Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Huiseigenaar betaalt volgend jaar 13% hogere

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jos Koets 21 december 2004 18:02
    Huiseigenaar betaalt volgend jaar 13% hogere woonlasten aan gemeente
    Huiseigenaren betalen volgend jaar gemiddeld 13% meer aan lokale woonlasten. Dat is een verdubbeling van de woonlastenstijging van het afgelopen jaar. Dit blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder vijftig gemeenten. Het gemiddelde woonlastenniveau komt daarmee op 735 euro.

    De hoge, jaarlijks terugkerende stijging is onstuitbaar. “De maat is vol” vindt Frank van Loon, directeur collectief ledenbelang van Vereniging Eigen Huis. “Er moet nu worden ingegrepen door de Rijksoverheid. Wetsvoorstellen als de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB en het maximeren van de jaarlijkse stijging van het eigenarendeel van diezelfde belasting moeten snel worden ingevoerd”. Daarnaast vindt de vereniging dat de Zalmsnip terug moet komen in deze tijd van verregaande lastenverzwaring en terwijl de inkomensgroei pas op de plaats maakt.

    Van de lastenstijging voor meerpersoonshuishoudens komt 6,9% voor rekening van de onroerendezaakbelasting (OZB). De afvalstoffenheffing neemt gemiddeld toe met 1,2% en het rioolrecht stijgt met 5,3%. Daarnaast is het verdwijnen van de Zalmsnip een belangrijke lastenverhoger.

    Uitschieters in de steekproef zijn Nederweert (+20%), Lisse (+16,4%) en Uden met +16,2% hogere woonlasten. Maar liefst 84% van de onderzochte gemeenten verhoogt de OZB tarieven met meer dan de verwachte inflatie. Koplopers zijn wederom Nederweert (+22.9%) en Lisse (+19,7%), terwijl Woerden de OZB met +15,4% laat stijgen. Daarentegen zijn er ook vier gemeenten die de OZB-aanslag weten te verlagen: Brummen (-5,7%), Utrecht (-1,4%), Rotterdam (-0,4%) en Middelburg (-0,2%).
    In Harderwijk schieten de woonlasten volgend jaar met 30% omhoog vanwege de invoering van een heffing van 100 euro aan rioolrechten.

    Directeur Frank van Loon: “Vereniging Eigen Huis wordt de laatste maanden overstelpt met signalen van geërgerde en verontruste leden over de sterke stijging van de woonlasten in hun gemeente. Wij hebben al eerder gewaarschuwd voor een scherpe lastenstijging in 2005 omdat de politiek daartegen geen maatregelen neemt. Meer dan 12.000 leden hebben onze protestbrief naar hun gemeenteraad gestuurd. Veel mensen in het land moeten momenteel elke euro twee keer omdraaien. Van alle kanten komen lastenverzwaringen op hen af. Je kunt de mensen niet uitleggen dat de lokale lasten fors moeten stijgen, terwijl zij er tegelijkertijd minder voor terugkrijgen. In veel gemeenten worden voorziening als een bibliotheek, zwembad of sportvoorziening teruggeschroefd of zelfs duurder gemaakt. Vereniging Eigen Huis eist van gemeenten dat bij de gepeperde rekening die volgend jaar bij de inwoners op de deurmat valt een bijsluiter wordt gevoegd met een toelichting op ‘het waarom’ van de lastenstijging. Tegelijkertijd moeten gemeenten zich uitspreken over maatregelen die zij gaan nemen om de lastenstijging de komende jaren te beperken”, aldus een getergde Frank van Loon.

    Amersfoort, 21 december 2004

  2. [verwijderd] 21 december 2004 18:56
    Jos,

    Het is schandalig als de kosten wederom met 13% stijgen. Een pakje boter aan één euro nemen ze mee in de CBS cijfers, maar de gemeentelijke belastingen niet. Omdat deze per regio verschillen. Daarom kloppen de cijfers van het CBS niet. De vaste lasten rijzen de pan uit. Wat kunnen we hier tegen doen?

    Hans
  3. [verwijderd] 21 december 2004 19:12
    Burgerlijke ongehoorzaamheid. Volgend jaar precies hetzelfde betalen als dit jaar. Als van ons wordt verwacht dat de lonen gematigd moeten worden, of zelfs bevroren worden, best maar dan moet het ook maar eens afgelopen zijn met die absurde lastenverzwaringen. Schandalig!
    Laten we hier eens met z'n allen een vuist tegen maken.

  4. tgaeko 21 december 2004 19:16
    Wat mij al jarenlang verbaast is het volgende. Gemeenten zijn het soms niet eens met het bezuinigingsbeleid van het kabinet. (Het maakt niet uit welk kabinet er zit, het is een algemeen gegeven.) Gemeenten sluizen de bezuinigingen dan niet door naar het betreffende beleidsveld, maar handhaven het uitgavenniveau. Om het tekort te dekken moeten de gemeentebelastingen met meer dan het inflatiecijfer verhoogd worden. Immers de gemeente heeft niet alleen te maken met hogere prijzen, maar ook met een lagere bijdrage/subsidie van het rijk.

    Natuurlijk worden de middelen voor het algemeen aangewend, maar de burger wordt daarmee wel twee keer direct in zijn/haar portemonnee geraakt. Eén keer door het rijk en één keer door de betreffende gemeente. Laat ik voor het gemak de provincie en de hoogheemraden maar buiten beschouwing. Maar ook daar is bovengenoemd verschijnsel zichtbaar.

    Het is naar mijn mening niet efficiënt dat het landelijk beleid deels op plaatselijk niveau wordt gecorrigeerd. Hoe nadelig men het landelijk beleid kan vinden, toch lijkt het mij voor de burger het beste en het meest duidelijkst, dat het landelijk beleid niet door plaatselijke overheden gecorrigeerd wordt.
  5. Jos Koets 21 december 2004 19:27
    Ik herhaal nogmaals dat de fiscale rente aftrek bij afschaffing geen probleem is. Dit kunnen de mensen wel opvangen. Het probleem zit hem in de gemeentelijke lasten die nooit terugvloeien naar de betaler. Deze lasten worden gebruikt om andere doelgroepen te subsidieren.

    Dit wordt het probleem van de komende jaren, waarbij eerlijkheid en vooral openheid ver te zoeken is.

    Trek de broekriem maar aan en maak maar een extra gaatje!

    Jos
  6. Jos Koets 21 december 2004 19:35
    Beste Hans,

    Dit probleem kan niet voorkomen worden zolang de hoge heren zich met andere zaken bezighouden. Binnenlandse politiek zoals deze kosten zijn gewoon ondergeschikt aan het belang om hun koppie boven water te houden.

    Egoistisch zijn deze mensen die eerst naar zichzelf kijken en dan pas naar een ander.

    Ik word vaak als negatief bestempeld. Dat ben ik helemaal niet, maar ik wil de lezer waarschuwen voor wat er komen gaat.

    Jos
  7. [verwijderd] 21 december 2004 19:43
    De gemeentes krijgen in 2005 een stuk minder subsidie van het rijk terwijl de vaste kosten doorgaan. Ook krijgen gemeentes steeds meer taken van het rijk toebedeeld. Aan de ene kant moeten gemeentes dus bezuinigen op hun uitgaves terwijl ze aan de andere kant de directe bezuiniging van het rijk moeten doorberekenen aan hun inwoners. Gemeentes mogen ook niet boven een bepaald schuldplafond komen omdat dit wordt meegenomen in het overheidstekort wat dus niet boven de 3% mag zijn volgens de Europese richtlijnen.
    De werkelijke schuldige is in dit geval dus het kabinetsbeleid die zo de schuld kan doorschuiven naar gemeentes. Wat je gemeentes wel kan verwijten is dat ze (net als de politiek in Den Haag) een weinig vooruitstrevende blik hebben en handelen naar de waan van de dag.
  8. [verwijderd] 21 december 2004 19:54
    Beste rogver,

    De lasten komen allemaal terecht bij de consumenten. De gemeentes wimpelen de bezuiningen ook weer af bij de consumenten. De consumenten zijn iedere keer de klos. De lasten stijgen en stijgen.

    1. duurdere euro
    2. duurdere energielasten
    3. ziektekosten stijgen
    4. verzekringspremies stijgen
    4. gemeentelijke belastingen stijgen
    5. loonbelasting % worden verhoogd
    6. subsidies worden verminderd

    Het loon gaat o,o vooruit. Waar zijn we in godsnaam me bezig in Nederland. Het wordt tijd voor een ander kabinet.

    Hans
  9. Jos Koets 21 december 2004 20:01
    Beste Hans,

    1 + 1 is in dit geval geen directe 2 daar veel kosten via de zijkanten bij de huiseigenaar komen. Deze kosten worden niet direct meegenomen in de hypotheek omdat deze variabel zijn. Helaas stijgen de netto maandlasten om in een woning te kunnen leven wel.

    Steeds meer mensen hebben maandelijkse problemen. Deze interne klachten worden doorgegeven aan buren, families en andere. Deze zien en worden wijzer en djus veel voorzichtiger. Waarom verschijnt er deze week dat de mensen de spaartegoeden moeten aanwenden om te investeren?

    Het gaat dus slecht met Nederland.

    De huizenmarkt en voorlopig de huizenprijzen laten dit nog niet zien. Wie zijn daar debet aan dat dit nog niet kenbaar is? We wachten nog wel een paar weekjes want dan komt de NVM met zijn cijfers. Laat onze Oscar maar roepen dat het zo goed gaat met de koopwoningen. Schaarste een begrip wat dadelijk snel is vergeten.

    Groetjes Jos
  10. tgaeko 21 december 2004 20:02
    Sorry mensen, maar de reacties zijn ietwat buiten proporties. Zolang we elk jaar nog steeds voor miljoenen euro's de lucht in laten vliegen gaat het zo slecht nog niet.

    Dat subsidies worden afgeschaft vind ik in z'n algemeenheid, met dus een enkele uitzondering daargelaten, een juiste beslissing.

    Het gaat om welke keuze er gemaakt wordt. En het gaat met Nederland zeker niet slecht. Een gaatje terug met de broekriem? Nou wij Nederlanders hebben een broekriem met heel veel gaten, dus een gaatje terug kan best.

    Het gaat mij er meer om dat het niet effeciënt is dat de ene overheid besluit om links af te slaan en de andere overheid vrolijk naar rechts gaat. Een betere afstemming en samenwerking, gecombineerd met een realistische burger doet m.i. wonderen.
  11. [verwijderd] 21 december 2004 20:15
    Beste Hans, je hebt helemaal gelijk dat de consument altijd de dupe is van dit beleid. Een recessie begint in het bedrijfsleven waarvan internationaal georienteerde bedrijven als eerste de pijn voelen. Zij gaan in de kosten snijden waardoor er meer ontslagen vallen. De inkomsten van het rijk worden minder waardoor zij gaan bezuinigen (meestal een jaar later). Deze bezuinigingen worden rechtstreeks verhaald op de consument. Deze gaan minder uitgeven waardoor het een structureel karakter krijgt. De lokale overheid krijgt er als laatste mee te maken (dus weer een jaar later) en verhaalt dit op hun inwoners.

    Men heeft dus niks geleerd van vorige recessies. Er wordt massaal op te grote voet geleefd als het een lange periode goed gaat en grijpt niet meteen in als er voldoende signalen zijn dat er een mindere periode aankomt. Dat zie je op alle niveau's terug. Zowel in het bedrijfsleven, de rijksoverheid, de lokale overheid en bij de consument. Men grijpt te laat in als de recessie al een tijd aan de gang is waardoor het voor een lange tijd wordt gerekt.
  12. [verwijderd] 21 december 2004 20:30
    Om even terug te komen op de huizenmarkt. In deze cyclus van kostenbesparing, rijksoverheid ingrijpen, lokale lasten doorberekenen door gemeentes, komt de huizenmarkt als laatste aan bod. De consument is inmiddels murw geslagen door al deze bezuinigingen en is helemaal niet meer van plan om grote financiele risico's aan te gaan door een duur huis te kopen tegen een gunstig rente tarief. De vraag gaat inzakken en dat staat los van het aanbod en van de rentestand. Het heeft er alle schijn van dat dit in 2005 gaat gebeuren tenzij het bedrijfsleven weer volledig is hersteld en weer mensen gaat aannemen in plaats van ontslaan. Dat laatste lijkt nog niet het geval dus de kans is groot dat de cyclus volledig wordt afgemaakt.
  13. [verwijderd] 21 december 2004 21:05
    Zelfs woningbouwcoop moeten bezuinigen ,en schuiven problemen door.
    In Olst-wijhe proberen ze huurwoningen te verkopen aan de huidige
    huurders.

    Woningen gebouwd in 1955 .stichtingskosten fl 23000,=,grotendeels
    betaald door het rijk.
    woningen hebben veel achterstallig onderhoud.

    Vraagprijs bedraagt €134000,=

    Gelukkig trappen de meeste huurders niet in deze val.

    trumpf.
  14. [verwijderd] 21 december 2004 21:19
    quote:

    jkoets schreef:

    Hehe eindelijk iemand die het ook eens ziet zoals ik het zie met de huizenmarkt.

    Wie volgt?

    Jos
    O ja Jos die was van mij, wil je er nog eentje, ze zijn toch gratis, maar dan wel een andere post, om te verdelen zeg maar.
    Zo de reclame is bijna afgelopen, dus ik ga terug naar de film.
  15. [verwijderd] 21 december 2004 21:24
    De gemeente hebben het geld erg hard nodig....want de glazen wand met modernisering van de hal van slechts enkele tientallen miljoenen euro's moet toch ook betaald worden...in VEGHEL

    ELK JAAR zegt de wethouder van Financiën daar: ..het valt weer mee! we moesten eigenlijk 10% verhogen, maar met wat schuiven kunnen we volstaan met..8%!!!

    Het - door dure aannemers - laten bouwen van steeds meer en duurdere "openbare gebouwen" leidt er toe dat er steeds méér en méér dood kapitaal in gaat zitten dat jaarlijks geld kost in plaats van geld oplevert.... Ik zou zeggen: geen geld instoppen, tenzij het geld oplevert of op zijn minst self-supporting is! Particulier initiatief en dat eventueel tijdelijk een beetje steunen, is ook nog aanmerkelijk goedkoper.

    geen onduidelijke subsidiepotten creeëren...
    geen reservepotjes die enkele jaren later plotseling leeggemaakt blijken te zijn voor een prestigeproject van een burgemeester/wethouder-in-combinatie-met-aannemer/projectontwikkelaar...

    geen grote politiebureau's..waar niemand zit in stand houden...
    geen flutkunstwerkjes vaneen-boom-op-een-stapel-stenen van Euro100.000
    ETC.ETC.

    wat gaan we toch zuinig met uw centjes om...........
    grrrr...
  16. Rafter 22 december 2004 00:14
    Door een ingewikkeld en veel te uitgebreid taxatiesysteem, zijn de uitvoeringskosten van de WOZ belachelijk hoog: 300 miljoen. Door te indexeren, vanaf en bepaald jaar, is het grootste deel van deze kosten te vermijden voor de gemeenten.
    Ik maak het nu al voor de derde keer mee: foute objectieve omschrijvingen van het pand (ligging, oppervlakte e.d. danwel onjuiste referentiwoningen, ga je maar weer in bezwaar. Gevolg: hertaxatie. Hetgeen inhoudt: koffiedrinken met een langskomende taxatiemakelaar en geen wijziging gegevens. Nu dus voor de derde keer naar de Belastingkamer van het Gerechtshof voor het beroep...en dat wordt dus weer gewonnen. En dan begint de briefschrijverij weer.
    Ik ben niet de enige, doch zo zijn er tienduizenden: de uitvoeringskosten zijn weggegooid geld en de verhoging is complet onnodig!
  17. [verwijderd] 22 december 2004 00:25
    Zolang de burger niet piept kan hij nog wel meer ophoesten.

    Wat is makkelijker:

    a toegeven als overheid dat je op incompetente wijze een huishouding voert en op alle niveaus het roer omgooien, of

    b de burger volgend jaar maar weer meer laten dokken?

    Kijk alleen maar naar de zorgsector, jaren hebben ze de boel laten rotten zonder er iets aan te doen, ben onderhand een half maandsalaris kwijt aan premie. Omdat ze weer ergens een interim voorzitter raad v bestuur voor anderhalf miljoen moeten hebben.

    Zolang de mensen niet piepen blijven ze geplukt worden, zo simpel is het, de weg van de minste weerstand. Uiteindelijk krijg je de overheid die je verdient.

    Prettige pasen toegewenst



  18. [verwijderd] 22 december 2004 00:53
    Trumpf,

    waar is die negorij,waar je voor 130nogwat kunt kopen?Kan je hier
    (a'dam) net de helft van een spoelbak voor kopen.

    Rogver,

    2005,ok,maar in 2007 dan weer hersteld?Dan ga ik de markt op.

    Croesus,

    helemaal eens!Half beetje overtreben aber quarz doch,van de gekke.

    Deilig jul(det er dansk)

    mvg,

    kck

    ps best leuk hier eens wat te pennen(knopjes drukken),

    maar al die kck'tjes brrrrrrrrr.

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.