Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

Laatste koers (eur) Verschil Volume
30,540   +0,235   (+0,78%) Dagrange 30,280 - 30,575 3.230.852   Gem. (3M) 5,1M

Koninklijke Olie niet van zijn plaats

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jaap4 18 augustus 2004 12:27
    Beste forumleden,

    De reden dat ik een bericht plaats (voor de eerste keer) is dat mij iets onduidelijk is. Al geruime tijd hou ik het forum in de gaten alleen op deze vraag heb ik geen bevredigend antwoord kunnen vinden. Mij is namelijk geleerd dat wanneer bedrijven voor hun product hogere prijzen kunnen vragen, zij uiteindelijk hogere winsten kunnen genereren. Deze toekomstige hogere winsten zullen moeten leiden tot een hogere koers.

    Voor Koninklijke Olie (Exxon Mobil, etc) is over de prijs van hun 'producten' het volgende te zeggen. Ondanks dat aan de pomp (Nederland en VS) benzine onlangs goedkoper is geworden, zal een lagere prijs voor energie (benzine) niet lang meer vol te houden zijn. Energie (benzine aan de pomp) moet duurder worden. (Ruwe olie wordt steeds duurder).

    In mijn optiek zullen naar aanleiding van bovenstaande geanticipeerd moeten worden op een (toekomstige) hogere prijs voor energie, wat zich vertaalt in een hogere koers voor koninklijke olie. Het is mij dan ook vreemd, dat ondanks olie steeds duurder wordt de koers van koninklijke olie (Exxon Mobil, etc) niet echt toeneemt. Mijn vraag luidt waarom de koers van Koninklijke Olie (Exxon Mobil, etc) de afgelopen dagen niet meer is gestegen.

    Het enige dat ik kon verzinnen is:
    1. dat mogelijk door onzekerheid over de olie (Voornamelijk de daadwerkelijke capaciteit) men onzeker is over de toekomst ten aanzien van olie. (Maar dit pleit voor een hogere koers: olie schaars=>hogere prijs=>meer winst=> hogere koers)
    2. men niet overtuigd is van de daadwerkelijke groei van de vraag naar energie door onzekerheid over de groei van de wereldeconomie. (Hogere olieprijs zorgt voor vertraging)
    3. De beursen allemaal de afgelopen dagen gedaald zijn; Koninklijke Olie deed hier eigenlijk niet aan mee.
    4. Onzekerheid over Yukos; hetzelfde verhaal als onder punt 1 (Onzekerheid Yukos=>hogere prijs olie=>meer winst=>hogere koers).

    Graag zou ik willen vernemen hoe jullie hierover denken.

    Met vriendelijke groet,

    Hamer38
  2. [verwijderd] 23 augustus 2004 22:55
    Hamer,

    Ik zelf denk dat er op dit moment gewoon weinig geld naar de markt stroomt en dus ook naar KO. Je ziet KO ook over het algemeen rustig met de AEX meefluctueren. Kortom als er geen trigger is, dan ook weing beweging, t.o.v. de AEX.

    Als de olie van zijn highs afkomt is er zelfs een gerede kans op een daling. Waarbij de 40 best nauwlettend hgevolgd mag worden.

    ABN Amro heeft nu Turbo's geintroduceerd met een financierings nivo van 39,-- ;. Normaal gesproken timen ze bij de ABN erg slecht. In het slechte geval, dat is als KO, daalt naar 39.-- wordt de stop loss getriggerd en de Turbo geliquideerd. je zult zien dat dat gaat gebeuren.

    groet

  3. [verwijderd] 24 augustus 2004 10:01
    Beste Murc,

    Turbo's???? Geen idee waar je het over hebt. Term die nog niet gebruikt wordt in België.

    Wat royal dutch vooral treft op dit moment zijn de teleurstellende nieuwe vondsten. Deze moeten immers (naast stijgende prijzen) zorgen voor groei. Deze motor is nu al een tijdje stilgevallen. De winstgevendheid van RDA kan dus enkel verbeterd worden door stijgende prijzen, sanering van de kosten, inkoop eigen aandelen of acquisities.

    RDA is met al het bovenstaande bezig, enkel overnames zijn niet direct aan de orde (tenzij er bij Yoekos iets te rapen valt). Ik ben nog altijd positief over RDA. Ik zit dan ook long met aandelen. Overweeg om nog wat calls te schrijven.

  4. [verwijderd] 25 augustus 2004 08:53
    Beste Hamer38,

    Ik zie het als volgt : De beurs teert grotendeels op sentiment en toekomstverwachtingen. Momenteel zijn veel beleggers en fondsbeheerders er van overtuigd ( volgens mij onterecht ) dat de olieprijs in de nabije toekomst ( sept ?) flink zal gaan dalen. Met andere woorden de toekomstige winstverwachtingen van de majors liggen nu op een piek, men verwacht dat de bedrijfswinsten zullen gaan dalen. Dus de koersen stijgen niet meer,

    Slechts als men begint in te zien dat fundamenteel een koers van 20-25 $ per vat brent niet haalbaar is zal er een beweging in de koersen komen.

    met vr gr

    luc

  5. Beate 26 augustus 2004 20:13
    Volgens mij is er gewoon weinig vertrouwen in Koninklijke Olie. Bovendien is niet duidelijk of en zo ja hoeveel Kon. Olie aan een stijging van de olieprijs (op de wereldmarkt) verdient. De hoofdmoot van de inkooppositie ligt gewoon voor langere tijd vast. Bovendien kan de stijging van de inkoopkosten slechts beperkt worden doorgegeven in de verkoopprijzen. Positief punt is dat Olies daarmee niet zo sterk reageert op de waan van de dag. Een goed fonds dus voor de stabiliteit van de beleggings-ortfolio. Wie wat meer deining zoekt moet in ICT fondsen gaan (is leuk, maar zenuwslopend; zie in dit forum bijv. Ordina en Centric KSI, echte aanraders, ik heb ze zelf ook!)
  6. Procambarus 26 augustus 2004 20:40
    Dat de olieprijs weer zal instorten, daar geloof ik niet in. Ik denk dat de invloed van de speculatie te sterk overschat wordt. Er is een blijvend grote vraag uit het verre oosten en de investeringen van de laatste jaren zijn daar domweg bij achtergebleven. Natuurlijk zal er wel weer een dip komen, maar lager dan $35 zie ik de markt niet gaan. Dit alles, gevoegd bij een continue inkoop van eigen aandelen en een gewenning aan de berichten over amerikaanse "class-actions", zal, naar mijn oordeel de koers heel langzaam naar een niveau van 50 brengen. We moeten niet vergeten dat Shell een financieel ijzersterk bedrijf is dat, door wat ongelukkige manipulaties van het management flink negatief in de kijker is gekomen. Dit alles waait een keer over en over een paar jaar kijken we tevreden naar een koers van 75!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.