Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Geef de dollar de schuld. . . . .

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 december 2004 23:18
    De economische groei in Europa vertraagt. Als boosdoener wordt voortdurend de USA genoemd: de lage dollarkoers remt de export van producten uit Europa naar de USA af. Volgens mij is het beter om te stellen dat die lage dollarkoers een bijkomende factor is, die de zwakte van de economie van Europa extra zichtbaar maakt. Het gejammer over de lage dollarkoers wordt door de politici uitgebuit om de werkelijke problemen te verbergen.

    Grondstoffen, die in dollars berekend worden, worden voor Europa ten opzichte van de USA immers relatief goedkoper.

    Maar er is veel meer: een voorbeeld om dit duidelijk te maken:
    Een ruime maar hele gewone gezinsauto van een bekend Duits merk wordt in de USA verkocht voor 24380 dollar, bij een eurokoers van 1 euro=1,32 dollar is dit dus voor 18470 euro. Die prijs lag vanwege de fors gedaalde dollarkoers enige maanden geleden uiteraard wat lager, maar ook toen al was die auto eigenlijk alleen aantrekkelijk voor de Amerikaan die eens “wat anders” wil. Met andere woorden: ook voor die lagere prijs van een paar maanden terug zou die auto in de USA nooit een met Europa vergelijkbaar marktaandeel hebben kunnen verwerven.

    In Nederland kost diezelfde auto (schrik niet): 30130 euro. Dat is niet zozeer de schuld van de fabrikant, maar vooral van de regering die bij de netto prijs van 19287 euro maar liefst 7178 euro BPM en 3665 euro BTW turft. Desondanks valt het op dat de netto prijs in Nederland ruim 8000 euro hoger ligt dan in de USA. Hoeveel nieuwe auto’s en andere consumptiegoederen zouden er hier niet extra worden verkocht wanneer het mes eens flink in dergelijke heffingen zou worden gezet? Waarschijnlijk is het probleem van die lagere export naar de USA dan gelijk meer dan gecompenseerd!

    Nu hoor ik jullie al zeggen: dat kan niet want de regering kan die inkomsten niet missen. En daar zit dan ook het werkelijke probleem: de enorme geldverslindende bureaucratie van de Europese regeringen en vooral van het bestuur van de EU verstikken de economische activiteiten van bedrijven en burgers met waanzinnig gecompliceerde regelgeving. Vooral kleine bedrijven, die veel werkgelegenheid kunnen scheppen zijn hiervan de dupe omdat ze de kosten van het voldoen aan bureaucratische regelgeving niet kunnen opbrengen. Grote bedrijven leggen gewoon het mes op tafel: als ze hun zin niet krijgen verplaatsen ze de werkgelegenheid naar elders: de wereld is groter dan Europa alleen.

    Er zullen daarom politici moeten opstaan met de wil om op korte termijn te komen tot een aanzienlijke lastenverlaging door een overzichtelijke Europese regelgeving, met name op het gebied van belastingen, sociale premies/uitkeringen en subsidies. De regeringsleiders van de Europese landen kunnen niet langer alleen maar zeggen dat ze tot een verenigd Europa behoren maar moeten daar ook naar handelen.

    Waar we naar mijn mening NIET op zitten te wachten zijn:
    = het aanwenden van gemeenschapsgelden om de dollarkoers te steunen;
    = het nog verder verlagen van de rente onder het percentage van de inflatie;
    = bedrijven, die proberen nog wat produkten in de USA te slijten tegen lagere prijzen dan waarvoor ze die produkten in Europa aanbieden.

    Dat leidt alleen maar tot uitstel en verergering van het probleem.
  2. [verwijderd] 10 december 2004 00:14
    Beste XStarion,

    huplakee, een aanbevolen puntje dan maar!

    Ik ben net een week of 2 terug uit Europa (ben in de USA woonachtig) en heb daar in 3 weken kunnen constateren hoe het in NL, D, A, I en F zo fantastisch goed gaat met de economie. Nou mijn conclusie,evenals die van mijn medereiziger (een echte 100% Amerikaan) was dan ook dat er voor de Europeaan niets te halen valt uit Europa, evenmin als voor hem die in een dollar economie leeft (eenvoudige hotel kamertje overal minstens 129 Euro per dag, geen schoenen meer onder de Euro 100, en geen overhemden meer onder de Euro 50; een eenvoudige edoch slechte rijsttafel voor 4 personen Euro 245 - uiteraard zonder tip - een litertje benzine Euro 1.30 en ga zo maar door. O ja, het remsysteem vervanen - compleet - voor een Lancia iut 1962, schrik niet, Euro 5,000 en nog wat stuivers, en ga zo maar door). Ook viel ons op dat er geen enkel produkt van een USA merk voorzien voor een redelijke prijs in de etalages of waar dan ook lag, integendeel alles geheel keurig geinflateerd (lees opgeblazen) met de Euro!

    Met name in NL viel me op dat de grote steden onbewoonbaar (ja ONBEWOONBAAR)zijn geworden. In Amsterdam ligt alles open en moet je je door de modder een weg banen naar het Reichs (sorry, Rijks)Museum, op de autowegen staat alles maar dan ook alles muur vast (45 minuten van Delft naar Rotterdam, 4 en 1/2 uur van Hilvarenbeek naar Amsterdam). De salarissen zijn in NL naar ik heb begrepen nog lang niet aan het nieuwe Euro prijspeil aangepast (minsten Euro 6 a 7000 net per maand per werkend gezinslid?)en de inkomsten belasting, BTW en belasting op automobielen is "sky high", terwijl menigeen zijn pensioen in Euros heeft zien teruglopen over de afgelopen jaren (vernomen van mijn oud collegas ingenieurs). Nou wat een zaligheid zeg. De trein is desalniettemin niet te duur. Maar bij het kopen van een treinkaartje werd ik wel gewaarschuwd (2 maal) door een beveiligings beambte (Slotervaart Station) dat ik op moest passen met mijn bagage ... risico van beroving zeer groot aldus de beambte!

    Ja-ja, ik hoor menigeen alweer brullen in mijn richting van "Jij bent ge-brain-washed" (er was dus brain aanwezig, hoezee), "maar jullie hebben daar in de USA die domme Bush president", enja "maar jullie dollar staat zwak (is pleepapier). Nou mijn antwoord is heel simpel. Vooralsnog zijn wij in de USA veel beter af zowel met de economie, de welvaarts, als met de heren politici en .... sorry .... ook voor een groot deel met de medemensen die aan deze kant van de oceaan de maatschappij uitmaken. Die medemensen zijn allelemaal buitenlanders (JA, ALLEMAAL; ze zijn van alle gezindten, inclusief Islammelingen) die een heel stuk beter geintegreerd zijn dan wat ik daarvan onlangs in Europa heb mogen zien! Maar ja, zo zal menig Europeaan me wel in de schoot werpen "in de USA leef je in een politie staat, danwel een soort Romeins keizerrijk." Inderdaad, is mijn antwoord daarop, maar is dat dan slechter dan te moeten leven in ee Euro socialistisch communisme waarbij de Staat alles bepaald van zeer hoge belastingen tot aan de pensioenen en werkeloosheids uitkeringen?

    Neen, mijn conclusie is dat er met een zwakke dollar nog steeds uiterst best te leven valt aan deze zijde van de oceaan, net als met een wat conservatiever opstelling betreffende waarden. Ik zeg dan ook met een gerust hart; Europeanen, veel sterkte met jullie toekomst!

    Mvg,

    Ellemme
  3. [verwijderd] 10 december 2004 01:48
    Beste Geertn,

    het is zowaar nergens leuk om als een oude sloeber rond te lopen, ook niet in Nederland! Met dat netto bruto begrip valt het overigens volgens mij wel mee. Netto is wat je maandelijks op de bankrekening (als loonslaaf tenminste) bijgestort krijgt. Bruto is in mijn leven altijd van zeer geringe waarde geweest, er immers niemand die voor je zorgt, ook de Staat niet! De belastingbetaler zorgt ervoor dat de salarissen van de ambtenaren betaald worden en niet anders om. De pensioenen zijn overigens in NL een lachertje (10 jaar als ingenieur (universitair) werken levert een bruto pensioen op van Euro 12,000 per jaar en dat is niet netto. Zeven jaren werken in de USA leverde mij een pensoen op van ruim Euro 30,000 en dat is netto! Daarbij komt dan nog 401K en andere beleggingen. Ja die AOW in NL is mooi, maar social security keert hier aan de USA onderdanen vanaf hun 65de ongeveer hetzelfde uit als de AOW in NL, nl ongeveer Euro 800 (zo'n $1000) in de maand.O ja de ziektekosten verzekering zal je me vertellen. Die is in de USA duurder maar je hoeft niet in de rij te staan (wachtlijst) en kan zelf de arts/specialist van je keuze bepalen!

    mvg,

    Ellemme
  4. [verwijderd] 10 december 2004 01:57
    KCK,

    Met dank! Dat gedoe met die Lancia Flavia 62 valt eigenlijk wel mee als je rekening houdt dat alles, maar dan ook alles vernieuwd is met originele "new old stock" onderdelen (4 schijven, remleidingen, remklauwen met zuigers, rem bekrachtiger, etc etc, plus grote beurt aab de motor (filters, olie, remvloeistof en andere vloeistoffen), bougies, bougiekabels, contact punten etc. etc. Ook is het hedentendage moeilijk om een goede monteur te vinden die iets van dat relatief oude spul weet (in NL zit Franke in Wassenaar). O ja en ik vergat 2 wiellagers nog! Overigens de reparatie vond plaats in Italie dus ...... geen factuur, geen BTW en dus "maar" ongeveer Euro 4,000. Heeft de Staat daar weer met zijn belasting naast het potje gepist!

    De crux van mijn verhaal is dat er voor de modale NLer weinig te lachen valt op het ogenblik gezien de economische malaise. Misschien dat een vakantie naar de USA nu tot de mogelijkeheden behoort, dat is andere koek dan die verhalen die ik steeds weer over Turije en andere ontwikkelingslanden in de NLse pers lees als bestemmingsland voor vakanties.

    Mvg,

    Ellemme
  5. [verwijderd] 10 december 2004 05:07
    Beste Bobootje,

    Dat mijn internet provider adres uit Nederland komt lijkt me wel heel onlogisch en verre van de realiteit. Mijn internet provider is verizon.net en in zoverre dat bij mij bekend is dat geen Nederlandse internet provider!

    Maar als jij dat beter weet (globalisatie?)nodig ik je hierbij uit om met de feiten op tafel te komen. Zoniet, dan lijkt het mij alleen maar een poging van jou om een allochtoon zwart te maken (ik ben overigens niet zwart, maar zoals jullie dat in NL noemen een Zuidvrucht!).

    In het kort, Bobootje, ik zit te wachten op het bewijs! Kan jij dat niet bewijzen dan moet ik je van laster beschuldigen en stel ik voor dat jij je artiestennaam alhier wijzigt in Bologna(Bo)Barchetta(bootje) dan wel EikeltjeBobootje (Cagacazzo)!

    Mvg,

    Ellemme

  6. [verwijderd] 10 december 2004 08:39
    Beste Ellemee,

    Lees je verhalen altijd met veel interesse. De laatste tijd hoor ik je weinig over (mijn favo- onderwerp:) de ABN. Meen dat je daarin toch goed ingevoerd was/bent?!

    Gaat het in één keer goed met die bank?
    Wat is the American point of view?

    Later...

    S.

    ps vanzelfsprekend het startverhaal van deze posting aanbevolen, helder stuk.
  7. [verwijderd] 10 december 2004 10:57
    Hoi Ellemee,
    Ik kan mij goed voorstellen dat je hier niks te zoeken hebt aangezien het leven in de VS goedkoper is en je er gemiddeld meer verdient. Toch wil ik er nog even op wijzen dat het percentage wat onder de armoede grens leeft (volgens westerse maatstaven) in de VS 17% is en in Europa 9%. De kloof tussen de rijkste 10% inwoners van de VS in vergelijking met de armste 10% 2 1/2 keer hoger ligt dan in Europa en nog steeds groeiende is, terwijl de kloof in Europa afneemt. Daarnaast zitten twee maal zoveel inwoners van de VS in de gevangenis terwijl Europa 100 miljoen meer inwoners heeft.
    Naast het feit dat de economische groei in de VS gepaard gaat met sterk toenemende schulden van zowel de staat als het individu lapt het ook milieumaatregelen aan hun laars.
  8. [verwijderd] 10 december 2004 11:26
    quote:

    rogver schreef:

    Hoi Ellemee,
    Ik kan mij goed voorstellen dat je hier niks te zoeken hebt aangezien het leven in de VS goedkoper is en je er gemiddeld meer verdient. Toch wil ik er nog even op wijzen dat het percentage wat onder de armoede grens leeft (volgens westerse maatstaven) in de VS 17% is en in Europa 9%. De kloof tussen de rijkste 10% inwoners van de VS in vergelijking met de armste 10% 2 1/2 keer hoger ligt dan in Europa en nog steeds groeiende is, terwijl de kloof in Europa afneemt.
    Wat betreft de 'kloof' tussen rijkste en armste inwoners. Het is eigenlijk krankzinnig dat men die dalende kloof in Europa - zonder er verdere kenmerken bij te betrekken - als iets moois ziet! Men kan hier ook een regel instellen dat iedereen die meer geld heeft op zijn bankrekening dan een ander het overschot aan die andere persoon moet betalen. Dan heeft op den duur iedereen even veel geld. Maar is dat eerlijk ? Marijnissen vind van wel denk ik, maar ik niet! Het verkleinen van die kloof moet niet een doel op zich zijn. De Staat is geen liefdadigheidsinstelling.

    PS: Volgens mij zijn de gemiddelde schulden per inwoner hier in Nederland hoger dan in de VS, heeft hier laatst nog eens een stuk over gestaan.
  9. [verwijderd] 10 december 2004 14:42
    Beste Rogver,

    Dank voor je reactie!

    Inderdaad, je zou kunnen veronderstellen dat de enige indicator die zin heeft inderdaad die van de armoeizaaiers is (17% in de USA en maar 9% in Europa), beiden uitgedrukt in Westerse maatstaven zoals jij dat stelt. Daar ben ik het dan mee eens!

    Maar wat te denken van de ratio hoogste 10% verdieners tov de 10 minst verdienenden? Nou die ratio zegt me mijns inziens zeer weinig, tenzij ik weet wat de minst verdienenden naar huis brengen. Ik neem aan dat de "gunstige" ontwikkeling van Europa ook maar heel relatief is. Waarom? Nou heel eenvoudig, want dan zou een communistisch model wel eens zaligmakend kunnen blijken te zijn..... allemaal hetzelfde verdienen .... en dus nagenoeg niets! En dus is de ratio dan precies 1.0000000. Ook vele ontwikkelingslanden zouden volgens deze door jou gehanteerde indicator zeer fraai uit de bus komen (daar verdient 90% van de bevolking nagenoeg niets in Euros danwel $$ uitgedrukt). Waar het om gaat is de koopkracht van die "verdiensten", en dus de vraag wat men met de schamele $$ danwel Euros kan doen. Als ik zo om me heen kijk in de USA maakt dat me nu precies alleen maar vrolijker, kijk ik om me heen in het huidige Europa (steekproef D, NL, F, A, I) dan wordt ik daar niet vrolijker van (om nog maar te zwijgen van het "nieuwe" Europa!

    En dan dat gevangenis verhaal van je. Ja, dat is me wat! Vooral als je komt te weten dat je als je een mens vermoord in de USA je een goede kandidaat voor levenslange opsluiting dan wel de doodstraf bent (overigens die doodstraf wordt meestalpas na 20 jaar heen en weer gedoe met advocaten uitgevoerd. In menig land in Europa staat voor een dergelijk vergrijp (zie Terra College geval in NL)slechts 5 jaar hechtenis! Ja inderdaa,in deze politiestaat USA genaamd beland je veel sneller in de bak ook bij kleine vergrijpen (te hard rijden, dronkenschap, urineren in het openbaar, winkeldiefstallen, bezit van "soft" drugs op een schoolplein, en wat dies meer kan zijn)dan bv in een land als NL. Een ander verschijnsel is dat men bv (dat is bekend) in Nederland zelfs zware criminelen niet de Gast van de Overheid kan maken door gebrek aan cellen! Neen in mijn ogen is dus die opsluitfactor geen goede indicator (kijk maar eens om je heen op het Centrale Station van Amsterdam of het Rokin aldaar).

    Tot slot: De gemiddelde staatschuld per Amerikaanse burger is dus ruim 40% hoger dan in NL (met dank aan Guus Heesters). Nou eerlijk gezegd lijkt me dat verschil nou ook weer niet zo erg. Druk het eens uit in maanden salaris van de gemiddelde USA burger tov van de gemiddelde Europeaan (inclusief die Oostblok landen en spoedig (?) Turkije). Het zou dan wel eens zo kunnen zijn dat de balans ten gunste van de USA omslaat, niet dan?

    Mvg,

    Ellemme
  10. [verwijderd] 10 december 2004 16:32
    Ellemme, die ratio zegt op zich niet zoveel. Is ook voor meerdere uitleg vatbaar. Mijn mening is dat het uiteindelijk beter is voor een economie dat het verschil niet te groot wordt tussen rijk en arm zodat zoveel mogelijk mensen kunnen consumeren ipv een beperkte groep.
    Verder zie ik het wel positief in voor Europa op de lange termijn. Het is nu nog moeilijk om de verschillende culturen dezelfde richting op te krijgen in combinatie met het hoge aantal immigranten vanwege de aansluitende continenten Azie en Afrika. Dat is op dit moment het grootste probleem in Europa maar in de toekomst kan dit juist de kracht worden van Europa.
    Momenteel heeft de VS de zaken beter op orde wat betreft economie en de kansen die daaruit voortvloeien. Op de wat lange termijn denk ik dat de euro de rol van de dollar overneemt (olie in euro's onder druk van o.a. Rusland), het verbond tussen China en de VS niet al te lang houdbaar is, Japan de sigaar is met al haar amerikaanse overheidsobligaties inclusief dollar belangen en India de grote concurrent van China gaat worden. Maar dat is voorlopig nog koffiedik kijken.
    Verder sluit ik mij aan bij BJL. :-)
  11. [verwijderd] 11 december 2004 19:30
    Beste Ellemme,

    Bedankt voor je reactie op mijn bericht.

    Helaas kan ik je opmerkingen over de onbewoonbaarheid van de grote steden, files op autowegen en onveiligheid van stations in Nederland alleen maar bevestigen. Gelukkig zijn er buiten de centra van de grote steden nog gebieden waar het beter is, alleen die pleeg je als toerist bij een kort verblijf niet te bezoeken.

    Zelf heb ik ruim drie jaar geleden mijn conclusies getrokken en ben naar de republiek Ierland verhuisd, vooral omdat daar nog volop ruimte is te vinden. De kosten van levensonderhoud zijn er ook hoog, maar de economie groeit er voorspoedig. Ik denk dan ook dat de toekomst van Europa met name in de nieuwe(re) lidstaten gemaakt zal moeten worden.
    Wat je nu in Europa ziet gebeuren is te vergelijken met een slechte bedrijfsfusie. Wanneer de bij de fusie betrokken bedrijven maar blijven doorgaan met eindeloze vergaderingen waar vrijwel niets uitkomt en als er wel wat uitkomt zich niet aan de gemaakte afspraken houden en hun eigen koers blijven varen, dan blijkt na verloop van tijd dat die fusie alleen maar geld heeft gekost en niets heeft opgeleverd.
    Het vervelende is dat in het bedrijfsleven de economische werkelijkheid tot actie dwingt. Maar in Europa denken de politici die actie rustig uit te kunnen stellen, door de onderlinge meningsverschillen met gecompliceerde wetgeving schijnbaar op te lossen en de kosten van die bureaucratie met steeds hogere belastingen te dekken.

    Met vriendelijke groeten,

    XStarion

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.