Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel WHAT''S COOKING GP BRU:WHATS.BL, BE0003573814

Laatste koers (eur) Verschil Volume
104,500   -1,500   (-1,42%) Dagrange 104,500 - 106,000 179   Gem. (3M) 821

Pareltje a d Belgische Beurs?

75 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ronald64 4 november 2019 19:59
    AALSMEER - De vleeswarenfabrikant Offerman gaat volgende week maandag in gesprek met de vakbonden CNV en FNV over een sociale plan voor de werknemers van de fabrieken in Aalsmeer. Die liggen al een maand stil omdat vleeswaren die er werden geproduceerd waren bestem met de listeria-bacterie. Het is nog onduidelijk of ze weer open gaan.

    Dit meldt de NOS. Een maand geleden kwam de vleesverwerker in het nieuws. Door de listeriabesmetting bij Offerman vielen in twee jaar drie doden, werden er twintig mensen ziek en kreeg één vrouw een miskraam.

    De 121 personeelsleden uit Aalsmeer hebben wel werk, maar zijn verdeeld over de andere vestigingen van Offerman, in Wijchen (Gelderland) en Ridderkerk (Zuid-Holland). Daar loopt de productie gewoon door. Het personeel wordt dagelijks door bussen van het bedrijf naar de andere locaties vervoerd.

    Lees ook: NVWA voerde extra controles uit bij Offerman: "Hygiëne productielijnen was verbeterbaar"

    Volgens CNV-onderhandelaar Soraya Faez hebben werknemers het daar zwaar mee. "De reis duurt ongeveer anderhalf uur, daarna moeten mensen dan nog acht uur werken. En dan nog anderhalf uur terug. Voor sommige oudere werknemers is dat té zwaar."

    Faez is bezorgd over de toekomst van de fabrieken in Aalsmeer: "Het lijkt er nu sterk op dat van de twee fabrieken in Aalsmeer in ieder geval de grotere fabriek niet meer open gaat."

    Lees ook: Moederbedrijf Aalsmeerse vleesverwerker Offerman tempert winstverwachting

    De vakbondsleden willen een sociaal plan. "Wij hebben daar bij Offerman ook op aangedrongen. Daarom gaan we maandag in gesprek." De vakbond verwacht niet dat er uit het gesprek van maandag al concrete afspraken komen.

    Heropening
    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vorige week met Offerman gesproken over aanpassingen om het productieproces weer veilig te maken. De fabriek kan de productie pas weer hervatten als de toezichthouder akkoord is met de aanpassingen. Hoe lang dat gaat duren kan de toezichthouder niet zeggen.

    Offerman zelf kon vanmiddag nog geen reactie geven aan NOS.
  2. forum rang 7 JdeFL 13 december 2019 09:57
    Had dit enkele dagen geleden elders (bij greenyard) gepost... toen het richting 100 ging.

    Het blijft een familiaal aandeel. Koersbewegingen soms vreemd. Een voorbeeld: Ter Beke houdt de vloer niet schoon, klapt ineen, en herstelt dan tot zowat 107€, maar de laatste weken gaan we langzaam maar zeker naar een m.i. correctere waarde.
  3. [verwijderd] 20 januari 2020 13:37

    De Belgische voedingsgroep Ter Beke sluit een fabriek in Nederland. Ze was besmet met een bacterie, die waarschijnlijk geleid heeft tot de dood van drie mensen.

    De fabriek in Aalsmeer van de maker van charcuterie en bereide maaltijden Ter Beke sloot in oktober op bevel van de Nederlandse voedselinspectie. Die zegt dat de fabriek waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de dood van drie mensen en een miskraam. Twintig andere mensen werden ziek na het eten van vlees uit de fabriek. Bij de slachtoffers werd dezelfde listeriabacterie aangetroffen als in de fabriek, bleek na DNA-onderzoek.
    Renoveren

    Ter Beke overwoog de fabriek te renoveren, maar uiteindelijk koos het beursgenoteerde Belgische familiebedrijf ze grotendeels te sluiten. 'De grootste hal gaat dicht. Een kleinere blijft open', zegt Soraya Faez van de vakbond CNV. 'Een renovatie was te duur. De bacterie zat in de muren'.

    De beslissing viel al een maand geleden, maar het nieuws sijpelde enkel door naar enkele regionale kranten. Ter Beke is niet bereikbaar voor toelichting.

    Zo'n vijftig mensen worden ontslagen, melden de vakbonden. 'De voorbije week kregen de getroffen werknemers te horen dat ze het bedrijf kunnen verlaten', zegt Karel de Buyse van vakbond FNV.

    De sluiting kan nog voor meer jobverlies zorgen. Vijftig andere werknemers kunnen aan de slag in Ridderkerk, waar Ter Beke ook een fabriek heeft. 'Als ze niet op het aanbod ingaan, kunnen ze het bedrijf verlaten volgens de vertrekregeling die we opstelden met de directie', zegt Faez. De fabriek in Aalsmeer ligt in vogelvlucht 45 kilometer van die van Ridderkerk.

    Ter Beke heeft geen klanten verloren door het voorval, zeggen de vakbonden. 'Supermarktketen Jumbo is de grootste klant en de samenwerking blijft doorgaan', zegt De Buyse. Andere belangrijke klanten waren de supermarktketen Aldi en de horecaleverancier Sligro.

    Andere Nederlandse fabrieken van Ter Beke nemen de rol van de fabriek in Aalsmeer over. 'Dat lukt met wat extra personeel en extra werkshiften', zegt Faez. 'De andere Nederlandse fabrieken hoeven niet te worden uitgebreid door de sluiting in Aalsmeer.'
  4. forum rang 7 JdeFL 28 februari 2020 08:12
    China en listeria wegen op winst van Come a Casa-fabrikant Ter Beke
    Vandaag om 07:49
    Ter Beke, bekend van onder meer de Come a Casa-lasagnes, verkocht vorig jaar meer vlees en charcuterie, maar puurde daar gevoelig minder winst uit.
    Oorzaak is de forse stijging van de varkensprijzen door een vleesschandaal in China, en een terugroepactie gekoppeld aan een listeriabesmetting in een Nederlandse fabriek. Die ging ook tijdelijk dicht.
    De omzet klokte in 2019 af op 728,1 miljoen euro (+7%), de brutobedrijfswinst zakte 15,4 procent naar 37,2 miljoen euro. Netto bleef daar 4,4 miljoen euro van over, ofwel 2,55 euro per aandeel (-39%).
    Ondanks die stevige winstdaling stelt Ter Beke voor om een brutodividend van 4 euro uit te keren aan zijn aandeelhouders, fors meer dus dan het vorig jaar verdiende. Het verdedigt die beslissing door te wijzen op de 'forse organische groei' en het 'uitzonderlijke karakter' van de terugroepactie en stijging van de grondstofprijzen. (Tijd.be)

    Duur, m.i.
  5. forum rang 7 JdeFL 28 maart 2020 11:07
    ‘Ons aanbod krimpt omdat ons personeel ziek thuiszit'
    15 tot 25 procent van het personeel van het Oost-Vlaamse voedingsbedrijf Ter Beke zit ziek thuis. Het coronavirus doet de kosten van de maker van Come à Casa-lasagne stijgen, maar topman Francis Kint blijft positief. ‘Ook de verkoop steeg de voorbije weken.’
    Net als veel andere bedrijfsleiders staat Francis Kint (58) voor een van de grootste uitdagingen uit zijn carrière. Hij moet zijn bedrijf veilig door de coronacrisis zien te laveren. Dat betekent in zijn geval voldoende Come à Casa-lasagne en charcuterie in supermarkten doen belanden in de 36 landen waarin Ter Beke actief is.
    De topmanager merkt hoe de kosten de jongste weken oplopen en hoe het door strengere grenscontroles moeilijker wordt om zijn twaalf fabrieken in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Polen van voldoende grondstoffen te voorzien. ‘We hadden onlangs problemen om tomatenpuree en pasta-ingrediënten naar onze fabriek in Polen te exporteren. Polen houdt zijn grenzen strenger dicht dan andere landen. Maar uiteindelijk is het ons toch gelukt.’

    ‘Mijn dagen zien er niet drastisch anders uit dan voor de coronacrisis. Sinds enkele weken houden we wel dagelijks een coronavergadering met de directeurs van de fabrieken in de landen waarin we actief zijn. Het ziet er niet naar uit dat we snel minder zulke vergaderingen kunnen houden, want elke dag verandert de situatie’, zegt hij. ‘Ik word ’s morgens ook wat vroeger wakker dan anders. Want ik wil weten hoe het met de afwezigheidscijfers in onze fabrieken zit.’
    Die zijn hoog, net als bij veel andere bedrijven. ‘Naargelang de fabriek is 15 tot 25 procent van het personeel afwezig. De werknemers zijn ziek of zitten in quarantaine omdat ze contact hadden met coronapatiënten. Die mensen zijn legitiem afwezig. Het is moeilijk hen zomaar te vervangen door uitzendkrachten, want het werk dat ze doen is heel specifiek.’ In het ene land ligt het afwezigheidscijfer hoger dan in het andere, maar details geeft Kint niet.
    Hij blijft positief. ‘75 tot 85 procent van onze mensen komt wel werken en we zien almaar meer mensen uit ziekteverlof terugkeren. De jongste dagen slaap ik weer beter. Ook omdat we voorlopig nog weinig coronapatiënten onder onze medewerkers tellen. In onze Engelse fabrieken zijn er helaas wel enkele.’
    Het afwezigheidscijfer heeft belangrijke gevolgen voor zijn bedrijf. ‘We gaan ons aanbod vereenvoudigen. Daarover voeren we momenteel gesprekken met de supermarkten, onze klanten. We gaan meer focussen op standaardproducten om de druk op de productie te verlagen.’
    Een aantal bereide maaltijden maakt Ter Beke binnenkort niet meer. Welke is nog niet helemaal duidelijk, maar de klassieke lasagne bolognaise heeft meer prioriteit dan speciale lasagnes.
    ‘Ook bij de charcuterie weren we producten met kleine oplages. De supermarkten hebben begrip voor de situatie. Ze vinden de basisbevoorrading belangrijker dan een focus op speciale producten. Hun klanten zijn vandaag minder op zoek naar nicheproducten.’
    Ter Beke doet zijn best om personeel veilig te laten werken. ‘We leggen in onze fabrieken de nadruk op afstand houden en handen wassen. We hebben stoelen in de refters weggenomen, zodat mensen ver genoeg van elkaar zitten. Bijna iedereen draagt een mondmasker en aan de band laten we meer plaats tussen de mensen, ook al verloopt de productie daardoor trager. We plaatsen ook plexiglas om werknemers te beschermen.’
    Heel wat ondernemers zeiden deze week dat de regering het te aantrekkelijk maakt om niet te werken. ‘Die bezorgdheid deel ik’, zegt Kint. ‘De kloof tussen werken en niet werken is klein.’
    Toch is hij tevreden over hoe de overheid de crisis aanpakt. ‘De maatregelen ondersteunen bedrijven en mensen.’ Hij is positief over het noodfonds van 50 miljard euro dat de regering en de banken deze week lanceerden. ‘Het beschermt de zwakste schakels in de productieketen en dat is heel belangrijk. De industrie is niet één bedrijf, maar een ketting van bedrijven. Valt een zwakke schakel uit, dan breekt de hele keten.’
    Toch zit één ding Kint dwars: de communicatie van de overheid. ‘‘Blijf in uw kot’ is een goede boodschap. Maar de overheid moet de bevolking er ook op wijzen dat bedrijven veiligheidsmaatregelen nemen, dat die gecontroleerd worden en dat het dus mogelijk is veilig te werken.’
    Hij wil ook meer erkenning voor zijn personeel. ‘We loven terecht de mensen die in de zorg werken. Mijn gezin en ik hebben ook een wit laken uit het raam hangen. De symboliek van die doeken vind ik prachtig. Maar we zouden er een doek naast moeten hangen met een andere kleur, voor de werknemers in de voedingsindustrie. Zij maken het voedsel dat in de winkels ligt. Het zijn net als dokters en verpleegkundigen helden.’
    Kint vecht voor zijn personeel, maar ook voor de winstgevendheid van zijn bedrijf. Dat het meer kost om maaltijden en charcuterie te maken, is een uitdaging. ‘Enkele partners proberen prijsstijgingen door te voeren. Dat is onder andere het geval in de transportsector. Wat dat betreft is het een beetje een onrustige periode.’
    Dat de kosten stijgen en nicheproducten - die vaak meer winst opleveren - tijdelijk niet meer gemaakt worden, doet de eigenaars van het bedrijf wellicht zweten. Ter Beke is in handen van de nazaten van Daniël Coopman, die het bedrijf in 1948 oprichtte, en de familie Vanderpluym. Na enkele grote overnames in de voorbije jaren boekt het bedrijf 728 miljoen euro omzet. 28,2 procent van de aandelen staat op de beurs.
    Exact een maand geleden had Ter Beke nog een zoete boodschap voor zijn aandeelhouders. ‘De groep vertrouwt erop, behoudens onvoorziene marktomstandigheden, in 2020 het onderliggende ebitda-resultaat van 2018 (qua brutobedrijfswinst een topjaar, red.) te kunnen overtreffen.’ Sinds 17 maart steeg de waarde van het aandeel 17 procent naar 111 euro. Ter Beke wil zijn aandeelhouders dit jaar net als vorig jaar 4 euro brutodividend per aandeel betalen.
    Gaat dat nog door? Of zal Ter Beke door de stijgende kosten zijn prognoses aanpassen en zijn dividend verlagen of schrappen, zoals heel wat andere Belgische en buitenlandse bedrijven deze week deden? ‘Het is nog veel te vroeg om een inschatting te maken van de effecten van het coronavirus op onze resultaten’, sust Kint.
    Hij wijst op positieve effecten van de crisis. ‘We produceren meer van onze basisproducten. Door hogere volumes kunnen we efficiënter werken. Bovendien steeg onze verkoop de voorbije weken, toen mensen voeding hamsterden. Een belangrijk deel van onze omzet boeken we via supermarkten. Een klein deel gaat naar de horeca, die in veel landen platligt.’
    Al volgt na de hamsterbeweging een weerslag: de verkoopcijfers van de voorbije dagen liggen lager dan die van een jaar geleden. ‘Dat is een tijdelijk effect. Als mensen meer thuiszitten, kopen ze meer in de supermarkt.’ (Tijd.be)
75 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.