Zelf zit ik voornamelijk in groen, maar vlak het blauwe spectrum zeker niet uit.

    Bij Shell weet men heus wel wat er allemaal speelt in de markt en men is ook betrokken bij diverse projecten. Maar Industrial Gas bedrijven lijken groter in de markt van waterstof. Dat heeft de CEO van Shell zelf ook aangegeven in een interview. Hierboven noemde ik als voorbeeld Air Liquide en Linde, maar je kunt ook denken aan Air Products & Chemicals.

    Binnen Europa kun je bij productie en opslag beginnen met NEL ASA, ITM Power en McPhy. Grote concerns zoals Siemens Energy (vorige week IPO) en ThyssenKrupp maken ook electrolysers, maar hier hoor je minder over. Maar dan krijg je natuurlijk ook de rest van het concern erbij. Voor opslag en distributie noemde ik al een paar namen, of je wacht/hoopt op een move bij big oil.

    In Amerika kun je denken aan Bloom Energy, niet mijn favoriet vanwege hun financiële beleid. Plug Power is voornamelijk bekend van hun vorkheftrucks, maar met recente acquisities tonen zij duidelijk ook ambities richting de voorkant van de keten. In Plug zie ik een speler die potentieel de hele keten kan gaan bedienen, maar dat moeten zij natuurlijk nog wel waarmaken.

    Bij het gebruik van waterstof heb je een bredere waaier van bedrijven. Grote namen in Amerika en Canada zijn bijvoorbeeld Plug Power, Ballard Power, FuelCell (volgens mij meer blauw) en ook weer Bloom Energy. In Europa heb je bijvoorbeeld PowerCell voor automotive. Dan zijn er nog kleinere spelers zoals AFC Energy plc, SFS Energy AG, Proton Power Systems (ook niet mijn favoriet qua financieel beleid). In Engeland heb je naast ITM ook Ceres Power, daar heb ik mij echter niet in verdiept. Indirect heb je nog namen als Cell Impact AB en Impact Coatings AB.

    Indirect kun je ook denken aan groene nutsbedrijven die o.a. gebruikmaken van waterstof. Dan kun je denken aan namen als NextEra, Iberdrola, Enel etc. Er zijn veel meer namen, waarbij steeds meer traditionele nutsbedrijven expliciet kiezen voor een vergroening.

    In Azië zitten ook een aantal grote spelers op het gebied van waterstof.

    De laatste tijd gaan veel bedrijf(jes) op het gebied van elektrische voertuigen, waaronder waterstof, naar de beurs via een zogenaamde SPAC. Dat is een beetje een aparte tak van sport en daar is ook een topic over.

    Misschien ben ik nog het nodige vergeten, maar zo heb je alvast een paar namen.

    In welke fondsen zit je zoal? Voordat ik de aandelen zelf selecteerde, ben ik met deze begonnen:

    iShares Global Clean Energy UCITS ETF IE00B1XNHC34
    www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
  6. evenaar 6 oktober 2020 15:09
    Dank voor je uitgebreide reactie. De meeste spelers heb ik langs zien komen :-)

    Ik heb ook de focus op H2pro die een efficiënte elektrolyse aan het ontwikkelen is (E-Tac). Hyundai heeft in dit Israëlische bedrijf geïnvesteerd.
    Neste gaat met Engie en Sunfire aan de slag (productie van grijze waterstof onder hoge temperatuur). Neste lijkt geen last te hebben van Corona.
    Toyota zie je net als Siemens bijna in de hele keten terug. Toyota werkt ook weer samen met Paccar (Daf en Kenworth). Kenworth is ook druk met een Class 8 vrachtwagen met waterstof als brandstof.
    Plug power is wel een blijvertje zo te zien, betrokken in het Europese project HAWL met o.a. Air Liquide doordat zij HyPulsion hebben overgenomen. Plug Power is ook betrokken, via Giner, in een project van een waterstofmolen bij de Wieringermeer.
    Vrij kansloos lijkt mij de pennystock Sunhydrogen. Ik heb hier geen aandelen van. Het verhaal en dat kunnen die Amerikanen goed is wel mooi. Linke soep.
    Zijdelings kijk ik naar palladium.

    Aan ETFs ben ik (nog) niet begonnen.

    Wat de energiefondsen betreft...
    Vanaf 2012 in Meewind door de gegarandeerde subsidie van de Belgische overheid in een windpark op zee. De windfondsen zijn al jaren gesloten. Het fonds regionaal duurzaam vanwege de groenstatus bij de belastingen. Het transistiefonds heb ik niet een goed gevoel bij vanwege het beperkt aantal deelnemingen maar af en toe gaat er wat dividend naar toe.
    Verder heb ik sinds dit jaar RobecoSAM Smart Energie. Ik weet niet of dat hier op het forum vloeken in de kerk is maar ik heb er weinig omkijken naar.

  7. forum rang 6 'belegger'' 6 oktober 2020 23:42
    quote:

    evenaar schreef op 6 oktober 2020 15:09:

    Ik heb ook de focus op H2pro die een efficiënte elektrolyse aan het ontwikkelen is (E-Tac). Hyundai heeft in dit Israëlische bedrijf geïnvesteerd.

    Vrij kansloos lijkt mij de pennystock Sunhydrogen. Ik heb hier geen aandelen van. Het verhaal en dat kunnen die Amerikanen goed is wel mooi. Linke soep.
    Dan ken je waarschijnlijk ook HL Acquisitions Corp (HCCH) / Fusion-Fuel.
  8. forum rang 8 Leefloon 8 november 2020 12:24
    quote:

    Midstock schreef op 8 november 2020 11:58:

    Jammergenoeg biedt Degiro dit aandeel niet aan.
    Eiungelijk dure Aldi-beurzen van Aldi-brokers zijn niet mijn probleem, maar Dolfines is als klein aandeel gewoon genoteerd bij Euronext Parijs. Wellicht is de recente naamswijziging ergens nog niet doorgevoerd, en is het dan nog te vinden als Dietswell (ALDIE)?

    live.euronext.com/nl/product/equities...

    Subsectoraal valt Dolfines bij Euronext nog onder Oil Equipment and Services, wat je een vorm van vliegen onder de radar kunt noemen. Je moet inderdaad ietjes verder kijken dan je neus lang is om te weten dat het inzake wind on-topic is, en klanten van DeGiro kunnen het nu blijkbaar niet eens makkelijk vinden. FWIW; ik verwacht geen koersexplosie "doordat ik verklapt heb dat het aandeel recent een nieuwe naam met nieuwe kernactiviteiten zou hebben gekregen".
  9. Midstock 8 november 2020 13:25
    quote:

    Leefloon schreef op 8 november 2020 12:24:

    [...]
    Eiungelijk dure Aldi-beurzen van Aldi-brokers zijn niet mijn probleem, maar Dolfines is als klein aandeel gewoon genoteerd bij Euronext Parijs. Wellicht is de recente naamswijziging ergens nog niet doorgevoerd, en is het dan nog te vinden als Dietswell (ALDIE)?

    live.euronext.com/nl/product/equities...

    Subsectoraal valt Dolfines bij Euronext nog onder Oil Equipment and Services, wat je een vorm van vliegen onder de radar kunt noemen. Je moet inderdaad ietjes verder kijken dan je neus lang is om te weten dat het inzake wind on-topic is, en klanten van DeGiro kunnen het nu blijkbaar niet eens makkelijk vinden. FWIW; ik verwacht geen koersexplosie "doordat ik verklapt heb dat het aandeel recent een nieuwe naam met nieuwe kernactiviteiten zou hebben gekregen".
    Je hebt gelijk. Staat bij Degiro nog onder de oude naam genoteerd.
  10. forum rang 8 Leefloon 8 november 2020 14:25
    quote:

    'Belegger' schreef op 8 november 2020 13:29:

    Een bedrijf dat omvormers voor solar installaties maakt is bijvoorbeeld heel iets anders dan een groen nutsbedrijf.
    Ter illustratie daarvan de energie-gerelateerde subsectoren bij heel Euronext, o.a. gewogen en op vergelijkbare basis over het afgelopen jaar, en waarbij Dolfines dus nog ergens onder olie valt. Trends zijn ouder dan corona:

    Renewable Energy Equipment +499,65%
    Alternative Electricity +75,30%
    Alternative Fuels +14,21%

    Conventional Electricity +11,43%
    Multi-Utilities -25,96%

    Gas Distribution -41,25%
    Oil: Crude Producers -42,34%
    Integrated Oil and Gas -50,99%
    Oil Equipment and Services -53,02%
    Oil Refining and Marketing -56,64%
  11. forum rang 6 'belegger'' 8 december 2020 17:57
    Sunpower heeft in 2018 haar halfgeleideractiviteiten verkocht aan Enphase en afgelopen augustus de productie van zonnepanelen met een spin-off naar de beurs gebracht onder de naam Maxeon. Deze drie bedrijven werken in ieder geval de komende jaren nog intensief samen. Wat Sunpower zelf precies gaat doen is mij nog niet helemaal duidelijk. Zelf omschrijven zij zich als "Generation Storage and Energy Services provider". newsroom.sunpower.com/2020-08-27-SunP...
  12. Joni-2 9 december 2020 20:21
    quote:

    'Belegger' schreef op 5 oktober 2020 16:42:

    [...]Allereerst bedankt voor je bijdrage.

    Dat van die communicerende vaten zie je op wel meer fronten.

    Bijvoorbeeld met een uitgesproken kamp voor de batterij dan wel waterstof voor de opslag van elektra. Terwijl die elkaar in de praktijk juist op verschillende punten (kunnen) aanvullen.
    Niet vergeten dat in de Europese netwerk en opslag planning, 16 van de 26 elektriciteit opslag projecten, over water opslag gaan.
    Die dan ook nog eens een veel grotere capaciteit hebben, zeker als batterijen.

    Niet zo sexy als batterij en waterstof, maar wel reëel.

    Voor het Nederland-Belgisch zeewater (eiland) project, zullen de baggeraars en verder de klassieke industrie (zoals Siemens.) er een hele kluif aan hebben
  13. Joni-2 9 december 2020 22:02
    Inderdaad, de pomp centrale in Trois Pont, (BE) heeft een capaciteit van 1 GW, gedurende 6 uren (3 's morgens en 3 u 's avonds)
    Elke nachts pompt men ze terug vol met de (nutteloze) elektriciteit van de kerncentrales

    Nabij Philippevile ligt er een 2e
    Deze 2 werken in België al sinds de jaren 80... (Trois Pont had al een kleine pomp centrale sinds de jaren 50)

    www.google.be/maps/@50.1697755,4.4124054,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMleP-pBM669PF1yyKtPpAvWQG9nYqAKkT3e6lq!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMleP-pBM669PF1yyKtPpAvWQG9nYqAKkT3e6lq%3Dw203-h152-k-no!7i4160!8i3120?hl=nl&authuser=0

    1002 - iLand de plannen zijn klaar....de website ook, nu nog de goedkeuring...
    www.iland-energystorage.be/
    tyndp2020-project-platform.azurewebsi...

    Op de Doggersbank wil men ook een (reuze) pop centrale bouwen
    tweakers.net/nieuws/122743/netbeheerd...

    Verbund heeft er in Oostenrijk allicht ook (al zeker enkele gewone stuwmeren van samen enkele GW)

  14. Joni-2 13 december 2020 11:40
    Een mooi, maar lijvig rapport (99 p) van Credit Suisse :)

    Global ESG Equity Strategy
    Beyond the Pandemic: The Green-Shaped Recovery


    • Welke verschillende overheid maatregelen zijn er
    • De energie omschakeling
    • Wat met Transport en Infrastructuur
    • Energie efficiënte
    • Belang van de circulaire economie

    research-doc.credit-suisse.com/docVie...

19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.