Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Akzo Nobel AEX:AKZA.NL, NL0013267909

Laatste koers (eur) Verschil Volume
60,580   +1,040   (+1,75%) Dagrange 59,860 - 60,880 385.496   Gem. (3M) 386,4K

Akzo Nobel 2018

604 Posts
Pagina: «« 1 ... 18 19 20 21 22 ... 31 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 27 april 2018 12:48
    JP Morgan Chase verdubbelt belang in AkzoNobel ruimschoots
    Zowel kapitaalbelang als stemrecht fors verhoogd.

    (ABM FN-Dow Jones) JP Morgan Chase & Co heeft het belang in AkzoNobel ruimschoots verdubbeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 23 april 2018.

    JP Morgan Chase meldde een kapitaalbelang van 3,63 procent met een dito stemrecht. Dit belang wordt middelijk potentieel gehouden.

    Op 13 april dit jaar meldde JP Morgan Chase nog een kapitaalbelang van 1,5 procent met eenzelfde stemrecht.

    Wet op het financieel toezicht

    De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  2. Broer Konijn 2 mei 2018 15:18
    VEB deel 1

    Akzo-commissarissen krijgen tik op de vingers van aandeelhouders
    Fondsen
    Akzo Nobel
    Tags
    akzonobel

    commissarissen
    strategie
    Aandeelhoudersvergadering 2018
    Delen
    facebook

    linkedin

    twitter
    Pagina printen
    0 Reageer op dit artikel
    Stuur dit artikel door
    Aandeelhouders uitten hun ongenoegen over het feit dat AkzoNobel weigerde begin 2017 in gesprek te gaan met PPG en de communicatie hierover naar aandeelhouders. Ondertussen groeit de twijfel over de haalbaarheid van de financiële doelen.
    Normaal gesproken is het vragen van decharge niets meer dan een formaliteit. Het agendapunt, waarin aan aandeelhouders goedkeuring wordt gevraagd voor het gevoerde beleid, wordt in de regel met Stalinistische percentages aangenomen.

    Maar op de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel stemde ruim 15 procent van de aandeelhouders tegen decharge van de commissarissen. Daarmee gaf een behoorlijk aantal aandeelhouders een motie van afkeuring.

    VEB-directeur Paul Koster hekelde de opstelling van AkzoNobel om iedere toenaderingspoging van het Amerikaanse PPG ter zijde te schuiven. “Daarnaast hebben we kritiek op de manier van communiceren naar aandeelhouders en de tijdigheid waarmee zij informatie kregen”, aldus Koster ter vergadering.

    Ook de vertegenwoordiger van een aantal institutionele beleggers, waaronder Robeco AGP en Menzis, stemde tegen decharge. “U bent tekort geschoten richting aandeelhouders en andere stakeholders.”.

    Naast het PPG-dossier, namen de grote beleggers het AkzoNobel ook kwalijk dat het voorstel van de Britse aandeelhouder USS tot benoeming van Eric Meurice tot commissaris “niet serieus in overweging werd genomen”.

    Het percentage aandeelhouders dat tegen decharge van de raad van bestuur stemde bedroeg ruim 10 procent. Hier valt ook het beleid van voormalig ceo Ton Büchner (tot juni) en cfo Maëlys Castella (tot september) onder.

    Ambitieuze doelen
    In de markt heerst twijfel of de financiële doelen voor 2020 die AkzoNobel ruim een jaar geleden neerzette haalbaar zijn. Dat jaar moet de marge 15 procent bedragen en het rendement op geïnvesteerd kapitaal ten minste 25 procent (ROI).

    Het lijken haast astronomische percentages afgezet tegen de resultaten in het eerste kwartaal. Onder meer door “aanhoudende tegenwind” bij voornamelijk de scheepvaarttak, almaar stijgende grondstofkosten en nadelige valutaschommelingen bleef de marge over de eerste drie maanden van dit jaar steken op 6,8 procent. De ROI bedroeg 13,2 procent.

    VEB-voorman Koster rekende het Akzo-bestuur voor dat de winst met ruim een factor twee moest stijgen om de horde van 15 procent voor de winstgevendheid te kunnen nemen. Dat komt al snel neer op een bedrag van rond de 800 miljoen euro.

    “Het is inderdaad een gezond bedrag dat we naar voren moeten halen”, aldus topman Thierry Vanlancker die desalniettemin bleef spreken van een “geloofwaardig pad”.

    Een groot deel van de winstverbetering moet komen uit kostenbesparingen, slimmere inkoop van materialen en andere efficiencyverbeteringen binnen de Akzo-organisatie.

    Ook merkte Vanlancker op dat “het eerste kwartaal volledig in lijn met onze interne budgettering was”, waarbij wel de kanttekening werd gemaakt dat het niet meehielp dat er begin maart werd nog geschaatst op de Keizersgracht en er sneeuwballen werden gegooid in Engeland.

    Om vertrouwen te kweken wees ceo Vanlancker ook op de aanpassing die in het beloningsbeleid is doorgevoerd. Kort gezegd ruilen de topman en de in september vorig jaar benoemde cfo Maarten de Vries een deel van hun jaarbonussen in voor een eenmalige bonus in 2020 als de margedoelstelling wordt behaald.

    “Dat zou ik niet doen als ik er geen vertrouwen in had”, zo sprak de Belg vol vertrouwen.
  3. Broer Konijn 2 mei 2018 15:20
    VEB deel 2

    Achterstallig onderhoud
    De VEB vroeg ook een toelichting op de status van de interne organisatie.

    Een jaar geleden - bij aankondiging van de nieuwe strategie - liet voormalig ceo Büchner weten dat na vier jaar van verbouwing de interne organisatie efficiënt en gestroomlijnd is. Akzo was klaar om te groeien, en groei was het belangrijkste fundament onder de nieuwe strategie en doelstellingen.

    Nu blijkt uit de woorden van ceo Vanlancker en cfo De Vries dat er nog altijd flink wat achterstallig onderhoud is, en dat niet groei maar verbeteringen binnen de Akzo-organisatie de belangrijkster pijler zijn onder de nieuwe strategie (zie o.a. presentatie van 8 maart).

    Het beeld doemt op dat AkzoNobel nog steeds bestaat uit allemaal losse eilanden met ieder hun eigen apparaat, gefragmenteerd met allemaal eigen toeleveranciers en (verschillende) prestatiedoelen. Financieel directeur De Vries gaf zelfs aan dat met maar liefst 37 verschillende ERP-systemen - kort gezegd software om processen te optimaliseren - wordt gewerkt.

    Akzo efficiënter maken was volgens Burgmans “een evolutie”, een continue proces. Al zei de president-commissaris er ook bij dat “je achteraf wel eens denkt dat je iets eerder of beter had kunnen doen”.

    Kader: Ziekteclausule
    Rondom het vertrek van voormalig ceo Ton Büchner halverwege vorig jaar waren de nodige geruchten. Doordat Akzo een ontslagvergoeding uitkeerde van 952 duizend euro - en Büchner een flink pakket aandelen ter waarde van 2,2 miljoen euro meekreeg - was er speculatie in de markt of het vertrek wel echt zo vrijwillig was als het verf- en coatingbedrijf de buitenwereld wilde doen laten geloven.

    Om geruchten weg te nemen stonden Burgmans en Dick Sluimers, hoofd van de beloningscommissie, stil bij het vertrek en de toegekende vertrekvergoeding.

    Sluimers zei dat in het arbeidscontract van Büchner een clausule opgenomen was waarin stond dat er recht was op een vertrekpremie in een situatie waarin de topman om gezondheidsredenen zou moeten opstappen.

    Een dergelijke clausule is nooit aan aandeelhouders gemeld, ook niet bij de herbenoeming van Büchner in 2016. De ziekteclausule en ontbreken van transparantie over het bestaan hiervan is in strijd met de uitgangspunten voor goed ondernemingsbestuur (de Code).

    Burgmans gaf ook meer inkleuring over de omstandigheden rondom het vertrek. De voorzitter van de raad van commissarissen liet weten dat hij in de auto op weg naar het kantoor van AkzoNobel in Amsterdam werd gebeld door Buchner.

    “Hij vertelde mij dat hij om gezondheidsredenen ontslag wilde nemen. Ik heb hem aangehoord en gezegd dat ik hem op kantoor zou terugbellen. Dat heb ik gedaan samen met collega-commissaris Dick Sluimers en huisjurist Sven Dumoulin. We hebben toen in overleg een persbericht gemaakt dat zo snel mogelijk naar buiten is gebracht. Later hebben we een contract gemaakt.”

    “Ik kan u garanderen dat het echt zo is gegaan”, aldus Burgmans richting VEB directeur Paul Koster die benadrukte dat alle speculatie rondom het vertrek de reputatie van Akzo weinig goed hebben gedaan.
  4. Broer Konijn 2 mei 2018 15:42
    TA week oud:

    Nico PR Bakker
    Nico PR Bakker
    @TheDailyTurbo
    ·
    24 apr.
    AKZO laat een flinke veer, maar de weekly SMA op 74,22 vangt de klap vooralsnog op . Bij een witte candle zijn er weer EL kansen...even aanzien dus....
    dieter van eis
    @dietervaneis
    @TheDailyTurbo Akzo aan de aftakel.........
  5. [verwijderd] 3 mei 2018 22:56
    quote:

    Broer Konijn schreef op 2 mei 2018 15:20:

    VEB deel 2

    Achterstallig onderhoud
    De VEB vroeg ook een toelichting op de status van de interne organisatie.

    Een jaar geleden - bij aankondiging van de nieuwe strategie - liet voormalig ceo Büchner weten dat na vier jaar van verbouwing de interne organisatie efficiënt en gestroomlijnd is. Akzo was klaar om te groeien, en groei was het belangrijkste fundament onder de nieuwe strategie en doelstellingen.

    Nu blijkt uit de woorden van ceo Vanlancker en cfo De Vries dat er nog altijd flink wat achterstallig onderhoud is, en dat niet groei maar verbeteringen binnen de Akzo-organisatie de belangrijkster pijler zijn onder de nieuwe strategie (zie o.a. presentatie van 8 maart).

    Het beeld doemt op dat AkzoNobel nog steeds bestaat uit allemaal losse eilanden met ieder hun eigen apparaat, gefragmenteerd met allemaal eigen toeleveranciers en (verschillende) prestatiedoelen. Financieel directeur De Vries gaf zelfs aan dat met maar liefst 37 verschillende ERP-systemen - kort gezegd software om processen te optimaliseren - wordt gewerkt.

    Akzo efficiënter maken was volgens Burgmans “een evolutie”, een continue proces. Al zei de president-commissaris er ook bij dat “je achteraf wel eens denkt dat je iets eerder of beter had kunnen doen”.

    Kader: Ziekteclausule
    Rondom het vertrek van voormalig ceo Ton Büchner halverwege vorig jaar waren de nodige geruchten. Doordat Akzo een ontslagvergoeding uitkeerde van 952 duizend euro - en Büchner een flink pakket aandelen ter waarde van 2,2 miljoen euro meekreeg - was er speculatie in de markt of het vertrek wel echt zo vrijwillig was als het verf- en coatingbedrijf de buitenwereld wilde doen laten geloven.

    Om geruchten weg te nemen stonden Burgmans en Dick Sluimers, hoofd van de beloningscommissie, stil bij het vertrek en de toegekende vertrekvergoeding.

    Sluimers zei dat in het arbeidscontract van Büchner een clausule opgenomen was waarin stond dat er recht was op een vertrekpremie in een situatie waarin de topman om gezondheidsredenen zou moeten opstappen.

    Een dergelijke clausule is nooit aan aandeelhouders gemeld, ook niet bij de herbenoeming van Büchner in 2016. De ziekteclausule en ontbreken van transparantie over het bestaan hiervan is in strijd met de uitgangspunten voor goed ondernemingsbestuur (de Code).

    Burgmans gaf ook meer inkleuring over de omstandigheden rondom het vertrek. De voorzitter van de raad van commissarissen liet weten dat hij in de auto op weg naar het kantoor van AkzoNobel in Amsterdam werd gebeld door Buchner.

    “Hij vertelde mij dat hij om gezondheidsredenen ontslag wilde nemen. Ik heb hem aangehoord en gezegd dat ik hem op kantoor zou terugbellen. Dat heb ik gedaan samen met collega-commissaris Dick Sluimers en huisjurist Sven Dumoulin. We hebben toen in overleg een persbericht gemaakt dat zo snel mogelijk naar buiten is gebracht. Later hebben we een contract gemaakt.”

    “Ik kan u garanderen dat het echt zo is gegaan”, aldus Burgmans richting VEB directeur Paul Koster die benadrukte dat alle speculatie rondom het vertrek de reputatie van Akzo weinig goed hebben gedaan.

    En wie was er eindverantwoordelijk voor het afspreken vd (niet aan aandeelhouders gemelde) ziekte-clausule? Jawel Burgmans himself. Kom er maar in Elliott...
  6. forum rang 6 keffertje 4 mei 2018 18:02
    quote:

    Accuboor schreef op 4 mei 2018 16:25:

    Ben ook wel benieuwd wanneer de closing van deze deal is. Superdividend in aantocht...
    Volgens mij hebben ze aangegeven dat het in het derde kwartaal wordt afgerond en overigens weten ze nog niet of het wordt teruggegeven in de vorm van een superdividend of de inkoop van aandelen.
  7. [verwijderd] 4 mei 2018 18:26
    quote:

    keffertje schreef op 4 mei 2018 18:02:

    [...]

    Volgens mij hebben ze aangegeven dat het in het derde kwartaal wordt afgerond en overigens weten ze nog niet of het wordt teruggegeven in de vorm van een superdividend of de inkoop van aandelen.
    Inkoop van aandelen ook prima, dat worden er dan wel heel veel (ca. 50% van de uitstaande aandelen). Lijkt mij niet werkbaar. Gewoon EUR35-40 cash uitkeren is sneller thuis.
  8. Broer Konijn 5 mei 2018 13:06
    TA Nico Bakker

    Akzo Nobel - Hangen en wurgen
    Het koersverloop verdient geen schoonheidsprijs wat betreft trendmatigheid, maar het lukt de bulls wel om de koers ternauwernood boven de oplopende gemiddelde lijn te houden. Maar houden
    ze stand? Met de swingteller weer in een magere minstand en de RSI op de 50-lijn wordt het de komende weken een kwestie van breken of draaien. Kleurbekennen op
    of onder de SMA lijn, hervatting uptrend
    of breakout beweging, dat zijn de opties. Binnenkort weten we wat de volgende stap van de markt zal zijn.
    Moeizame overgangsfase, dus enige terughoudendheid is wel op zijn plaats.
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 mei 2018 16:49
    Akzo-belager PPG ontslaat controller

    Door Redactie DFT
    1 uur geleden in FINANCIEEL

    Amsterdam - Chemiebedrijf AkzoNobel werd lang belaagd met een bod door concurrent PPG. Dat heeft zojuist zijn controller en vice-president, ontslagen vanwege onjuiste boekhoudmethoden.

    Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De consequenties zijn groot voor het beursgenoteerde bedrijf. Het meldt dat de eerstekwartaalcijfers van PPG later naar de markt komen.

    Op de financiële verantwoording over het afgelopen jaar zijn kunnen beleggers zich niet verlaten, waarschuwde het verfbedrijf uit Pittsburgh.
  10. Broer Konijn 16 mei 2018 10:01
    Uit FD

    President-commissaris belegt kwart miljoen in AkzoNobel
    De Deen Nils Andersen, sinds 27 april de president-commissaris bij AkzoNobel, heeft voor ruim een kwart miljoen euro aan aandelen in het verfconcern gekocht. Dit blijkt uit een rapportage van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van die datum.

    Andersen heeft in totaal 3300 aandelen AkzoNobel aangeschaft. Dat pakket aandelen is tegen de koers van dinsdag circa €247.500 waard. Daarmee bezit Andersen binnen de raad van commissarissen de meeste aandelen Akzo. Het jaarverslag 2017 meldt dat vier van de tien commissarissen eind vorig jaar aandelen AkzoNobel bezaten.

    De nieuwe president-commissaris van AkzoNobel, Nils Smedegaard Andersen.
    De nieuwe president-commissaris van AkzoNobel, Nils Smedegaard Andersen.Foto: Bloomberg
    Gebaar naar Angelsakische aandeelhouder

    Mogelijk wil Andersen met zijn aankoop een gebaar maken naar de angelsaksische aandeelhouders in AkzoNobel. Vooral in het Britse en Amerikaanse bedrijfsleven wordt het gewaardeerd dat bestuurders zelf ook aandeelhouder in hun onderneming zijn. AkzoNobel kende vorig jaar grote spanning tussen bestuur en met name angelsaksische aandeelhouders; inmiddels is de spanning ietwat geluwd. Andersens stap om een grote pluk aandelen te kopen kan mogelijk helpen om het vertrouwen tussen beide kampen verder te herstellen.

    Andersens voordracht tot president-commissaris was volgens Akzo zelf ook al met de boze aandeelhouders afgestemd.

    Die spanning tussen Akzo en zijn aandeelhouders ontstond in het voorjaar 2017 toen Akzo volgens een groep aandeelhouders, met op de eerste rij de activistische aandeelhouder Elliott, ten onrechte een bod van het Amerikaanse PPG naast zich neerlegde. Daarmee deed het concern naar het oordeel van Elliott zijn aandeelhouders flink te kort. Vooral Andersens voorganger Burgmans moest het daarbij ontgelden. De boze aandeelhouders klopten - zonder succes - zelfs bij de Ondernemingskamer aan om Burgmans aan de kant te zetten. Burgmans heeft de raad van commissarissen van AkzoNobel drie termijnen van vier jaar geleid.

    Aandelen gekocht direct na voordracht

    Andersen kocht zijn aandelen op 13 maart, aldus een woordvoerster van Akzo. Dat was acht dagen na de bekendmaking van Andersens voordracht op 5 maart. Toen stond de koers op €80,02, waardoor Andersen €264.000 heeft moeten neertellen voor zijn aandelen. Daarmee is zijn pakket momenteel €16.500 minder waard dan bij aankoop.

    Andersen is duidelijk angelsaksisch georiënteerd. Hij is niet-uitvoerend bestuurder bij het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever en het Britse oliebedrijf BP. Hij was van 2007 tot 2016 bestuursvoorzitter van het Deense conglomeraat A.P. Møller-Maersk.
  11. forum rang 6 rene66 16 mei 2018 22:43
    @Broer Konijn, hoe groot acht jij de kans dat Akzo nog verder omhoog gaat ?.

    Als de chemiepoot wordt verkocht blijft de coating tak over. De coating tak is niet echt heel erg winstgevend, onder andere door de vraag naar coatings op de markt maar ook door de hoge kosten alsmede de dure grondstoffen.

    Alleen als Akzo wordt overgenomen zie ik zelf een verdere stijging, bij een overname door Akzo moeten ze een hoofdprijs betalen. Maar ik ben benieuwd hoe jij dit zie.
  12. [verwijderd] 17 mei 2018 00:08
    quote:

    Broer Konijn schreef op 16 mei 2018 10:01:

    Uit FD

    President-commissaris belegt kwart miljoen in AkzoNobel
    De Deen Nils Andersen, sinds 27 april de president-commissaris bij AkzoNobel, heeft voor ruim een kwart miljoen euro aan aandelen in het verfconcern gekocht. Dit blijkt uit een rapportage van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van die datum.

    Andersen heeft in totaal 3300 aandelen AkzoNobel aangeschaft. Dat pakket aandelen is tegen de koers van dinsdag circa €247.500 waard. Daarmee bezit Andersen binnen de raad van commissarissen de meeste aandelen Akzo. Het jaarverslag 2017 meldt dat vier van de tien commissarissen eind vorig jaar aandelen AkzoNobel bezaten.

    De nieuwe president-commissaris van AkzoNobel, Nils Smedegaard Andersen.
    De nieuwe president-commissaris van AkzoNobel, Nils Smedegaard Andersen.Foto: Bloomberg
    Gebaar naar Angelsakische aandeelhouder

    Mogelijk wil Andersen met zijn aankoop een gebaar maken naar de angelsaksische aandeelhouders in AkzoNobel. Vooral in het Britse en Amerikaanse bedrijfsleven wordt het gewaardeerd dat bestuurders zelf ook aandeelhouder in hun onderneming zijn. AkzoNobel kende vorig jaar grote spanning tussen bestuur en met name angelsaksische aandeelhouders; inmiddels is de spanning ietwat geluwd. Andersens stap om een grote pluk aandelen te kopen kan mogelijk helpen om het vertrouwen tussen beide kampen verder te herstellen.

    Andersens voordracht tot president-commissaris was volgens Akzo zelf ook al met de boze aandeelhouders afgestemd.

    Die spanning tussen Akzo en zijn aandeelhouders ontstond in het voorjaar 2017 toen Akzo volgens een groep aandeelhouders, met op de eerste rij de activistische aandeelhouder Elliott, ten onrechte een bod van het Amerikaanse PPG naast zich neerlegde. Daarmee deed het concern naar het oordeel van Elliott zijn aandeelhouders flink te kort. Vooral Andersens voorganger Burgmans moest het daarbij ontgelden. De boze aandeelhouders klopten - zonder succes - zelfs bij de Ondernemingskamer aan om Burgmans aan de kant te zetten. Burgmans heeft de raad van commissarissen van AkzoNobel drie termijnen van vier jaar geleid.

    Aandelen gekocht direct na voordracht

    Andersen kocht zijn aandelen op 13 maart, aldus een woordvoerster van Akzo. Dat was acht dagen na de bekendmaking van Andersens voordracht op 5 maart. Toen stond de koers op €80,02, waardoor Andersen €264.000 heeft moeten neertellen voor zijn aandelen. Daarmee is zijn pakket momenteel €16.500 minder waard dan bij aankoop.

    Andersen is duidelijk angelsaksisch georiënteerd. Hij is niet-uitvoerend bestuurder bij het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever en het Britse oliebedrijf BP. Hij was van 2007 tot 2016 bestuursvoorzitter van het Deense conglomeraat A.P. Møller-Maersk.
    Opvolger Burgermans betaald dus EUR80 per aandeel. Een mooi gebaar, vorige bestuurders kwamen alleen maar uit de ruif eten...
604 Posts
Pagina: «« 1 ... 18 19 20 21 22 ... 31 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.