Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

Laatste koers (eur) Verschil Volume
0,732   -0,017   (-2,21%) Dagrange 0,731 - 0,758 3.116.101   Gem. (3M) 4,8M

Sectornieuws - biotech

6.510 Posts
Pagina: «« 1 ... 263 264 265 266 267 ... 326 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 26 oktober 2020 13:35
    Moderna gaat coronavaccin leveren aan Qatar

    (ABM FN-Dow Jones) Moderna heeft een deal gesloten met de regering in Qatar om zijn potentiële coronavaccin aan het emiraat te leveren. Dit meldde het Amerikaanse biotecbedrijf maandag.

    Moderna praat ook met Europa en Japan om dit vaccin te leveren.

    Recent werd de werving van 30.000 proefpersonen afgerond en het bedrijf hoopt in november de eerste resultaten van zijn Fase 3 studie bekend te maken.

    Ondertussen wordt de mondiale productiecapaciteit opgeschaald zodat Moderna vanaf 2021 jaarlijks 500 miljoen tot mogelijk 1 miljard doses kan leveren.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 27 oktober 2020 07:11
    'Vaccin AstraZeneca werkt ook goed bij ouderen'

    Het coronavaccin van AstraZeneca blijkt goed te werken bij ouderen. Dit melden ingewijden aan de Financial Times. Tot nu toe was veel getest op mensen tussen 18 en 55 jaar. Nu is gebleken dat ook ouderen na vaccinatie veel antistoffen aanmaken en zogenoemde T-cellen, die het virus na langere tijd blijven herkennen en het ook opruimen.

    Het farmacieconcern is in testfase 3, waarbij zeker 50.000 mensen verspreid over meerdere continenten zijn betrokken. De Nederlandse arts Marcel Levi, ceo van een aantal ziekenhuizen in Londen en betrokken bij die testen, zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat nu al gestart zou moeten worden met toediening van het vaccin. 'Er zijn risico's, maar we weten al heel veel en de risico's als je het vaccin niet toedient zijn veel groter.'

    Op z'n vroegst december
    De autoriteiten die beoordelen of een nieuw medicijn de markt op kan, zijn ook in het Verenigd Koninkrijk echter nog niet zover als Levi. Hij noemt medio december als een voor alle partijen haalbare datum . Maandag zei de Britse minister van volksgezondheid Matt Hancock dat het vermoedelijk de eerste helft van 2021 wordt voor er gevaccineerd wordt. 'Ik denk niet dat er al mensen zijn die dit jaar nog gevaccineerd worden, maar sluit het ook niet uit.'

    Bij de testen is tot nu toe één persoon ziek geworden. Hij kreeg ontsteking van het ruggenmerg. Volgens Levi is het nog onduidelijk of dat kwam door toediening van het vaccin. De betrokkene is inmiddels hersteld. Hoe dan ook, volgens Levi is een bijwerking bij 1 op de 50.000 een vertrouwenwekkend resultaat. 'Dat is een klein risico, als ik kijk naar al die coronadoden en slachtoffers van een economische lockdown, zowel mentaal als sociaal', zei Levi, voorheen bestuursvoorzitter van het AMC in Amsterdam. Levi was ook positief gestemd over het vaccin van Pfizer, dat eveneens in testfase 3 zit, en sprak over 'een serie alternatieve vaccins' die nog niet in die testfase zijn aangekomen.

    In productie
    Het vaccin van AstraZeneca is al volop in productie, vooruitlopend op de laatste testresultaten die nodig zijn om toestemming van de autoriteiten te krijgen. In het VK zijn nu discussies gaande over de vraag wie het vaccin als eersten krijgen. Levi wil prioriteit voor de kwetsbaarste groepen, ouderen in verpleeg- en ziekenhuizen, en verzorgend en verplegend personeel.

    Het is nog niet bekend of het vaccin naast genezing bij de betrokkene ook verdere besmetting voorkomt. Volgens Levi is dat bij de meeste vaccins wel het geval, maar moet het hier nog blijken. Er wordt nu ook onderzoek gedaan bij jonge mensen die zich laten vaccineren en daarna bewust laten besmetten. Daarvan zijn de resultaten nog niet binnen.

    fd.nl/futures/1362211/vaccin-astrazen...
  3. forum rang 10 voda 27 oktober 2020 07:54
    Novartis scherpt outlook licht aan

    (ABM FN-Dow Jones) Novartis heeft in het derde kwartaal de omzet en de winstgevendheid op jaarbasis fractioneel zien verbeteren en verhoogde de outlook voor het gehele jaar licht Dit bleek dinsdag uit het kwartaalbericht van de Zwitserse farmaceut.

    De omzet uit voortgezette activiteiten steeg in het afgelopen kwartaal met 1 procent van 12.172 miljoen dollar naar 12.259 miljoen dollar, maar tegen constante wisselkoersen bleef de omzet op jaarbasis gelijk.

    Het operationeel resultaat steeg met 2 procent van 2.358 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2019 naar 2.412 miljoen dollar dit jaar. Tegen constante wisselkoersen was dit overigens een plus van 9 procent op jaarbasis.

    Op nettoniveau daalde het resultaat met 5 procent van 2.041 miljoen dollar naar 1.932 miljoen dollar, maar tegen constante wisselkoersen was ook hier sprake van een vlakke trend op jaarbasis.

    De vrije kasstroom daalde over de verslagperiode wel met 32 procent, waarmee deze uitkwam op iets minder dan 2,7 miljard dollar.

    De farmaceut zei dinsdag nog altijd een negatieve impact op de vraag door het coronavirus te ervaren en dan vooral bij huid- en oogaandoeningen.

    Outlook

    Novartis scherpte zijn outlook voor het hele boekjaar iets aan. De omzet stijgt naar verwachting met ongeveer 5 procent, terwijl het operationeel resultaat uit de kernactiviteiten met 10 tot 15 procent groeit.

    Eerder mikte Novartis nog op een operationeel resultaat dat met laag dubbelcijferig percentage zou oplopen.

    Het aandeel Novartis sloot maandag 0,2 procent lager.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. forum rang 10 voda 27 oktober 2020 12:37
    Eli Lilly geeft winstwaarschuwing

    (ABM FN-Dow Jones) Eli Lilly heeft in het derde kwartaal een lagere winst behaald en verlaagt de winstverwachting voor heel het jaar. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van de Amerikaanse farmaceut.

    De nettowinst daalde met 4 procent op jaarbasis tot 1,21 miljard dollar, ofwel 1,33 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dit 1,25 miljard dollar, ofwel 1,37 dollar per aandeel.

    De aangepaste winst per aandeel steeg van 1,48 naar 1,54 dollar. De consensus samengesteld door FactSet rekende echter op een winst van 1,71 dollar per aandeel gerekend.

    De omzet steeg wel, 5 procent op jaarbasis naar 5,74 miljard dollar. De analisten die aan de FactSet consensus bijdroegen, mikten op 5,88 miljard dollar aan omzet.

    Outlook

    Eli Lilly verlaagde dinsdag de winstverwachting voor het hele boekjaar en voorspelt nu een nettowinst per aandeel van 6,20 tot 6,40 dollar. Dat was in juli nog 6,48 tot 6,68 dollar.

    De farmaceut handhaafde wel de verwachting voor de aangepaste winst per aandeel, op 7,20 tot 7,40 dollar. De consensus samengesteld door FactSet rekent voor 2020 op 7,28 dollar per aandeel.

    Verder blijft Eli Lilly werken aan behandelingen tegen Covid-19 en schat de kosten voor de ontwikkeling dit jaar in op 400 miljoen dollar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 7 lucas D 27 oktober 2020 13:31
    Amerikaanse farmaceut Merck blijft impact corona voelen
    CORONAVIRUS

    KENILWORTH (AFN) - Het Amerikaanse farmacieconcern Merck, buiten Noord-Amerika bekend als MSD, heeft in het derde kwartaal minder HPV-vaccins, die baarmoederhalskanker moeten voorkomen, verkocht in de Verenigde Staten. Dat komt doordat minder kinderen terug naar school gingen na de vakantie. Ook worden er nog steeds minder medicijnen verkocht doordat patiënten die geen corona hebben minder contactmomenten hadden met hun artsen.

    Merck schat in dat het in het derde kwartaal 475 miljoen dollar is misgelopen door de coronapandemie. De omzet kwam uit op 12,5 miljard dollar, 1 procent meer op jaarbasis. De verkoop van het kankermedicijn Keytruda steeg met ruim 20 procent naar 3,7 miljard dollar, onder meer door goedkeuringen in de Verenigde Staten en Japan.

    MSD kon de kosten drukken, onder andere door minder uit te geven aan marketing. De winst steeg flink, naar bijna 3 miljard dollar. Vorig jaar werd in het tweede kwartaal een winst geboekt van 1,9 miljard dollar.

    De farmaceut ontwikkelt op dit moment twee potentiële coronavaccins. Het klinisch onderzoek van een daarvan, gebaseerd op een vaccin voor mazelen, is inmiddels begonnen. De ontwikkeling van het medicijn Molnupiravir, dat de werking van het coronavirus in het lichaam moet vertragen en stoppen, wordt inmiddels getest onder groepen van ruim 1000 patiënten.

    (ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
  6. forum rang 10 voda 27 oktober 2020 14:29
    Pfizer ziet winst grotendeels verdampen

    (ABM FN-Dow Jones) Pfizer heeft in het derde kwartaal een flink lagere winst geboekt terwijl de omzet honderden miljoenen lager uitkwam vanwege de coronapandemie. Dit meldde de farmareus dinsdagmiddag.

    De nettowinst daalde van 7,7 miljard tot 2,2 miljard dollar of 0,39 dollar per aandeel. Op aangepaste basis was de winst per aandeel van 0,72 dollar beter dan de 0,70 dollar die analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden.

    De omzet daalde 4 procent op jaarbasis van bijna 12,7 miljard tot 12,1 miljard dollar, met een negatieve impact van ongeveer 500 miljoen dollar vanwege de coronapandemie. Analisten rekenden op een omzet van 12,31 miljard dollar.

    Bij de biofarma divisie steeg de omzet met 3 procent op jaarbasis, terwijl de opbrengsten bij Upjohn, de tak die Pfizer wil onderbrengen in een combinatie met Mylan, met 18 procent daalden op jaarbasis.

    Outlook

    Pfizer gaf dinsdag verder aan dat het in 2020 een omzet verwacht van 48,8 miljard tot 49,5 miljard dollar, waar eerder werd gerekend op 48,6 miljard tot 50,6 miljard dollar.

    De aangepaste winst per aandeel van 2,85 tot 2,95 dollar is bijgesteld naar 2,88 tot 2,93 dollar.

    Volgens Pfizer zijn de eventuele opbrengsten uit een succesvol coronavaccin niet meegenomen in de vooruitzichten. Het vaccin, dat Pfizer samen met het Duitse BioNTech ontwikkelt, zit momenteel in de laatste onderzoeksfase.

    Inmiddels nemen ruim 42.000 proefpersonen deel aan de onderzoekstudie en hebben bijna 36.000 deelnemers hun tweede vaccinatie gekregen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 27 oktober 2020 15:49
    Novavax breidt coronavaccinstudie in VK uit

    (ABM FN-Dow Jones) Novavax heeft ruim 5.500 proefpersonen gerekruteerd voor de Fase 3 studie naar een coronavaccin die het in Verenigd Koninkrijk uitvoert en wil dit onderzoek uitbreiden naar 15.000 vrijwilligers. Dit meldde het Amerikaanse farmaceutische bedrijf dinsdagmiddag.

    De werving moet volgende maand worden afgerond en tussentijdse resultaten worden op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2021 verwacht.

    Verder start Novavax tegen eind november met een afzonderlijke Fase 3 ccoronavaccinstudie in de Verenigde Staten en Mexico. Hier gaan zo'n 30.000 proefpersonen aan mee doen.

    Het bedrijf heeft ook aanzienlijke vooruitgang geboekt met het opschalen van de productie van een potentieel vaccin, meldde het dinsdag, nadat eerder nog vertragingen moesten worden gemeld.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. forum rang 10 voda 27 oktober 2020 16:50
    Galapagos onthult Toledo-programma

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Galapagos
    108,80 0,80 0,74 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft dinsdag zijn langverwachte Toledo-programma onthuld met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften. Dit meldde het Belgisch-Nederlandse bedrijf dinsdagmiddag.

    "Toledo laat een dubbel werkingsmechanisme zien dat gekenmerkt wordt door stimulatie van ontstekingsremmende cytokinen en remming van ontstekingsbevorderende cytokinen", aldus Galapagos.

    De werking van het eerste Toledo-compound, GLPG3970, zal in een drietal parallel lopende patiëntenstudies worden onderzocht; de CALOSOMA-studie bij psoriasis, de SEA TURTLE-studie bij colitis ulcerosa en de LADYBUG-studie bij reuma. Daarvoor worden actief proefpersonen gerekruteerd.

    "We streven ernaar begin volgend jaar twee bijkomende fase 2-onderzoeken bij het syndroom van Sjögren en systemische lupus erythematosus te starten", aldus chief medical officer Walid Abi-Saab van Galapagos.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. forum rang 10 voda 28 oktober 2020 07:16
    Pleidooi voor vitamine D tegen corona: ‘Waarom zou je het in vredesnaam niet slikken?’

    Meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doktoren pleiten voor het slikken van vitamine D tegen corona. Volgens experts is de kans dat je een corona-infectie oploopt kleiner en als je tóch ziek wordt kan de ziekte minder ernstig verlopen.

    Marcia Nieuwenhuis 28-10-20, 07:00

    Professoren, experts en doktoren betogen vandaag op deze nieuwssite dat mensen preventief vitamine D zouden moeten slikken tegen het coronavirus. ,,Waarom zou je in vredesnaam géén vitamine D slikken?’’, verklaart hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul stellig. ,,Er zijn zoveel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona.’’ Het is bewezen dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties. En er is nu ook ‘een studie die wetenschappelijk bewijst dat vitamine D kan bijdragen aan een minder ernstig beloop van corona’. ,,Dus ik raad iedereen aan om vitamine D te slikken.’’

    Savelkoul krijgt bijval van collega-hoogleraar Harry Wichers: ,,Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Waarom zou je het dan in godsnaam niet slikken?’’ zegt de Wageningse expert, gespecialiseerd in hoe je met voeding het immuunsysteem kunt beïnvloeden.

    In Nederland heeft ongeveer eenderde tot de helft van de mensen in de winter een vitamine-D tekort. Onder ouderen en allochtonen heeft zelfs de meerderheid een (ernstig) tekort. Met een donkere huid worden vitamines minder goed opgenomen en ouderen komen minder buiten, waardoor zij minder vitamine D aanmaken. Mensen met overgewicht hebben ook vaak een tekort, omdat dit vitamine D verloren gaat in het vetweefsel. In dit deel van de wereld is er in de winter sowieso niet de juiste uv-straling om vitamine D aan te maken.

    Lees verder onder de graphic.

    Uit nieuw Spaans wetenschappelijk onderzoek waarbij één groep vitamine D kreeg en de andere niet, blijken forse verschillen. Van de groep van vijftig personen die een hoge dosis vitamine D kreeg, belandde er één op de IC en overleed niemand. Van de groep van 26 personen die géén vitamine D kreeg, overleden twee personen en kwamen er dertien op de intensive care. ,,Dit is het eerste formele bewijs dat vitamine D Covid minder ernstig maakt’’, aldus Savelkoul, die wel benadrukt dat het om een kleine studie gaat.

    Sterke aanwijzingen
    De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft een expertmeeting gehouden over onder meer vitamine D en stelt vervolgonderzoek in vanwege de gunstige resultaten. ,,Er zijn aanwijzingen dat ziektes bij mensen met ernstig vitamine D tekort ernstiger verlopen’’, verklaart longarts en NVALT-voorzitter Leon van den Toon. ,,Dus de hoop is dat aanvulling tot een minder ernstig beloop van Covid lijdt. Het is nog te vroeg om vitamine D toe te dienen in de behandeling, maar preventief een kleine hoeveelheid vitamine D slikken dat kan wel.’’

    Volgens Savelkoul en collega-wetenschappers zijn er nu zoveel aanwijzingen dat vitamine D een gunstige rol kan spelen, dat het zonde is om eerst nog meer wetenschappelijk studies af te wachten. ,,Normaal werkt het in de geneeskunde zo dat je een stuk of twintig studies hebt, daar een meta-analyse van maakt en als het dan nog stand houdt, dan gelooft men het.’’ Dat is volgens de hoogleraar ‘op zich goed, maar kost verrekte veel tijd’. ,,Dat onderzoek kost misschien wel twee jaar de tijd en in de tussentijd gaan er ontzettend veel mensen dood.’’

    Hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht Onno van Schayck noemt het feit dat vitamine D zou kunnen helpen tegen covid ‘fascinerend’. ,,Het slikken van vitamine D zou een hele simpele oplossing kunnen zijn om de kans op een mogelijke infectie te verlagen.’’ Van Schayck eet zelf veel vette vis, zoals zalm en makreel, om onder andere aan voldoende vitamine D te komen. ,,Maar ik denk zeker dat een lagere dosering vitamine D geen kwaad kan. 30 microgram lijkt mij heel goed.’’ Alle andere bevraagde immunologen slikken zelf dagelijks 20 of 30 microgram vitamine D.

    Zo slikt ook internist-endocrinoloog (expert in hormonen) Renate de Jongh van het Amsterdam UMC dagelijks een dosis. Het is volgens haar ‘goed te verantwoorden om uit voorzorg een kleine hoeveelheid vitamine D te nemen. ,,In de wintermaanden zakt ons vitamine D gehalte sowieso al en nu zitten we door de gedeeltelijke lockdown nog meer binnen, dus is het tekort nog wat erger.’’ De Jongh, die vitamine D onderzoek doet, zegt dat het voor het innemen van een lage dosis vitamine D niet noodzakelijk is om naar de huisarts te gaan of bloedonderzoek te doen. ,,In deze tijd waarin je zoveel mogelijk contact wilt vermijden, willen we niet dat de hele Nederlandse bevolking naar het lab gaat om een vitamine D tekort vast te stellen. Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad en is goedkoop, dus waarom niet.’’

    Vitamine D als zoete broodjes over de toonbank

    Volgens Kruidvat was de verkoop van vitamine D vorige week 30 procent hoger dan dezelfde week een jaar eerder. En volgens Bol.com wordt er vier keer zoveel op vitamine D gezocht. Uit analyse van marktonderzoekbureau Info2Action blijkt dat vitamine D sinds dit jaar de multivitamine voorbij is in de verkoopcijfers. Zo’n 3,5 miljoen Nederlanders slikken volgens dat onderzoeksbureau vitamine D.

    www.ad.nl/binnenland/pleidooi-voor-vi...
  10. forum rang 10 voda 28 oktober 2020 14:32
    GlaxoSmithKline beperkt winstdaling

    (ABM FN-Dow Jones) GlaxoSmithKline heeft in het derde kwartaal de resultaten onder druk zien staan, maar wist toch meer winst te boeken dan verwacht. Dat bleek woensdag bij de kwartaalcijfers van de Britse farmaciereus.

    De nettowinst daalde van 1,55 miljard naar 1,24 miljard pond in het derde kwartaal, of 25 pence per aandeel. Hier was een veel sterkere daling tot 876 miljoen pond voorspeld door analisten.

    De kernwinst per aandeel, exclusief bijzondere posten, was 35,6 pence, tegen 38,6 pence een jaar eerder. Dit was beter dan de 30,4 pence die analisten geraadpleegd door FactSet hadden voorzien.

    De omzet daalde met 8 procent van 9,39 miljard pond naar 8,65 miljard pond. Hier was een iets minder sterke daling voorzien.

    Outlook

    GlaxoSmithKline herhaalde de verwachting dat de winst per aandeel dit jaar met 1 tot 4 procent zal dalen, met de toevoeging dat het farmaciebedrijf vermoedelijk aan de onderkant van die verwachting zal uitkomen.

    Het plan om dit jaar opnieuw 80 pence per aandeel uit te keren is ongewijzigd.

    GlaxoSmithKline is druk in de weer met vaccins en antilichamen tegen het coronavirus. Een grootschalige klinische studie met een vaccin van GSK en Sanofi moet in december beginnen. Een reeds gestarte proef naar antilichamen loopt en moet eind dit jaar resultaten opleveren.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  11. forum rang 10 voda 29 oktober 2020 05:19
    Coronavirusmedicijn stuwt resultaten Gilead Sciences

    (ABM FN-Dow Jones) Gilead Sciences heeft het afgelopen kwartaal sterk gepresteerd vanwege zijn coronavirusmedicijn Veklury, voorheen bekend als remdesivir, maar waarschuwde voor aanzienlijke volatiliteit en onzekerheid wat betreft de inkomsten van het medicijn. Dit zei Gilead woensdag nabeurs na publicatie van de resultaten over het derde kwartaal.

    Veklury leverde het bedrijf in het eerste kwartaal dat de coronavirusbehandeling beschikbaar was bijna 900 miljoen dollar op.

    Gilead overtrof het afgelopen kwartaal zowel de winst- als omzetverwachtingen.

    "De inkomsten van Veklury worden gegeneerd in een zeer dynamische en complexe wereldwijde gezondheidsomgeving, die voortdurend blijft evolueren", zei het bedrijf. "Als gevolg hiervan zijn de inkomsten van Veklury onderhevig aan aanzienlijke volatiliteit en onzekerheid", voegde het concern toe.

    Het concern boekte in het eerste kwartaal een winst van 360 miljoen dollar, ofwel 0,29 dollar per aandeel, op een omzet van 6,58 miljard dollar, tegenover 5,6 miljard dollar een jaar eerder.

    Op aangepaste basis steeg de winst van 1,75 dollar per aandeel naar 2,11 dollar per aandeel.

    Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst van 1,90 dollar per aandeel op een omzet van 6,3 miljard dollar.

    Het aandeel Gilead verloor in de handel nabeurs 1,3 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  12. forum rang 10 voda 29 oktober 2020 06:14
    Dosis kankerverwekkende stof in diabetespil te hoog

    Joep Dohmen, Jos van Dongen, Annette Schätzle 7 uur geleden

    NRC

    Nederlandse toezichthouders onderzoeken de vervuiling van het diabetesmedicijn metformine van het merk Mylan. Het onderzoek moet uitwijzen of er een terugroepactie nodig is, aldus de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in een gezamenlijke verklaring.

    Lees ook het onderzoeksstuk: Het spoor van vervuilde diabetespillen leidt naar India
    Aanleiding is het resultaat van Amerikaans laboratoriumonderzoek in opdracht van NRC en onderzoeksprogramma Zembla. Daaruit blijkt dat pillen van Mylan een kankerverwekkende stof bevatten, waarvan de concentraties boven de veilige limiet liggen. Het gaat om tabletten van vier verschillende partijen (batches).

    Beide media lieten vijftig tabletten van 500, 850 en 1.000 milligram metformine van vijf merken analyseren op de aanwezigheid van NDMA. Uit dierproeven blijkt deze stof kankerverwekkend, reden waarom er een strenge internationale limiet is voor NDMA.

    De helft van de onderzochte tabletten bevat geen traceerbare NDMA. In de andere helft verschilt de hoeveelheid, maar blijven de concentraties in de meeste gevallen onder de veiligheidslimiet. Alleen de pillen van Mylan springen er negatief uit.

    Bij een doorsnee dagdosis van 2.000 milligram metformine (vier pillen van 500 milligram) wordt bij Mylan-tabletten van twee verschillende batches de limiet overschreden. Wie deze tabletten inneemt, krijgt 128 nanogram respectievelijk 124 nanogram NDMA per dag binnen. De veiligheidslimiet is 96 nanogram NDMA per dag.

    Bij de maximale dagdosis van 3.000 milligram metformine scoren vier Mylan-pillen boven de limiet, tot 193 nanogram NDMA.

    Volgens IGJ en CBG roept de analyse „vragen op, maar wij kunnen op basis daarvan nog geen stappen ondernemen”. Voorlopig wordt patiënten geadviseerd hun metformine van Mylan te blijven gebruiken.

    IGJ en CBG: „We begrijpen dat de uitkomsten van het onderzoek van NRC/Zembla mogelijk onrust met zich meebrengt. De overschrijdingen die we hierin zien zijn vervelend en ongewenst, maar het gaat niet om een heel groot risico.”

    Tientallen partijen vervuilde medicatie
    In en buiten Europa zijn al tientallen partijen metformine met dezelfde NDMA-concentraties teruggeroepen. „Dat moet Nederland nu ook doen”, vindt Martin van den Berg, emeritus hoogleraar toxicologie van de Universiteit Utrecht. „Waar heb je anders die limiet voor? De NDMA zit duidelijk twee keer boven de limiet. Er zijn bovendien voldoende metforminepillen die onder de limiet blijven.”

    In Nederland gebruiken 655.000 patiënten metformine. Mylan levert een kwart van alle metformine, gebruikt bij de behandeling van diabetes type II.

    NDMA, voluit N-nitrosodimethylamine, behoort tot de chemische groep nitrosaminen. In 2019 dook NDMA ook op in metformine. In Europa moeten farmaceutische bedrijven vóór 15 november hun metformine testen op nitrosaminen. De testresultaten hebben de toezichthouders nodig om te beoordelen of metformine teruggeroepen moet worden.

    Mylan heeft op dit moment nog niet alle resultaten ingeleverd. Het CBG heeft Mylan „dringend verzocht” de onderzoeksresultaten voor de nog niet aangeleverde batches „met spoed aan te leveren”.

    Een van de resultaten die zijn ingeleverd door Mylan is ook getest door NRC en Zembla. Volgens Mylan zat de NDMA-waarde onder de toegestane limiet, volgens het onderzoek van NRC en Zembla zat het erboven. IGJ en CBG: „Wij gaan uitzoeken hoe dit verschil te verklaren is.”
  13. forum rang 10 voda 29 oktober 2020 07:21
    Moderna sluit Japanse deal

    (ABM FN-Dow Jones) Moderna heeft met Takeda Pharmaceuticals en de Japanse overheid afspraken gemaakt over de levering en distributie van 50 miljoen doses coronavaccin. Dit maakte het biotechbedrijf uit de VS donderdag bekend zonder financiële details te delen.

    Het vaccin mRNA-1273 van Moderna moet nog worden goedgekeurd. Zodra die goedkeuring er is, kan de levering starten. Vermoedelijk zal dit in de eerste helft van 2021 gebeuren.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  14. forum rang 10 voda 29 oktober 2020 09:19
    Sanofi optimistischer gestemd

    (ABM FN-Dow Jones) Sanofi heeft in het derde kwartaal van dit jaar de nettowinst zien aantrekken en werd als gevolg positiever over de voorziene winst per aandeel dit jaar. Dit maakte de Franse farmaceut donderdagochtend bekend.

    In het afgelopen kwartaal boekte Sanofi een nettowinst van krap 2 miljard euro tegenover 1,8 miljard euro een jaar eerder. De omzet daalde evenwel licht tot krap 9,5 miljard euro. Een jaar eerder lag de omzet iets hoger. Sanofi wees op de sterke prestaties van Dupixent, een middel tegen vormen van eczeem, waar de omzet met bijna 69 procent steeg, en de vraag naar griepvaccins.

    De bedrijfswinst, exclusief eenmalige posten, kwam uit op 2,3 miljard euro, hetgeen fractioneel meer was dan een jaar eerder.

    Sanofi verhoogde de outlook voor de bedrijfswinst per aandeel. De farmaceut mikt voor dit jaar op een winstgroei van 7 procent, of 8 procent tegen constante wisselkoersen. Eerder werd nog gemikt op een groei van 6 procent en 7 procent tegen constante wisselkoersen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  15. forum rang 10 voda 29 oktober 2020 09:22
    PERSBERICHT: Persbericht Biocartis Group NV: Update over de samenwerking met Exact Sciences

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Biocartis NV
    3,84 -0,315 -7,58 % Euronext Brussel
    PERSBERICHT: GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE - VOORWETENSCHAP


    29 oktober 2020, 08:30 CET

    Update over de samenwerking met Exact Sciences

    Mechelen, België, 29 oktober 2020 -- Biocartis Group NV (de
    'Vennootschap' of 'Biocartis'), een innovatief bedrijf in de moleculaire
    diagnostiek (Euronext Brussels: BCART), kondigt vandaag aan dat de
    Vennootschap momenteel in gesprek is met Exact Sciences over de
    potentiële beëindiging van de overeenkomsten die de
    Vennootschap eerder had gesloten met Genomic Health, Inc. (nu deel van
    Exact Sciences) met betrekking tot de ontwikkeling van een in-vitro
    diagnostische versie van de Oncotype DX Breast Recurrence Score(R) test.

    Als gevolg van COVID-19 werd het project eerder opgeschort tijdens H1
    2020, waarbij het projectplan en de timing werden geëvalueerd.
    Partijen bespreken nu de potentiële beëindiging van het
    project. De uitkomst van deze gesprekken kan op dit moment nog niet
    worden bepaald.

    --- EINDE ---

    Meer informatie:

    Renate Degrave

    Hoofd Corporate Communications & Investor Relations Biocartis

    e-mail
    www.globenewswire.com/Tracker?data=Gf...
    rdegrave@biocartis.com

    tel +32 15 631 729

    gsm +32 471 53 60 64
  16. forum rang 10 voda 29 oktober 2020 12:51
    Moderna boekt sterke omzetgroei

    (ABM FN-Dow Jones) Moderna heeft in het derde kwartaal bijna tien keer meer omzet geboekt dan een jaar eerder, maar leed desondanks verlies. Dit bleek donderdag uit de kwartaalupdate van het Amerikaanse biotechbedrijf.

    In een jaar tijd ging de omzet van Moderna van 17 miljoen naar 158 miljoen dollar. Deze stijging is volgens Moderna te danken aan een stijging van de subsidie-inkomsten, voornamelijk door de BARDA-overeenkomst voor de ontwikkeling van een coronavaccin.

    Met deze omzet overtrof Moderna de marktverwachtingen ruimschoots.

    Netto boekte Moderna nog altijd een verlies van 234 miljoen dollar. Een jaar eerder was dit een verlies 123 miljoen dollar.

    Per aandeel bedroeg het verlies 0,59 dollar.

    Moderna sloot het derde kwartaal met bijna 4 miljard dollar in kas. De cashburn bedroeg 44,1 miljoen dollar in de eerste negen maanden van 2020. Dat was een jaar eerder net geen 25 miljoen dollar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. A
  17. forum rang 10 voda 30 oktober 2020 15:14
    AbbVie verhoogt outlook

    (ABM FN-Dow Jones) AbbVie heeft in het derde kwartaal iets beter dan verwacht gepresteerd en verhoogde de outlook en het dividend. Dit bleek vrijdag uit de cijfers van de Amerikaanse farmaceut.

    AbbVie boekte 12,9 miljard dollar aan omzet in het derde kwartaal. Een jaar eerder was dit nog maar 8,5 miljard dollar. Daarmee presteerde de biofarmaceut beter dan verwacht.

    De winst per aandeel steeg van 1,26 naar 1,29 dollar. De aangepaste winst per aandeel ging van 2,33 naar 2,83 dollar. Dit is ook beter dan verwacht. De gemiddelde analist mikte op een aangepaste winst per aandeel van 2,76 dollar.

    Dividend

    AbbVie heeft het kwartaaldividend met 10,2 procent verhoogd naar 1,30 dollar per aandeel. In februari 2021 wordt dit hogere dividend uitgekeerd.

    Outlook

    De farmaceut verhoogde ook de outlook. AbbVie verwacht nu voor 2020 een aangepaste winst per aandeel van 10,47 tot 10,49 dollar. Eerder was dit nog 10,35 tot 10,45 dollar per aandeel.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  18. [verwijderd] 30 oktober 2020 18:47
    HAE Attack in Fetus Reported, Baby Responded to Mom’s Treatment
    OCTOBER 30, 2020 Marisa Wexler, MSBY MARISA WEXLER, MS IN NEWS.
    HAE Attack in Fetus Reported, Baby Responded to Mom’s Treatment
    Click here to subscribe to the Angioedema News Newsletter!
    0 (0)
    The first documented case of a hereditary angioedema (HAE) attack in an unborn child — whose symptoms resolved after treating the mother with the recombinant human C1-inhibitor (rhC1-INH) therapy, Ruconest — has been reported.

    The case report, “Hereditary Angioedema Attack in Utero and Treatment of the Mother and Fetus,” was published in Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes.

    HAE is most often caused by a mutation in the gene that codes for the protein C1 esterase inhibitor (C1-INH). The lack of functional C1-INH leads to the swelling attacks characteristic of the disease.

    Growing evidence suggests that, during pregnancy, changes in hormone levels can influence the frequency and severity of HAE attacks. Some studies suggest that HAE attacks affecting the abdomen become more common when a person is pregnant; findings have indicated a higher risk of attacks in late stages of pregnancy when the fetus can also have HAE. But research is still quite preliminary.

    The report details a woman who first started experiencing HAE symptoms at age 12, and was diagnosed with HAE in 2015 at age 21. That year, she experienced 19 recorded HAE attacks; the following year, she had 14 attacks. The patient received acute treatment for these attacks, and was not on long-term prophylaxis.

    At 23, the woman became pregnant for the first time. Over the three trimesters of the pregnancy, she experienced a total of 30 HAE attacks.

    “For the mother, the number of HAE attacks during pregnancy was higher than before pregnancy, which is consistent with data from other studies,” the investigators wrote. Both are doctors; one is with a university dermatology clinic in North Macedonia, the other is with Pharming, which markets Ruconest.

    Late in her pregnancy, the 38th week, the woman experienced a HAE attack that started in the lower lip and spread across her face. She took Ruconest, and her symptoms started to improve after about 15 minutes.

    About 10 minutes after treating this attack, however, the patient felt unusual discomfort in her abdomen — the sensation was described as distinct from abdominal HAE attacks, and she didn’t feel nauseated or bloated. Concerned for the health of the fetus, the woman contacted her healthcare providers, and she was advised to go to the hospital for examination.

    At the hospital, ultrasound revealed that the fetus had substantial swelling of the lip (to roughly three times normal size) and the right thigh (exact measurements not recorded).

    A physical exam given the mother revealed that she was already in the late stages of labor.

    Roughly two hours after treating her HAE attack, the woman gave birth to a healthy male infant. The baby’s facial swelling completely resolved within two minutes of being born. The circumference of his right thigh was 25 mm larger than that of the left thigh, but this swelling resolved within half an hour of his birth.

    About 10 minutes after giving birth, the mother’s facial attack had almost completely resolved, and she did not experience subsequent attacks over the next several days.

    Genetic testing later confirmed that the infant has HAE.

    “This is the first documented case of an HAE attack in a fetus,” the researchers wrote. “Treatment of the mother with rhC1-INH was effective for both maternal and fetal attacks, which occurred almost simultaneously, with resolution within approximately 2 to 2.5 hours for both patients.”

    The fact that treatment affected not just the mother, but also her unborn child, is of note because biological processes regulate what substances from a pregnant person’s bloodstream can cross into the fetus’ blood supply.

    It is unknown whether rhC1-INH, used for treatment in this case, can cross these barriers. It is possible this is exactly what happened in this case.

    But, since the woman was likely in labor when she treated her attack, it is also possible that “rhC1-INH may have entered the fetal circulation with the rupture of the amniotic sac and disruption of the placenta,” the researchers suggested.

    Further studies will be needed to clarify this, but “the present findings suggest that active transport across the placental barrier should not be ruled out,” the team wrote.

    Importantly, the woman’s case shows it is possible for a fetus to have an HAE attack.

    “Ultrasonographers and neonatologists should consider the possibility of HAE in utero and immediately after birth when considering possible causes of fetal or neonatal edema,” the investigators concluded. “These data reinforce that it is imperative that newborns be tested as soon as possible if fetal edema via ultrasound is observed, particularly in those with a family history of HAE.”

    Marisa Wexler, MS
  19. [verwijderd] 31 oktober 2020 18:50
    BioCryst’s berotralstat added to UK early access scheme

    31-10-2020 Print

    UK to offer first weight loss med for diabetes prevention
    30-10-2020

    EU approves Zejula as monotherapy in ovarian cancer
    30-10-2020

    RELATED COMPANIES
    BioCryst PharmaceuticalsBioCryst
    BioCryst Pharmaceuticals (Nasdaq: BCRX) revealed on Friday that the UK Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) has granted oral, once-daily berotralstat a positive scientific opinion through the Early Access to Medicines Scheme (EAMS), with the news pushing the US biotech’s shares up 2.4% to $3.82 by close of trading.

    Under the EAMS, hereditary angioedema (HAE) patients in the UK aged 12 years and older can gain access to berotralstat for the routine prevention of recurrent attacks of HAE before the drug is granted marketing authorization by the European Commission (EC). The drug is currently under review with the European Medicines Agency, with an advisory committee opinion expected around March next year.

    “There are many patients in the UK that don’t have a realistic option for effective HAE prophylaxis. The addition of berotralstat through the EAMS will bring a much-needed option for HAE patients suffering with this debilitating disease,” said Dr Sorena Kiani, Consultant Immunologist at Royal London Hospital, London.

    “HAE patients around the world are waiting for an oral, once-daily therapy to prevent attacks and reduce their burden of therapy. With this decision by the MHRA, the wait for many HAE patients in the UK can end sooner,” said Jon Stonehouse, chief executive of BioCryst.

    www.thepharmaletter.com/article/biocr...
6.510 Posts
Pagina: «« 1 ... 263 264 265 266 267 ... 326 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.