Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Alles sterker dan de dollar

Mijn beschrijving van de ontwikkelingen in valutaland van de afgelopen tijd blijven geldig en de scenario’s vorderen gestaag. Maar er is één maar. De euro-dollarkoers is op een belangrijk punt aanbeland.

Dit punt is een make or break aan het worden als ik de langeretermijn- en korteretermijnscenario's naast elkaar leg. Vanuit de invalshoek die ik kies om bevestiging te vinden voor scenario's valt op dat in het grotere beeld de steun, overtuiging, voorkeur voor de euro toeneemt.

Ik illustreer dit aan de hand van de Zweedse kroon en Australische dollar aan de ene kant en de Britse pond, Amerikaanse dollar en de euro aan de andere kant.

Allereerst de kwestie euro-dollar:

Klik op de grafiek voor een grote versie

Draai in de RSI
Ik focus hierbij alleen op dit moment. Het enigszins vooruitlopende karakter van de RSI is hier onderwerp. De trend van de RSI is gebroken en koersen zijn terug naar deze voormalige steunlijn bewogen.

De vraag is nu of de koers boven deze weerstand uitkomt of niet. U ziet een eerste aarzeling van een kwartfiguur geeft al bijna een draai in de RSI, dus pas op.

Als deze draai er is en de koers komt niet meer door de 1,47 heen, is de RSI in de meest recente stijging niet overbought geworden en heeft het een lagere high neergezet. Pas dan op, is voorlopig de boodschap.

Opwaartse correctie
Is er aanleiding om te denken dat dit scenario bewaarheid wordt? Niet vanuit de Japanse yen, want daarin zien we dat de euro nog steeds hogere koersen als potentie heeft. Ook bezien vanuit de Zwitserse frank is dat zo. Die markt is rijp voor een opwaarts correctieve beweging voor de euro.

Deze signalen waren eerder deze week al ontstaan. Vandaag heb ik nog twee koersontwikkelingen bekeken en zie daarin ook iets positiefs voor de euro ontstaan. Meer kracht dus, al moet ik zeggen dat zeker de Australische dollar mij recent op het verkeerde been heeft gezet.

Maar toch: de koersen zijn de koersen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Hogere low
In de weekgrafiek van euro-Australische dollar (EUR/AUD) is een hogere low neergezet sinds hele lange tijd. Daarnaast is er geen oversold genoteerd tijdens deze daling. Dat is positief, dus op zijn minst is de beweging neerwaarts omgebogen tot een zijwaartse koersontwikkeling.

Wat hier nog een probleempje kan opleveren voor de korte termijn is dat er een mogelijkheid tot de vorming van een negatieve reversal (hogere toppen in de indicator en lagere in de koers) bestaat op de daggrafiek.

Tja, dat zal dan eerst geslecht moeten worden voordat de zijwaartse beweging in een opwaartse verandert. Er is een hogere low gevormd, nu nog een hogere high. Dat is ongeveer de strekking.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Beter dan de dollar
Dan de weekgrafiek van de euro-Zweedse kroon (EUR/SEK). Daarin is een vergelijkbaar beeld met de Australische dollar ontstaan, maar dan net iets beter. Er is geen dreiging van een negatieve reversal op de daggrafiek en de daling heeft een 61,8% retracement van de stijging ervoor betekent.

Op deze grafiek test de RSI de gebroken dalende lijn en draait opwaarts zonder de oversold te bereiken. De reciproque van dit verhaal is dus wat ik als gevaar voor euro-dollar op de daggrafiek heb proberen te beschrijven.

Ok tot zover de safe havens die in feite een bevestiging vormen voor de stijging van de euro. De volgorde naar kracht is op dit moment:

  1. Zwitserse frank
  2. Australische dollar
  3. Zweedse kroon

De volgende grafiek is die van Britse pond-Amerikaanse dolalr (GBP/USD), ook wel kabel genoemd.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Duidelijke uptrend
Er is duidelijk een uptrend aanwezig, die op het punt staat om voortgezet te worden. Ik zie geen problemen in deze grafiek, dus de koersen gaan door zoals het was, lijkt mij.

Dat houdt dus in dat een verdere verzwakking van de dollar in het vat zit. Dat is een belangrijk gegeven voor de volgende grafiek, namelijk de euro-Britse pond (EUR/GBP).

Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro stijgt
Verhip! Leuk woord vind ik dat, deze koers zit ook in een uptrend. Dus als ik deze twee grafieken samenvoeg, komt eruit naar voren dat de euro sterker is dan de pond en dat de pond sterker is dan de dollar.

Net als voor de yen geldt dus dat los van het feit dat de euro stijgt in waarde tegen die valuta dat die valuta het op hun beurt weer beter doen dan de dollar.

Pff, even uitblazen, dat was een snel rondje over heel veel velden.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 juni 2011 14:53
    Hallo Gökhan,

    Een tijdje geleden is de stoploss geraakt van m'n longpositie in de EUR/AUD (1,35). De beweging is nog verder naar beneden gegaan naar 1,32, maar loopt nu heel snel op tot nu al bijna 1,38.

    Zelf geef je aan dat er op z'n minst een zijwaartse beweging is, maar kan het ook zo zijn dat de koers oploopt tot dit niveau (voormalig weerstandsniveau) om vervolgens sterk te zakken en een SHS patroon te maken? Dan zou het hoofd de piek tot bijna 1,44 zijn en de twee schouders beide rond 1,38 liggen. Alleen de neklijn zie ik dan scheef, namelijk licht dalend van 1,33 tot 1,32 bij de tweede schouder.

    Eerlijk gezegd durf ik door dit scenario vooral bij de huidige koers absoluut geen longpositie in te nemen.

    Groet en succes!
  2. [verwijderd] 8 juni 2011 17:00
    @_flyy Ik ben het ook met u eens want veel meer dan een stijging in koersen kan ik er ook op dit moment niet van maken behalve dat de grote downtrend er aan is, en dat daardoor de te volgen richting omhoog dient te zijn. Echter, ik heb ook een mogelijke NR in de daggrafiek omdat het wel veel kracht kost om uberhaubt omhoog te komen voor de eur, dus... Er moet meer gebeuren tegen de AUD, dat denk ik ook. Er zit meer overuiging in tegen de SEK.
  3. Orca 8 juni 2011 17:40
    Fitch says all US Treasury securities would be rated 'B+' if government issuer rating is lowered to 'RD'
    En net zoals Pimco op de rente fout zit ondaks dat ze 't theoretisch bij 't rechte eind hebben, zo krijg je mi 'n m.e.g.a. unwind op de usd tov alle pairs, en sterkt ie dus aan, volstrekt contra intuïtief.
  4. [verwijderd] 9 juni 2011 11:10
    quote:

    Erem schreef op 9 juni 2011 08:34:

    Ik zou gewoon de stoploss aanhouden want ik ben geheel eens met uw niveau. 1,4562 is de low van de dag ervoor zonder daar door te vallen is er geen bevestiging van de daling, de OSis een teken van zwakte van de beweging, nog geen trend omkeer.
    Als we die 1,456 vandaag nog een keer zien staat er een SHS.. en zijn we bovendien onder de stijl opgaande trendlijn beland.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.