Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Hoe staat het eigenlijk met de acceptatie van bitcoin?

Hoe staat het eigenlijk met de acceptatie van bitcoin?

Bitcoin is all about adoptie. Dat de prijs stijgt weten we, maar wordt de cryptomunt inmiddels ook daadwerkelijk gebruikt? De marktkapitalisatie van de cryptomunt staat op het moment van schrijven op 94.849.248.703 dollar, waar deze begin juni nog op 31 miljard stond. 

Met de acceptatie gaat het wat schoorvoetender, maar over de hele wereld zijn overheden en bedrijven aan het kijken naar de potentie van bitcoin en blockchain in het algemeen. De houding van overheden tegenover bitcoin en andere cryptocurrencies is in ieder land anders. Waar de ene overheid bitcoin omarmt probeert de andere bitcoin juist te verbannen. 

De eerste-wereldlanden in Noord-Amerika, Azie en Europa werden als eerste gegrepen door het bitcoinvirus. In eerste instantie zonder beperkingen, maar naarmate cryptocurrencies groter en populairder werden, zijn ze ook bij centrale banken in de picture gekomen. Niet overal wordt er op dezelfde manier gerageerd. 

China

Op 4 september verbood China nieuwe initial coin offerings (ICO’s). Niet veel later vaardigde China ook een verbod op de handel op Chinese binnenlandse platforms uit. Onderling mogen Chinezen nog wel hun bitcoins verhandelen. De koers van de bitcoin ging hard onderuit op dat nieuws.

Vandaag, 18 oktober, vindt het partijcongres plaats waarop president Xi Jinping zal worden herkozen. De vraag is of na de herverkiezing de regelgeving zal worden aangepast en of dat de acceptatie van bitcoin ten goede zal komen.

De laatste geruchten die de ronde doen is dat China niet bitcoin maar juist wel de technologie erachter,  blockchain, zal gebruiken om een eigen (gereguleerde) cryptomunt met een centraal karakter te lanceren.

Zuid-Korea

Ook was Zuid-Korea enkele dagen geleden in de picture door het uitspreken van een “no-nonsense”-verordening. Zuid-Korea besloot naar aanleiding van de eerdere uitspraken van China, ICO’s en no-fee exchanges te verbieden, die tot dan toe een enorme invloed uitoefenden op de altcoinmarkten.

Japan

Op 1 april van dit jaar erkende japan bitcoin als officiële betaalwijze. Japan is daarmee een voorloper qua erkenning van de cryptomunt. Japan erkent cryptomunten trouwens niet als munteenheid (currency) maar juist wel als betaalmiddel en als asset

Venezuela

Waar ze in Azië op de eerste rij zaten wat betreft de adoptie van bitcoin, was er in Venezuela een tragische ineenstorting van de economie nodig om mensen warm te laten lopen voor bitcoin. Door de hyperinflatie heeft de waarde van een bolivar, de valuta in Venezuela, ongeveer dezelfde waarde als één satoshi.

Door een schaarste aan fysieke bolivar en een wankel financieel systeem, worden de Venezolanen in een lastig parket gebracht. Stapels briefgeld zijn nodig om hun lunch te kunnen betalen. Veel handelaren nemen nog alleen bitcoin en andere digitale betaalmethoden aan. Hoewel uit ellende geboren, kan dit de eerste 'bitcoinization' zijn van een soevereine staat.

Zweden

Zweden is momenteel hard aan het werk om het eerste cashloze land van de wereld te worden. De overgrote meerderheid van de Zweden gebruiken hun bankkaarten voor alles. tachtig procent van alle transacties in Zweden vindt plaats via bankkaarten.

De banken kijken ook naar bitcoin. Het grootste probleem van een digitaal financieel systeem is namelijk privacy. Bitcoin kan met zijn decentrale structuur een oplossing vormen voor dit probleem.  

Amerika

Waar Canada de eerste bitcoin ATM had en Julian Assange opschept over zijn 50.000% winst dankzij de Amerikaanse overheid. Doen ook Amerikaanse bedrijven hard hun best om te kunnen inspelen op de bitcoin. Van Marc Cuban tot Jamie Dimon, iedereen heeft zijn zegje klaar als het over bitcoin gaat.Google en Goldman Sachs zijn volgens een rapport twee koplopers wat betreft de implementatie van blockchain. 

Nederland

In Nederland ligt de bitcoin-acceptatie relatief hoog. In onze eigen bitcoinstad, Arnhem, kun je al in vele winkels afrekenen met bitcoin. Ongeveer 135.000 Nederlanders bezitten bitcoins. De rechtbank van Overijssel oordeelde echter dat bitcoin in Nederland niet kan worden beschouwd als betaalmiddel, maar als ruilmiddel - net als goud en zilver.

Nederlandse banken waarschuwen gebruikers voor de hoge mate van volatiliteit van de cryptovaluta, maar doen zelf wel onderzoek naar blockchain-toepassingen. 

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Madelon Vos

Auteur:

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.