Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

De huizen-en hypotheekmarkt in 2012

Alvast mijn voorspelling voor 2012. U zal vast niet schrikken als ik zeg dat ik niet positief ben voor 2012. De komende extra bezuinigingen zal iedereen in Nederland gaan merken. Het ziet er naar uit dat een verdere beperking van de hypotheekrente in de maak is.

De PVV en de VVD zijn nog tegen, maar vanuit diverse hoeken wordt er al veel geroepen. Van de week nog de president van De Nederlandsche Bank (DNB),  Klaas Knot. Nog maar net in zijn nieuwe functie en nu al roepen dat de hypotheekschuld in verhouding met de waarde van de woning te hoog is.

Knot haalt dan het buitenland aan waar het percentage niet meer dan 80% van de waarde van de woning zou zijn. In Nederland is dit percentage per 1 augustus 2011 maximaal 106% geworden. In november was hij ook al met een uitspraak gekomen dat de aflossingsvrije hypotheken moeten worden afgeschaft. Het is beter dat Knot even een tijdje niets zegt. Hij zorgt alleen maar voor meer onrust op de markt.

Op de knop drukken
Het is het wel vreemd dat DNB niet eens weet hoeveel vermogen er is gespaard hoeveel gebruikt wordt voor de aflossing van hypotheken. Een telefoontje naar de fiscus lijkt mij voldoende. Of alle geldgevers en maatschappijen op de knop laten drukken, dan zijn die cijfers zo bekend.

De totale waarde van de koopwoningen is rond de 1100 miljard. De totale inschrijving van de hypotheekschuld bedraagt 646 miljard. U mag zelf uw conclusie trekken over deze cijfers. Door al dat roepen (AFM doet daar ook aan mee) besluiten veel toekomstige kopers voorlopig te gaan huren.

De vraag naar koopwoningen zal nog verder afnemen, wat tot een verdere daling van de huizenprijzen zal leiden. Een percentage is altijd moeilijk te voorspellen, maar komt er een verdere beperking van de renteaftrek dan is 10% zeker mogelijk.

Hypotheekrente omhoog
De kans is groot dat de hypotheekrente volgend jaar verder stijgt. De concurrentie wordt minder nu BNP Paribas (marktaandeel bijna 9%) per 1 januari 2012 stopt met het verstrekken van hypotheken. Dit jaar hadden zij hun rentes al flink verhoogd waardoor veel adviseurs BNP niet meer adviseerden.

Het is eigenlijk heel snel gegaan, want vorig jaar waren zij met hun rentes nog de laagste van Nederland. Ik ben wel benieuwd of de Rabobank hiervan gaat profiteren. De afgelopen maanden is daar wel wat gaande. Uit een betrouwbare bron heb ik vernomen dat een landelijk team alle hypotheekdossiers gaat controleren. Dit betekent dat alle Rabobankkantoren hun dossiers moeten aanleveren.

De rede van deze stap kan de uitspraak van de Theo Kockelkoren van de AFM zijn over de Rabobank. De AFM vindt het niet in de lijn van een passend advies dat de Rabobank voor iedere klant een bankspaarhypotheek afsluit. Het zou mij niet verbazen dat de AFM weer dossiers gaat controleren. In ieder geval verliezen de Rabobankkantoren in grote mate hun vrijheid. Voordeel is wel dat er minder gerommeld al worden en de regels van NHG beter worden nageleefd.

Slachtoffers
Het kabinet moet volgend jaar ook beslissen of de overdrachtsbelasting van 2% wordt verlengd. Het is verstandig deze niet te verhogen, maar de extra bezuinigingen kunnen er voor zorgen dat we weer naar 6% gaan. Een verdere daling van de huizenprijzen heeft ook gevolgen voor de mensen die hun hypotheek willen oversluiten.

Velen zullen te horen krijgen dat het niet mogelijk is omdat de waarde van hun woning niet voldoende is. Tot slot de groep die twee woningen hebben en waarvan de te koop staande woning al weer twee jaar te koop staat. Deze groep heeft dadelijk geen renteaftrek meer. U begrijpt dat hier slachtoffers gaan vallen. Als iedereen trouwens gaat bezuinigen ontstaat er een negatieve spiraal. Eens kijken hoe dit probleem dan weer wordt opgelost.

Het nieuwe boek van Jos Koets is uit!
Een huis kopen, voorkom een drama!
Klik hier om dit boek te bestellen
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Hoe koop ik een huis? te bestellen


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 december 2011 09:55
    Waarom is het beter dat Knot een tijdje niets zegt? Moet het "sprookje" nóg langer in stand gehouden worden? De huizenprijzen en hypotheekschulden in NL hebben nog een lange weg te gaan om tot normale niveaus terug te keren. Hoe sneller de pijn genomen wordt hoe beter lijkt me.
  2. [verwijderd] 16 december 2011 10:10
    Beste Chiel,

    Lees het stukje van Jos nog een keer en roep dan. Het roepen van deze mensen die op een academisch niveau de materie bekijken is veel gevaarlijker op de korte termijn. Denk je nu echt dat het er veel beter uit gaat zien als er een hogere aflosverplichting komt. Hoger dan nu bedoel ik daarmee. Jos heeft mijnsinziens aangegeven dat de totale waarde van de woningen 1,5 keer de hypotheekschuld is. Natuurlijk zijn er excessen en die zullen ook opgelost moeten worden.

    Wat mij iriteert zijn de politici die niet terzakekundig zijn en maar lukraak roepen dat de renteaftrek beperkt moet worden. Op 1 januari 2031 zal een groot deel van de renteaftek zijn komen te vervallen. Dit omdat er sinds 1 januari 2001 de hypotheekrente nog maar 30 jaar fiscaal aftrekbaar is. Daar komt bij dat alle ouderen die een flinke overwaarde op hun woning hebben en een nieuwe goedkopere woning kopen een groot deel van hun aftrek kwijt raken. Hier hoor ik deze politici niet over, waarschijnlijk omdat ze het niet eens weten.

    Ik denk dat Jos het beeld voor 2012 redelijk duidelijk heeft neergezet en ik denk dat het in grote lijnen ook zo zal gaan. De hoogte van de rente blijft een moeilijke zaak om die te voorspellen. Maar dat er minder concurrentie op de markt is, komt de rente niet ten goede.

    De banken zullen ook steeds meer reserves aan moeten gaan houden en daarmee zal er ook minder geld ter beschikking komen voor het uitlenen van geld en dat werkt ook een hogere rente in de hand.

  3. Jos Koets 16 december 2011 10:28
    quote:

    chiel schreef op 16 december 2011 09:55:

    Waarom is het beter dat Knot een tijdje niets zegt? Moet het "sprookje" nóg langer in stand gehouden worden? De huizenprijzen en hypotheekschulden in NL hebben nog een lange weg te gaan om tot normale niveaus terug te keren. Hoe sneller de pijn genomen wordt hoe beter lijkt me.
    Het is altijd gemakkelijk praten voor heren zoals Knot. Deze hebben een leuk salaris van minimaal zes getallen. Zij moeten zich eens gaan verdiepen in de mens die een inkomen heeft van rond de 30.000 euro. Als je deze spreekt weet je voldoende.

    Gr. Jos
  4. [verwijderd] 16 december 2011 10:34
    In principe zou het het beste zijn om de huizenprijzen een tijd lang licht te laten dalen (<2% per jaar) of stabiel te laten zijn. Op die manier komt niemand in grote problemen terwijl de inflatie langzaamaan de huizenprijzen relatief gezien naar een normaal niveau laat terugkeren. In de huidige markt hoef je niet aan de HRA te zitten om lichte daling of stabiele prijzen te bewerkstelligen. Even zo laten zou ik dus zeggen.
  5. Jos Koets 16 december 2011 10:40
    quote:

    chiel schreef op 16 december 2011 10:36:

    Jos, mensen met een inkomen van 30 mille komen niet eens in de buurt van een eigen huis. Duidelijker teken dat de prijzen veeeeeeel te hoog zijn is er niet.
    Prijzen zakken van zelf daar hebben we de hulp van de hoge heertjes niet voor nodig. Er is in 10 jaar al heel veel veranderd. Laat al deze veranderingen even zijn gang gaan.

    Gr. Jos
  6. [verwijderd] 16 december 2011 10:41
    Het argument van "meer onrust op de markt" is natuurlijk een non-argument, en is eigenlijk het enige argument dat ik de tegenstanders van beperking van de hypotheekaftrek nog hoor gebruiken. Een mager verweer lijkt me.
    De vergelijking 1100 miljard totale waarde koopwaarde zetten tegenover 646 miljard hypotheekschuld is natuurlijk onzin.
    Was het maar zo dat iedereen "maar" 60% hypotheekschuld had, maar zo is het natuurlijk niet. Het risico zit 'm uiteraard bij de tophypotheken en niet bij de mensen die nog maar een hypotheek van 20% hebben op hun huis.
  7. [verwijderd] 16 december 2011 10:41
    quote:

    chiel schreef op 16 december 2011 10:36:

    Jos, mensen met een inkomen van 30 mille komen niet eens in de buurt van een eigen huis. Duidelijker teken dat de prijzen veeeeeeel te hoog zijn is er niet.
    Mensen zijn ook behoorlijk verwend, en sparen lijkt in hun woordenboek niet voor te komen. Ja met 30k kun je grofweg 135k hypotheek krijgen. Daar kun je in Groningen of Limburg nog best een eensgezinswoning voor kopen, maar in fatsoenlijke buurten in de randstad krijg je daar een studentenkamer voor. Echter als je nadat je afgestudeerd bent nog 2 jaar bij je ouders blijft wonen en 60% van je inkomen spaart dan kun je daarna wel iets fatsoenlijks kopen. Dat heb ik ook zo gedaan en werkt prima ookal is mijn inkomen niet precies 30k, maar je kunt ook 3 jaar sparen eventueel.
  8. [verwijderd] 16 december 2011 10:50
    quote:

    chiel schreef op 16 december 2011 10:38:

    @nee: tsjongejonge wat een niveau. Doet zeker pijn in de portemannaie?

    je roept continu zaken die met cijfers te weerleggen zijn. Ik heb een verschrikkelijke hekel aan mensen zoals jij die zaken roepen zonder ze te onderbouwen, gebaseerd op aannames.

    Met 30.000 kan je geenhypotheek krijgen?

    Ga dan zelf eens rekenen oen;
    www.nhg.nl/consument/ik-wil-een-wonin...

    Bij een toetsrente van 5% --> € 137.000
    Buiten eventuele startersregelingen om..

    De maandlast? 570 bruto pm, excl sparen orv

    Nogmaals, zoals met alles moet je uitgaang van de cijfers. Dom roepen op basis van aannames zonder onderbpouwing is funest in een discussie. Het komt ook vrij dom over. Sorry, maar types als jij bent kan je dat op maar 1 manier duidelijk maken.. op deze manier.
  9. [verwijderd] 16 december 2011 10:54
    Wat mij irriteert is dat de huidige crisis helemaal niet is veroorzaakt door leningen aan particulieren ter financiering van woningen. De financiele ellende ontstond doordat banken dubieuze produkten kochten zoals bijvoorbeeld de ING op de Amerikaanse markt van mensen die ze nooit gezien hebben en met hypotheken op woningen die ze nooit hebben getaxeerd. Als u en ik een woningfinanciering willen worden en werden we driemaal doorgelicht en daar kopen ze voor miljarden op de blauwe ogen. Ook overheden geven met bakken meer uit dan ze binnenhalen. En die gaan ons nu de maat nemen!!! De paar verwaarloosbare gevallen in Nederland waarbij particulieren in de problemen komen voornamelijk voort uit de gevolgen van de crisis die buiten de schuld van de woningeigenaren is ontstaan. De DNB en de AFM hebben nooit de overheid of de ING de les gelezen op hun onverantwoorde gedrag, maar nu buitelen ze over elkaar met maatregelen die de binnenlandse markt frustreren. Ik vind dat het hypotheek beleid nu niet gewijzigd moet worden en moet aansluiten bij het beleid van voor 2008. Bestrijd de crisis daar waar het fout ging en overheid: Slank eens af.
  10. [verwijderd] 16 december 2011 11:00
    quote:

    chiel schreef op 16 december 2011 10:55:

    Continu? Voorbeelden? Hypotheek van 137,000 klinkt prima. Nu nog een huis voor die prijs. Ik verlaag me er niet toe jou oen of debiel te noemen overigens, de pijn zit kennelijk heel diep bij je.
    Mijn excuus voor mijn stekeligheden. Vwb het zoeken, ga je gang er is echt meer dan genoeg te koop in de prijsklasse. Van eengezinswoningen in groningen en friesland tot aan mooie luxe appartementen in Rotterdam;
    www.funda.nl/koop/uitgebreid-zoeken/
  11. Ivanrybkin 16 december 2011 11:03
    "De totale waarde van de koopwoningen is rond de 1100 miljard. De totale inschrijving van de hypotheekschuld bedraagt 646 miljard. U mag zelf uw conclusie trekken over deze cijfers. "

    Deze cijfers zeggen niet zoveel. de verdeling over de generaties is immers niet bekend? Het probleem zit bij de kopers jonger dan 40.

    Als er een risico bestaat op 30 % huizendaling, dan is het verstandig om zeer conservatief te financieren.

    Nu zal er een behoorlijke groep kopers ontstaan die pas weer kan verhuizen als de waardedaling van de woning plus de kosten koper bij elkaar zijn gespaard. en dan moet er in de tussentijd niets misgaan met baan of huwelijk.
  12. forum rang 4 theo1 16 december 2011 11:04
    quote:

    chiel schreef op 16 december 2011 09:55:

    Waarom is het beter dat Knot een tijdje niets zegt? Moet het "sprookje" nóg langer in stand gehouden worden? De huizenprijzen en hypotheekschulden in NL hebben nog een lange weg te gaan om tot normale niveaus terug te keren. Hoe sneller de pijn genomen wordt hoe beter lijkt me.
    Het helpt niet als er allemaal pipo's van alles gaan lopen roepen vanaf de zijlijn. Ooit speelde het Nederlands elftal een WK, al die tijd waren diverse ex-spelers (de meest prominente begint met een C en eindigt met ruijff) in hun columns in kranten aan het schrijven wat de bondscoach had moeten doen. Het voorspelbare resultaat was een totaal fiasco. Op die manier valt er gewoon niet te werken. Als Knot kritiek heeft, prima, maar houd dat binnenskamers.

    Waar Knot ook geen rekening mee houdt is dat er heel veel mensen hun hypotheek alleen kunnen opbrengen omdat ze iedere maand voorlopige teruggave krijgen gestort. Als dat in gevaar komt, komen die mensen direct in betalingsproblemen. Dan kun je vanaf de zijlijn nog steeds lekker makkelijk roepen "eigen schuld dikke bult en had je maar niet zo stom moeten zijn" maar het land lijkt me niet echt gebaat bij een golf van persoonlijke faillissementen en executieverkopen. Dan kun je weer banken gaan redden en zo. Het lijkt me veel beter om zoals Jos aangeeft, de bestaande maatregelen even te laten uitwerken. De beperking van de aftrek tot 30 jaar is nog geen 30 jaar oud, het eerste effect daarvan moet dus nog zichtbaar worden. En houdt Knot wel rekening met de depots die zijn opgebouwd in (bank)spaarhypotheken? Dat vraag ik me ten zeerste af.
114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.