Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Italië is het echte probleem in Europa

2.177 Posts
Pagina: «« 1 ... 96 97 98 99 100 ... 109 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. s.lin 8 april 2020 18:40
    Italië stevent blindelings af op zware crisis: groei valt stil, staatsschuld loopt op en begrotingstekort stijgt
    07 May 2019
    Het gaat niet goed met Italië. Daar kan zelfs de Europese Commissie niet omheen.

    De cijfers uit de jaarlijkse lenteprognose van de Europese Commissie liegen er niet om:

    De economische groei in Italië zal dit jaar niet verder komen dan 0,1 procent en pas volgend jaar met 0,7 procent weer enigszins op gang komen.
    De Italiaanse staatsschuld loopt dit jaar verder op naar 133,7 en volgend jaar 135,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp)
    Het begrotingstekort komt volgend jaar met 3,5 procent boven de toegestane 3 procent
    De commissie keurde eerder dit jaar de Italiaanse begroting voor 2019 goed op basis van een groeiverwachting van 1 procent. Brussel ligt vooral vanuit Nederland onder vuur omdat ze niet optreedt tegen Rome voor het overtreden van de Europese begrotingsregels.

    Daardoor lopen het Italiaanse begrotingstekort en de enorme staatsschuld, die al ruim twee keer zo hoog is als toegestaan volgens de regels, steeds verder op in plaats van af, zoals was afgesproken.

    Bovendien zullen de directe belastinginkomsten dit jaar worden ingeperkt door de zwakke arbeidsmarkt. Brussel verwacht dat de groei van de werkgelegenheid tot stilstand komt en de werkloosheid tot 11 procent zullen stijgen.

    EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) erkende dat de Italiaanse groeiprognose ,,meedogenloos” is gedaald. Hij zei dat de commissie nu eerst de nieuwe cijfers gaat evalueren en begin juni specifieke aanbevelingen zal presenteren. Daarin worden met Rome afgesproken hervormingen meegenomen.

    Vorige maand zei hij al dat Brussel geen besluit zal nemen over eventuele strafmaatregelen tot na de Europese verkiezingen eind deze maand.

    www.businessinsider.nl/italie-stevent...
  2. forum rang 10 voda 9 april 2020 19:59
    Italië en Spanje voeren druk op Nederland op om akkoord over coronamaatregelen

    Italië en Spanje zetten Nederland aan de vooravond van een belangrijk EU-overleg zwaar onder druk om alsnog akkoord te gaan met de door Den Haag diep verafschuwde euro- of corona-obligaties. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez staat het voortbestaan van de Europese Unie op het spel, als andere EU-landen blijven weigeren zich 'solidair' met Zuid-Europa te tonen.

    'Onze Unie is in gevaar, zo sprak Sánchez donderdag in het Spaanse parlement. Zijn Italiaanse ambtsgenoot Giuseppe Conte verkondigde diezelfde mening in een interview met de Britse omroep. 'Wij als Europese leiders hebben een afspraak met de geschiedenis. Als we deze kans niet grijpen om nieuw leven in het Europese project te blazen, dan wordt het risico op mislukking reëel.'

    Staatsschuld
    Conte en Sánchez zitten met de handen in het haar vanwege de verspreiding van het coronavirus. Het heeft in Italië en Spanje al vele duizenden slachtoffers gemaakt en de economieën staan op instorten vanwege een al weken durende totale lockdown. Het is de vraag in hoeverre de overheid in Rome en Madrid haar burgers en bedrijven te hulp kan schieten, want de staatsschuld is in beide landen al heel hoog.

    De andere EU-lidstaten moeten daarom bijspringen, vinden de twee premiers. Met name Conte maakt zich sterk voor de uitgifte van gezamenlijke staatsleningen door alle eurolanden gezamenlijk, de euro- of coronabonds. Sánchez drukt zich wat voorzichtiger uit en pleit voor 'een marshallplan voor Europa, met een nieuw mechanisme voor schuldverdeling'.

    Vastgelopen overleg
    Maar Nederland voelt absoluut niets voor gezamenlijk schuldpapier of soortgelijke vormen van risicodeling. Het krijgt daarin bijval van onder meer Duitsland, de Baltische Staten, Finland en Oostenrijk. Donderdag ruzieden hun ministers van Financiën zestien uur land met hun collega's in Zuid-Europa die voorstander zijn corona-obligaties. Hun Eurogroep-overleg kwam muurvast te zitten: afspraken bleven uit.

    Donderdagavond vanaf 18 uur doen de ministers een nieuwe poging om eruit te komen. Heet hangijzer zijn, behalve de eurobonds, de voorwaarden waaronder het Europese noodfonds ESM goedkoop mag lenen aan de door de coronacrisis getroffen landen. Ook dit besluit vergt unanimiteit. Nederland staat redelijk alleen in zijn opvatting dat het ESM alleen leningen bedoeld voor zorguitgaven mag verstrekken zonder dat daar iets tegenover staat.

    Woordspelletjes
    Eurolanden die bij het noodfonds aankloppen voor krediet om hun economieën weer overeind te helpen, moeten wat Den Haag betreft wèl gewoon aan het gebruikelijke eisenpakket van bezuinigingen en hervormingen voldoen. Dat moet volgens een EU-diplomaat ook zo op papier worden gezet, zodat de voorwaarden achteraf niet weer in twijfel kunnen worden getrokken.

    De Franse minister van financiën Bruno Le Maire ergerde zich aan deze volgens hem Haagse halsstarrigheid: 'Er sterven honderdduizenden mensen en de ministers van Financiën zijn woordspelletjes aan het spelen. Het is een schande voor de Eurogroep en een schande voor Europa', zei hij. 'Niet doelgericht en ongepast', luidde ook het oordeel van de Duitse collega-minister Olaf Scholz.
    Weinig empathisch
    Twee weken geleden joeg minister van Financiën Wopke Hoekstra zijn Europese collega's al tegen zich in het harnas door te zeggen dat de Europese Commissie maar eens moest onderzoeken waarom landen als Italië de afgelopen goede tijden geen financiële buffers hebben opgebouwd. Dan hadden zij zichzelf nu beter kunnen bedruipen. Hoekstra heeft inmiddels erkend dat hij 'te weinig empathisch is geweest'.

    Ondanks dat excuus kreeg Nederland ook de afgelopen twee dagen, na het mislukken van het Eurogroep-beraad, de zwarte piet toebedeeld. Daardoor blijft niet alleen de ESM-inzet uit, maar ook een tijdelijke EU-regeling voor werktijdverkorting, een nieuwe medische EU-noodpot én een vergroting van het leenvermogen van de Europese Investeringsbank. Dit pakket is goed voor een totale noodstimulans van €540 mrd, grotendeels gedekt met garanties van de nationale lidstaten.

    Onbegrijpelijke opstelling
    Franse diplomaten hekelden de 'onbegrijpelijke' Nederlandse opstelling die 'zo niet door kan gaan' en ook de Belgische minister Alexander De Croo liet via Twitter weten: 'Europa zal solidair zijn, of het zal niet zijn. Wie vandaag Italië en Spanje aan hun lot overlaat, ondergraaft ook zichzelf.'

    Tot nu toe lijkt Nederland niet erg onder de indruk. In diplomatieke kringen wordt beweerd dat Nederland helemaal niet zo alleen staat. Ook bijvoorbeeld Duitsland zou wel voelen voor een ESM-hervormingspakket, maar Berlijn hamert er minder dan Nederland op dit soort wensen ook zwart op wit in compromisteksten te gieten.

    Premier Mark Rutte zei donderdagmiddag dat hij achter Hoekstra staat. Rutte raadt mensen ook aan 'niet te veel onder de indruk te zijn' van de harde woorden aan het adres van Den Haag. 'Ik geloof ook dat dit even onderdeel is van de fase waarin de gesprekken zitten. Die proberen we tot een goed einde te brengen.' Rutte acht de kans op een deal - zonder coronabonds - donderdagavond reëel.

    fd.nl/economie-politiek/1340994/itali...
  3. [verwijderd] 9 april 2020 21:35
    Het is toch beschamend om te zien hoe Spanje en Italië deze crisis misbruiken voor hun eigen gewin. Al sinds mensenheugenis hebben ze hun begroting niet op orde en leven ze ver boven hun stand. Nu gebruiken ze schaamteloos de Corona ellende om hun jarenlange agenda -eurobonds- er door te drukken. En dan beschuldigen zij juist Nederland van een gebrek aan empathie. Onwaarschijnlijk dit!

  4. s.lin 16 april 2020 21:28
    ADVERTISEMENT
    It’s a tough decision because, although governments will be able to sell bonds, they will still be responsible for repaying the money. Italy’s debt-to-GDP ratio, which was already 136% before the pandemic, will go through the roof because borrowing will rise while the economy shrinks.

    Though interest rates are extremely low, Rome can’t be sure they will stay that way. If not, its debt could spiral out of control and it would face a Greek-style stand-off with its creditors, by far the largest of which would be the ECB.

    in.reuters.com/article/us-health-coro...
  5. forum rang 10 voda 22 april 2020 11:54
    UniCredit zet 900 miljoen opzij voor schade coronacrisis

    Gepubliceerd op 22 april 2020 11:32 | Views: 200

    MILAAN (AFN/BLOOMBERG) - De Italiaanse bank UniCredit zet 900 miljoen euro opzij om eventuele verliezen op leningen op te vangen door de coronacrisis. Als gevolg van de maatregelen in Italië en elders om de pandemie tegen te gaan, dreigen veel bedrijven en consumenten moeite te krijgen met het aflossen van leningen, ondanks steun van overheden.

    De grootste bank van Italië volgt daarmee het voorbeeld van de grote Amerikaanse banken die vergelijkbare stappen hebben gezet. Het is de eerste grote bank in Europa die een dergelijke stroppenpot voor kredietverliezen door de coronacrisis opzet. UniCredit denkt dat de economie van de eurozone dit jaar met 13 procent zal krimpen. Italië behoort tot de zwaarst getroffen landen in Europa door de virusuitbraak.

    Eerder deze maand werd nog bekend dat UniCredit de komende jaren 5200 banen gaat schrappen in zijn thuisland. Het gaat om banenreducties die de financieel dienstverlener al langer wil doorvoeren om efficiënter te worden.
  6. s.lin 29 april 2020 07:15
    Ondertussen doen autoriteiten en centrale banken nog onderzoek naar nieuwe manieren om de economie te ondersteunen. In Europa is de ECB van plan om high yield-obligaties als onderpand te accepteren, ogenschijnlijk vooruitlopend op de mogelijke toekomstige high yield-status van Italië.

    www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/beur...
  7. s.lin 29 april 2020 10:52
    Italy Bonds Fall After Surprise Cut Puts Rating on Road to Junk
    29 april 2020
    Italian sovereign bonds retreated after Fitch Ratings downgraded the nation’s credit in an out-of-cycle meeting, bringing back fears the country may lose its investment grade as its finances deteriorate.

    Yields on 10-year bonds jumped as much as 10 basis points to 1.83% after Fitch lowered Italy’s credit grade by a notch to BBB-, just one level above junk. That unwound much of the yields’ drop this week after S&P Global Ratings left the nation’s status unchanged on Friday.

    “Italian bond resilience will be put to test following Italy’s surprise downgrade,” wrote Commerzbank AG strategists Cem Keltek and Michael Leister. “The bar for further action is low and the pressure on the 2021 draft budget high.”

    The timing of the move caught many investors off guard given that Fitch was scheduled hold its next review on July 10. The company noted that developments in the country -- which include the significant impact of the global Covid-19 pandemic on Italy’s economy and the sovereign’s fiscal position -- necessitated action outside the set date.

    To avoid more downgrades, Fitch will need to see a credible economic plan to ensure debt-to-GDP trends lower.

    Italy is set to sell up to 6 billion euros of bonds at 10 a.m. in London, which will provide an early test of investor appetite for the securities. It received record orders for a syndicated bond offering last week.

    Bond Buying
    Fitch also revised its outlook to stable from negative on expectation that the European Central Bank’s bond purchases will help keep yields low, at least for the near term.

    The ECB is set to deliver its next interest-rate decision Thursday, with many banks highlighting that the institution will have to do more to help support the euro-area economy this year. Its 750 billion euro ($814 billion) emergency bond-buying program, announced last month, is expected to run out in the autumn if it continues at the current pace.

    Italian bonds have weakened this month despite the program, although it may have mitigated the drop. Italy’s 10-year yield premium over Germany, a gauge of risk, widened to 228 basis points Wednesday, though short of the 270 level seen earlier this month.

    Politics Matters
    Italy’s ratings are closely watched because they teeter at the edge of the investment-grade spectrum at most agencies. Investors are concerned that a higher debt-to-GDP ratio may push the economy into junk territory and trigger massive outflows.

    Moody’s Investors Service is scheduled to review the nation’s rating on May 8 and currently ranks it at Baa3, the lowest investment grade, with a stable outlook. The agency has hinted it will hold off a downgrade.

    Fitch’s downgrade raises pressure on Prime Minister Giuseppe Conte, who is already under fire from coalition allies, regional and business leaders for his caution in gradually easing a two-month lockdown from May 4. Finance Minister Roberto Gualtieri said in a statement that Italy will initiate an agenda of reforms and investments to raise the nation’s growth potential and lower debt.

    While the government forecasts that GDP will shrink 8% this year, Bloomberg Economics sees the economy plunging 13%.

    A cabinet meeting expected late Wednesday could approve delaying tax payments, and the cabinet may meet again Thursday to approve a new spending package, newswire Ansa reported. Conte has pledged new stimulus worth at least 50 billion euros, with more liquidity measures for businesses, after his government agreed on an initial 25-billion euro package last month.

    “If Europe wasn’t taking action, with the ECB on our government securities, today we would be hit and sunk, there would be an Argentina-style drift,” ex-premier Enrico Letta, dean of the Paris School of International Affairs at Sciences Po University in Paris, told Radio24. “It’s not happening because Europe is writing cheques for our country, the ECB is intervening.”

    www.bloomberg.com/news/articles/2020-...
  8. forum rang 10 voda 4 mei 2020 10:05
    Italiaanse industrie fors gekrompen

    (ABM FN-Dow Jones) De krimp van de activiteit in de Italiaanse industrie is in april stevig versneld. Dit bleek maandag uit cijfers van Markit Economics.

    De inkoopmanagersindex daalde van 40,3 in maart naar 31,1 afgelopen maand. Het is het laagste niveau sinds de 22 jaar dat Markit Economics de data bijhoudt.

    Een indexstand van meer dan 50 wijst op groei, minder dan 50 betekent krimp.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. [verwijderd] 4 mei 2020 13:14
    ROME- Italie wil de door inflatie ondermijnde munteenheid euro vervangen door een nieuwe waarmee de euro dan vier nullen kwijtraakt. De naam van de munt wordt Eurital en 10.000 euro zal straks 1 eurital zijn. Het parlement in Rome heeft het voorstel maandag goedgekeurd, melden Italiaanse media. De voorbereidingen voor de invoering van de nieuwe munt duren naar schatting twee jaar. Ze gaan van start zodra de Christelijke geestelijkheid, die het laatste woord heeft, het groene licht geeft.
  10. forum rang 10 voda 4 mei 2020 14:32
    Ferrari verlaagt winstverwachting

    (ABM FN-Dow Jones) Ferrari heeft het afgelopen kwartaal een licht lagere omzet en winst geboekt en stelt de outlook voor het hele boekjaar neerwaarts bij. Dit maakte de Italiaanse fabrikant van sportauto's maandag bekend.

    De outlook werd verlaagd vanwege de corona-uitbraak. Vooral in het tweede kwartaal zullen de effecten merkbaar zijn, denkt de fabrikant. Door het stilliggen van de Formule 1 lopen ook deze inkomsten terug.

    Ferrari leverde in het eerste kwartaal 2.738 auto's af, een stijging van 128 stuks, ofwel 4,9 procent, op jaarbasis. De omzet daalde echter van 940 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2019 naar 932 miljoen euro het afgelopen kwartaal.

    In de afgelopen drie maanden kwam het bedrijfsresultaat (EBITDA) uit op 317 miljoen euro, in vergelijking met 311 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 166 miljoen euro, tegenover 180 miljoen euro vorig jaar.

    Outlook

    Voor het hele boekjaar voorziet de Italiaanse autoproducent een omzet van 3,4 tot 3,6 miljard euro, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een omzet van meer dan 4,1 miljard euro.

    Ferrari voorziet een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 1,05 tot 1,20 miljard euro. Eerder werd nog gerekend op 1,38 tot 1,48 miljard euro.

    De aangepaste winst per aandeel zal waarschijnlijk uitkomen tussen de 2,40 en 3,10 euro per aandeel, terwijl eerder nog werd uitgegaan van 3,90 tot 3,95 euro per aandeel.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  11. forum rang 10 voda 4 mei 2020 14:40
    'Geleidelijk herstel Italië na lockdown'

    Gepubliceerd op 4 mei 2020 14:37 | Views: 0

    ROME (AFN/BLOOMBERG) - Het herstel van de Italiaanse economie na de lockdown zal geleidelijk gaan, verwacht de Italiaanse werkgeversvereniging Confindustria. Het uitgavenpatroon van huishoudens is veranderd, meent de organisatie. "Die zullen niet snel weer naar de normale staat terugkeren." Daarnaast zitten bedrijven met forse voorraden waar ze nog vanaf moeten.

    De productie van de Italiaanse industrie lag in april 42,5 procent lager dan een jaar eerder, gaf Confindustria verder aan in cijfers die de gevolgen van de lockdown duidelijk maakten. In maart was de teruggang nog 26,5 procent. De opdrachten voor de industrie daalden met 44,6 procent ten opzichte van maart. In die maand lagen ze al bijna een kwart lager dan in februari.
  12. forum rang 10 voda 6 mei 2020 09:57
    Italiaanse dienstensector nog verder omlaag

    (ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse dienstensector is in april verder gekrompen. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit Economics.

    De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse dienstensector daalde van 17,4 in maart naar 10,8 afgelopen maand. Er was een index van 10,0 verwacht.

    Maandag bleek de Italiaanse industrie ook in een beduidend hoger tempo gekrompen, met een index van 31,1 in april.

    Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 10 voda 7 mei 2020 15:06
    Nederlandse beleggers kochten in maart Italiaans schuldpapier

    Gepubliceerd op 7 mei 2020 14:11 | Views: 1.204

    AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse beleggers hebben in maart miljarden euro's besteed aan schuldpapier van de door Covid-19 zwaar geraakte Europese landen zoals Italië. Ook in aandelen van bedrijven uit bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk werd ondanks forse verliezen geld belegd. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van voorlopige gegevens.

    Nederlandse beleggers gaven in maart netto 3,3 miljard euro uit aan schuldpapier uitgegeven door ingezetenen in Frankrijk, Italië en Spanje. Dat terwijl het netto rendement in maart voor die effecten zo'n min 4,1 procent bedroeg. De aankopen waren ongeveer gelijk verdeeld over staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Met name de obligaties van Frankrijk en Italië werden veel gekocht. Aan Italiaanse, Spaanse en Franse aandelen werd in maart 500 miljoen euro besteed, terwijl die met een vijfde in waarde daalden.

    Volgens DNB zijn de aankopen van effecten van kwetsbare landen in maart verklaarbaar. Met name institutionele beleggers zoals pensioenfondsen kunnen in tijden van marktstress bijkopen om hun langetermijnposities aan te houden. Daarnaast herstelde de situatie op de financiële markten medio maart enigszins in reactie op de vele steunmaatregelen van overheden wereldwijd.
  14. forum rang 10 voda 11 mei 2020 10:55
    Enorme daling Italiaanse productie

    (ABM FN-Dow Jones) De industriële productie in Italië is in maart hard gedaald. Dit bleek maandag uit cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat.

    De productie daalde in maart met 28,4 procent op maandbasis. Daarmee kwam de krimp in het eerste kwartaal uit op 8,4 procent op kwartaalbasis.

    Op jaarbasis ging het in maart om een afname van 29,3 procent, aangepast voor kalenderdagen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  15. forum rang 10 voda 29 mei 2020 10:49
    Krimp Italiaanse economie valt nog sterker uit

    Gepubliceerd op 29 mei 2020 10:19 | Views: 819

    ROME (AFN/BLOOMBERG) - De Italiaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,3 procent gekrompen. De neergang is daarmee nog sterker dan de 4,7 procent krimp die eerder werd gemeld. Maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen trokken een zware wissel op de economie van het Zuid-Europese land.

    Verder bleek dat de consumentenbestedingen in het land in het eerste kwartaal met 5,1 procent daalden. Investeringen vielen in de meetperiode 8 procent lager uit.

    Eerder deze week kwam de Europese Unie met een nieuw herstelfonds met daarin 750 miljard euro om zwaar getroffen lidstaten door de crisis te loodsen. Italië is een van de landen die het meeste geld kan verwachten als de plannen worden goedgekeurd. Voor Rome gaat het om bijna 82 miljard aan giften en 90 miljard euro aan kredieten, blijkt uit een overzicht van de commissie.
2.177 Posts
Pagina: «« 1 ... 96 97 98 99 100 ... 109 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.