Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel CMB.TECH BRU:CMBT.BL, BE0003816338

Laatste koers (eur) Verschil Volume
10,820   +0,490   (+4,74%) Dagrange 10,310 - 10,880 23.697   Gem. (3M) 31,9K

Forum geopend voor Euronav

19.478 Posts
Pagina: «« 1 ... 411 412 413 414 415 ... 974 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jan Frans B 17 januari 2020 16:00
    quote:

    Risky bets schreef op 17 januari 2020 14:02:

    hoog in de 20-30 is inderdaad EPS breakeven voor de meeste VLCC owners. Maar cash flow breakevens liggen veel lager. EURN, bijvoorbeeld schrijft de vloot veel sneller af dan nodig (in 20 jaar naar 0).

    Vandeweek intervieuws met de CEO's van EURN, DHT, FRO gehoord. Straks met die van INSW. Tot nu toe zeggen al die CEO's dat huidige 1 jaar charters van rond $50k/day niet interessant zijn voor ze en dat ze alleen naar dat soort charters willen kijken als het meerjaarse deals zijn. Zegt wel wat dat al deze bedrijven verwachtingen hebben van boven de 50k/day op jaarbasis. Dat zijn machtig mooie rates.
    Dat is erg goed nieuws, als ze inderdaad 50k nu magertjes vinden voor een 1 jaar charter, een jaar geleden zouden ze voor 50k een gat in de lucht gesprongen hebben. Gek hoe het tij soms kan keren.
  2. Jan Frans B 17 januari 2020 17:16
    quote:

    Vavli schreef op 17 januari 2020 16:33:

    Op,de website van Euronav meldt men dat op 30/01 de resultaten van het vierde kwartaal worden gepubliceerd maar op de agenda van Binck staat het gepland op 23 januari.
    op 23 jan. is er wel een aandeelhoudersvergadering, maar dat is omdat ze de statuten willen wijzigen. Er staan geen resultaten of wat dan ook op de agenda. Die zijn voor 30 jan. Ze zullen zich bij Binck vergist hebben vermoed ik, tenzij er officieus dan toch al iets zal worden bekend gemaakt.
  3. Risky bets 17 januari 2020 17:19
    Vavli,

    De CEO van NAT vertelt nogal eens sprookjes. Hierboven hadden we het over 27k EURN, wat nodig is voor VLCC's om 0 eps te rapporteren. NAT heeft veel hoger dan 8k nodig voor 0 winst. 8k is alleen OPEX en dan ook nog eens flink naar beneden afgerond.

    cijfers zijn 30 jan. Staat al weken op EURNAV's site. Wat maakt het uit waar Binck het op inschat?
  4. Jan Frans B 17 januari 2020 17:20
    quote:

    Vavli schreef op 17 januari 2020 16:20:

    Bij North American Tankers lees ik ( voor hun Suezmax vloot)
    The operating costs of our vessels are about $8,000 per day per ship.

    Weet niet of dat voor de Suezmax van Euronav ook geldt, maar reken uit je winst in dat geval ...
    De operating costs dekken niet alles, zoals bv de financiële kosten, afschrijving ed. De volledige kost voor een Suezmax liggen rond de 20k/dag, als mijn geheugen me niet in de steek laat, 8k is zeker niet de volledige kost, was het maar waar.
  5. Risky bets 20 januari 2020 11:08
    Libie exporteerd ongeveer 2/3 op aframaxes en 1/3 of suezmaxes. Met name voor aframaxes in de middelandse zee is het slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de 3 grootste export landen vanuit Libie, Italie Spanje en Frankrijk zijn. Super korte trip. Als deze Europese landen de verloren barrels uit bijvoorbeeld het midden oosten of west afrika halen, dan is dat veel verder weg en dus positief voor ton miles in het algemeen. Met name voor suezmax.
  6. Risky bets 20 januari 2020 12:45
    www.tradewindsnews.com/tankers/former...

    Dit is groot nieuws, als het bewaarheid wordt.

    Als ze scrubbers gaan installeren tijdens Q2-Q3 low season ... Dan hebben ze werkelijk de perfecte IMO2020 strategie gehad, nu we achteraf meer en meer data hebben.

    Perfect had achteraf geweest om scrubbers in Q2-early Q3 2019 te installeren, maar niemand van de listed tanker owners heeft dat op grote schaal gedaan.
  7. Lammetod 20 januari 2020 13:31
    quote:

    Risky bets schreef op 20 januari 2020 11:08:

    Libie exporteerd ongeveer 2/3 op aframaxes en 1/3 of suezmaxes. Met name voor aframaxes in de middelandse zee is het slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de 3 grootste export landen vanuit Libie, Italie Spanje en Frankrijk zijn. Super korte trip. Als deze Europese landen de verloren barrels uit bijvoorbeeld het midden oosten of west afrika halen, dan is dat veel verder weg en dus positief voor ton miles in het algemeen. Met name voor suezmax.
    Dan zou dit gunstig zijn voor euronav want daar hebben ze er 27 van
  8. Erik VG 20 januari 2020 14:28
    Interview met Stoop gelezen afgelopen weekend? Komt wel een beetje over dat ze zich zorgen maken over de ontwikkeling van de low sulfur prijsniveau’s. Zou ook zo maar kunnen dat het heel slecht voor ze uitpakt als dit zo blijft na Q3. Denk dat dat de aanleiding is voor een andere denkrichting. Gaat wel een forse investering worden waar de markt misschien geen rekening mee heeft gehouden. Reden voor de lichte correctie van vandaag?
  9. forum rang 6 Tordan 20 januari 2020 19:48
    INTERVIEW HUGO DE STOOP, CEO OLIEREDER EURONAV
    Op volle kracht door de Straat van Hormoes is momenteel het ordewoord voor de tankers van Euronav. Topman Hugo De Stoop manoeuvreert door woelig politiek én ecologisch vaarwater.
    ‘Onze stiel is maritiem vervoer. Desnoods verschepen we water’
    Bio Hugo De Stoop

    Hugo De Stoop: ‘We hebben vorig jaar een grote voorraad zwavelarme diesel ingeslagen. Daarmee kunnen we nog een tijdje voort.’ Katrijn Van Giel

    PASCAL SERTYN

    ANTWERPEN Never a dull moment, voor Hugo De Stoop, de topman van ­Euronav. Alle zeeschepen moeten sinds Nieuwjaar minder zwavel uitstoten en de Europese Commissie wil de scheepvaart voortaan laten betalen voor de CO2-uitstoot. En dan is er nog het wapengekletter rond de Perzische Golf, een knooppunt voor de wereldwijde olievoorziening. Euronav is uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke vervoerders van ruwe olie over zee. De mammoet­tankers varen van de VS en Brazilië naar het Verre Oosten, en van de Perzische Golf naar China, Japan en Zuid-Korea. De Euronav-tankers liggen bijna nooit in een Belgische haven aangemeerd.

    Varen uw olietankers nog in de Perzische Golf?
    Hugo De Stoop: ‘Natuurlijk, al hebben we enkele voorzorgsmaatregelen getroffen. We houden meer mensen aan dek, om de omgeving van het schip beter in het oog te kunnen houden. En om aanvallen en enteringen te ontmoedigen, ­varen onze schepen op volle kracht door de Straat van Hormoes.’

    In 2002 was er een aanslag op een van uw tankers voor de kust van Jemen …
    ‘We zijn er redelijk gerust in dat het olietransport in de Perzische Golf met rust gelaten zal worden, vooral dan de schepen die onder een Europese vlag ­varen, die zijn geen prime target. Bovendien heeft niemand, zeker Iran niet, er belang bij dat de Straat van Hormoes ­geblokkeerd geraakt, en het olievervoer gestremd. Landen als China, Japan en Zuid-Korea zijn erg afhankelijk van de olieaanvoer vanuit de Perzische Golf.’

    Hoe gaan de bemanningen om met de ­onrust in de regio?
    ‘Wereldwijd is het
    olie­verbruik nog
    altijd aan het stijgen.
    De meningen over
    het kantelmoment
    lopen sterk uiteen’
    ‘Dit zijn uiteraard moeilijke tijden voor hen. Wij doen er alles aan om de risico’s te beperken, we plannen zorgvuldig en we nemen extra voorzorgsmaatregelen aan boord.’

    ‘De stiel brengt altijd en overal risico’s met zich mee. In zekere zin zijn ze dit gewoon. Onze schepen opereren wel ­vaker in onstabiele regio’s of in uiterst moeilijke weersomstandigheden. Het is hoe dan ook bewonderenswaardig dat onze bemanning er vrij rustig onder blijft en zich uiterst professioneel gedraagt.’

    Voorraad ingeslagen

    Sinds Nieuwjaar is de zwaveluitstoot van zeeschepen aan banden gelegd. Hoe heeft Euronav die overgang genomen?
    ‘Zwavelarme diesel is in de loop van 2019 almaar duurder geworden, maar wij hebben daar voorlopig niet zoveel last van. Vorig jaar hebben we grote volumes laagzwavelige brandstof ingekocht, toen het prijsverschil met hoogzwavelige zware stookolie aanzienlijk lager was. We hebben genoeg voorraad om nog zes tot zeven maanden toe te komen. Die aan­kopen hebben ons toen wel in totaal 200 miljoen euro gekost. Het grote voordeel is dat we momenteel goedkoper varen dan de meeste van onze concurrenten, waardoor we veel rendabeler zijn.’

    ‘Een deel van de reders kiest ervoor om met de veel goedkopere hoogzwave­lige brandstof te blijven varen. Ze plaatsen dan een scrubber (een gaswasser, red.) op de schepen, die de zwaveluitstoot via de schoorsteen drukt. Daarna wordt die zwavel wel in zee geloosd. Daar kun je je vragen bij stellen: zwavel de lucht inblazen mag niet meer, maar de zwavel in het water dumpen is geen probleem.’

    Wat gaat u doen als uw voorraad goed­kope zwavelarme diesel op is?
    ‘Dan zit er niets anders op dan te ­bekijken of we ook op onze schepen scrubbers installeren. De beslissing zal afhangen van het prijsverschil, later dit jaar. Laagzwavelige brandstof is in enkele maanden tijd veel duurder geworden dan de klassieke scheepsbrandstof. Het prijsverschil schommelt nu rond 350 dollar per ton. Een scrubber plaatsen is voor­lopig goedkoper, hoe jammer wij dat ook vinden. Persoonlijk hoop ik dat we ze niet zullen moeten installeren. We kunnen alleen maar hopen dat het prijs­nadeel van zwavelarme brandstof de ­komende maanden een pak kleiner zal worden.’

19.478 Posts
Pagina: «« 1 ... 411 412 413 414 415 ... 974 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.