Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Blij met fysiek goud en zilver!

8.991 Posts
Pagina: «« 1 ... 399 400 401 402 403 ... 450 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 15 april 2020 13:36
    Drooglegging,

    Je stelt in enkele zinnen wel heel veel vragen hoe een mens op de huidige situatie kan reageren. Eerlijk gezegd teveel vragen, want de meeste mensen en dat geldt ook voor mijzelf reageren omdat er iets in hun eigen omgeving verandert. Met deze pandemie zien we dagelijks al die lijsten en grafieken over opnames en overleden mensen. In de krant, op radio en tv en hier in op IEX. Iedereen reageert toch anders: Word je vermogen gruwelijk aangetast of heb je, heel eerlijk , daar nauwelijks " last" van. Heb je een baan die wel degelijk bedreigd wordt of gaat alweer heel eerlijk je eigen leventje nauwelijks ook maar iets veranderd verder. " De last" die ik van corona heb is vooral eentje op gebied van vermogensverlies en verder veel zaken die gesloten zijn, waar ik nu juist heen wil, maar verder geen thuiswerk, geen gesloten bedrijf, geen kot met kinderen bezig en tevreden houden…. Gelukkig geen overledenen in mijn directe omgeving.
    Ik ben nu 73 jaar en sinds 6 jaar gepensioneerd, dus gewerkt tot flink na mijn 67 ste. Of de wachtzalen vol zitten met mensen met kopzorgen, Drooglegging weet ik gewoonweg niet omdat ik geen praktijk meer voer. Wat ik juist hoor is dat mensen hun doktersbezoek vaak uitstellen omdat ze terecht aanvoelen dat artsen nu wel grotere problemen op te lossen hebben dan gesprekken over " ik voel mij niet zo op mijn gemak" Gelukkig zijn er genoeg praatlijnen…. ! TV-zender MAX is dolgelukkig dat ze je kunnen helpen met zo'n praatlijn.

    Tja en dan waar de draad om draait...IK ben toch blij dat een klein gedeelte van mijn vermogen in fysiek goud zit. IK zie dat zelf als veiliger dan op een bankrekening, door de affaires die ik in mijn leven gekend heb. Maar misschien ben ik erfelijk belast: In 1967 en 1968 begon mijn vader als een bezeten zilveren guldens en rijksdaalders te sparen. Toen kwam de Hunt-affaire in 1969, maar dat heeft hij nooit meegemaakt door overlijden.

    Op een gegeven moment besloten ZELF alleen in regelmatig fysiek goud. Zoals Simi hierboven al aangeeft, zeker geen slechte keuze, waarbij ook zwaar meeweegt dat ik tot die mensen behoor die vinden dat de Overheid zich niet overal mee dient te bemoeien. Lees schijfjesgewijs afpakken.

    En nu maar weer de tuin in. Nog nooit van mijn leven zoveel in de tuin gerommeld als in 2020. Die ziet er dan ook piekfijn uit, het lijkt wel een gouden plaatje….

    Peter

    Bob, geintje...Ik denk dan weer dat als jij met een goudstaaf komt je wel degelijk wat eerder en wat beter behandeld wordt…. Cynisch? Ja natuurlijk cynisch, maar zal niet ver van de werkelijkheid zijn...
  2. forum rang 6 'belegger'' 16 april 2020 11:07
    quote:

    ffff schreef op 15 april 2020 13:36:

    Bob, geintje...Ik denk dan weer dat als jij met een goudstaaf komt je wel degelijk wat eerder en wat beter behandeld wordt…. Cynisch? Ja natuurlijk cynisch, maar zal niet ver van de werkelijkheid zijn...
    Je brengt het als geintje. Mijn emotie wil hier verder om ingaan, mijn verstand zegt dat niet te doen op social media.
  3. forum rang 7 ffff 16 april 2020 11:21
    Héél verstandig, Bob Als je hier meer dan twintig jaar bijna dagelijks even langskomt leer je sommige bezoekers goed kennen en ik vind dat een verrijking. We zijn en blijven nu eenmaal allemaal anders tegen het leven, tegen de maatschappij en tegenwoordig waarachtig tegen de dood aankijken.

    Overigens nog een correctie: In die posting hierboven moet 1968 veranderd worden in 1978 etc. Hunt-affaire was in 1980

    Gewoon tof om van elkaar te horen wat men denkt, voelt , ook al kun je het er regelmatig niet mee eens zijn.

    Peter
  4. forum rang 7 ffff 19 april 2020 11:59
    Bob,

    Even tussen ons tweeën! Er zijn zo nu en dan van die postings die blijven hangen en waar ik dagen later nog even aan terugdenk. Jij hebt een kleine twee maanden geleden ons een openhartige en eigenlijk vrij ruime inkijk gegund in je privésituatie en dan begrijp ik maar al te goed jouw ervaring met de medische wereld. Fijn dat die zo positief is en vooral zo houden.

    Maar ikzelf ben de laatste weken veel aan het nadenken over dat enorme verschil in vrijwel HEEL WEST-Europa van het aantal overlijdens in bejaardentehuizen/ verzorgingscentra/verpleegtehuizen en het aantal overlijdens op IC- afdelingen van ziekenhuizen.

    Je kunt NU toch al de conclusie trekken dat , alweer overal in West-Europa geweldig gediscussieerd werd over het aantal beademingstoestellen, over de opschaling van IC-afdelingen, over tranentrekkende programma's van studenten op alle mogelijke universiteiten in West-Europa die waarachtig beademingstoestellen konden produceren, zonder zich af te vragen hoeveel enorm gespecialiceerd personeel je dan wel niet nodig hebt want een beademingsweek duurt wel 168 lange uren…

    En terwijl overal die discussies over de werking, opnames en ontslagen op IC's overal woedden, stierven ze met bosjes, met grote aantallen in de bejaardentehuizen. Waar geen beademingstoestellen zijn, geen supergespecialiceerd personeel, maar mensen met een groot hart die zo goed mogelijk willen verzorgen, maar geen IC-behandeling ( uiteraard) aankunnen.

    En dan komen bij MIJ toch beelden bovendrijven als de behandeling bij, wat ik altijd gemakshalve de Tito, Franco, Prins Bernardbehandelingen noem, die zeer vergaande zorg kregen en ongetwijfeld in de toekomst bij weer andere belangrijke figuren toegepast gaan worden en de bittere noodzaak die je verwoord hoort door die, in mijn ogen, geweldige artsen die in bejaardencentra werken en zich neerleggen bij het hoge aantal sterfgevallen.

    D'r is, alweer in mijn ogen, toch een verschil in benadering, in aanpak, in reservering van middelen. En opvallend: Dat is in heel West-Europa te constateren.

    En nu ga ik wellicht uit de bocht Bob, maar voor mij…. Als je het zo ziet te arrangeren dat je op een IC terecht komt, maak je nog een kans. En ook dan moet je harde vragen stellen zoals deze week het overlijden van een 94 jarige ex-Covid patient, precies TWEE weken nadat hij ontslagen was met veel handdrukken en wuifhandjes van het IC-personeel dat keurig in twee rijen stond opgesteld om hem uitgeleid te doen…. Twee weken later toch overleden..

    En, jij hebt dan gelijk om inderdaad maar te zwijgen, maar ik heb toch weer zoiets van dat er toch best wel TWEE werelden bestaan. En waarin goud als het ware ook een teken, een signaal van is, want zo kwamen we tot die gedachtewisseling. Je zit in de Franco/Tito/Prins Berhard-wereld of je zit in een verzorgingstehuis met 90 besmetten op 160 inwoners en al 17 overlijdens..

    Sterkte Bob.

    Peter
  5. forum rang 6 'belegger'' 19 april 2020 21:12
    Peter,

    Allereerst bedankt voor je uitgebreide posting. Het bevat diverse aspecten. Laat ik proberen er een aantal uit te lichten.

    De ouderen in verpleeghuizen kunnen corona niet ontvluchten in hun afgelegen kastelen en paleizen zoals de Britse Royals. Aan de andere kant zit er met alle geld van de wereld ook voor de Tito's en Bernhards een grens aan wat medisch mogelijk is.

    Kijkend naar mijzelf gaat het wat ver om mijn hele medisch dossier hier in detail te bespreken. Als ik AML zeg weet jij als arts dat het niet gaat om witwassen. Ik heb een transplantatie ondergaan van een anonieme donor. Die persoon heeft dus besloten om iets te delen zodat een wildvreemde weer een kans op leven krijgt. Dat heeft niets met geld te maken.

    Met de basisverzekering in Nederland krijgen indien nodig ook de timmerman en de arts in opleiding een medisch noodzakelijke behandeling die zij uit hun eigen middelen nooit zouden kunnen betalen. Dat vind ik bijvoorbeeld een groot goed. Daarmee zeg ik niet dat het juist is om alles en iedereen maar eindeloos te pamperen.

    Mijn moeder was altijd bang om net als haar moeder dement te worden. Mijn vader was 54 toen hij ziek werd en de artsen gaven hem een paar jaar. Toen was zij ook nog eens bang om jong weduwe te worden. De beste man is nu 70 en nog steeds ziek maar met een goede kwaliteit van leven. Mijn moeder werd uiteindelijk op haar 62e ziek en was binnen een half jaar overleden. Zij is nooit weduwe geweest en ook nooit dement. Het was wel een schat van een vrouw met een hart van goud.

    Over goud gesproken. Bij mij bestaat wel eens het beeld dat sommigen het verzamelen uit angst en als dat zo is heb ik mijn bedenkingen bij de intenties. Ik denk niet dat je het moet verzamelen met het idee dat het je zal beschermen tegen alle onheil of dat het je leven zal redden als het erop aankomt. Dat neemt niet weg dat je ervan mag genieten als het glimt, dat kan letterlijk een munt zijn of figuurlijk iemands hart.

    Dan nu naar jij en ik. Uit onze berichten zou je kunnen opmaken dat wij een verschillende kijk op de maatschappij hebben. Het is echter net zo goed mogelijk dat wij dezelfde versie van de werkelijkheid aanhangen, maar dat wij alleen een andere kant van die werkelijkheid belichten. Of om het bij goud te houden een andere kant van de werkelijkheid laten blinken.

    Hopelijk is mijn verhaal niet al te onsamenhangend geworden. Ik hoop een inkijkje te geven in hoe ik tegen een aantal zaken aankijk. Er schoten nog veel meer voorbeelden door mijn hoofd, maar dat zou mijn bericht te lang maken en het is een illusie dat wij volledig kunnen zijn.

    Zo heb je het toch voor elkaar gekregen dat ik weer eens een persoonlijk stukje schrijf. Ik blijf je berichten met plezier lezen.

    Bob
  6. forum rang 10 voda 22 april 2020 04:26
    Beursblik: goudprijs gaat naar 3.000 dollar

    (ABM FN-Dow Jones) De goudprijs stijgt in de komende 18 maanden naar 3.000 dollar. Dit is de verwachting van analisten van Bank of America.

    De analisten schroefden daarmee hun eerdere prognose van 2.000 dollar met 50 procent omhoog.

    Vanwege de coronacrisis kan de Amerikaanse economie dit tweede kwartaal met 30 procent krimpen, "de scherpste daling in de moderne geschiedenis", stelde het rapport. En ook andere landen zullen de economische pijn van de coronavirus-uitbraak voelen.

    Om die klap op te vangen blazen centrale banken hun balansen op. In de afgelopen tien jaar waren die balansen steeds redelijk stabiel op 25 procent van het bruto binnenlands product, aldus de analisten. Ook de goudprijs was tamelijk stabiel.

    Nu de economie sterk krimpt en de overheidsuitgaven ook hard stijgen, net als de balansen van de centrale banken, kan dit voor twijfels zorgen over het geldsysteem, dat gebaseerd is op vertrouwen. En dat zal de vraag naar goud opdrijven, denkt Bank of America.

    Momenteel noteert goud rond 1.681 dollar per troy ounce.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 7 ffff 22 april 2020 12:02
    Bob,

    Met interesse gelezen! Omdat het hier een gouddraad betreft en ik op het punt stond om de verwachting van Bank of America te posten, zag ik dat die verwachting al gepost is door Kaiser en voda en kom ik even terug op een alinea in jouw posting:

    Over goud gesproken. Bij mij bestaat wel eens het beeld dat sommigen het verzamelen uit angst en als dat zo is heb ik mijn bedenkingen bij de intenties. Ik denk niet dat je het moet verzamelen met het idee dat het je zal beschermen tegen alle onheil of dat het je leven zal redden als het erop aankomt.

    Verdomd Bob: Dat beleggen in goud doe ik juist al tientallen jaren uit angst voor totaal onverwachte gebeurtenissen. Dus inderdaad wel degelijk als een bescherming tegenover mogelijk onheil dat je als mens of als familie kan overkomen.

    Ik steun mij daarbij aan volgende feiten:
    1 :Door tientallen eeuwen heen en op all continenten was en is goud in de praktijk een kostbaar item geweest. Vele oorlogen, honderduizenden doden zijn er aan opgeofferd.

    2 : Fysiek goud maakt je minder kwetsbaar ten opzicht van fysiek geld zoals bankpapieren. Denk aan het trauma van de Duitsers met hun hyperinflatie bijna 100 jaar geleden, een trauma die ze NU nog steeds niet verteerd hebben en waarop wij gisteravond in de machtig mooie serie over het leven van Chagall weer even door Jeroen Krabbé aan herinnerd werden. Het miljoen uit 1918 tegoed van een kunsthandelaar, was op moment van uitbetaling in 1923 minder dan één procent waard geworden…

    3. Fysiek goud kun je meenemen op een vlucht. Denk aan mijn vele postings van al die vluchtelingen uit Syrië die hun goud meenamen naar Turkije. Overigens ook naar andere Europese landen.

    4 Fysiek goud is ongevoelig voor een weigering van bankier / banken om je tegoed uit te betalen. Er kan niks geblokkeerd worden.

    5. In fysiek goud is ALTIJD een markt. De nonsens dat je van goud geen brood kunt kopen is lariekoek: Goud zet je om in liquiditeit en je koopt brood.

    6 De TITEL van het rapport van de specialisten van Bank of America is dan ook: De Amerikaanse bank kan geen goud...PRINTEN!

    En Bob, nu komen we op een punt dat ik vorig jaar vaak met Ed besprak: Overal nemen de schulden enorm toe en dat gaat heel gemakkelijk: Men beslist dat gewoon!!!! Mondiaal! En om diepliggende redenen heb ik dan toch het gevoel wat jij heel juist hebt opgemerkt: Verzamel goud uit angst !

    Tenslotte Bob..... Eén van mijn leerrijke ervaringen als huisdokter was dat als ik echte van puur agrarische Turkse dorpsvrouwen die nauwelijks een woord Nederlands of Vlaams spreken onderzocht, dat het mij daarbij regelmatig opviel dat die heerlijke boerenvrouwen gouden armbanden, gouden enkelbanden en gouden snoeren om hun middel droegen…. En dat heeft op mij toch indruk gemaakt: Ze leven in een bijna volstrekt vreemde wereld, gelukkig bestaat er sateliet tv , Maar ze voelen zich veiliger met dat goud, heel dicht bij hen.

    Groet Peter
  8. forum rang 6 'belegger'' 22 april 2020 15:12
    Peter,

    Je anekdote over Syrische vluchtelingen en Turkse vrouwen doet mij denken aan een joodse familie die ik al mijn hele leven ken en waardoor ik van kinds af aan een inkijkje heb gekregen in hun achtergrond. Dat heeft als kind indruk op mij gemaakt. In plaats van goud hebben zij voornamelijk kostbare diamanten, maar het idee is hetzelfde. Zij durven die juwelen niet te dragen over straat, maar het ligt in de kluis voor als zij ooit (opnieuw) moeten vluchten. Zo zie je ook hier hoe diep die angst zit. Heel begrijpelijk en triest dat het zover gekomen is.

    Mijn reactie ging eigenlijk meer over angst dan over goud. Dat zal ook te maken hebben met mijn persoonlijke ervaringen. Het is een illusie dat wij in ons leven onafhankelijk kunnen worden van alle systemen. Ook al koppelen wij onszelf los van het financiële systeem, dan zijn wij bij het volgende loket weer afhankeljik van een ander systeem. Een gezonde portie angst is niets mis mee. Maar je moet zorgen dat de angst niet je leven gaat beheersen. Zoals jij over goud praat heb ik niet de indruk dat jij dat laat gebeuren.

    Die titel van “The Fed can’t print gold.” was mij gisteren ook opgevallen. Dan nu naar de functie van goud als belegging.

    Voor het risico op confiscatie of dat je op een andere manier via het financiële systeem niet bij je middelen kan, moet je inderdaad fysiek goud hebben. Hierbij blijf ik wel zeggen dat het geen obsessie moet worden. Anders kunnen wij ook allemaal onze woning verkopen en alleen nog gaan huren.

    Als hedge tegen kortstondige schommelingen in aandelenkoersen gaat het je niet helpen, zoals we in maart hebben kunnen zien. Wat dat betreft denk ik dat voor de buy & hold belegger de factor tijd een goede hedge vormt.

    De monetaire verruimingen baren ook mij zorgen over inflatie. De huidige beurskoersen zou je ook kunnen typeren als een mix van een gedaalde verwachting van de reële economie plus inflatie in het financiële systeem door de acties van de centrale banken. Het duurt enige tijd voor die inflatie van het financiële systeem tot uiting komt in de reële economie. In de reële economie verwacht ik voor de middellange termijn ook inflatie, met eventueel voorafgaand kortstondig deflatie. Als bescherming tegen inflatie voor de middellange termijn zie ik wel degelijk een functie voor goud, zonder dat je daarbij afhankelijk bent van de economische- en bedrijfsresultaten zoals bij aandelen. Voor dit doel voldoen goud ETF's als je het mij vraagt. De functie van inflation protected bonds naast een goud ETF zie ik niet meer zo nu ook in Amerika de rente op nul staat.

    Bank of America doet in ieder geval niet lullig over een paar dubbeltje en neemt wel een flinke stap met hun koersdoel van USD 2k naar USD 3k.

    Hartelijke groet, Bob
  9. forum rang 4 New dawn 23 april 2020 10:16
    Centrale banken hebben meer goud de laatste jaren aangekocht.

    Waarom ?

    Een land heeft dan een bepaalde waarde die het in tijden van nood kan gebruiken ? In dat geval zou een land zijn risico kunnen spreiden en ook andere waarden kunnen aanschaffen zoals aandelen en onroerend goed.

    Maar dat doen ze niet.

    Goud is kennelijk de globale, universele waarde die nooit als wereldvaluta is verdwenen.

    Goud kan niet bijgeprint worden en heeft allerlei voordelen. (zie opsomming ffff)

    Landen verzamelen net zoals in de antieke wereld goud.
  10. forum rang 6 'belegger'' 23 april 2020 13:42
    Staatsfondsen zitten wel in andere waarden zoals aandelen. Landen met een groot staatsfonds zijn bijvoorbeeld Noorwegen, China en Saoedi Arabië. Het is wel een beetje zelf de data bij elkaar zoeken, maar voor die landen is de omvang van de staatsfondsen vele malen groter dan de nationale goudvoorraad. Toch hebben elk hun eigen functie (naast elkaar).

    Noorwegen heeft kennelijk in 2014 hun hele goudvoorraad verkocht op 7 staven na om tentoon te stellen. Bij China kom ik daarentegen op ongeveer EUR 100 miljard goud tegenover EUR 1000 miljard staatsfonds. En met hun communistische achtergrond verwacht je nog een groot staatsfonds in een dergelijk land. Er zit dus nogal wat verschil per land. Zoals bij jullie wellicht bekend worden China en Rusland vaker genoemd als grote opkopers van goud.
  11. forum rang 4 Willempie3 23 april 2020 14:23
    De Euro is ook een soort aandeel, maar dan in het bedrijf Eurozone. Dit is een soort Hema-achtig bedrijf. Veel schulden. En steeds extra aandelen-emissies (QE) om aan nieuw kapitaal te komen om de lonen, uitkeringen, pensioenen en ziektegeld van de werknemers/inwoners uit te kunnen blijven betalen. Steeds meer Euros/aandelen dus flinke verwatering. Deze Euro gaat zeker een penny-stock worden. Je kunt je Euro's beter omruilen voor andere aandelen. Daarom blijft de beurs ook redelijk hoog staan.
8.991 Posts
Pagina: «« 1 ... 399 400 401 402 403 ... 450 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.