Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Rare jongens, die rare earths

U zultt er waarschijnlijk niet veel vaker van hebben gehoord: erbium en neodymium. Het zijn voorbeelden van zeldzame grondstoffen, of rare earths. Deze zeldzame metalen worden in kleine hoeveelheden gebruikt. Ze worden verwerkt in uw laptop, uw mobiele telefoon, uw platte beeldscherm en andere moderne gadgets.

Deze zeldzame grondstoffen zijn voor het overgrote deel afkomstig uit Chinese mijnen. De grondstoffen komen elders ook voor, maar China is door de goedkope productie en strengere milieuwetgeving elders uitgegroeid tot de exporteur van deze rare earths. China voorziet voor maar liefst 97% in de wereldwijde vraag.

De afgelopen weken zijn spanningen op deze zeer specifieke grondstoffenmarkten opgelopen. Eerst was daar de diplomatieke rel tussen China en Japan, die inmiddels gesust lijkt te zijn. De spanningen houden echter aan. Gebleken is dat China – dat onder druk van het westen staat vanwege de te lage koers van de renmimbi – de exporten van rare earths met het instellen van quota heeft beperkt.

700% gestegen
Met de groei in vraag - er wordt door sommige analisten uitgegaan van een verdubbeling in 2015 – en de onzekerheid wat betreft Chinese exporten is onrust ontstaan op de internationale grondstofmarkten. Bedrijven als Toyota zijn afhankelijk voor het maken van elektrische auto's. Maar denk ook aan windturbines.

In de afgelopen 45 dagen zijn enkele van deze grondstoffen met 700% in prijs gestegen. De consument zal er vrijwel niets van merken. Er worden zulke kleine hoeveelheden van dergelijke grondstoffen in producten verwerkt dat de kostprijs van een beetje laptop met tussen de 40 tot 70 eurocent wordt verhoogd. Maar voor een investeerder is dit erg interessant om in de gaten te houden. Ons Gold&Discovery Fund heeft inmiddels meer dan 10% van de ruim 40 miljoen in REE bedrijven belegd.

 

Meer artikelen van Willem Middelkoop op de IEX Commodities-sectie

 


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Willem Middelkoop

Auteur:

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. Zeldzame bubbel
  2. Derivaten des doods
  3. Wie pakt zilver?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 oktober 2010 12:16
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.