Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Wat gaat de huizenmarkt inUtrecht en Amsterdam doen?

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jean 3 juli 2017 22:36
    In Utrecht doen huizen in centrum en gewilde buurten momenteel € 5.000 per m2. Huizen worden binnen twee weken of sneller zonder voorbehoud van financiering verkocht. Binnen de singels hebben nog nooit zo weinig woningen te koop gestaan. Ongelooflijk hoe in drie jaar tijd de daling van de huizenprijzen geheel is goedgemaakt. De huidige markt doet me denken aan halverwege de jaren Negentig. Ik stond toen als zoeker regelmatig bij een huis in de rij voor een bezichtiging om vervolgens huiswaarts te kunnen omdat het huis voor mijn neus werd verkocht.

    Toen ik uiteindelijk zelf een mooi huis in het centrum op de kop tikte dacht ik op de top van de markt gekocht te hebben. De prijzen stegen echter nog 10 jaar door. Vooral tussen1995 en 2000 ging het heel hard.

    Zitten we nu weer in zo'n fase?

    Met de huidige rente kan een stelletje een appartement van 4 ton kopen op 2 salarissen en met 2,5% rente + aflossing voor netto minder dan € 1.000 wonen.

    Ik ben zelf werkgever en zie dat het steeds lastiger wordt om personeel te werven. Er komt naar mijn mening weer een werknemersmarkt aan met bijbehorende hogere lonen. Kortom meer koopcapaciteit voor de groep die daarvan profiteert.

    Ook zijn we in Nederland allemaal zo verbaasd dat al die toeristen naar Amsterdam komen. Maar 30 jaar geleden ging ik zelf naar Parijs en daar was het toen al één toeristische toestand. Nederland is nu ook echt ontdekt met de gevolgen van dien. Dat houden we niet tegen.

    Hebben we dus nog jaren van stijging van de huizenprijzen voor de boeg of gaan we inflatie door de stijgende lonen krijgen en kan de rente daardoor over een jaar weleens een beetje omhoog?
    Want dan is het feest snel over naar mijn mening.

    Waarom vraag ik dit? Omdat ik dat pand nog heb en het momenteel verhuur maar met de huidige prijzen serieus overweeg om het te verkopen.

  2. forum rang 6 izdp 4 juli 2017 01:09
    Je link toont niet de staatsschuld, maar de overheidsschuld.
    Geen idee welke cijfers ze hebben genomen, maar voor NL in ieder geval geen actuele.
    Per hoofd is de overheidsschuld inmiddels onder de 26.000 gezakt.
    De Grieken hoeven niet voor ons af te lossen; dat geld hebben we ruimschoots gespaard, naast alle directe bezittingen van de staat.
  3. forum rang 6 izdp 4 juli 2017 01:21
    Jean, als je er zelf nog woont is het een afweging met waar je elders zou willen wonen.
    Als je verhuurt speelt het rendement een grote rol. Het vrijgekomen geld op een bank zetten schiet ook niet op, dus is het aan jou of je andere manieren weet om dat geld te laten renderen.
    Inflatie en rentestijging is niet een 1 op 1 verhaal.
    Stijgende lonen betekent ook meer koopkracht en qua psyche tikt dat nog harder aan.
    Qua risico loop je binnen het centrum niet veel risico, zeker niet in Utrecht met een heel beperkt centrum en zeker niet als je verhuurt.
    Maar dat kan jij als geen ander zelf ervaren hebben na al die jaren van bezit aldaar.
  4. Jean 4 juli 2017 21:07
    Izdp, ik woon er niet meer en je hebt gelijk wat rendement betreft. 0,15% op een spaarrekening wordt het ook niet. Ik had 9,5% maar de enorme stijging van de huizenprijs zorgt ervoor dat ik met de opbrengst bijna de gehele hypotheek van een vrijstaand huis waar wij wonen af kan lossen. Daar zit gemiddeld 4,5% hypotheekrente op. Dan blijft er nog een aflossingsvrij stukje op zitten maar dat vind ik prima.

    Als ik besluit te verkopen dan zal ik me over 20 jaar wel voor de kop slaan. Maar goed, het zijn allemaal luxe problemen.

    Als ik in Utrecht kom zo nu en dan, verbaas ik me werkelijk over wat daar in het centrum allemaal gebeurd. Er is daar 15 jaar geleden echt iemand met visie geweest die dit allemaal heeft bedacht. De meeste colleges denken niet langer vooruit dan hun eigen termijn dus zal het Corio wel zijn geweest. Loop voor de grap eens door het nieuwe CS, Hoog Catharijne en het Vreeburg. Onherkenbaar ten opzichte van drie jaar geleden.

    Misschien toch maar niet verkopen.
  5. forum rang 6 izdp 4 juli 2017 23:44
    HC en omgeving is altijd met kritiek overladen en nog steeds met de herinrichting die tot 2030 doorloopt.
    Terecht of niet, maar juist daardoor heeft het oude centrum zijn glans gekregen en zal die zonder meer behouden.
    Totaal anders dan A'dam; Utrecht is en blijft een dorp qua centrum.
    Van nieuwbouw hoef je daar qua prijzen niets te vrezen.
    Het voordeel van de huidige prijzen is dat de binnenstad een geweldige onderhoudsbeurt krijgt. Het loont nu immers.

    Met 9,5% bedoel je tov je aanschaf en kosten? En met had, als je het afzet tegen de huidige marktwaarde?
    Die 4,5% is zonder meer een hoog percentage. Daar moet je toch wel aan kunnen sleutelen als je af mag lossen.
  6. forum rang 6 izdp 5 juli 2017 00:18
    Oh, als toevoeging; ik heb zelf een soortgelijk heel vervelend luxe probleem.
    Als ik update -en dat zal op termijn moeten gezien de eisen die vooral energetisch worden gesteld- dan moet er heel wat gebeuren.
    En als zo'n centrumpand eenmaal in de steigers staat is het logisch dat je alles optimaliseert. Dan zijn er ook aardig wat meters te winnen en dat loont.

    Alleen niet voor mijn doelgroep; dat wordt dan te duur voor ze.
    Dan zou voor mij de lol er af zijn en zou ik zo'n pand na de update ogenblikkelijk verkopen.
  7. Ortega 6 juli 2017 10:02
    amsterdam is ontdekt door de bouwconsortiums. mega woningbouw plannen in oost noord en west. (En dan in de vrije tijd allemaal het centrum in). jarenlang hoorde we alleen maar over vergrijzing en nu lees ik dat er 250.000 woningen bijgebouwd moeten worden. iets klopt daarin niet.
    nieuwe huizen kosten ook zo 4,5 ton dus overall zal het nog wel stijgen. na 2020 stort de boel denk ikzelf. overschot nieuwbouw, hogere rente en vergrijzingssterftes.
  8. forum rang 6 izdp 8 juli 2017 01:34
    quote:

    Jean schreef op 5 juli 2017 22:31:

    Die 9,5% is netto rendement gedeeld door eigen vermogen dat in het pand zat. Nu dat eigen vermogen veel hoger is geworden is het rendement een stuk lager. Ik verhuur serviced aan expats. Jij lange termijn huurders? Ik kan makkelijk leeg opleveren.
    Ik altijd voor onbepaalde tijd. Dus dat betekent wachten of uitkopen of iets anders aanbieden.

    Wat me wel verbaas is je rendement. Zo lang geleden al gekocht en nu verhuur je korte termijn aan expats en toch maak je nu maar 9,5%.
    Ik bedenk me nu dat ik eigenlijk met dezelfde vraag zit als Liber8.
  9. Halte 9 juli 2017 20:33
    Ik denk dat de A'dam Bijlmer/ Zuid Oost uiteindelijk ( binnen tien jaar) een tweede Amstelveen gaat worden wat betreft mogelijkheden als woningeigenaar/ belegger voor lucratieve verhuur aan expats;als je ziet wat voor een internationale bedrijvigheid er inmiddels rond Station Bijlmer Arena zich concentreert ( o.a Europese hoofdkantoren van gerenommeerde bedrijven als Staples, Ecco, Adidas/Reebok, Kuehne + Nagel, Stryker, Tesla, Epson, Palo Alto Systems, Boeing) en dat nog steeds aandikt, en daarnaast de Nederlandse financiële en IT bedrijven in dit gebied die ook veel personeel uit buitenland ( tijdelijk)inhuren dan kan het niet anders dan dat ook in Zuid Oost de huizenprijzen en huren vrije sector een flinke boost gaan krijgen en meer naar rest Amsterdams/ Amstelveens niveau gaan !
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.