Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Versatel« Terug naar discussie overzicht

Glasvezel is weggegooit geld

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 oktober 2004 19:20
    Donderdag, 7 oktober 2004 - De huidige kabelinfrastructuur in Nederland kan nog jaren voldoen aan de vraag naar internetdiensten. De aanleg van glasvezel is niet nodig.

    Tot die conclusie komt TNO Telecom dat in opdracht van Platform Nederland Breed onderzoek heeft gedaan naar het gebruik en de mogelijkheden van internet in Nederland. De huidige kabelinfrastructuur voldoet volgens TNO nog zeker tot 2008 en misschien zelfs wel tot voorbij 2012.

    "De vraagbehoefte zal min of meer gelijk oplopen met het aanbod van de kabelinfrastructuur", aldus Jan Burgmeijer van TNO Telecom. "Daarna zijn investeringen in de huidige infrastructuur voldoende omdat via de kabel snelheden tot 100 Mbps gehaald kunnen worden."

    "Alle denkbare breedbanddiensten kunnen tot in de lengte van jaren via de kabel worden geleverd", verklaart Rob van Esch, secretaris van Nederland Breed en voorzitter van de Vecai, de belangenorganisatie van kabelbedrijven.

    In veel gemeenten wordt inmiddels gewerkt aan de aanleg van een duur glasvezelnetwerk. Dit is volgens Van Esch voorlopig overbodig en onnodig duur. "De uitkomsten van TNO geven wetenschappelijke steun aan mijn overtuiging dat aanleg van een compleet nieuwe glasvezelinfrastructuur nog lang niet nodig is."

    Voor Steven van Eijck, voorzitter van Nederland Breed, zijn de uitkomsten 'kraakhelder'. "Laten we ons daarom nu samen, rijksoverheid, gemeenten en woningbouwverenigingen, concentreren op het vraagstuk waar het écht om gaat: hoe kunnen we bevorderen dat we onze maatschappij verbeteren door de inzet van breedband in onderwijs, zorg en veiligheid."

    Uitrol
    Het TNO-rapport dient als advies aan minister van Economische Zaken Brinkhorst in het debat over de toekomst van breedband in Nederland. Brinkhorst heeft eerder al gezegd dat hij geen geld wil uittrekken voor de uitrol van een landelijk glasvezelnetwerk, zoals KPN voorstelde.

    Het kabinet is van mening dat door de gezonde marktwerking er momenteel een prima infrastructuur ligt. Nadrukkelijk wil Brinkhorst geen technologiekeuze maken, bijvoorbeeld voor glasvezel. Hij legt de nadruk op de ontwikkeling van diensten.

    Het Nederland Breed Platform is in januari opgericht heeft als doel de beschikbaarheid en het gebruik van breedbandinternet via de kabel te bevorderen.

  2. [verwijderd] 7 oktober 2004 21:55
    Deze regering komt uit een ei van een andere planeet,
    deze onderzoeken zijn zeer eenzijdig en bedoelt om regeringsbeleid te rechtvaardigen.

    wacht nog maar eens twee jaar, dan komen er ineens onderzoeken die het tegendeel beweren.

    Dit land wordt echt naar de klote geholpen op deze manier.

    A.R.
  3. [verwijderd] 8 oktober 2004 09:27
    Inderdaad. Het nut van glasvezel tot in het huis is voorlopig twijfelachtig. Had ik ook wel zonder onderzoek kunnen vertellen. De capaciteit van coax kabel is enorm: alleen in de UHF band is al ruimte voor zo'n 50 TV kanalen met elk een bandbreedte van 8MHz. Als je die zelfde bandbreedte voor data-transmissie gebruikt kan je daar dus wel 50 x 8 = 400 Mbit/s mee halen.

    Het verbinden van alle 'wijkcentrales' van de kabelexploitant d.m.v. een snel glasvezel netwerk zal een orde goedkoper zijn dan van daaruit kabels naar elk huis leggen.
  4. [verwijderd] 8 oktober 2004 13:45
    In principe wel. Een analoog signaal zou zelfs meer informatie moeten kunnen bevatten, als de signaal/ruis verhouding goed genoeg is. Denk aan telefoon. Het spraaksignaal heeft daar een bandbreedte van 4 kHz. Niettemin bestaan er modems die over zo'n analoge lijn 56 kbit/s jassen. Als de kwaliteit van de lijn voldoende goed is.

    Nu verwacht ik geen erg goede kwaliteit op dat coax kabelnet, dus voor de zekerheid reken ik pessimistisch en ga uit van 1:1. De factor die je kunt winnen door bij dezelfde frequentie het aantal spanningsniveaus waarmee je codeert groter te kiezen gaat sowieso maar heel langzaam omhoog.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.