Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

Laatste koers (eur) Verschil Volume
4,198   +0,042   (+1,01%) Dagrange 4,140 - 4,208 375.091   Gem. (3M) 765,8K

Oktober maand van herstel

3.539 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 177 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 oktober 2019 16:37
    quote:

    gpjf schreef op 24 oktober 2019 14:31:

    Ik twijfel nog een beetje om in te stappen, koers is weliswaar laag maar vetrouw het verhaal bij Q3 niet, het valt daarna bij BAM altijd tegen.
    Ja nog een keer een hengst en een zwieper down na de cijfers is mijn ideale scenario.
    daarna, in aanloop naar de volgende cijfers zal het wel bijtrekken qua shorters, ik ga dan zelf iig niet meer bijkopen
  2. forum rang 8 HenkdeV 24 oktober 2019 16:46
    quote:

    Oboema uit Zimbabwe schreef op 24 oktober 2019 16:37:

    [...]
    Ja nog een keer een hengst en een zwieper down na de cijfers is mijn ideale scenario.
    daarna, in aanloop naar de volgende cijfers zal het wel bijtrekken qua shorters, ik ga dan zelf iig niet meer bijkopen
    We houden uw voorspelling in de gaten. Kent u Jomanda?:-).
    Hoe gaat het trouwens met de S&P 500?
  3. [verwijderd] 24 oktober 2019 17:03
    quote:

    HenkdeV schreef op 24 oktober 2019 16:46:

    [...]

    We houden uw voorspelling in de gaten. Kent u Jomanda?:-).
    Hoe gaat het trouwens met de S&P 500?
    ben een van de weinigen overigens
    die zijn trades live post
    daar op dat draadje

    dus je kan meeprofiteren :D

    heb ook nog wel eens een livestream
    kunnen mensen meekijken
    maar ga geen linkje posten
    mag niet van de huisregels
  4. forum rang 8 HenkdeV 24 oktober 2019 17:25
    quote:

    Oboema uit Zimbabwe schreef op 24 oktober 2019 17:03:

    [...]

    ben een van de weinigen overigens
    die zijn trades live post
    daar op dat draadje

    dus je kan meeprofiteren :D

    heb ook nog wel eens een livestream
    kunnen mensen meekijken
    maar ga geen linkje posten
    mag niet van de huisregels
    Jij blijft maar lekker traden Oboema:-).
  5. forum rang 6 OnoMatopee 24 oktober 2019 18:28
    Boris Johnson to seek Dec. 12 general election in U.K.

    British Prime Minister Boris Johnson on Thursday said he would seek a Dec. 12 snap general election as he attempts to break a deadlock over Brexit. Johnson said the government would give lawmakers more time to study his Brexit deal with the European Union but only if they agreed to the election date. Johnson has previously failed to win needed support from opposition lawmakers for an early election.
  6. forum rang 6 OnoMatopee 24 oktober 2019 18:31
    LONDEN - De Britse regering gaat het Lagerhuis maandag weer vragen om vervroegde verkiezingen. Premier Boris Johnson wil dat die op 12 december worden gehouden, berichten Britse media.

    Johnson heeft al twee keer om vervroegde verkiezingen gevraagd. Toen lag de oppositie dwars. Die wil eerst garanties dat een Brexit zonder deal van tafel is. Johnson heeft steun van de oppositie nodig, omdat twee derde van de parlementariërs moet instemmen met vervroegde verkiezingen. De Conservatieve Partij van de premier heeft geen meerderheid in het Lagerhuis.

    De premier hoopte eerder nog dat hij zijn Brexit-deal met de EU voor 31 oktober goedgekeurd kon krijgen. Dat lijkt inmiddels onmogelijk te zijn. Parlementariërs gaven deze week weliswaar voorlopige goedkeuring aan zijn Brexit-wetgeving, maar stemden vervolgens tegen het voorstel van de regering om de verdere behandeling van die ’withdrawal agreement bill’ snel af te ronden.

    Rem
    Johnson zei op televisie blij te zijn met de uitkomst van de eerste stemming over de Brexit-wetgeving, maar vindt ook dat het parlement op de rem trapt. „Als ze echt meer tijd willen om deze uitstekende deal te bestuderen, dan kunnen ze die krijgen. Maar dan moeten ze wel instemmen met een landelijke verkiezing op 12 december.”
  7. forum rang 6 OnoMatopee 25 oktober 2019 08:31
    Bouw
    Waarom buitenlandse bouwers meer winst maken

    Nederlandse bouwbedrijven verdienen structureel minder dan hun buitenlandse sectorgenoten. Waar ligt dat toch aan? De enorm concurrerende Nederlandse inframarkt is een verklaring. Daarnaast beheerst de ene bouwer nu eenmaal beter de risico's dan de andere.
    Nederlandse bouwers behalen een lagere marge dan hun buitenlandse concurrenten.Dit komt onder meer vanwege de grote concurrentie en de nadruk op de laagste prijs in de Nederlandse grond- weg- en waterbouw. Foto: Luchtfoto van de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het RIVM bij Utrecht, pal naast de A27 bij De Uithof.
    Nederlandse bouwers behalen een lagere marge dan hun buitenlandse concurrenten.Dit komt onder meer vanwege de grote concurrentie en de nadruk op de laagste prijs in de Nederlandse grond- weg- en waterbouw. Foto: Luchtfoto van de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het RIVM bij Utrecht, pal naast de A27 bij De Uithof.Foto: HH / Robbert Frank Hagens Luchtfotografie
    In het kort

    Nederlandse bouwers behalen een lagere marge dan hun buitenlandse concurrenten.

    Dit komt onder meer vanwege de grote concurrentie en de nadruk op de laagste prijs in de Nederlandse grond- weg- en waterbouw.

    Daarnaast zijn grote Franse of Spaanse bouwers wezenlijk anders dan Nederlandse sectorgenoten.

    Zo baten zij onder meer tolwegen uit, wat een stabiele inkomstenstroom oplevert.

    Wat hebben buitenlandse bouwconcerns als Bouygues, Vinci, ACS, Peab of Strabag allemaal gemeen? Geen van deze bouwondernemingen uit Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zweden halen een ebitda-marge lager dan 5,4%. Sommigen zitten zelfs dik boven de 10%. Wat stellen grote beursgenoteerde Nederlandse bouwers daar tegenover? BAM verwacht een marge van 1%, bij VolkerWessels ligt de prognose op iets meer dan de 4,2% van vorig jaar. Heijmans zit er tussenin.

    Beleggers breken zich er al langer het hoofd over: waarom presteren Nederlandse bouwers slechter dan hun buitenlandse evenknieën? De reputatie van matig rendement bij Nederlandse bouwers is niet van de laatste twee jaar. Die bestaat al veel langer. Denk aan de bijna-ondergang van Ballast Nedam rond 2015, de reeks winstwaarschuwingen bij BAM, of aan Heijmans dat in zeven van de negen jaar tussen 2008 en 2017 verlies leed.

    Maar waar in de crisisjaren de schuld nog aan de economie gegeven kon worden, gaat die vlieger nu niet meer op. De woningbouw draait als een tierelier, de utiliteitsbouw is het dal voorbij en er wordt gewerkt aan een reeks grote infrastructurele projecten. Er is dus werk genoeg.
    Te concurrerend en te veel gericht op prijs

    'De Nederlandse inframarkt is zó competitief dat bij aanbestedingen te laag wordt ingeschreven om de opdracht te winnen', aldus benoemt analist Christophe Beghin van zakenbank Van Lanschot Kempen het belangrijkste pijnpunt. 'Dat zet de algehele marges en prestaties onder druk. En de komst van buitenlandse partijen heeft de concurrentie op de inframarkt nog eens versterkt', zegt hij. Terwijl Nederland de deur wijd open heeft gezet voor buitenlandse bouwers, krijgen Nederlandse aannemers omgekeerd niet even eenvoudig toegang tot de Franse of Spaanse inframarkt.

    De analist wijst op de rol van Rijkswaterstaat als grootste opdrachtgever in de sector. Uit een intern onderzoek dat dit agentschap dit jaar publiceerde, blijkt dat de meeste grote opdrachten worden gegund op prijs. Zaken als kwaliteit wegen uiteindelijk amper mee. Beghin: 'De goedkoopste gaat er vrijwel altijd met de winst vandoor. Dat moet Rijkswaterstaat zorgen baren.'

    Dat de winnende bieding steeds tientallen procenten onder de vooraf berekende richtprijs uitkomt, voorspelt in de regel namelijk weinig goeds. Al te vaak bleek dat die laagste prijs alleen tot stand kon komen, omdat bewust of onbewust risico's over het hoofd werden gezien. Aannemers gingen vervolgens voor tientallen of honderden miljoenen het schip in.

    Een zorgenkind, zo noemt Luuk van Beek, analist bij Bank Degroof Petercam, de Nederlandse inframarkt. 'BAM haalt met de infra-activiteiten in het Verenigd Koninkrijk hogere marges. De contracten in het VK worden op een andere en evenwichtiger manier ingestoken.' Beghin wijst op een andere Nederlandse paradox: 'Je ziet een lagere winstgevendheid bij bedrijven met blootstelling aan grote projecten. Hoe groter en risicovoller de projecten, des te lager wordt het rendement. Het zou andersom moeten zijn.'
    Structurele verslechtering van de marges

    De zware concurrentie heeft er mede toe bijgedragen dat de marges in de Nederlandse bouw structureel lager zijn dan aan het begin van deze eeuw, in de 'normale periode' tussen de bouwfraude en de kredietcrisis.

    ING-analist Tijs Hollestelle verzamelde eind 2016 de ebit-marges (winst voor belasting en rente, afgezet ten opzichte van de bedrijfsopbrengsten) van de elf grootste bouwers in Nederland sinds 2000. Het leverde een ontluisterend beeld op. Voor 2009 schommelde de gemiddelde marge rond de 3%, ongeacht hoog- of laagconjunctuur. Daarna lag de marge enkele jaren op circa 1,5% om van 2012 tot en met 2015 alleen rond de nullijn of lager uit te komen. Inmiddels is er weer winst, maar de marges zijn nog lang niet terug op het niveau van begin deze eeuw. Een recentere grafiek over de nettowinstmarges uit een publicatie van Rijkswaterstaat bevestigt dat beeld.
    Beursgang VolkerWessels

    Daarom etaleren Nederlandse bouwbedrijven zich liefst als Europees, als het om rendementen gaat. Veelzeggend wat dat betreft was de insteek van VolkerWessels bij de beursgang in mei 2017. Tijdens de roadshow spiegelde het bedrijf zich aan Europese sectorgenoten als Peab en NCC. 'In die vergelijking doen we het goed, en we kunnen het nog wel wat beter doen', aldus bestuursvoorzitter Jan de Ruiter van VolkerWessels destijds tegen het FD. Met andere woorden: vergelijk ons niet met Nederlandse bouwers qua waardering. Kijk over de grens.

  8. forum rang 6 OnoMatopee 25 oktober 2019 08:31
    VolkerWessels ging naar de beurs voor €23 per aandeel, ofwel tegen een voor Nederland relatief hoge waardering van €1,84 mrd. Een beloning voor de structureel betere resultaten van het door wijlen Dik Wessels opgebouwde concern. Maar ook VolkerWessels kreeg last van de Hollandse ziekte. Nog in 2017 kwamen de eerste verliezen op de nieuwe zeesluis in IJmuiden naar buiten en zo liep de bouwer direct een kras op de reputatie op.
    Niet alle bouwers zijn met elkaar te vergelijken

    Inmiddels hebben Nederlandse bouwers er genoeg van om geld toe te leggen op grote projecten. Zo liepen ze met een boog om de laatste grote aanbestedingen voor de A15 bij Nijmegen en de A9 bij Amstelveen heen. Niettemin, zelf als ze de risico's in de grond- weg en waterbouw beter zouden beheersen - of er een betere prijs voor zouden vragen - dan zijn ze nog steeds niet een-op-een te vergelijken met bekende grote buitenlandse bouwers en hun hoge marges.

    Van Beek van Bank Degroof Petercam wijst erop dat partijen zoals het Franse Vinci eveneens tolwegen en concessies voor bijvoorbeeld luchthavens uitbaten. En daar worden aanzienlijke hogere marges mee verdiend dan met bouwen. De tolwegen en concessies zorgen bovendien voor een stabiele inkomstenstroom waarmee tegenvallers elders wat gedempt kunnen worden. Nederlandse bouwers zitten niet in tolwegen en niet op dezelfde schaal in concessies.

    Voor een eerlijke vergelijking met Europese 'peers' heeft Beghin daarom recent een smallere selectie gemaakt. Daarin plaatst hij Nederlandse bouwers in een rijtje met Britse sectorgenoten als Kier Group, Balfour Beatty, Morgan Sindall en de Oostenrijkse sectorgenoten Porr en Strabag, ondernemingen met een soortgelijke mix van activiteiten en aanwezig in vergelijkbare markten.
    Wat komt daar uit?

    VolkerWessels haalde vorig jaar vergeleken met die buitenlandse branchegenoten om en nabij dezelfde winstmarge voor belasting en rente. Toch is dat een verslechtering, want in eerdere jaren presteerde VolkerWessels beter dan de rest. Beghin wijt dit aan de verliezen op de zeesluis bij IJmuiden en hij relativeert die misser. 'Het was het enige projectverlies van meer dan €40 mln in ruim tien jaar. Sinds 2013 doet VolkerWessels het consistent beter dan alle peers. Dit bevestigt dat zij een betere "execution“ bij projecten en een hogere voorspelbaarheid en betrouwbaarheid in de resultaten hebben.'
    Ebitda of ebit

    Bij de presentatie van resultaten en prognoses hanteren bouwbedrijven zelf vaak het bedrijfsresultaat (ebitda). Vaak gaat dat om een aangepast ebitda waarbij zaken als eenmalige pensioenkosten, afschrijvingen en afboekingen worden weggelaten, omdat dan een beter beeld over de onderliggende prestaties zou ontstaan. Analisten geven bij bouwers de voorkeur aan ebit, de winst voor belasting en rente omdat dit over de jaren heen een consistenter beeld over de gezondheid van de onderneming zou opleveren. Bouwers hebben bijvoorbeeld flinke grondposities. Afboekingen op die posities hebben veel invloed op het bedrijf maar zijn niet in de ebitda te zien en wel in de ebit. Sommige bedrijven nemen joint ventures wel mee in de ebit en andere niet. Beghin: 'Dus om appels met appels te vergelijken, kijk je het best naar ebit exclusief de resultaten van joint ventures.'

    Bij BAM en Heijmans is het beeld minder gunstig. Beide bouwers halen structureel lagere marges dan de buitenlandse collega's, mede door de tegenvallers in de afgelopen jaren.

    Nog één verzachtende opmerking voor de Nederlandse bouwers. Ook buitenlandse partijen verslikken zich met enige regelmaat in projecten op de Nederlandse inframarkt. Strabag leed forse verliezen op de verbreding van de A15 bij Rotterdam. Max Bögl en Züblin hebben financieel nog wat losse eindjes bij de zuidelijke ringweg in Groningen. En Hochtief en Fluor weten nog niet hoe het Rijk verder wil met de bouw van het Zuidasdok nu dat project financieel uit de hand dreigt te lopen.

    fd.nl/achtergrond/1320326/waarom-buit...
3.539 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 177 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.