Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Data informatie volledige looptijd AEX

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. MeGustasTu 11 januari 2020 22:25
    Beste allemaal,

    Wellicht kan iemand mij helpen aan informatie over het koersbeloop van de AEX vanaf 3 januari 1983 tot en met het heden. Het lijkt me interessant wat analyses hier op toe te passen. Het liefst per dag (bijvoorbeeld laagste/hoogste waarde) en zo mogelijk per aandeel. Nog fijner is natuurlijk een bepaalde inflatie er bij en notering van welke aandelen present zijn op welk moment.

    Ik heb al gezocht op live.euronext.com, echter lukt het mij alleen om vanaf 2000 resultaten te produceren. Voorkeur voor excel maar eventueel kan ik andere soorten bestanden ook openen. Alvast bedankt! Indien gewenst is het delen van de resultaten geen probleem, meer hobby matig.
  2. forum rang 8 Leefloon 12 januari 2020 00:14
    Een index heeft geen koers, maar je kunt bij bijv, finance.yahoo.com (^AEX) nog verder terug. Zo ver terug, dat je veel verder terug kunt gaan met de toenmalige hoofdindex via het CBS, waar ze ongetwijfeld ook de inflatiecijfers hebben: opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/nav...

    Bij verder terug dan ultimo 1982 (100 / 2,20371) ben je toch al appels met peren aan het vergelijken, beide groen fruit, zodat de overstap van de ene naar de andere koersindex weinig uitmaakt. De EOE- of AEX-index had ook geen constante samenstelling met een constante weging en constante indexreglementen.
  3. forum rang 10 luchtschip 12 januari 2020 00:50

    1983 tot 2012

    upload.wikimedia.org/wikipedia/common...

    Besef je wel wat je vraagt. Een grafiek van 1983 tot 2020, met vermelding van dagkoersen met open hoog laag slot.
    37 jaar van 260 beursdagen is 9.620 dagen.
    Dan heb je een grafiek nodig van 30 maal de breedte van deze grafiek.
    Als je dat op een beeldscherm wil krijgen, heb je een beeld scherm van je hele huiskamer nodig.

    Klikken op het rechter plaatje in dit artikel geeft ook deze grafiek
    en.wikipedia.org/wiki/AEX_index

    verder succes er mee.
  4. forum rang 8 Leefloon 12 januari 2020 01:21
    Er bestaat software om van die grafiek zoveel mogelijk cijfers te maken, waarbij alleen al de breedte van de lijn voor afrondingsverschillen zal zorgen. De werkelijke gegevens zijn, mits gratis, altijd beter dan een door een computer ge-OCR'de lijngrafiek. Voor een computer is iedere kolom een dag, en er zijn inderdaad geen duizenden kolommen. Deze grafiek is hier niet optimaal geschikt voor. De laagste stand moet worden geraden, en de lijn is te breed. Dan krijg je sprongen van 60,87 naar 50,00, zonder een mij bekende beurskrach. De te smalle grafiek is er wel redelijk reproduceerbaar mee.

    Het aantal dagen per jaar is iets minder dan 260. Nu al, en er zijn meer beursdagen dan vroeger. Er bestaat ook software om met X gegevens een (zeer simpele) loss-less grafiek met een breedte van X pixels te maken, inclusief embedded data. Een voorbeeldgrafiek met data, je zult er zelf ws. geen nieuw besturingssysteem voor willen installeren, is waarschijnlijk te breed (CBS, 5821 pixels breed door 5821 slotstanden van 1980 t/m 2002, zonder beginstand van ultimo 1979) om hier te mogen toevoegen.
  5. forum rang 8 Leefloon 12 januari 2020 02:27
    quote:

    MeGustasTu schreef op 11 januari 2020 22:25:

    Nog fijner is natuurlijk een bepaalde inflatie er bij
    Als je (ook) naar waarde kijkt, inclusief geldontwaarding via inflatie, gebruik dan niet een koersindex of stemmingsindex zoals de AEX, maar gebruik een waarde weergevende herbeleggingsindex zoals de AEXGR.
  6. MeGustasTu 12 januari 2020 22:55
    Heel erg bedankt voor jullie vlotte en goede reacties allemaal, hier kan ik zeker mee verder. Een tabelvorm is voor mij het beste, een stuk meer precisie dan een grafiek om te zetten in een tabel. Dat de AEX geen herbeleggingsindex is, is zeker een goed punt bij een vergelijking met de inflatie.
  7. forum rang 8 Leefloon 13 januari 2020 10:36
    quote:

    MeGustasTu schreef op 12 januari 2020 22:55:

    Een tabelvorm is voor mij het beste, een stuk meer precisie dan een grafiek om te zetten in een tabel.
    Algemene precisie; populariteitsindexen veranderen te vaak van samenstelling om zuiver vergelijkbaar te zijn, met als afgeleid voordeel dat je nog veel verder terug kunt dan de AEX- en EOE-indexen. Gebruik uiteraard de werkelijke cijfers wanneer die (gratis) beschikbaar zijn, en iets anders pas wanneer het niet anders kan. Pixels zijn niet accuraat. "Ik kan wel de grafiek met de zinkprijs vinden voor een eigen grafiek, maar wil de onderliggende gegevens niet kopen."? Dan komt een alternatief in beeld, voor toch al slordige toepassingen. Willen knoeien, maar niet willen betalen. Een noodoplossing.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.