Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koerskoorts

De nieuwe beursrecords stapelen zich op. Ik ging op bezoek bij de dokter om de temperatuur te laten opmeten. De uitslag is niet positief. De markten schrijven geschiedenis.

  • Vorige week sneuvelde de historische recordstand van de Dow Jones Industrial Index.
  • Voor de S&P 500 lijkt het nog slechts een kwestie van dagen voordat de historische uitbraak een feit is.

De beurzen zijn in hun nopjes en de financiële media wordt bijna lyrisch van al het beursgeweld. De koppen laten er geen misverstand over bestaan: we staan aan de vooravond van een nieuwe mega-beursrally.

Zelfs de vergruisde auteurs van het beruchte boek Dow 36,000 werden opgetrommeld om hun stelling andermaal uit de doeken te doen. Voor wie de historie van dit boek niet kent, de lancering in 1999 wordt in de financiële wereld beschouwd als het begin van het einde van de technologiebubbel.

Dow naar 36.000
De auteurs van dienst, Kevin Hassett en James Glassmann, beweerden destijds dat het mogelijk was voor de Dow Jones om hun koersdoel (36.000 punten) te bereiken in de volgende drie à vijf jaar. We weten inmiddels wat de uitkomst werd.

Hun thesis was gebaseerd op twee kerngedachtes.

1. De risico-aversie onder beleggers nam snel af, wat een hoger dan gemiddelde koers-winstverhouding verantwoordde.

2. Ze focusten op de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in de Verenigde Staten, die kon blijven groeien tot minstens 2,5%.

Voeg daar een jaarlijkse inflatie van 3,5% bij en je hebt het recept voor indrukwekkende koersuitslagen. Uiteraard hadden de schrijvers het nodige voorbehoud bij hun assumpties, want kleine veranderingen zouden grote gevolgen krijgen. Maar dit wilde de markt toen niet horen.

Hun boek werd een bestseller op Wall Street. De Dow ging in de jaren daarna niet naar 36.000, maar dook naar 7500 punten! De auteurs van dienst geven vandaag toe dat er feitelijk geen tijdslimiet op hun koersdoel stond.

Meer voorwaarden
Maar ze blijven erbij dat hun target voor de Dow nog altijd in de kaarten zit... ditmaal zonder specifieke tijdshorizon, maar wel met veel meer voorwaarden.

Hogere koersen worden immers gedreven door hogere winsten, die enkel gerealiseerd kunnen worden door een nauwgezet overheidsbeleid:

  • rationelere belastingen
  • aanhoudend lage rentes
  • minder werklasten
  • lagere pensioenkosten
  • soepeler immigratiebeleid
  • verbetering van opleidingen
  • realistische milieu- en infrastructuurwetgeving

Kortom, in een perfecte wereld kan de Dow Jones snel naar 36.000 punten. Alle gekheid op een stokje, de realiteit laat jammer genoeg een ander plaatje zien. Het enige wat vandaag voor de markten spreekt zijn de technische elementen.

Voortrekkersrol
De historische uitbraak van de Dow Jones vuurde een Dow Theory-koopsignaal af, een van de krachtigste salvo’s uit het boekje van technische analyse. Maar in de economie zien we maar weinig van dit optimisme terug.

Het economisch herstel is redelijk in China, mondjesmaat in Amerika en onbestaande in Europa. Toch wijzen diverse waarnemers erop dat de beurskoersen een voortrekkersrol hebben. Dat kan wel zijn, maar we gaan toch eens op consult bij Dr Copper voor een check-up.

De koperprijs is immers uiterst gevoelig voor de economische vooruitzichten. En de uitslag bij de dokter was niet bepaald positief...


Klik op de grafiek voor een grote versie

Verstandhouding
De diagnose bleek een acute aanval van koerskoorts. De prijs van koper liep in het voorbije jaar quasi naadloos op met de stijging van de S&P 500. In februari kwam er echter een abrupt einde aan de verstandhouding:

  • De koperprijs ging op de rem staan, terwijl de S&P 500 nog wat harder het gaspedaal intrapte.

Het verleden leert ons dat een dergelijke discrepantie nooit lang standhoudt. De reden voor de prijsdaling van koper had hoofdzakelijk te maken met de recordvoorraden (tot 509.425 ton koper) op de London Metal Exchange (LME).

Uit Europa
Dit was het gevolg van een vrije val in de vraag naar koper met -67% sinds januari. De problemen komen ditmaal niet uit China, want daar steeg de import van koper met +5,4% sinds oktober 2012. De terugval van de vraag komt uit het Westen, met op kop Europa, nog altijd goed voor 17% van de globale vraag naar koper.

De eurocrisis hakt er stevig in. Maar ook de vraag naar koper in de Verenigde Staten hangt als een zwaard van Damocles boven de markt. Er hoeft niet veel verkeerd te gaan. Bijvoorbeeld, een kleine terugval van de Amerikaanse huizenmarkt kan grote economische gevolgen krijgen.

Hoe dan ook, de prijs van koper voorziet eerder een economische afkoeling dan een economische versnelling. De graadmeter heeft last van hoogtevrees (koerskoorts) en zoekt lagere regionen op.

Dit is uiteraard geen sluitend signaal, waardoor we de neerwaartse beweging van de koperprijs niet moeten overroepen. Maar het is zonder meer een zoveelste waarschuwing voor de huidige beursrally. En het is nooit goed om een doktersadvies naast u neer te leggen. Tijd voor wat rust op de beurs.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. zonnetjes 13 maart 2013 16:17
    Goud is in diverse valuta wel degelijk gestegen en in onze valuta op zijn minst vrij stabiel wat opmerkelijk is. Betere economische vooruitzichten...Zolang de opkoop van obligaties en dus ook Kwantitatieve verruiming nog steeds gaande is, landen hun zaakjes niet op orde hebben of zien te krijgen...het spaargeld (dus ook uitgave bereidwilligheid) van de burgers verdwijnt door meer inflatie dan eerlijk verkondigt en belasting(verzwaringen), en onze pensioengelden (niet met mijn goedkeuring!!) gewoon in huizen verdwijnen waarmee de banken van hun 'fouten' verlost worden...en vadertje staat zich weer eens garant stelt (Ja..van wiens geld??)
    ben ik zeer zeer sceptisch en bepaald niet optimistisch....
    Al dat verzonnen geld....we zullen heel wat verzinsels en illusies armer worden ben ik bang...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.