Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Eurocommercial Properties AEX:ECMPA.NL, NL0015000K93

Laatste koers (eur) Verschil Volume
23,600   +0,250   (+1,07%) Dagrange 23,300 - 23,750 43.943   Gem. (3M) 41,7K

ECP 2020

6.925 Posts
Pagina: «« 1 ... 238 239 240 241 242 ... 347 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Branco P 6 oktober 2020 00:22
    Junkyard, lees mijn post nog eens over de criteria voor toekomstbestendige winkelcentra waarbij de meeste groei van bezoekers, omzetten en huren te verwachten is. PDH voldoet niet aan die criteria en Moraberg ook niet. Laten we hopen dat binnenkort ook nog de verkoop van Bordeaux bevestigd wordt (en Grenoble zou op zich ook mooi wezen), dan zetten we nog weer een stap verder richting de optimale toekomstbestendige winkelcentrumportefeuille.

    Zoals het er nu naar uitziet blijf ik bij mijn prognose van waardedaling van de ECP portefeuille met maximaal 1% tot 3% per eind 2020 waarbij er echter meerdere objecten zullen zijn (enkele in Italië en meerdere in Zweden) die een opwaardering zullen krijgen. Dit vanwege het specifieke type winkelcentra dat ECP in bezit heeft en dat jarenlang wellicht als "saai" werd gezien, maar nu juist stabieler en waardevaster is dan de grote Mastodonten die onder andere URW in haar bezit heeft (en die door Greet Street Advisors tot in de eeuwigheid een AA++ rating zullen krijgen ook al staan ze voor 10% leeg). Taxateurs kijken gelukkig niet alleen naar referentietransacties maar (juist in deze tijd met name) ook naar toekomstige cash flow (kwaliteit) in de DCF benadering. Ziet die cashflow prognose er goed uit, dan zul je in deze tijden (met extreem lage rentes) geen noemenswaardige afwaardering gaan zien. Natuurlijk zullen ze ook met een schuin oog naar referentietransactie kijken, maar prijzen bij min of meer verplichte verkopen ter versterking van de balans of prijzen van objecten met behoorlijk wat leegstand zullen zij op de juiste vertalen naar markwaardes voor kwalitatief goede objecten.
  2. forum rang 7 Branco P 6 oktober 2020 00:29
    Even voor de duidelijkheid: de prijzen die gerealiseerd gaan worden bij de verkopen die URW nu overhaast gaat doorvoeren liggen per definitie onder de marktwaarde. Zou men meer tijd nemen om de hoogst biedende koper te vinden, zou men immers hogere prijzen kunnen realiseren. Bij een eindejaarstaxatie gaat het echter om het bepalen van de marktwaarde: het geschatte bedrag waartegen vastgoed tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper na behoorlijke marketing in een zakelijke transactie zou worden overgedragen op de waardepeildatum, waarbij de partijen met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang zouden hebben gehandeld
  3. forum rang 4 NLvalue 6 oktober 2020 09:03
    quote:

    junkyard schreef op 5 oktober 2020 23:20:

    [...]

    Ditzelfde was zichtbaar bij ECP in Q2, financiering werd alleen kort doorgerold met hulp van staatsgaranties, terwijl de grote jongens met bonds nog lang geld uit de markt trokken, de hypotheekbanken hadden er even geen trek in. ECP management is/was heilig overtuigd van boekwaarden, wat URW management duidelijk niet matcht, dit is nu vooral het issue (ipv hypotheken vs bonds).

    ECP verkoopt laatste tijd overigens ook het best verkoopbare vastgoed (50% trophy asset PdH en Zweeds retail park), en URW is vast niet van plan om tegen een prikkie te verkopen.

    Het wordt nu wel een interessante periode, ECP kan ook afboekingen tegemoet zien als sectorbreed gaten zichtbaar worden in winkelcentra (huren dalen) en verkopen tegen discounts worden doorgedrukt ter versterking balans. ECP zit in ieder geval niet in een positie om hiervan te kunnen profiteren en koopjes op te pikken, management zat in het eerste retail dipje gelijk all in op Woluwe.
    Dit onderschrijf ik wel. Denk dat de issue echter op een hoger abstractie niveau ligt. Zowel ECP als URW als KLP zijn hun zelfbeschikkingsmacht kwijt geraakt om zelfstandig een strategie te bepalen die verder gaat dan "op de winkelcentra passen".

    Niemand heeft de kracht om de markt te consolideren, een monopoiie in een verzorgingsgebied te krijgen, een krachtiger partij te zijn tegen retailers (nee - 10 winkels aan H&M verhuren terwijl ze er 5000 hebben maakt je geen grote jongen)

    Simon en Vastned zie ik als partijen die wel flexibiliteit hebben om grotere strategieen te kunnen uitvoeren - de rest niet.

    PS Branco gaat nu een pagina wijden aan het bewijzen dat "op de winkel centra passen" een hele goede atrategie is.

    Het enige wat ik daarop ga zeggen is dat het maken van V12 Ferrari's en emissie credits inkopen bij Tesla ook heel winstgevend is. Maar als Tesla zich als doel heeft gesteld Porsche van de Nurburgring te vagen - dan moet je je als Ferrari je in ieder geval gaan voorbereiden dat dat ook nog wel eens zou kunnen gebeuren.

  4. forum rang 4 NLvalue 6 oktober 2020 10:13
    Goede vergelijking. PostNL gaat 17 cent dividend uitkeren (oid).. dat is is 5,5% dividend rendement. Waarom rennen die beleggers niet allemaal naar ECP toe?

    Persoonlijk denk ik dat 1,75 een goed dividend zou zijn - kom je op 15%+ rendement uit..

    Antwoord is natuurlijk simpel - PostNL management heeft 15 jaar nodig gehad om te bewijzen dat ze onder het juk van die krimppostzegel business uit konden komen.

    Dat bewijs moet in deze krimpbusiness nog geleverd worden.
  5. [verwijderd] 6 oktober 2020 11:15
    quote:

    Jello schreef op 6 oktober 2020 11:06:

    Denken jullie echt op basis van resultaat dat er dividend gaat komen? Ik vermoed van niet. Mooie woorden, prima cijfers maar toch het geld in kas houden!
    Ik denk dat er een realistisch dividend gaat komen ja met een eerlijk verhaal over de toekomstige plannen.
  6. forum rang 4 NLvalue 6 oktober 2020 11:16
    quote:

    Daardrinkenweop schreef op 6 oktober 2020 10:20:

    PostNL is ook wel een mooi bedrijf met toekomst. Blij dat ik er long in zat, inmiddels verkocht. Kan ik nog relatief goedkoop een aantal stukjes ECP inslaan :-)
    Ik zie PostNL als een inferieure beleggingskeuze - heb geen sterke mening over het bedrijf zelf.

    Ik zou niet weten waarom iemand verdere koersstijging verwacht bij PostNL - en voor dividendbeleggers zijn NN, ASR of ECP betere keuzes (met een ander, maar beter risico/rendementsprofiel dan Post NL)

    Dat is de rationele benadering. De andere hersenhelft van beleggers doet soms andere dingen...

  7. forum rang 4 NLvalue 6 oktober 2020 11:21
    quote:

    Jello schreef op 6 oktober 2020 11:06:

    Denken jullie echt op basis van resultaat dat er dividend gaat komen? Ik vermoed van niet. Mooie woorden, prima cijfers maar toch het geld in kas houden!
    t is een moetje.. door fbi, Persoonlijk hoop ik dat ze t tot 1,60 -1,75 of lager weten te beperken (voor een boekjaar van 18 mnd).. Kortom een manier vinden om t te halveren - en dat vast gaan houden.

    Als ze zichzelf voor de gek gaan houden en 2,18+ dividend gaan uitkeren (over 18md) over een huur resultaat dat in de komende jaren geind moet worden zou ik dat een extreem slecht signaal vinden.
  8. [verwijderd] 6 oktober 2020 11:34
    quote:

    NLvalue schreef op 6 oktober 2020 11:16:

    [...]

    Ik zie PostNL als een inferieure beleggingskeuze - heb geen sterke mening over het bedrijf zelf.

    Ik zou niet weten waarom iemand verdere koersstijging verwacht bij PostNL - en voor dividendbeleggers zijn NN, ASR of ECP betere keuzes (met een ander, maar beter risico/rendementsprofiel dan Post NL)

    Dat is de rationele benadering. De andere hersenhelft van beleggers doet soms andere dingen...

    PostNL kocht je inderdaad alleen voor de koerswinst. Ik althans. Maar ja zonder geloof verkoop je altijd te vroeg. Maar ja... bizarre winsten op slechte aandelen moet je zo snel mogelijk afsluiten denk ik dan maar.
  9. Harm Wijk 6 oktober 2020 11:42
    Wat ik mis in jullie discussie is het langere termijn effect van de lage rente. Een van de gevolgen van de virus crises is dat we nu dan met zekerheid kunnen stellen dat de rente voor een zeer lange termijn niet gaat stijgen. Daarvoor zijn er ondertussen te veel schulden. En bij iedere volgende crises wordt er door de centrale banken op de bij druk / op koop knop gedrukt. Tot voor kort was het ondenkbaar dat rente negatief zou kunnen gaan. Ondertussen vindt iedereen het opeens "normaal" dat b.v. de nederlandse staat met geld toe kan lenen. De hoeveelheid geld die wordt bijgedrukt om de virus crises te bestrijden is vele male groter dan tijdens de krediet crises. Deze bizarre hoeveelheid geld gaat op zoek naar rendement. En dat steunt asset prijzen. Op dit moment is een winkelcentrum zeker niet de populairste bestemming. Maar een goed winkelcentrum met weinig leegstand waar een redement, hoe gering ook, wordt behaald is al snel een betere investering dan een negatief renderende staatsobligatie.

    Er zijn veel soorten assets te noemen waar het overschot aan geld nu al voor bizarre waarderingen zorgt. Een interessant voorbeeld is landbouwgrond. In nederland betaal je voor goede landbouwgrond prijzen to 100.000 euro per hectare. Maar het is dus niet mogelijk om bij dat soort prijzen ooit iets te verdienen. Je betaalt minimaal orde van grootte 50x de winst. Maar er is gewoon zoveel geld beschikbaar.....

    Terug naar Ecp. Wat mij dus opvalt bij bijvoorbeeld de discussie over Woluwe is dat jullie steeds alles baseren op ideeen over rendementen die voor de krediet crisis gangbaar waren. Ik ben het eens met de vaststelling dat Woluwe op een duur moment is gekocht, voor een stevige prijs, en met een wat mager aanvangsrendement. Maar nu het duidelijk is dat de rente niet meer zal stijgen (zeker niet zolang wij leven) gaan investeerders anders naar rendement verwachtingen kijken.

    En hetzelfde geldt voor alle grote producenten achter de winkelketens (Inditex etc..) Zij hebben gewoon verkoop kanalen nodig en financieren die verkoopkanalen met gratis geld.

    Daarom is mijn verwachting dat de marktwaarde van een kwalitatief goed winkelcentrum, met lage leegstand, wel op peil blijft. En zeker voor de langere termijn, omdat de rente nog verder zal dalen.

    Voor mij is daarom de belangrijkste indicator voor ECP de leegstand. Als ECP in goede staat door de crisis rolt, een beetje kan profiteren van concurenten waar het minder goed draait, en de leegstand beperkt blijft, dan ben ik er van overtuigd dat de waarde van de portefeuille goed blijft.

  10. forum rang 7 Branco P 6 oktober 2020 12:51
    quote:

    Jello schreef op 6 oktober 2020 11:06:

    Denken jullie echt op basis van resultaat dat er dividend gaat komen? Ik vermoed van niet. Mooie woorden, prima cijfers maar toch het geld in kas houden!
    Er komt sowieso dividend, daartoe is ECP verplicht (uitdelingsverplichting FBI). Omdat het boekjaar tot eind december loopt kan men tot uiterlijk augustus 2021 wachten met het uitkeren van dividend.

    Met het oog op de nog steeds aanwezige corona-onzekerheid zal de beslissing over de precieze hoogte en de vorm (cash of stock) van het dividend in ieder geval worden doorgeschoven naar eind Q1 2021.

    Wel denk ik dat we eind oktober iets van een richtlijn krijgen van ECP hoe dat dividend er (onder voorwaarde van geen verdere winkelsluitingen) ongeveer uit zou kunnen zien.
  11. forum rang 7 Branco P 6 oktober 2020 13:05
    quote:

    NLvalue schreef op 6 oktober 2020 09:03:

    [...]

    Dit onderschrijf ik wel. Denk dat de issue echter op een hoger abstractie niveau ligt. Zowel ECP als URW als KLP zijn hun zelfbeschikkingsmacht kwijt geraakt om zelfstandig een strategie te bepalen die verder gaat dan "op de winkelcentra passen".

    Niemand heeft de kracht om de markt te consolideren, een monopoiie in een verzorgingsgebied te krijgen, een krachtiger partij te zijn tegen retailers (nee - 10 winkels aan H&M verhuren terwijl ze er 5000 hebben maakt je geen grote jongen)

    Simon en Vastned zie ik als partijen die wel flexibiliteit hebben om grotere strategieen te kunnen uitvoeren - de rest niet.

    PS Branco gaat nu een pagina wijden aan het bewijzen dat "op de winkel centra passen" een hele goede atrategie is.

    Het enige wat ik daarop ga zeggen is dat het maken van V12 Ferrari's en emissie credits inkopen bij Tesla ook heel winstgevend is. Maar als Tesla zich als doel heeft gesteld Porsche van de Nurburgring te vagen - dan moet je je als Ferrari je in ieder geval gaan voorbereiden dat dat ook nog wel eens zou kunnen gebeuren.
    Retailers kijken maar naar 1 ding: draagt een winkel bij aan de winst en past die winkel nog in de multi-channel strategie? Is het antwoord nee, dan sluit een retailer de winkel, of je nu ECP, Vastned, URW of KLEP heet. De tijden van package deals waarbij retailers ook een slechte locatie voor lief nemen zijn al heel lang voorbij. En daarom is de kwaliteit van ieder afzonderlijk object nu, meer dan ooit, zo belangrijk. Heb je daarentegen een locatie die wél in de strategie van de retailer past en die goed winstgevend is, dan gaat die retailer zo’n locatie niet opgeven en gewoon steeds netjes wat meer huur betalen, zeker als je als verhuurder ook nog inzicht hebt in de precieze omzetgegevens van de retailer. Dit principe geldt ook als je als verhuurder maar 1 object in je bezit hebt. Zo simpel is het.
  12. [verwijderd] 6 oktober 2020 13:26
    quote:

    Harm Wijk schreef op 6 oktober 2020 11:42:

    Wat ik mis in jullie discussie is het langere termijn effect van de lage rente. Een van de gevolgen van de virus crises is dat we nu dan met zekerheid kunnen stellen dat de rente voor een zeer lange termijn niet gaat stijgen. Daarvoor zijn er ondertussen te veel schulden. En bij iedere volgende crises wordt er door de centrale banken op de bij druk / op koop knop gedrukt. Tot voor kort was het ondenkbaar dat rente negatief zou kunnen gaan. Ondertussen vindt iedereen het opeens "normaal" dat b.v. de nederlandse staat met geld toe kan lenen. De hoeveelheid geld die wordt bijgedrukt om de virus crises te bestrijden is vele male groter dan tijdens de krediet crises. Deze bizarre hoeveelheid geld gaat op zoek naar rendement. En dat steunt asset prijzen. Op dit moment is een winkelcentrum zeker niet de populairste bestemming. Maar een goed winkelcentrum met weinig leegstand waar een redement, hoe gering ook, wordt behaald is al snel een betere investering dan een negatief renderende staatsobligatie.

    Er zijn veel soorten assets te noemen waar het overschot aan geld nu al voor bizarre waarderingen zorgt. Een interessant voorbeeld is landbouwgrond. In nederland betaal je voor goede landbouwgrond prijzen to 100.000 euro per hectare. Maar het is dus niet mogelijk om bij dat soort prijzen ooit iets te verdienen. Je betaalt minimaal orde van grootte 50x de winst. Maar er is gewoon zoveel geld beschikbaar.....

    Terug naar Ecp. Wat mij dus opvalt bij bijvoorbeeld de discussie over Woluwe is dat jullie steeds alles baseren op ideeen over rendementen die voor de krediet crisis gangbaar waren. Ik ben het eens met de vaststelling dat Woluwe op een duur moment is gekocht, voor een stevige prijs, en met een wat mager aanvangsrendement. Maar nu het duidelijk is dat de rente niet meer zal stijgen (zeker niet zolang wij leven) gaan investeerders anders naar rendement verwachtingen kijken.

    En hetzelfde geldt voor alle grote producenten achter de winkelketens (Inditex etc..) Zij hebben gewoon verkoop kanalen nodig en financieren die verkoopkanalen met gratis geld.

    Daarom is mijn verwachting dat de marktwaarde van een kwalitatief goed winkelcentrum, met lage leegstand, wel op peil blijft. En zeker voor de langere termijn, omdat de rente nog verder zal dalen.

    Voor mij is daarom de belangrijkste indicator voor ECP de leegstand. Als ECP in goede staat door de crisis rolt, een beetje kan profiteren van concurenten waar het minder goed draait, en de leegstand beperkt blijft, dan ben ik er van overtuigd dat de waarde van de portefeuille goed blijft.

    +1
  13. forum rang 5 Gaston Lagaffe 6 oktober 2020 13:31
    quote:

    Branco P schreef op 3 oktober 2020 14:35:

    [...]
    Daar is niks mis mee, maar ik zit in Duitsland al precies in het segment waar ik zitten wil: supermarktfondsen. Huidige uitkering ligt tussen 6% en 8% en geen last van beurssentimenten. Objecten zijn destijds ook voor zeer gematigde prijzen ingekocht.

    De meeste DES objecten voldoen verder niet aan "mijn" succescriteria voor dit type Malls en ik ken de Duitse winkelvastgoedmarkt bovendien vrij goed en ben eigenlijk niet zo gecharmeerd van Karstadt, P&C en C&A als belangrijkste trekkers van DES in Duitsland, dus ik blijf van DES af.
    Heb kort een beetje DES gehad maar toen ik de huurders bekeek zag ik teveel fashion en te weinig food. Dan maar weer verkocht. De lage LTV vond ik wel sterk. Vraag : hoe beleg je in Duits "ECP achtig" OG (dus met food-anchors) zonder dat je met extreme vergoedingen te maken krijgt ? Ik kan ze eerlijk gezegd niet vinden (SynVest Germanen RealEstate Fund is niet beursgenoteerd ?)
  14. forum rang 4 stockholder 6 oktober 2020 13:43
    quote:

    Gaston Lagaffe schreef op 6 oktober 2020 13:31:

    [...]Heb kort een beetje DES gehad maar toen ik de huurders bekeek zag ik teveel fashion en te weinig food. Dan maar weer verkocht. De lage LTV vond ik wel sterk. Vraag : hoe beleg je in Duits "ECP achtig" OG (dus met food-anchors) zonder dat je met extreme vergoedingen te maken krijgt ? Ik kan ze eerlijk gezegd niet vinden (SynVest Germanen RealEstate Fund is niet beursgenoteerd ?)
    prima vraag. Ook ik ben hierin wel geïnteresseerd
  15. hjs64 6 oktober 2020 13:55
    Het Synvest Germany Real Estate fonds is inderdaad niet beursgenoteerd. Grote nadeel van dit fonds mijns insziens momenteel is dat je investeert tegen intrinsiek, waarom zou je dat doen als je op de beurs tegen zwaar beneden intrinsiek investeert? Heb ze zelf een paar jaar gehad, heb ze pak en beet een jaar geleden verkocht om er DES voor terug te kopen (heb wel eens een betere timing gehad :)).
6.925 Posts
Pagina: «« 1 ... 238 239 240 241 242 ... 347 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.