Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wie pakt zilver?

Er zijn al enkele maanden aanhoudende geruchten dat partijen stelselmatig fysiek zilver opkopen. Volgens een anonieme bron, die naar verluidt werkzaam is als zilverhandelaar op de London Bullion Market Association (LBMA), zijn dit voornamelijk Chinese spelers.

Op internet circuleert sinds afgelopen zondag een brief gericht aan Blythe Masters, hoofd van de grondstoffenhandel bij JP Morgan en onder meer verantwoordelijk voor de enorme shortposities van de bank in de zilvermarkt.

Oud-collega’s van Masters zouden hedgefundmanagers hebben geadviseerd zilverfutures te kopen op de Comex-termijnmarkt. De gedachte van deze handelaren zou zijn om zoveel mogelijk maartcontracten op te kopen om daarmee de zilverprijs in enkele weken tijd met zo'n 10 tot 15 dollar op te drijven.

Ontwikkeling zilverprijs
De brief is goed te rijmen met de ontwikkelingen van de laatste maanden. De zilverprijs schoot in enkele weken van 19 naar 31 dollar. De voorraden fysiek zilver lijken snel te slinken. Zo maakte Eric Sprott vorige week bekend dat hij pas na drie maanden zo'n slordige 20 miljoen ounces zilver binnen heeft gekregen.

Sprotts zilver ETF introductie bracht bijna 600 miljoen dollar binnen die snel in fysiek zilver moest worden omgezet. In de fysieke zilvermarkt gaat slechts ruim tien miljard dollar per jaar om. Sprott waarschuwde maandag al voor de illiquiditeit van fysiek zilver op de markt: “Wij denken dat de vertragingen bij de levering van fysiek zilver illustreren hoe de papieren en fysieke markt ontkoppeld zijn”.

De voormalige handelaren van JP Morgan zijn kennelijk ook van mening dat de bank het zilver dat het op papier verkocht heeft niet kan leveren. En zij kunnen het weten.

Hogere premie
Volgens de auteur van de open brief zijn de oud-handelaren niet zozeer van plan om de Comex te laten crashen, maar willen zij een hogere premie ontvangen van JP Morgan. De voorraden op de Comex zijn dermate klein, 50 miljoen ounces zijn leverbaar op een totaal van 100 miljoen ounces in beheer, dat een instroom van kapitaal van hedgefunds de zilvermarkt direct op scherp zet.

De auteur rekent voor dat met een investering van 1 miljard dollar, in slechts vier weken tijd zo'n 200 miljoen dollar verdiend kan worden. Da’s serieus geld.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Willem Middelkoop

Auteur:

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. Zeldzame bubbel
  2. Derivaten des doods
  3. Wie pakt zilver?

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 januari 2011 13:48
    "Oud-collega’s van Masters zouden hedgefundmanagers hebben geadviseerd zilverfutures te kopen op de Comex-termijnmarkt. De gedachte van deze handelaren zou zijn om zoveel mogelijk maartcontracten op te kopen om daarmee de zilverprijs in enkele weken tijd met zo'n 10 tot 15 dollar op te drijven."

    Dus als ik het goed begrijp zouden deze oud-collega's JP Morgan in het stof willen laten bijten door een veel hogere zilverprijs?
    JP Morgan zelf heeft met z'n short-posities alleen baat bij een lagere zilverprijs.

    Overigens prima om deze bank eens een koekje van eigen deeg te geven. Als ze er lering uit trekken krijgen we hopelijk eens de echte zilverprijs (bepaald door vraag en aanbod naar -the real thing- , fysiek zilver dus).
    En wat de prijs voor de -real thing- zou moeten zijn?
    $50 ? $100 ? $500 ?

    Bij een historische goud-zilver verhouding van 1:16 zou zilver (bij de huidige goudprijs) drie keer zoveel waard moeten zijn.

  2. [verwijderd] 13 januari 2011 14:19
    Beste geinteresserden in zilver graag zou ik jullie onderstaand youtube analyse filmpje aan willen raden.

    From: Don Harrold <info@diamondresearchholdings.com>
    Date: 2011/1/11
    Subject: Silver VS Inflation: Is There a Case for $250 Silver? - New Day Trade Show Video
    2011, January 11, Tuesday

    There is a discussion about silver and it's price versus inflation.
    The usual comparison is silver now versus the highs of 1980.
    However, is that a fair comparison? Where is the current
    price of silver with respect to history? What is the potential
    top for silver given a "perfect storm" scenario?

    Watch our new video for more:
    www.youtube.com/watch?v=yMMEdQALY0o

    Sincerely,
    The Show
    www.daytradeshow.com

    PO Box 39202, Shreveport, LA 71133, USA
    grt SpanCo

  3. [verwijderd] 13 januari 2011 14:53
    Ergens kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de 1e twee schrijvers een beetje gefrustreerd zijn en waarschijnlijk de goud/zilvervloot hebben gemist. Middelkoop is tot nu toe telkens correct geweest als het gaat om edelmetalen en rare earth elementen. Ik lees liever zijn tips dan die van technisch analisten zoals de heer Van den Akker van ING op de RTLZ webpagina's. Die roept al sinds eind 2009 / begin 2010 dat er op korte termijn een correctie zal plaatsvinden met koersdoel 280/310 voor de AEX. Deze man blijft dit maar herhalen in de hoop dat hij op 1 dag gelijk krijgt en dan kan zeggen "ik heb het voorspeld". Ik lees liever de realistisch visie en tips van middelkoop. Die hebben een rendement opgeleverd waar geen AEX strategie tegenop kan.
  4. [verwijderd] 13 januari 2011 14:57
    Ik beschouw dit soort artikelen als "onderbouwde" reclame boodschappen oftewel de slager schrijft een van internet geplukt vleesverhaal dat moet onderbouwen dat vlees eten erg gezond is en
    waarschijnlijk is de "Harry Mens formule" waarvoor betaald moet worden ook nog van toepassing.
  5. nobahamas 13 januari 2011 15:13
    Zoals je weet preekt bijna iedereen voor eigen parochie.
    Maar wil je alleen maar preken horen van, door banken betaalde, analisten?
    Ik zie Willem als een "gewone" jongen, die middels deze postings ook aan de kleintjes denkt, en deze laat meeprofiteren van zijn kennis.
    Zo horen wij nog eens een visie welke niet gedirigeerd is door de grote financials.

    p.s. ik denk niet dat Willem zijn klanten zoekt bij IEX, het merendeel van ons is niet vermogend genoeg om te kunnen instappen.
  6. [verwijderd] 13 januari 2011 16:25
    quote:

    nobahamas schreef op 13 januari 2011 15:13:

    Zoals je weet preekt bijna iedereen voor eigen parochie.
    Maar wil je alleen maar preken horen van, door banken betaalde, analisten?
    Ik zie Willem als een "gewone" jongen, die middels deze postings ook aan de kleintjes denkt, en deze laat meeprofiteren van zijn kennis.
    Zo horen wij nog eens een visie welke niet gedirigeerd is door de grote financials.

    p.s. ik denk niet dat Willem zijn klanten zoekt bij IEX, het merendeel van ons is niet vermogend genoeg om te kunnen instappen.
    Door banken betaalde analisten doe ik ook niets op uit. Gewoon eigen huiswerk maken en geduld hebben. Financiele sites worden vaak gesponsord door banken en brokers om handel uit te lokken. Verhalen leveren emoties (twijfel,angst,hebzucht enz) op en daarna regelmatig aan/verkopen. Verdienmodel= provisies genereren.
  7. [verwijderd] 13 januari 2011 19:23
    lekker duidelijk jeroen???????????//// De hype in zilver lijkt mij nu wel over, het geld gaat momenteel naar aandelen van bedrijven die 10 keer de winst staan en uit de vluchthavens. Obligaties zijn al flink afgekomen, nu goud en zilver nog. Inflatie creeeren we zelf door deze grondstoffen en olie en voedsel te hamsteren, dat zouden ze moeten verbieden, de zelfde banken die ons aan de rand van de afgrond hebben gebracht zijn nu de grondstof en voedselprijzen aan het opjagen door ordinair te hamsteren en dat later duurder weg te zetten bij hun klantjes
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.