Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

39.221 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 1962 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 oktober 2018 20:33
    Rekenkamer maakt gehakt van de exorbitante kosten
    ’Duitse energiewende sof’

    Door Rob Savelberg
    10 min geleden in BUITENLAND

    BERLIJN - De Duitse ’Energiewende’ is een peperduur mammoetproject. Deze omstreden verandering naar een veel duurzamere energievoorziening werd al jaren geleden door kanselier Merkel ingezet - maar zonder de gewenste effecten op het klimaat. En de Rekenkamer bij onze oosterburen maakt gehakt van de exorbitante kosten.

    Veel Duitsers lijken de planeet te willen redden, scheiden thuis braaf bio-afval, huisvuil, papier, plastic, glas en nog veel meer. Op de binnenhofjes van Berlijn heeft elke huurkazerne minstens zes verschillende afvalbakken staan. „Soms weet ik niet precies waar de verpakkingen in moeten”, zucht een Oost-Duits omaatje met een schort. „En als ik het verkeerd doe dan laten de vuilophalers alles staan en krijg ik een boete.”

    Het moralisme inzake het milieu bij de Duitsers zorgt niet alleen voor een woud van regels, maar ook voor hoge kosten. Een beter milieu en ’het redden van de planeet’ is het doel van de voorvechters. En dat kostte over de afgelopen vijf jaar honderdzestig miljard euro, becijferde onlangs de Rekenkamer. Net zoveel als de totale handel tussen Nederland en Duitsland per jaar. De Duitse burger kreeg te maken met fors hogere energierekeningen, terwijl de uitstoot van CO2 nauwelijks verminderde.

    Monsterlijk hoge windmolens

    Tussen het winderige Flensburg in het hoge Noorden en Berchtesgaden in de zuidelijke Alpen hopen veel burgers een graantje met de Energiewende mee te verdienen. Het afgelopen decennium is de halve Bondsrepubliek volgezet met monsterlijk hoge windmolens, die voor velen de gekoesterde vergezichten op de horizon ’vervuilen’.

    „Ik koop, zodra ik weer genoeg geld heb, meer land op en hoop dat ze daar een windmolen op plaatsen”, zegt Steffen Walter, boer uit de Uckermark. „Dat kan met een beetje geluk tienduizenden euro’s opleveren, echt de jackpot.” Zelf bezit hij ook grote porties hout: „Dat is mijn pensioen. Met biomassa en pallets kan ik mijn huis verwarmen.” Slecht voor het milieu, goed voor de portemonnee.

    „Door alle maatregelen wordt geen gram minder CO2 de atmosfeer in geblazen”, waarschuwt bestsellerauteur Hans-Werner Sinn, ex-directeur van het IFO-instituut in München. „Maar zonder de duurzame energie zou de uitstoot van koolstofdioxide nog hoger liggen”, geeft Claudia Kemfert, milieu-econoom bij de Berlijnse denktank DIW, te kennen. Probleem is de Duitse overproductie, een hoge kolenconsumptie en de energie-import uit Frankrijk.

    Bruinkool

    Na de atoomramp in het Japanse Fukushima stopte Duitsland radicaal met kernenergie, zo besliste Merkel. Nu moeten ook steen- en bruinkool langzaam plaatsmaken voor wind- en zonne-energie. Duurzame bronnen leveren al bijna de helft van de Duitse energie. Talrijke huizenbezitters plaatsen zonnepanelen op hun daken. Maar de vergoeding kost klauwen met geld, aldus de Rekenkamer. Kanselier Merkel wil de subsidie nu wat verlagen.
  2. [verwijderd] 18 oktober 2018 20:47
    quote:

    Bravehendrik schreef op 18 oktober 2018 08:21:

    De menselijke invloed op de CO2 huishouding is te vergelijken met een kamer van 4m x 5m x 2.5 m (50 kub), waar iedere 4 jaar 1 lucifer in opbrand
    Ja, vandaar dat het 25 graden is in oktober.

    Maar wel lekker voor je natuurlijk, hoef je niet onder de zonnebank...
  3. forum rang 5 jonas 18 oktober 2018 20:50

    Helemaal mee eens IZDP. Zo zie ik het ook. Ik ben het heus niet altijd met je oneens. En natuurlijk liever de miljarden naar onderzoek en toepassingen van veelbelovende andere duurzame innovatieve oplossingen en anders gewoon dijken verhogen en Nederland als het nieuwe Casto Brava of Casta Bravo geeft ook kansen.

    "Maar zijn conclusie was en is waanzinnig: van het gas af!
    Ok, goed om zo snel mogelijk heel beperkt uit onze eigen gasvelden te halen om verdere schade te voorkomen.
    Maar gas stopt niet bij Nederland.
    Uit vele landen te verkrijgen, waar het ooit als gevaar zinloos werd afgefakkeld.
    Ik heb gas altijd gezien als de beste brandstof van de fossielen op weg naar gebruik van huidige en mogelijk toekomstige aanwezige energie.
    Zon, wind, water duidelijk en prima qua ontwikkeling, maar bij lange na niet genoeg voor nu en de nabije toekomst.
    Hoop is kernfusie en waterstof, maar is nog ver toekomstmuziek.

    Waarom nog bruin- en steenkolen als er gas in overvloed is?
    Volstrekt onnodige paniekzaaierij en compleet belachelijk als je tevens opwekking van schoon gaat belasten en zo vertraagt.
    De ontwikkeling ging juist prima, omdat mensen kunnen rekenen.
    Tenminste dat gold voor huishoudens.
    Voor bedrijven was en is eigen schone opwekking door de belastingmaatregelen veel te duur.
    Dat doen ze enkel met bakken subsidie itt huishoudens.
    Want laten we wel wezen; wie een goed geïsoleerd huis heeft of het makkelijk kan realiseren is een dief van zijn eigen beurs als die niet van gas af gaat."

    Groet, Jonas

    PS Jammer dat Ronald Engels weg gaat, maar ach misschien bedenkt hij zich en dat zou ik dan niet betreuren.

    Weg gaan uit gek geworden Nederland is meer voor de jongeren, maar voor de ouderen? Overal is er wel wat en daar heb je er al helemaal als nieuwkomer helemaal niets over te zeggen en hier wel.

    Ben er van overtuigd dat van die 500 mld voor die idiote milieugelden t.l.v. de burgers alleen in de hoofden van dolgedraaide politici iets terecht zal komen en dat die zullen gaan merken dat het volk niet helemaal gek is.
  4. forum rang 5 jonas 18 oktober 2018 21:31

    Respect voor jouw medeforumgenoten Tjeerdo ontbreekt je blijkbaar. Dat betekent dat je wel linkse of D'66 moet angehaaust moet zijn.

    Maar zeggen opmerkingen zoals je bent een uilskuiken zonder argumenten niet meer over de afzender dan over de aangesprokene?

    Je gaat je gang maar met je politieke campagne zonder argumenten en je wordt nog een groot politicus.

    Wat een niveau!

    Groet, Jonas

    PS Ook voor DZR een aanbeveling. Tenminste wat zinnigs
  5. [verwijderd] 19 oktober 2018 06:17
    quote:

    Tjeerdo schreef op 18 oktober 2018 21:03:

    Ja, en dat vind je wel normaal?

    Wat een uilskuikens zitten hier toch ook...
    Dit gezegd door zo'n links figuur die trots is op zijn TOLERANTIE , maar wel een beperking van vrije meningsuiting voorstaat. Hij durft niet meer zwart te zeggen, maar zegt tegenwoordig donker want dat kan aanstoot bij Negers geven
  6. forum rang 8 objectief 19 oktober 2018 07:35
    quote:

    Bravehendrik schreef op 19 oktober 2018 06:17:

    [...]

    Dit gezegd door zo'n links figuur die trots is op zijn TOLERANTIE , maar wel een beperking van vrije meningsuiting voorstaat. Hij durft niet meer zwart te zeggen, maar zegt tegenwoordig donker want dat kan aanstoot bij Negers geven
    Dit item gaat over klimaat..neme op tijd je pilletjes in.
  7. forum rang 9 rationeel 19 oktober 2018 08:25
    Je vraagt je wel af, of iemand als Merkel eigenlijk wel helemaal goed snik is. Wie contoleert daarop?
    Kan iedere patient zoveel macht naar zich toe trekken?
    Weliswaar zijn er tegenstanders, maar van onderzoek naar de geeselijke vermogens heb ik nog niemand gehoord.
    Dat geldt eigenlijk wel voor meer mensen met macht.
  8. forum rang 9 rationeel 19 oktober 2018 08:51
    fd.nl/achtergrond/1268177/het-beste-e...

    'Het beste energieafval is kernafval’
    Zon- en windenergie is lang niet zo schoon als we denken. Milieuactivist Mike Shellenberger lobbyt voor kernenergie, 'de schoonste, goedkoopste en veiligste' bron van stroom.

    In Nederland staat kernenergie überhaupt niet op de agenda bij de onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord. De angst voor kernenergie is ‘onbegrijpelijk en irrationeel’, vindt Shellenberger. De Amerikaan (links van het midden, Democraat, kind van hippies) was ooit een anti-kernenergie activist en een voorvechter van wind- en zonne-energie. Maar nu is hij misschien wel ’s werelds grootste lobbyist voor nucleaire energie.

    De Amerikaan reist de hele wereld over om te lobbyen voor kernenergie. Vorig jaar mengde hij zich in Zuid-Korea in het publieke debat over de bouw van kerncentrales in dat land. Een burgerjury moest daar beslissen en maakte een opmerkelijke draai ten gunste van kernenergie.

    Begin dit jaar deed hij nog mee bij de gouverneursverkiezingen in Californië. En nu probeert hij de kernenergiesector in Europa te redden.

    Michael Shellenberger

    Michael Shellenberger (47) woont in Berkeley en is milieuactivist. Hij is oprichter en directeur van Environmental Progress, dat zich inzet voor kernenergie.Hij werd in 2008 door Time Magazine uitgeroepen tot ‘Milieuheld van het jaar’. Shellenberger schreef een aantal boeken en essays, waaronder The death of environtalism, An Ecomodernist Manifesto, en Break Through.In de jaren negentig en ’00’s zette hij zich in voor het stimuleren van duurzame energie. Een groot deel van zijn leven was hij tegenstander van kernenergie, maar dat veranderde naar eigen zeggen nadat hij wetenschappelijke feiten tot zich nam. ‘Ik geloof nu dat kernenergie essentieel is om alle mensen uit de armoede te halen en tegelijkertijd het milieu te beschermen.’
    Hoe gaat u dat doen?

    ‘Door de waarheid te vertellen. We hebben niet de middelen van Greenpeace, maar wel de feiten aan onze kant: kernenergie is de schoonste, goedkoopste en veiligste manier om stroom te produceren.’

    >>>

    'Kernenergie is de enige energiebron, waarvan al het afval kan worden opgevangen en veilig kan worden verpakt. Bij fossiele brandstoffen komt het afval via luchtverontreiniging in het milieu terecht en zonnepanelen en windturbines leveren een berg giftig afval op dat we niet kunnen opruimen.’

    >>>

    Macron
    Dergelijke misverstanden frustreren Shellenberger, maar hij heeft nog steeds hoop. Hij is blij met het recente vertrek van milieuminister Hulot in Frankrijk. Hulot was immers een fervent tegenstander van kernenergie in tegenstelling tot president Emmanuel Macron. Die zei eind vorig jaar nog dat ‘kernenergie de minst CO2-uitstotende manier om elektriciteit te produceren is, zelfs nu we hernieuwbare energie hebben’.
  9. [verwijderd] 19 oktober 2018 08:51
    quote:

    rationeel schreef op 19 oktober 2018 08:25:

    Je vraagt je wel af, of iemand als Merkel eigenlijk wel helemaal goed snik is. Wie contoleert daarop?
    Kan iedere patient zoveel macht naar zich toe trekken?
    Weliswaar zijn er tegenstanders, maar van onderzoek naar de geeselijke vermogens heb ik nog niemand gehoord.
    Dat geldt eigenlijk wel voor meer mensen met macht.
    Ondanks dat je wel gelijk hebt, waren er de laatste keer nog veel Duitsers die op haar stemden. Maar die linkse rakkers met "welcome refugee" , zouden ook wel eens aan een onderzoek moeten worden blootgesteld, althans diegene die nog niet genezen zijn
  10. forum rang 9 rationeel 19 oktober 2018 08:52
    Energiewende een ‘woedeaanval’. ‘We weten dat het niet werkt om een grote industriële economie op wind en zon te laten draaien. Duitsland vecht nu tegen de wetten van de natuurkunde. Meer zon en wind leiden niet tot een sterke daling van de CO2-uitstoot, doordat kolen en zelfs bruinkoolcentrales harder draaien om de sterk wisselende schone-energieproductie op te vangen.’

    Batterijen kunnen in de toekomst hoogstens een paar uur stroom opvangen, zegt Shellenberger, en ook waterstof is voor hem niet de heilige graal.

    Frankrijk daarentegen is de klimaatleider van Europa, zegt Shellenberger. Het land heeft door zijn kerncentrales volgens hem de laagste CO2-uitstoot per inwoner van alle ontwikkelde landen. ‘Macron is van de jongere generatie en niet opgegroeid met de angst voor een kernoorlog. De jonge generatie is bezorgder om klimaatverandering dan om een kernoorlog. Frankrijk is na Fukushima niet in paniek geraakt.’

    >>>

    De sterkste voorvechters van kernenergie, zoals ik, komen van buiten de sector. De traditionele industrie is betuttelend en arrogant. Ze zeggen: kernenergie is veel te moeilijk om uit te leggen, vertrouw ons maar. Dat werkt niet in een democratie. Het publiek moet worden meegenomen. Kom op, word volwassen, we leven in de 21e eeuw. De wereld is altijd gevaarlijk geweest, maar is nu voor bijna iedereen veiliger dan ooit.’
  11. [verwijderd] 19 oktober 2018 09:26
    Ik ben er stellig van overtuigd dat er duistere krachten werken die de Westerse economie willen opblazen. Een van deze krachten zijn de media, die alles maar verdoezelen wat er "bij onze grenzen" gebeurd, en alleen maar reclame maken voor ultra linkse ideeën. Resultaat zagen we in Cuba, Venezuela, Zimbabwe en Zuid Afrika. Toekomstige kandidaten zijn Brazilië, Canada en Zweden
  12. forum rang 6 !@#$!@! 19 oktober 2018 10:56
    quote:

    Ronald Engels schreef op 17 oktober 2018 21:22:

    En daarbij nog één belangrijke opmerking: Lang leve Royal Dutch Shell een zeer fijn en uitstekend bedrijf met de hoogste salarissen van heel Nederland. SHELL behandeld zijn hardwerkende innovatieve werknemers meer als perfect, beter als onze zieke eigenbelang nederlandse Overheid.

    Shell, wanneer zeg je tot ziens tegen dit Nederland met zijn vele Gekkies.

    M.v.g. Ronald Engels,
    DEN HAAG (AFN) - Shell is naar eigen zeggen bezig aan een inhaalslag op het vlak van hernieuwbare energie. Dat zegt directeur Geert van de Wouw van Shell Ventures, een investeringsvehikel van het olie- en gasconcern, in een interview met Bloomberg.

    ,,We zijn bezig aan een inhaalslag. Shell was al actief in hernieuwbare energie, stapte daar toen uit en nu zijn we weer terug'', zegt Van de Wouw. Dit jaar investeerde Shell Ventures in bijna dertig start-ups die op nieuwe technologieën en brandstof broeden. Naast duurzame energie gaat het bijvoorbeeld ook om elektrisch of autonoom rijden. Daarnaast zoekt Shell ook naar investeringen die de zoektocht naar olie- en gas goedkoper maken.

    Advertentie
    Learn more

    Ook de komende jaren wil het Shell-onderdeel jaarlijks in zo'n twintig tot dertig start-ups stappen. Daarbij neemt het bedrijf doorgaans een belang tussen de 10 procent en 20 procent, aldus Van de Wouw.

    :-))
39.221 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 1962 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.