Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

2013: Snel herstel

De IEX-columnisten blikken - zoals gebruikelijk - weer vooruit op het komende jaar. Van AEX en Dow Jones tot dé verrassing en 'cliff' van 2013. U leest het in de aanloop naar 1 januari op deze site en in ons dossier Vooruitblik 2013.


“Waar zit je toch?” Ik hoor mijn vrouw in rap tempo naderbij komen. De deur van mijn kantoor gaat open. “Marcel!” Ik houd mijn huiselijke koosnaam natuurlijk geheim. Ze ziet mij (letterlijk) zitten, weggedoken onder het bureau.

“Wat doe jij daar?” “IEX heeft mij gevraagd een prognose af te geven.” De horrormail drong zich weer aan mij op: Voorspellingen 2013. Doe je mee? Ik krimp weer ineen bij dat beeld. Weigeren is onmogelijk na het verzoek van Laura en Fleur, de beste redactrices van het westelijk halfrond.

“Houden ze daar nou nooit mee op”, wanhoopt mijn vrouw die zich inmiddels naast mij heeft gewurmd. “Ze weten toch hoe jij het er telkens vanaf brengt.” “Nou ik had CSM anders aardig ingeschat en…” “Hou toch op, de tienjarige NL rente op 3,75%. De AEX op 380 punten. En flopper Unilever presteerde juist top in 2012. Het lijkt nergens op.”

“Doe jij het dan zelf”, opperde ik. En zo geschiedde. Wat een briljant idee. Mocht onderstaand lijstje eind 2013 lichtjaren van de werkelijkheid afwijken, dan moet u dus niet bij mij zijn.

 

Voorspellingen Mevrouw Tak Per 31 december 2013
AEX 396
Dow Jones 14.200
Euro-dollar 1,22
Goud 1270 dollar per ounce
Olie (WTI, per vat) 105 dollar per vat
ECB-rente 1,50%
Fed-rente 1,00%
Tienjarige NL-obligatierente 3,0%
Economische groei in Europa in percentage 0,5%
Economische groei in Verenigde Staten in percentage 2,3%
Sterkste opkomende economie Brazilië
Top-3 aandelen
Flop-3 aandelen
De 'cliff' van 2013 Langlopende staatsobligaties van Nederland, Duitsland en Verenigde Staten. De koersen duiken de afgrond in.
De verrassing van 2013 Omslag in huizenmarkt. In de tweede helft van 2013 gaan de prijzen weer stijgen.
2013: het jaar van aandelen of obligaties? Aandelen

 

Toelichting

Een korte toelichting is op zijn plaatst. Mijn gedachte is dat in 2013 het economisch herstel zich verrassend snel aandient. In ieder geval in de Verenigde Staten. Daarom zal langzamerhand een kentering in het monetaire beleid plaatsvinden.

Dat heeft tot gevolg dat de signalen van de centrale banken richting een krapper beleid gaan. De rente, kort en lang, zal gaan stijgen. Beslist geen lekker moment voor obligaties. Vooral langlopende obligaties komen in zwaar weer.

Onder deze omstandigheden stijgen dollar en olieprijs, maar heeft goud zijn beste tijd gehad. Natuurlijk floreren de aandelenmarkten onder deze omstandigheden, wel enigszins getemperd door de rentestijging.

Bij de prognose dat ik de woningmarkt verrassend in positieve zin zie omslaan, hoort een joekel van een disclaimer. Mijn oude huis staat (nog steeds) te koop! Is hier de wens vader van de gedachte?

De topaandelen zijn geselecteerd op lage waardering en/of hoog dividend. De flopaandelen op niet uitkomende overnamespeculaties (TomTom), emissie- of herstructureringsrisico’s (SNS) dan wel een te hoog opgelopen koers (AF-KLM).

Rest mij u een in alle opzichten een goed en succesvol 2013 toe te wensen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 24 december 2012 13:11
    Tja maar als je dan dit leest:

    Lehman was lange tijd triple A (AAA) en zelfs tot het failliet in 2008 dubbel A (AA), hetzelfde als dat de Amerikaanse overheid binnenkort wordt en de steepeners hadden de zege van alle experts bijvoorbeeld ook van onze eigen Marcel Tak.

    Uit het stukje van cees.

    Dan ben je nog steeds net zo dom als in 2008
  2. [verwijderd] 24 december 2012 19:46
    De recente koersstijgingen zijn niet gebaseerd op Koers/Winst verwachtingen, maar op geruststellende woorden van de centrale banken.
    De reële economie gaat zienderogen achteruit. Consumenten kopen nauwelijks, prijzen van eerste levensmiddelen staan onder druk, op luxe producten wordt bezuinigd, onroerend goed daalt 20 - 30 % en de werkloosheid gaat oplopen.
    Het kan niet anders dan dat de komende kwartaalcijfers belangrijk lagere resultaten zullen laten zien en grote koersdalingen kunnen dan ook niet uitblijven. Ikzelf denk dat een daling van de AEX naar 150 vòòr 2016 waarschijnlijker dan een ieder wil horen.
    Voor een ieder die dit heeft gelezen, wens ik u een voorspoedig 2013 toe.
  3. [verwijderd] 25 december 2012 01:14
    quote:

    OldAndWise schreef op 24 december 2012 20:54:

    Je begrijpt blijkbaar niets van de echte problemen die zich nu voordoen.

    Depressiviteit en doomdenken is het grootste probleem en werkt verlammend.

    Toen we jarenlang hoogconjunctuur hadden waren er mensen die zeiden: er komt nooit meer een recessie. Daar geloofde ik niks van. Nu is het de andere kant op geslagen en zijn er mensen die zeggen dat we hier nooit meer uitkomen. Geloof ik dus ook niks van en dat soort sentimenten is een goede bodem-indicator.
  4. [verwijderd] 26 december 2012 00:31
    De woningmarkt gaat wel eenkeer stabiliseren maar eerst moet ernog 10% af en moet de regering met versoepleing van hypotheekvoorwaarden voor de starters komen anders stapt er niemand in en blijft de markt op slot zitten; met die extra 1o% daling zitten we op die 25 a 30% waarvan het IMF jaren geleden al zei dat dat het percentage is waarmee de Nederlandse markt structureel overgewaardeerd was. Niet zo vreemd als in 17 jaar tijd in grote delen van Nederland4x over de kop gegaan is. Ik geloof niet dat in die tijd de salarissen vierhonderd procent gestegen zijn. Dus het is denk ik echt wishfull thinking dat dhr. Tak doet. Het piramidespel dat huizenmarkt heet is definitief verleden tijd en zal ook niet meer terugkomen in die vorm.
  5. max21 26 december 2012 00:55
    Ik denk dat iedereen de fout maakt dat hij/zij zich niet kan voorstellen dat we later in 2013 structureel hogere koersen zullen zien.

    De meeste beleggers blijven veel te lang hangen in het doemdenken en er zijn 1000 redenen te bedenken waarom ze gelijk zullen krijgen maar ik denk dat Marcel Tak het goed ziet en alleen de tijd kan het ons vertellen....

    In 2002 of 2007 had niemand ook kunnen bedenken dat we nu in deze situatie zouden zitten, daarom is het je ook zo moeilijk voor te stellen dat het heel anders gaat dan je verwacht.

    Anders zou het ook wel erg makkelijk zijn, iedereen in de put opties en iedereen rijk alleen heb je dan het probleem dat er ook weer erg veel mensen erg rijk worden...... :)

    Afijn, iedereen succes met zijn of haar eigen strategie, de tijd zal het leren.

    Vergeet niet dat de beurs 9 maanden vooruitloopt op de echte economie.

    Veel mensen zijn alleen zo bang geworden om geld te zien verdampen dat het verlammend werkt en ze de kansen ook niet meer zien, dan stappen ze pas in als het herstel alweer halverwege of driekwart onderweg is.

    Groeten,
    Max
  6. [verwijderd] 26 december 2012 08:43
    Huizenprijzen stijgen?? Echt niet. Er staan te veel huizen te koop. Veel makelaars gaan failliet.
    Bovendien veel aanbod, prijzen zakken!
    Goud onder de 1300 ook niet, 1600 is nu al laag!
    Dow Jones 14.200 ook veel te hoog, eerder richting 11.000 of zelfs nog lager.
    Het optimisme is weer te groot.
    Natuurlijk, men moet handelen en dan wordt alles hoger gezet.
    Onzin van de eerste orde!
  7. aadj 26 december 2012 10:31
    Ik denk dat een herstel als dat komt erg snel kan gaan. Ojajoh: kun jij onderbouwen waarom de voorspelling van Marcel onzin is?
    Je schrijft dat veel makelaars failliet gaan.hoe komt dat? omdat er te weinig huizen verkocht zijn en er daarvoor te veel makelaars waren.Dat zie je trouwens in elke branche als het economisch minder gaat.
    Welke onderbouwing heb je voor de door jou genoemde goudprijs, de dow?

    ik lees het graag.

  8. [verwijderd] 26 december 2012 11:04
    omdat de AEX stijgt en de rente op staat wil niets zeggen TAK. Het is arMOE. Vermoeid stijgt de index net als schroot, andere grondstoffen. Het is geld wat minder waard wordt. Kerst inkopen bij de MAKRO. € 304 aan eten en drinken, sloeg stijl achterover. Geld slinkt in waarde en geld moet renderen daarom de stijging. Misschien is de aandelencat. wel de veilige haven? blijf jij maar optimist TAK, we hebben jullie nodig als pessimisten. Ik vrees dat we anders elkaar helemaal de put in praten.
  9. [verwijderd] 26 december 2012 11:39
    quote:

    Brievenbus schreef op 26 december 2012 11:04:

    Hoop onverdraagzaam volk onder goudliefhebbers en huizenbashers; blijft altijd moeilijk, omgaan met anderman's afwijkende mening.
    Onverdraagzaam? Huizenbashers? Het lijkt me eerlijk gezegd meer getuigen van realiteitszin. Als je in 1990 gezegd had dat de prijzen in grote delen van Nederland met 400% zouden stijgen had iedereen je voor gek verklaard. Toen ik aantal jaren geleden zei dat binnen niet al te lange tijd de woningmarkt met 25 tot 30% zou gaan corrigeren, lachte iedereen me uit...jaja.... Als je realistisch nadenkt kan dit niet anders na al die jaren speculatieve stijgingen en een woningmarkt die op een piramidespel ging lijken. Op enigerlei moment zal die markt wel stabiliseren maar niet eerder dan dat er nog 10% afvliegt (wat vrij snel kan gebeuren dit jaar) en nadat de de regeling voor starters versoepeld is. We zijn in meerdere opzichten gaan geloven in zeepbellen en gebakken lucht binnen een financieel systeem dat aardig geperveteerd is en waar groepen belanghebbenden (op zowel de financiele als vastgoedmarkt) willens en wetens zich verrijkt heben ten koste van grote groepen in de samenleving.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.