Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel ING Groep AEX:INGA.NL, NL0011821202

Laatste koers (eur) Verschil Volume
14,834   +0,086   (+0,58%) Dagrange 14,792 - 14,926 3.544.302   Gem. (3M) 9,2M

ING Augustus 2019

3.609 Posts
Pagina: «« 1 ... 137 138 139 140 141 ... 181 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 augustus 2019 13:41
    quote:

    Optiefan schreef op 20 augustus 2019 13:37:

    [...]

    Hypotheekmarkt in Denenmarken is maar iets lager dan in NL (in sommige gevallen negatief...), is niet te vergelijken met NL...
    Ik post ook niet om een vergelijking te geven. Snap die opmerking dan ook niet.
    Waarom dit bericht wel belangrijk is: het bankenlandschap zal met grote interesse kijken naar de gevolgen van een negatieve spaarrente op het gedrag van spaarders.
  2. Erny 20 augustus 2019 14:42
    quote:

    Optiefan schreef op 20 augustus 2019 13:37:

    [...]
    Hypotheekrente in Denenmarken is maar iets lager dan in NL (in sommige gevallen negatief...), is niet te vergelijken met NL...
    Wat wel vergelijkbaar is , en daar gaat het m.i. om is dat :
    1. De cijfers van banken hard geraakt zullen blijven worden door de aanhoudende negatieve rente-omgeving.
    2. De winsten van banken niet/nauwelijks zullen toenemen ondanks toename van activiteiten.
    3. De negatieve rente van 'nogal' permanente aard is.

    Sparen als "appeltje voor de dorst " is voorgoed verleden tijd. Geld is de nieuwe schuldenmaker.
  3. Optiefan 20 augustus 2019 15:13
    quote:

    Erny schreef op 20 augustus 2019 14:42:

    [...]

    Wat wel vergelijkbaar is , en daar gaat het m.i. om is dat :
    1. De cijfers van banken hard geraakt zullen blijven worden door de aanhoudende negatieve rente-omgeving.
    2. De winsten van banken niet/nauwelijks zullen toenemen ondanks toename van activiteiten.
    3. De negatieve rente van 'nogal' permanente aard is.

    Sparen als "appeltje voor de dorst " is voorgoed verleden tijd. Geld is de nieuwe schuldenmaker.
    Fair enough toch ben ik wel benieuwd hoe snel die kanteling zal gaan naar echt daadwerkelijke negatieve spaarrente.
  4. 0,0 20 augustus 2019 15:25
    quote:

    Superrubio schreef op 20 augustus 2019 10:16:

    DEEL 2

    Gebrek aan concurrentie

    Door kritisch te zijn, zo zei ING-topman Hamers onlangs in een gesprek met analisten. Daar zei hij dat ING alleen kredieten verkoopt waarop ze de door haar vooraf gewenste marge op behaalt. De rest laat de bank lopen. Clifford Abrahams, de financieel topman van ABN Amro, zei iets vergelijkbaars. „Wij doen alleen hypotheken als er gepaste opbrengsten tegenover staan.”

    Opvallend is dat de banken met deze benadering hun inkomsten probleemloos op peil houden. Dat roept de vraag op of zij wel voldoende concurrentie ondervinden.

    Recent verscheen een onderzoek van universitair docent Mark Dijkstra (Universiteit Utrecht) en hoogleraar mededingingseconomie Maarten Pieter Schinkel (Universiteit van Amsterdam) naar hypotheekmarges. Zij bestudeerden de ontwikkeling van de door marktleiders ING, ABN Amro en Rabobank aangeboden hypotheekrente in Nederland in de periode 2004 tot 2016. In hun onderzoek tonen zij aan dat door een gebrek aan concurrentie de drie grootbanken hun hypotheekrentetarief vanaf voorjaar 2009 jarenlang structureel bovenmatig hoog konden houden. De rente lag gemiddeld 26 procent hoger (1,25 procentpunt) dan als er wel concurrentie was geweest, zoals voor de crisis.

    De verhoging van de rente begon in 2009 als gevolg van de staatssteun die onder andere ABN Amro en ING ontvingen. Via een lobby bij de Europese Commissie kreeg Rabobank voor elkaar dat de geredde banken geen prijsconcurrentie met Rabo mochten aangaan. Alleen Rabobank mocht dus de laagste rente hebben. Als Rabobank de hypotheekrentes verhoogde, moesten de andere banken hun rente óók verhogen – anders handelden zij in strijd met de staatssteunregels. Met andere woorden: eerst werden de banken met belastinggeld gered en daarna rekenden ze hun klanten jarenlang – door toedoen van Europa – te hoge hypotheektarieven.

    Omdat hij dit de afgelopen jaren niet heeft onderzocht, kan hoogleraar Schinkel echter niet wetenschappelijk stellen dat de huidige hoge renteverdiensten het gevolg zijn van gebrekkige concurrentie.

    Lage uitleenkosten

    Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker en consumentenorganisatie Vereniging Eigen Huis is er tegenwoordig wel degelijk goede concurrentie op de hypotheekmarkt. Beide wijzen erop dat er in vergelijking met de situatie na de crisis – toen Fortis, DSB en buitenlandse aanbieders verdwenen – weer sprake is van een flink toegenomen aantal hypotheekaanbieders, en dat de consument zowel qua hypotheekproduct als prijs echt iets te kiezen heeft.

    „Als de marge voor banken hetzelfde blijft, heeft dat mogelijk te maken met andere factoren, zoals de inkoop van geld”, stelt De Hypotheker in een reactie. Dat banken goedkoop aan geld kunnen komen, bevestigt hoogleraar Schinkel. „Met de zeer lage rentes zijn ook de inleenkosten voor banken laag. Daarop is elke positieve uitleenrente al gauw een flinke marge.”

    Maar dat is niet het hele verhaal. Banken verdienen traditioneel geld aan beide kanten van hun balans: op het spaargeld dat bij hen geparkeerd wordt en op de leningen die ze verstrekken. „Aan die spaarkant wringt nu de schoen. Die kost banken nu gewoon geld, in plaats van dat ze erop verdienen”, zegt analist Albert Ploegh, die bij ING voor beleggers onafhankelijk marktonderzoek doet naar financiële instellingen.

    Dat zit als volgt. Nederlanders hebben zo’n 370 miljard euro aan spaargeld bij banken staan. Een deel daarvan beleggen banken voor langere tijd, onder meer in hypotheken. Maar een deel van dat spaargeld moeten banken ook beschikbaar houden voor het geval klanten dit willen opnemen. Dat geld wordt bij de Europese Centrale Bank gestald tegen een negatieve rente van 0,4 procent.

    Die negatieve rente doorberekenen aan consumenten durven banken vooralsnog niet. „Buitengewoon onwenselijk, zeker niet wat wij beogen”, zei Rabobank-topman Wiebe Draijer deze week nog. Het zou betekenen dat mensen rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. En niemand weet hoe consumenten daarop reageren. Vandaar dat nu de grootbanken nog een bijna symbolisch rentetarief van 0,02 en 0,03 procent bieden.

    Het verlies dat banken lijden op het spaargeld, maken zij goed met hun marges op hypotheken en andere leningen. „Hypotheekrentes zijn de afgelopen maanden wel iets omlaag gegaan, maar dat is vrij beperkt. Terwijl de financieringskosten van banken heel hard zijn gedaald”, zegt Ploegh. Het spaargeld dat ze deels in hypotheken steken is nagenoeg gratis, de rente op de kapitaalmarkt extreem laag. „De marges op de nieuwe hypotheken zijn dus behoorlijk opgelopen.”

    Prijsdiscipline

    ABN Amro, ING en Rabobank maken in hun recente financiële verslagen inderdaad allemaal melding van hun gestegen marges op nieuwe hypotheken.

    De financieel topmannen van ABN Amro en ING roemden de afgelopen weken bij de toelichting van hun cijfers hun eigen ‘prijsdiscipline’ waarbij zij hoge marges kunnen hanteren zonder te vrezen voor fors verlies van marktaandeel aan de concurrentie. Die zit namelijk in hetzelfde schuitje en moet binnen dezelfde omstandigheden van lage spaarrente opereren.

    „Alle banken hebben hetzelfde probleem”, constateert analist Ploegh. „Ze opereren in dezelfde dynamiek, dus er is weinig onderlinge druk om de hypotheektarieven snel omlaag te gaan brengen om veel marktaandeel te gaan winnen. Want met hun hoge marges compenseren ze de druk op hun spaarbedrijf.”

    Hoewel ook verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen zich op de hypotheekmarkt begeven, wordt zo’n driekwart van de hypotheken op de Nederlandse markt verstrekt door banken, met Rabobank, ABN Amro en ING aan kop.

    Verzekeraars bieden ook hypotheken aan, maar hun hypotheekportefeuilles zijn volgens Ploegh al behoorlijk gevuld. En van nieuwe partijen als Munt Hypotheken (waar pensioengeld achter zit) hoeft ook geen agressieve marktverstoring verwacht te worden, ziet Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. „Dat zijn ook spelers die rendement willen halen. Die kunnen niet uitleggen als ze klanten cadeautjes gaan geven op hypotheken terwijl ze de pensioenen moeten korten.”

    Veel opgewonden consumenten hebben zich overigens nog niet gemeld bij Vereniging Eigen Huis, zegt André de la Porte. „In de crisisjaren was dat wel anders. Toen lag de hypotheekrente rond de 5 procent en stonden hypotheken onder water. Nu krijgen mensen voor hun gevoel een historisch lage rente. Waarom zouden ze dan zeuren over de marge die hun banken maken?”
    Mooi artikel en helemaal waar.

    metropolitan.fi/entry/ecb-finland-has...

    Het fiscale systeem en risico voor de bank vs landen als oostenrijk, luxemburg, finland, belgie en duitsland kan het verschil niet verklaren.
    Wij hebben een schreeuwend gebrek aan concurrentie in NL maar iedereen vindt het prima. Als aandeelhouder van ING ik ook maar als consument is het eigenlijk waardeloos.
  5. [verwijderd] 20 augustus 2019 16:32
    Banken moeten naar schaalgrootte kijken. ING is er klaar voor. Zo ook de koers. Momentum is nu en ik verwacht dan ook een grote aankondiging. Na DB en Commerz is het tijd echt te bewegen voor de bank. Mijn visie: Asia ! Dus een HSBC of US bank die gaat doorgroeien in zowel Asia and EUrope
  6. [verwijderd] 20 augustus 2019 16:51
    ING zit stevig maar bescheiden in China. Ook onlangs voor 25 % in meest digitale bank van Thailand. Europa kennen we al (Benelux, DLD zijn stevig verankerd). Daarnaast is Hamers goed bezig geweest en is de organisatie geknipt en geschoren. Moderne e-Bank met juiste focus om marge en gewenste positionering...
  7. [verwijderd] 20 augustus 2019 17:07
    Ee paar dagen geleden werd hier gezegd dat Oli Rehn zou gezegd hebben dat de ECB mogelijks zou kunnen overgaan tot aankoop van aandelen. Omdat deze bewering een en ander op zijn kop zet had ik toch graag dat iemand hier de juiste en preciese bewoordingen hiervan hier overneemt. Dank bij voorbaat mocht dit kunnen.
  8. Erny 20 augustus 2019 17:11
    quote:

    barbie_JG schreef op 20 augustus 2019 17:07:

    Ee paar dagen geleden werd hier gezegd dat Oli Rehn zou gezegd hebben dat de ECB mogelijks zou kunnen overgaan tot aankoop van aandelen. Omdat deze bewering een en ander op zijn kop zet had ik toch graag dat iemand hier de juiste en preciese bewoordingen hiervan hier overneemt. Dank bij voorbaat mocht dit kunnen.
    Vooralsnog zijn dit allemaal geruchten. Zo ook het verlagen van de boete rentes bij de ECB voor banken en alles wat er is gezegd over het stimuleringsbeleid.
  9. [verwijderd] 20 augustus 2019 17:40
    Vandaag alle banken omlaag en ING echt het minst van allemaal. Een vriend van mij die in de bitcoins zit zei laatst dat de volatiliteit van de cryptos naar aandelen komt. Interessant om dat ook eens in analyses mee te nemen als dat kan. Niemand doet dat nu. Enkele jaren terug zag de horizon er gewoon anders uit dan nu

    Wat ik hiermee probeer te zeggen is, dat nu iets dat vroeger 1-2 % effect had nu wellicht 5% koersverandering veroorzaakt.

    Analisten zouden dus wellicht beter een range kunnen aangeven dan een koersdoel

    Bovenstaande is iets wat ik met jullie wil delen als pas een jaar zeer actieve belegger die probeert continu verder te leren
3.609 Posts
Pagina: «« 1 ... 137 138 139 140 141 ... 181 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.