Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

waar is curetis mee bezig?

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Pitmans 24 maart 2020 18:56
    Nou, om dit draadje dan maar snel te sluiten :

    Als je gisteren aandachtig het nieuws hebt gevolgd, heb je gezien dat er nogal wat kritiek is op de regionale gezondheidsinstanties in het noord'n van het land : zij gaan wel preventief testen terwijl het RIVM zegt dat niet te doen, vanwege tekorten aan tests bij de grootste leverancier Roche.
    Het noord'n heeft daar minder last van, want zij hebben ook analyseapparaten van andere leveranciers, misschien zelfs wel ergens eentje van curetis. In dat nieuwsitem werd ook aangegeven dat het noord'n niet kan bijspringen voor de rest van het land, want de testkits van de ene fabrikant kunnen niet worden gebruikt in een aspparaat van een andere fabrikant.
    Zoals je misscien ook al wist, heeft curetis zijn apparaten gratis bij verschillende ziekenhuizen en instanties geplaatst, maar nog werden ze niet gebruikt. Als een soort Gilette verdienmodel, zouden de verdiensten dan moeten komen van de verkoop van cartridges (testkits), maar gezien de uiterst magere cartridge-omzet van curetis in het verleden, is dat absoluut geen succes geworden.
    Van de zijde van partner BGI vallen verder 2 opvallende neiuwsfeiten te melden :
    - bij persbericht van 6 februari wordt gemeld dat het bedrijf in Wuhan een noodfaciliteit heeft opgezet voor het testen op corona. Er kunnen 10000 tests per dag worden uitgevoerd. Helaas meldt het PB ook, dat de faciliteit is ingericht met apparaten van fabrikant MGI en dus niet van curetis.
    www.bgi.com/global/company/news/new-e...
    - op 2 maart wordt gemeld dat de test is goedgekeurd voor gebruik in Europa, maar het PB meldt niet dat curetis hiervoor de (exclusieve ?) marketingpartner is. Sterker nog, op de site van BGI wordt curetis niet 1 keer genoemd, wel wordt gemeld dat BGI zelf een kantoor heeft in Denemarken. In het PB wordt wel melding gemaakt van over welke aantallen we het hebben, tot 2 maart heefy BGI 1,2 miljoen tests gemaakt.
    www.bgi.com/global/company/news/bgi-r...

    Kortom : BGI neemt zijn partnership met curetis blijkbaar niet erg serieus, kan de distributie in Europa mogelijk ook vanuit het eigen kantoor in Denemarken regelen en maakt zelf geen gebruik van de apparaten van curetis, die in pilotfase ook niet door andere partijen werden gebruikt.

    En nu de omgekeerde overname van opgen op 30 maart alleen nog een formaliteit blijkt en dit nieuws in US leidt tot een daling van bijna 10%, lijkt de fantasie voor de koers van curetis geheel verdwenen en kan deze naar een logischer niveau ver, ver onder € 1 terug.

    Weet je nu waar curetis mee bezig is ?
  2. s.lin 25 maart 2020 07:32
    uit de oude schoenen doos

    De manke helpt de kreupele
    SERGE MAMPAEY
    06 september 2019 19:05
    Het Mechelse diagnosticabedrijf Biocartis verloor deze week bijna een derde van zijn waarde. Ook met sectorgenoot Curetis is het slecht gesteld.

    kan een bedrijf met 14 vertegenwoordigers een markt bedienen die in oppervlakte 320 keer groter is dan België en 29 keer meer inwoners telt? Het lijkt een retorische vraag, maar het antwoord is duidelijk ‘nee’ als je naar de halfjaarcijfers van Biocartis (-30,4%, 7,20 euro) kijkt.

    Het Mechelse diagnosticabedrijf heeft in de Verenigde Staten 14 vertegenwoordigers om er zijn minilaboratorium Idylla aan de man te brengen en er zijn diagnosekits te slijten. Dat zijn cassettes die je in het kleine labo stopt, waarna de dokter of laborant heel snel en accuraat de diagnose te weten komt. Bij Biocartis gaat het om tests om diverse soorten kanker op te sporen.

    De verkoop in de VS, veruit de grootste en lucratiefste markt voor alle farmaspelers, loopt mank bij Biocartis. Het land moest de grote groeimotor voor het bedrijf worden, maar de zwakke Amerikaanse verkoop leidde ertoe dat Biocartis in het eerste halfjaar slechts 72.000 tests verkocht, 10.000 minder dan de markt had verwacht. En terwijl CEO Herman Verrelst tot voor kort overal verkondigde dat hij dit jaar 60 à 70 procent meer testkits zou verkopen, zakt de prognose naar een groei van 30 à 35 procent. Een halvering van de ambities, wat zich uitte in een enorme klap voor het aandeel. Bovendien is ook de gemiddelde verkoopprijs van de tests fors gezakt.

    Biocartis zei meteen het distributieakkoord voor de VS met de gezondheidsreus Fisher Healthcare op. Voor de Fisher-verkoopploeg stonden de producten uit Mechelen niet meteen hoog op de agenda als ze ziekenhuizen of labo’s bezochten. Biocartis zal de Amerikaanse markt voortaan zelf bedienen. Toch zou het beter zijn een machtige en meer toegewijde distributiepartner te zoeken.

    Wachten op solden
    Veel kleine Europese spelers hebben hun tanden op de Amerikaanse markt stukgebeten door alles zelf te willen doen. Denk op de Brusselse beurs aan Oxurion (-1,3%, 2,94 euro), het vroegere Thrombogenics, dat met zijn eigen verkoopploeg het oogmiddel Jetrea niet aan de Amerikaanse straatstenen verkocht kreeg. Oxurion boekte deze week de laatste restanten van Jetrea af, wat nog een extra hap van 17 miljoen euro uit het nettoresultaat nam. Ook het Luikse MDxHealth (+0,4%, 1,08 euro) probeert met een eigen ploegje zijn prostaatkankertests in de VS te slijten. Maar zijn vaak onervaren verkopers geven er meestal al na enkele maanden de brui aan. Onder meer door het hoge personeelsverloop gaat de verkoop er achteruit in plaats van vooruit. Met zijn cashvoorraad kan MDxHealth nog amper een dik half jaar verder. Wie de aandelen wil kopen, kan beter wachten tot de solden die vaak met een kapitaaloperatie gepaard gaan.

    Bij Biocartis is cash geen probleem. Tegen eind dit jaar hebben de Mechelaars naar schatting nog 170 miljoen euro op hun rekening. Maar koken kost geld. Omdat de Amerikaanse ploeg dringend aan uitbreiding toe is en ook de onderzoekskosten oplopen, zal Biocartis meer moeten uitgeven. De operationele kosten stegen in het eerste semester al met 30 procent.

    Bij de particuliere beleggers heeft Biocartis geen al te beste reputatie als het kapitaal ophaalt. In mei gaf het bedrijf voor 150 miljoen euro converteerbare obligaties uit. Alleen grote beleggers konden intekenen. Zij krijgen 4 procent rente per jaar, met de optie hun obligaties later om te zetten naar aandelen. De conversieprijs werd vastgelegd volgens het gemiddelde van de beurskoers de dag van de uitgifte. Hoe lager de koers die dag, hoe meer de grote beleggers konden verdienen. Dat was een vrijgeleide voor de institutionelen om Biocartis-aandelen te dumpen en short te gaan om de koers naar beneden te duwen. De kleine belegger was er de dupe van. Biocartis was de tuimelperte sinds de emissie nog niet te boven gekomen.

    In januari dit jaar haalde Biocartis al eens 55 miljoen euro op, toen de koers in korte tijd een vijfde was gestegen. Maar ook alleen bij institutionele beleggers die met een korting konden intekenen. Biocartis is een schoolvoorbeeld van hoe biotech- en andere jonge farmabedrijven verslaafd zijn aan de geldkraan om hun putten te vullen. We spreken beter over een ‘verwaterkraan’, omdat het aantal aandelen bij al die operaties telkens fors stijgt. Wie vijf jaar geleden op de beursgang intekende aan 11,50 euro, zag ruim een derde van zijn investering in rook opgaan.

    Twee op de drie biotechers in het rood
    Beleggers scheuren met de meeste biotechaandelen in Brussel hun broek. We hebben het voor u uitgerekend. Van alle biotech- en diagnosticabedrijven die ooit naar de Brusselse beurs of het toenmalige Easdaq trokken, leverden twee op de drie verlies op. Dat is inclusief de buitenlanders die van de Belgische biotechappetijt gebruikmaakten, zoals Acacia Pharma of Genkyotex, en met inbegrip van overgenomen bedrijven zoals Ablynx, Innogenetics of Movetis. Dat betekent niet dat biotechbeleggen niet lucratief kan zijn. Wie exact hetzelfde bedrag in elke biotechbeursgang investeerde, puurde daar een winst van 193 procent uit. Al is dat gemiddelde vooral te danken aan de glansrollen van Galapagos (+2.030% sinds de beursgang) en Argenx (+1.296%).

    De grootste teleurstelling is Curetis (+0,1%, 0,67 euro), dat meer dan decimeerde. De sectorgenoot van Biocartis die het minilabo Unyvero ontwikkelde, kondigde aan dat hij samensmelt met het Amerikaanse OpGen. Al gaat het in de praktijk om een omgekeerde overname, want de Curetis-aandeelhouders zullen naar schatting zowat 70 procent van het nieuwe OpGen in handen krijgen. De notering op de Brusselse beurs verdwijnt. De ambitie is via OpGens notering op Nasdaq vers geld op te halen. Rouwig kunnen we om de exit niet zijn. Het huwelijk tussen Curetis en OpGen is alsof de manke de kreupele gaat helpen. Samen hebben ze nog ruwweg 9 miljoen euro in kas, terwijl ze ruim 7 miljoen per kwartaal verbranden. Het verkoopploegje van Curetis voor de gigantische Amerikaanse markt is met elf mensen nog kleiner dan dat van Biocartis. Of uit het huwelijk mooie, gezonde kindjes geboren worden, durf ik stellig te betwijfelen.

    bron www.tijd.be/dossier/weekboekbeleggen/...
  3. [verwijderd] 25 maart 2020 09:43
    Het blijft mysterieus hoe de vork bij Curetis nu precies in de steel zit. Een Chinese partner levert snelle detectiekits via Curetis en de eerste worden nu verscheept.
    Neem aan dat de detectiekits van de Chinezen kant en klaar zijn bij levering aan Curetis. Mocht dat zo zijn ontvangt Curetis een bepaalde percentage provisie.
    De eerste worden nu verscheept. Hoeveel is gissen. Niet bekend is, hoeveel aantallen de Chinezen direct kunnen leveren. De mate van snelheid.
  4. [verwijderd] 25 maart 2020 10:29
    Detectietests en binnen twee uur aflezen in de scoop. Curetis zou bedolven moeten worden onder de orders van Chinese detectiekits en zeggen, we zitten volgeboekt dit jaar om te leveren. Maar zo lijkt het niet te zijn. De Chinese partner heeft meer klanten dan Europese bestellingen. En dan komt het aan op de hoeveelheid productie per dag van testkits bij de Chinese partner van Curetis.
  5. forum rang 4 Pitmans 25 maart 2020 12:40
    quote:

    Chiddix schreef op 25 maart 2020 10:29:

    Detectietests en binnen twee uur aflezen in de scoop. Curetis zou bedolven moeten worden onder de orders van Chinese detectiekits en zeggen, we zitten volgeboekt dit jaar om te leveren. Maar zo lijkt het niet te zijn. De Chinese partner heeft meer klanten dan Europese bestellingen. En dan komt het aan op de hoeveelheid productie per dag van testkits bij de Chinese partner van Curetis.
    BGI kan 300000 kits per dag maken op het moment, maar heeft net ook FDA goedkeuring binnen voor gebruik in US. Eén grote markt die je kunt bereiken zonder provisie vretende partner, zonder rare regels per deelmarkt en met een rare man aan het roer die mogelijk tegen elke prijs zijn gelijk wil halen.

    Ik wist wel op welke markt ik me ging richten. Zeker nu, gelukkig, de lokale situatie een stuk verbeterd is en dus minder binnenlandse vraag.
  6. [verwijderd] 27 maart 2020 10:46
    quote:

    Pitmans schreef op 25 maart 2020 12:40:

    [...]BGI kan 300000 kits per dag maken op het moment, maar heeft net ook FDA goedkeuring binnen voor gebruik in US. Eén grote markt die je kunt bereiken zonder provisie vretende partner, zonder rare regels per deelmarkt en met een rare man aan het roer die mogelijk tegen elke prijs zijn gelijk wil halen.

    Ik wist wel op welke markt ik me ging richten. Zeker nu, gelukkig, de lokale situatie een stuk verbeterd is en dus minder binnenlandse vraag.
    Normaal laat je de bestellingen niet lopen via Curetis. Het lijkt niet meer een oppeppertje te zijn geweest om de koers te laten stijgen met een order van 1 miljoen pond.
    T is mij niet bekend of dat Chinese bedrijf kan leveren aan Europa rechtstreeks zonder Curetis. De testskits moeten wel gekeurd worden door de EMA? of....
  7. Dodo? 12 juli 2020 22:54
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 27 maart 2020 10:48:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1366660/Cureti...
    Geen idee of het gelezen wordt, maar jij (zwarte ridder), hebt mij (beginner )een flink een flink verlies op Curetis bespaard, hoewel ik een grotere winst had kunnen hebben, maar wie is er instaat tegen de hoogste koers te verkopen. Thx
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.