Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jacques Potuijt - Olé Olie

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 oktober 2004 18:50
    Tsja: die olieprijsstijging komt echt niet zo maar uit de lucht vallen, toch??

    De voordelen voor de Westerse wereld zijn evident, zeker met betrekking tot het deflatiegevaar.

    Ben benieuwd naar het antwoord van o.a. de Chinese economie op deze ontwikkelingen...

    En eens kijken, in welke olielanden nieuwe onlusten uitbreken.
    Want de olie-oorlog duurt nog steeds voort.

    In mijn bezit is een, nog steeds aktueel werk, van Antoine Zischka: "de geheime oorlog om de petroleum", uit 1934.

    Fascinerend in zijn aktualiteit anno 2004!

    Alleen de hoofdstukken al (een greep):
    * Het petroleumdrama
    * De geboorte van een wereldmarkt
    * Een druppel petroleum is een druppel bloed waard!
    * De prijsoorlog
    * Deterding en de Monroeleer
    * De soldaten van de petroleumoorlog
    * Venezuela, het land van Gomez en Deterding
    * De vredesveldslagen
    * Petroleum en bloed in Mesopotamie
    * Petroleumbranden
    * Wanneer twee vechten
    * Het verbond tussen Wall Street en Moskou
    * De zee in vlammen
    * Kapitalen, belegd in de petroleum-industrie
    * Het vorstenhuis der petroleum

    OK: de feiten in het boek zijn gedateerd, maar gedachtengang, (economisch/politieke) belangen en handelwijze zijn uiterst aktueel!

    Groet,
    John.

  2. forum rang 7 ffff 9 oktober 2004 20:08
    Jacques,

    Mooi artikel, met plezier gelezen.

    John,

    Bloed in Mesopotamië. Blijkbaar een van de hoofdstukken en wat een visionaire geest!. Uiteindelijk draait het toch altijd om hetzelfde: Olie is macht ; olie is broodnodig voor onze industriën. Opvallend hoe relatief weinig je momenteel hoort over het feit dat die oorlog in Irak volgens mij en veel anderen eigenlijk om de olie te doen was en Bush c.s. uiteindelijk nu op vele manieren van een kale reis is thuis gekomen. De oliebronnen heeft hij dan wel kunnen veroveren, maar in het land zelf kan hij nauwelijks vrij bewegen en als klap op de vuurpeil: de olieprijs is enorm gestegen, terwijl het nou toch juist de bedoeling was die olie te bezitten en liefst niet zo duur als vandaag.

    Viel me ook altijd op bij de tiental jaren durende "sprookjes" van Farah Diba, de Franse studente die het tot keizerin en ega van de Shah schopte in Iran. Tientallen jaren las je hier in het Westen over niks anders dan zijn eeuwenoude regime, en hoe goed hij wel niet was voor zijn volk etc. etc. totdat de ayatollahs op het toneel verschenen en overduidelijk bleek dat die Shah er als marionet voor de Westerse wereld zat. Want met de Shah en Farah op de pauwentroon kreeg het Westen zonder problemen zijn olie. Eigenlijk net zoals nu in Dubai en Saoedie Arabië.

    Peter
  3. [verwijderd] 10 oktober 2004 11:16
    Goed artikel met een interessante hypothese. Hoge olieprijzen die het deflatiegevaar doen afnemen en de stormachtige ontwikkelingen in Azie wat kunnen afremmen en wellicht in meer duurzame banen kunnen leiden.

    Enkele opmerkingen:

    Dat Nederland in de muntunie uberhaupt gevaar loopt op oververhitting en bevriezing moge zo langzamerhand wel duidelijk zijn. Door onze focus op export zitten we al snel in een overdrijvingsfase en de ECB houdt in de vaststelling van een correct stimulerend of afremmend basisniveau in de rente maar weinig rekening met dit kleine landje. Daar zou wel eens de bron voor veel toekomstige problemen kunnen zitten.

    Wat ik jammer vind in de discussies over China en India is de pessimistische basishouding. Die komt er op neer dat wij niet meer kunnen concurreren en dat ze ons het werk zullen ontnemen. Lagere prijzen dus, maar die zijn toch niet alleen maar slecht? Een beetje blij mogen wel zijn dat onze computers, tv's en mp3-spelers zo snel zo goedkoop worden. Dat een kleine markt met te weinig spelers en onderlige kartelvorming bovendien kan leiden tot kunstmatig hogere prijzen hebben we de afgelopen tijd toch in verschillende sectoren als een lastig probleem kunnen ervaren.

    Waar is bovendien die Nederlandse handelsgeest die ons de wereld over deed zeilen in veel onzekerder tijden? Waarom ziet niemand de kansen die een nieuwe markt van circa 2,5 miljard mensen ons - een piepklein landje met 15 miljoen mensen - kan bieden? Bedenk bovendien dat de werkelijke concurrentieslag plaats gaat vinden binnen China en India zelf. De voordurende toestroom van arme boeren richting steden zal de lonen laag houden. Wellicht dat China inderdaad rond 2040 de US voorbij zal streven, maar de welvaart per persoon zal dan nog ver achterblijven.

    Jacques noemt de voortdurende neerwaartse druk op lonen en prijzen. Prijzen ja, lonen nee. De Nederlandse arbeidsmarkt is zo star dat we zoiets kennen als sticky wages. Lonen wel omhoog, nooit omlaag. Onbespreekbaar voor de vakbonden. Raar, want de correctie vindt dan plaats via onstlagrondes. Een hoge werkeloosheid is het gevolg. Is dat sociale vangnet dan werkelijk aantrekkelijker dan werken voor een lager loon?

    Tenslotte, Jacques noemt de laconieke reactie van de markten op de hoge olieprijzen. Daar maak ik me nu juist wel zorgen over. We hebben allemaal de plaatjes voorbij kunnen zien komen waar oil price shocks samenvielen met recessies. Voeg daarbij dat de OESO gisteren heeft gemeld dat ze de groeiramingen omlaag hebben gesteld, omdat we al weer op de top lijken te zitten (Nederland loop overigens iets achter).
    Daarnaast zouden de hoge olieprijzen ook wel eens kunnen blijven. Ik denk dan aan het artikel van Willem Middelkoop, waarin hij betoogde dat de olie misschien nog wel honderd jaren opgepompt zal worden, maar de olieproductie de vraag niet meer zal kunnen bijhouden. Deze gap zal bovendien groter worden. Olie zal dan echt naar de hoogste bieder gaan, met als gevolg blijvend hogere prijzen.

    Marc
  4. tgaeko 10 oktober 2004 11:59
    Het artikel van Jacques vind ik goed, evenals de reactie daarop van Marc. Ik vind de reactie van Marc een juiste aanscherping van het artikel van Jacques.

    Ook ik ben van mening dat door de hogere vraag, inderdaad met name door de economische groei van de Aziatische landen met in het bijzonder die van China en India, het spel van vraag & aanbod scherp gespeeld gaat worden met structureel hogere olieprijzen tot gevolg. Zelf denk ik dat de olieprijzen eerst nog enige tijd, zeker nog 3 maanden, zullen stijgen, totdat de invloed van de hogere prijzen daadwerkelijk merkbaar worden in met name China en India en andere landen waar de economie bijzonder hard groeit. De economische groei in die landen zal vervolgens afvlakken, waardoor ook de vraag naar olie weer zal verminderen en de olieprijs weer zal dalen. Ik vermoed dat een vat ruwe olie gemiddeld rond de 40 dollar zal gaan kosten.

    Dit lijkt mij voor Nederland niet zo'n groot probleem, omdat daarmee ook de inkomsten uit de export van gas omhoog aan. Met een evenwichtig belastingstelsel en de stimulering van alternatieve energiebronnen kan Nederland de internationale concurrentie blijven aangaan met blijvende kansen op succes.

  5. [verwijderd] 10 oktober 2004 12:05
    Mooi artikel.

    Minister van Ardenne "juicht" stijgende olieprijzen toe omdat op die manier innovatie ontstaat in de energiemarkt.

    In The Economist van deze week (9 oktober) een review van een drietal boeken over de oliemarkt.

    Paar aardige highlights:
    - Olie raakt op is een mythe. Technoligische verbeteringen zorgen ervoor dat nieuwe reserves (waaronder de Canadese Tar sands) beschikbaar komen.
    - Als er een echte schaarste zou zijn dan zouden prijzen echt ontploffen, bedrijven alternatieven zoeken en consumenten minder verbruiken.
    - Probleem met olie is niet de schaarste maar de concentratie in het (instabiele) Midden-Oosten.
    - De nauwe banden met het Saudi regime zijn geiniteerd door een Democratische president (Roosevelt) en ook in de jaren daarna kwam de liefde voor de Saudi's vaak van Democratische zijde.
    - VS moet onafhankelijker worden door efficienter met olie om te gaan en het gebruik van biofuels te starten.
  6. [verwijderd] 13 oktober 2004 19:49
    Je komt met een boek uit 1934 (...sic...) en dan stel je dat "de voordelen voor de westerse wereld evident zijn, zeker met betrekking tot deflatie-gevaar". Volgens mij, en met mij vele anderen, hebben olie-schokken of langdurig hoge olie-prijzen gewoon een negatief effect op ec. groei, consumentenvertrouwen etc. Dat zijn derhalve zeer sterke deflatoire krachten en zeker geen "inflatoire compensatie". De "zegen" die Potuijt ziet, is wat mij betreft een ontkenning en miskenning van een versterkende factor in een deflatoir proces. We zitten allang in een proces van inflatie naar deflatie, de ec. afkoeling die naar aanleiding van hogere olie/gas, brandstof algemeen-prijzen optreedt is onderdeel van dit proces. De daaropvolgende daling van de olieprijs en desondanks blijvende ec. stagnatie bevestigt tzt het beeld.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.