Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Turkije

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. tgaeko 18 december 2004 09:27
    Hoe naief of infantiel het zou mogen klinken, toch denk ik dat het belangrijk is dat een natie het gevoel heeft ergens bij te horen. Een natie die dat gevoel niet kent, zal op enig moment een bedreiging vormen voor de wereld en voor zichzelf.

    Ik zou niet zo snel weten waar Turkije "bij hoort". Historisch gezien heeft het land altijd al tussen "twee vuren" gezeten. Wat mij betreft zijn ze van harte welkom, zolang zij zich - gaan - houden aan de overeengekomen spelregels en voorwaarden van het lidmaatschap. Dat geldt overigens voor elk - toekomstig - lid van de EU.

    Het land is in mijn optiek al een paar jaar serieus bezig te hervormen. Zoiets heeft tijd nodig en het is daarom niet onlogisch dat de onderhandelingen over het EU lidmaatschap nog wel enige tijd zal duren. Niet alleen Turkije zal daarbij moeten beseffen dat de besprekingen niet vrijblijvend zijn. Ook de leden van de EU zullen moeten beseffen dat zodra Turkije aan alle vooraf gestelde voorwaarden heeft voldaan, het land het lidmaatschap gegeven zal moeten worden. Het telkens stellen van nieuwe of aanvullende voorwaarden met uitsluitend het doel om de politieke thuisbasis tevreden te stellen, is onfatsoenlijk en zal de positie van de huidige EU leden als zijnde betrouwbaar ondermijnen.

    Turkije heeft op de korte termijn ongetwijfeld hulp nodig bij de bouw van de economie op europees niveau. Op de lange termijn heeft een dergelijke investering echter goede kans van slagen, waarbij we allen wel zullen varen.

    [Modbreak Thijs (forum@iex.nl): Gelieve hier geen politieke discussies te voeren, thread is bij deze gelocked.]
  2. [verwijderd] 18 december 2004 09:46
    Ik zie het niet zitten met Turkeij. Ik ben bang dat er nog meer Turken hier naar Nederland zullen komen. Daar zitten we niet op te wachten, omdat we toch al genoeg problemen hebben met deze groep.

    Het land en de mensen moeten zich maar eens ontwikkelen en dan praten we weer verder. Dit kan nog goed honderden jaren duren.

    Hans
  3. Cézan 18 december 2004 10:16
    quote:

    Hans19 schreef:

    Ik zie het niet zitten met Turkeij. Ik ben bang dat er nog meer Turken hier naar Nederland zullen komen. Daar zitten we niet op te wachten, omdat we toch al genoeg problemen hebben met deze groep.

    Het land en de mensen moeten zich maar eens ontwikkelen en dan praten we weer verder. Dit kan nog goed honderden jaren duren.

    Hans
    a)Dat zit er wel in en ze zijn stukken goedkoper, dus krijgen we hier nog meer werkeloosheid.
    b)Ik denk dat het beeld van Turken en alles eromheen vooral vertroebeld is door recente gebeurtenissen en 9/11. Right? Yeah!
    c)Laait de economie op, dan hebben we die jonge Turken straks wel hard nodig, hier komen in verhouding te weinig jonge mensen bij - blijkt uit statistieken - we zitten straks opgezadeld met teveel oudjes..
    d)We leven in een democratie. Gisteren is er een poll gehouden bij B&VD: maar liefst >70% is er falikant tegen, zijn we democratisch bezig? Nee dus en we geven zo hoog op over democratie.
    e)Rol/druk van US telt denk ik ook mee, hebben ze daar geen strategische vliegbases?

    Net als met de invoering vd euro, vermoed ik dat we toch door een pijnlijke periode heen moeten en dit soort ingrijpende beslissingen pas veel later, 25 jaar <??> effect zal sorteren.
    De heren beleidsmakers zullen dit koste wat koste toch doordrammen. Ik zou het idd onfatsoenlijk vinden om steeds maar weer nieuwe voorwaarden te verzinnen.

    There is no way back.

    Zo maar wat opborrelende gedachtes.

    Czn.

  4. [verwijderd] 18 december 2004 10:21
    Historische fout:

    De Groep Wilders gaat volgende week in de Tweede Kamer een motie van treurnis indienen over het besluit van de Europese Unie toetredingsonderhandelingen te beginnen met Turkije. Dat heeft Kamerlid Wilders vrijdagavond gezegd.


    Wilders is het eens met premier Balkenende dat het om een historische beslissing gaat, maar dan een "historisch foute beslissing". " Balkenende is op beschamende wijze door de bocht gegaan, zeker waar het de erkenning van Cyprus betreft", aldus Wilders. Volgens hem belooft de wijze waarop het akkoord met Turkije tot stand is gekomen weinig goeds voor de toekomst.

    "Ik vind het een kwalijke zaak. De invloed van de islam in Europa zal hierdoor alleen maar worden vergroot. Bovendien willen de meeste Europeanen Turkije niet bij de Europese Unie", zegt het Kamerlid.
  5. Cézan 18 december 2004 10:39
    Hoe tegenstrijdig het ook moge klinken, de heren zwaargewichten gaan er juist van uit dat terreur en alle negatiefs wat er mee samenhangt t.z.t. mede door de toetreding juist ingedamd zullen worden.
    Nogmaals een volmondig nee is niet meer, kan niet meer.

    Wilders heeft overgrote deel van publieke opinie achter zich, maar laat publieke opinie zich niet teveel door het negatieve van Islam leiden?

    Czn.

  6. [verwijderd] 18 december 2004 11:14
    quote:

    Cézan schreef:

    Wilders heeft overgrote deel van publieke opinie achter zich, maar laat publieke opinie zich niet teveel door het negatieve van Islam leiden?

    Czn.
    Is dit niet al meer dan voldoende reden Cezan om sceptisch te zijn. In de toeristische gebieden hebben de jonge meiden hun hoofdtooisels al afgezworen, maar hun moeders lopen nog volop in te lange jurken met broek en zoals gezegd hoofddoeken die al dan niet hun hele of halve hoofd bedekken. Jammer toch van die prachtige haardos!!!
    Echter 10 km landinwaarts leven ze nog in het stenen tijdperk. En wie weet hoe dit land met een overweldigende meerderheid aan moslims, zich tov de islam ontwikkeld??? Het is niet ondenkbaar dat een mogelijk heel klein deel toch richting fundamentalisme/extremisme gaat, en dat is een niet te onderschatten gevaar. Ook al is het maar een handvol!!! Omdat nu eenmaal de eeuwenlange verlichte strijd van het christendom in Europe, helaas volledig is bijgegaan aan het dus nog steeds in de Middeleeuwen levende en denkende islamisme!!
    En dan heb ik het nog niet over de enorme economische achterstand van Turkije, het gemiddelde inkomen is 1/5 deel van het inkomen van de inwoners van de huidige lidstaten van de EU...
    Last but not least de geschiedenis van Turkije met haar expansiedrift,welke nog steeds leeft... denk maar aan het verdeelde Cyprus of de Griekse eilanden welke nog 24 uur per etmaal worden begluurd door het Turkse leger met de nodige incidenten zo af en toe, terwijl ze n.b NAVO-partners zijn..
    Vergeet ook niet, dat het huidige zgn. democratische Turkije nog geen 100 jaar bestaat.
    En wat denk van je de dramatische en mensonwaardige situatie van de Koerden???
    etc etc etc en enzovoort.
  7. 112 18 december 2004 12:28
    [quote=Cézan]

    c)Laait de economie op, dan hebben we die jonge Turken straks wel hard nodig, hier komen in verhouding te weinig jonge mensen bij - blijkt uit statistieken - we zitten straks opgezadeld met teveel oudjes..

    Oudjes vind ik denigrerend,praat liever over ouderen. U heeft het over uw ouders, grootouders etc.
  8. [verwijderd] 18 december 2004 12:33
    quote:

    toppers schreef:

    de eeuwenlange verlichte strijd van het christendom in Europe
    [/quote]
    Tja, de dictaturen in Europa uit de 20e eeuw vergeten we dan maar even, evenals die krankzinnige 1e wereld oorlog, en de 5 miljoen vermoorde joden en honderduizenden vermoorde onschuldige BURGERS als gevolg van de vaak nutteloze bombardementen op Duitse steden van gering strategisch belang (in Dresden alleen al 135.000 doden; een stad vol vluchtelingen uit het oosten, zonder noemenswaardige oorlogsindustrie. Er waren geen militaire bases, staalgieterijen, wapenfabrieken of olieraffinaderijen. Het was bij wijze van spreken het Duitse equivalent van Brugge, een cultureel centrum en veel oude gebouwen)

    Van expansiedrift gesproken.... De omvang van de moordlust binnen het 'verlichte' europa na 1900 is door geen enkele andere cultuur ooit geëvenaard.

    [quote=toppers]
    het huidige zgn. democratische Turkije nog geen 100 jaar bestaat.
    [/quote]
    Het vrouwenkiesrecht in Nederland bestaat sinds 1919, 85 jaar geleden.

    [quote=toppers]
    En wat denk van je de dramatische en mensonwaardige situatie van de Koerden?
    Het is algemeen bekend dat de mensenrechtensituatie (en corruptie en wetteloosheid) in Bulgarije en Roemenie heel wat slechter is dan in Turkije, maar die landen worden al per 2007 toegelaten tot de EU.

    Beetje heel erg selectief verontwaardigd?
8 Posts
|Omhoog ↑