Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Mexi-iiico risi-iiico

Volgens het zakenbankje Investec gaat de Mexicaanse peso uitblinken. De munt zou veel te goedkoop zijn als je die vergelijkt met de overige Midden- en Zuid-Amerikaanse valuta. Leuk hoor, maar ik heb geen flauw idee waar ze het op baseren.

Het is wel een duidelijk signaal dat beleggers op zoek zijn naar alternatieven voor de euro en de dollar, want eigenlijk willen ze niet in beide valuta´s beleggen. En dan komen opeens exoten als de Mexicaanse peso boven drijven. Dat is wel eens anders geweest.

Begin jaren ´80 was Mexico een prototype van een Midden-Amerikaans land waar de inflatie - zoals bij alle landen in die regio - gierend uit de klauwen liep. Dat was net voordat de Zangeres zonder Naam in 1986 voor de tweede keer een hit scoorde met haar liedje Mexiiiiico.

Mexico is daarom een prachtig voorbeeld van wat aandelen doen in een periode van hyperinflatie.

40 eurocent
De inflatie ging begin jaren ´80 door het dak. De overheid moest op enig moment tegen 160% rente lenen. Mocht u in 1980 in Mexico op vakantie zijn geweest en u bijvoorbeeld nog voor 1000 euro aan Mexicaanse peso over hebben gehad (Mexico schijnt niet zo´n duur land te zijn), dan was dat tien jaar later nog maar 8 euro waard en nu nog maar 40 eurocent.

De inflatie fluctueerde destijds tussen de 20% en de 180%. Duisenberg zei al eens dat de waarde van een munt niet is wat er toevallig op de markt voor wordt betaald, maar vooral wordt bepaald door het verschil in de inflatie. Oftewel hoe meer inflatie, hoe minder een munt waard is. Dat klopt ook wel.

De Duitse Bundesbank, de feitelijke voorloper van de Europese Centrale Bank, is daarom altijd panisch geweest voor hoge inflatie. Dat komt vooral voort uit de hyperinflatiejaren. Zij hebben een gevalletje Mexico al in het begin van de jaren ´20 gehad en daarom altijd een gedegen anti-inflatiebeleid gehanteerd.

Vluchten in aandelen?
Dat leidde tot een sterke munt en een lage inflatie met als beloning daarvoor een lage rente. Maar terug naar Mexiiiiico. In de crisisperiode hielden de Mexicaanse aandelenkoersen per saldo deze hyperinflatie bij. Dat is eigenlijk ook logisch.

Bij een inflatie van 100% gaat de omzet van de bedrijven met 100% omhoog, de kosten stijgen ook met 100% en er blijft 100% meer winst over. En dus worden de bedrijven 100% meer waard. Dat lijkt fijn, maar de munt waarin deze koersen genoteerd zijn, gaat fors in waarde achteruit.

Per saldo lijkt het veilig om in aandelen te vluchten, maar twee dingen moet u goed in de gaten houden.

  • Het blijft een vlucht. In de twintig jaar om de crisis had u slechts de waarde van uw vermogen veilig gesteld en er niet veel mee verdiend.
  • Obligaties en cash geld waren waardeloos geworden.
    Marc Faber noemde het al in zijn presentatie in de Rai op 15 maart. Ik laat u even wat grafieken zien.

  • De waarde van de Mexicaanse peso ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het inflatie verschil tussen Mexico en de USA.


    Met aandelen blijf je de hyperinflatie voor.

    Gelijk halen
    Maar in Amerikaanse dollars gemeten, ziet het plaatje er heel anders uit. Ik heb er even ter vergelijking de Amerikaanse S&P 500 er bij gezet. Let wel; in de periode 1981 – 1983 verloor u in dollars 95% van de waarde. Een aandelenbelegging ging van 100 naar 5 en vanaf het dieptepunt naar de 1150 10 jaar verder.

    Kijk als u gelukkig of slim bent in uw timing, kunt u in dit soort enge periodes heel, heel rijk worden. Ik geloof niet zo in hyperinflatie, maar daarover een andere keer meer. Voor diegene die het wel verwachten, hier wat bewijs om uw gelijk te halen.

    De ISM prices paid-index laat zien dat de inkopers een flinke prijsstijging verwachten. Dat is een punt van zorg, maar het geeft ook aan de economie dusdanig is hersteld dat men de hogere prijzen kan doorberekenen. Staat die hyperinflatie net om de hoek te wachten?


    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Corné van Zeijl

    Auteur:

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
    2. Tabée Van Zeijl
    3. Héle mooie grafieken

    Reacties

    4 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 8 april 2010 15:40
      Hoi Corne,

      Allereerst nog proficiat met je verjaardag gisteren, 7 April.

      Dat de Mexicaanse Peso uit gaat blinken is mij ook een raadsel, ik kan mij vinden in je artikel, behalve dat Mexico een goedkoop land is, niet voor 95% van zijn inwoners.
      7 jaar gelden was 1 Euro 10 Peso, medio vorig jaar 20 Peso op zijn top,nu staat deze op 16.7, zo'n 20% onder de top.

      Helaas heeft Mexico erg veel last van de crisis en is niet in staat geweest deze goed aan te pakken.

      Belastingverhogingen hebben vele mensen de das om gedaan, met name de kleine zelfstandigen.

      Een nadeel van de gegevens mbt inflatie is dat cijfers maar al te graag positief gemanipuleerd worden en dus een vertekend beeld geven.

      Zo'n 3 jaar geleden betaalde ik voor een brood 14 Pesos, nu betaal ik voor hetzelfde brood 24.5 Pesos in dezelfde supermarkt, een stijging die tekenend is voor alle prijzen voor dagelijkse producten. Het afgelopen jaar zijn de prijzen enorm gestegen.

      De lonen zijn nauwelijks gestegen, de schulden die mensen hebben op b.v. hun credit cards wel.

      Hier kan je zelfs bij WalMart 5000 Peso krediet krijgen op je WalMart pas.

      Sams, Costco, Sears, Palacio De Hierro, Liverpool, Viana, etc. zijn andere concerns waar je heel eenvoudig tussen de 5000 en 10000 Pesos krediet kan hebben.

      Een ander veel gebruikte vorm van spullen kopen is betalen in termeinen van 12 tot 18 maanden zonder rente.

      Veel mensen zijn in de verleiding gekomen om maximaal krediet te hebben in vele winkels tegenlijk, plus de aankoop van goederen op basis van termijn betaling.

      Door de hoge werkeloosheid is men vaak niet meer in staat dit terug te betalen.

      Peso duurder tov de Euro en Dollar, waarschijnlijk alleen omdat de problemen in Europa en de VS ook niet van de lucht zijn.
    2. [verwijderd] 8 april 2010 17:03
      THE NEW GLOBAL ECONOMIC REALITY
      This insightful article was written by Charles Simpson, and is reprinted here with his permission. He can be reached at: info@mexinvestnow.com.

      ****************************************
      First: A reality check on Mexico -
      Mexico is in a unique position to reap many of the benefits of the decline of the US economy. In order to not violate NAFTA and other agreements, the U.S.A. cannot use direct protectionism, so it is content to allow the media to play this protectionist role.
      The U.S. media – over the last year – has portrayed Mexico as being on the brink of economic collapse and civil war. The Mexican people are either beheaded, kid-napped, poor, corrupt, or narco-traffickers. The American news media was particularly aggressive in the weeks leading up to spring break.
      The main reason for this is money. During that two-week period, over
      120,000 young American citizens poured into Mexico, and left behind hundreds of millions of dollars.
      Let’s look at the reality of the massive drug and corruption problem, kidnappings, murders and money. The U.S. Secretary of State, Clinton, was clear in her recent honest assessment of the problem; “Our insatiable demand for illegal drugs fuels the drug trade. Our inability to prevent the weapons from being illegally smuggled across the border to arm these criminals, causes the deaths of police officers, soldiers and civilians,” Clinton said.
      The other large illegal business that is smuggled into the U.S.A., that no one likes to talk about is Human Traffic for prostitution. This “business” is now competing globally with drugs, in terms of profits.
      It is critical to understand, however, that the horrific violence in Mexico is 95% confined to the three trans-shipping cities for these two businesses, Tijuana, Nogales, and Juarez. The Mexican government is so serious about fighting this, that they have committed over 30,000 soldiers to these borders towns.
      There was a thoughtful article written by a professor at the University of Juarez. He was reminded of the Prohibition years in the U.S.A., and he compared Juarez to Chicago when Al Capone was conducting his reign of terror, capped off with The Saint Valentine’s Day Massacre.
      During those years, just like Juarez today, 99% of the citizens went about their daily lives, attended classes, went to movies, restaurants,
      and parks.
      Is there corruption in Mexico? YES ! Is there an equal amount of corruption related to this business in the U.S.A.? YES ! When you have a pair of illegal businesses that generate over $300,000,000,000 in sales, you find massive incentive for corruption. Make no mistake about the Mexican Drug Cartel; these “businessmen” are 100 times more sophisticated than the bumbling bootleggers of Prohibition. They form profitable alliances all over the U.S.A. They do cost benefit analyses of their business much better than the US automobile industry has.
      They have found, over the years, that the cost of bribing U.S. and Mexican Border Guards, and the transportation costs of moving
      marijuana from Sinaloa to California, have cut significantly into profits. That is why over the past 5-7 years, they have been growing marijuana in U.S. State and Federal Parks, and BLM land all across America. From a business standpoint, this is a tremendous cost savings on several levels.
      Just look at California as an example of one of the largest consumers. When you have $14.2 billion of Marijuana grown and consumed in one
      state, there is savings on transportation, less loss of product due to confiscation, and an overall reduction in cost of bribery with law enforcement and parks service people.
      Another great savings is the benefit to their employees. The penalties in Mexico for growing range from 5-15 years. The penalty in California, on average is 18 months, and out in 8 months. The same economic principles are now being applied to the methamphetamine factories.
      FOX News continues to scare people with its focus on kidnapping. There are kidnappings in Mexico. The concentration of kidnappings has been in Mexico City, among the very rich and the three aforementioned border Cities.
      With the exception of Mexico City, the number one city for kidnapping
      among NAFTA countries is Phoenix, Arizona ! With over 359 cases in 2008. The Phoenix police estimate twice that number go unreported, because like Mexico, 99% of these crimes were directly related to drug and human trafficking. Phoenix, unfortunately, is a geographically profitable transshipping location.
      Mexicans, just like 99% of the U.S. Citizens during prohibition, go about their daily lives all over the country. They get up, go to school or work, and live their lives untouched by the border town violence.
      These same protectionist news sources have misled the public as to the real danger from the swine flu in Mexico, and temporarily devastated the tourism business. As of May 27, 2009 there have been 87 deaths in Mexico from the swine flu. During those same five months, there were 36 school children murdered in Chicago. By their logic, if the 87 deaths from the swine flu in Mexico warrant canceling flights and cruises to Mexico, then let's close all roads and highways in the USA because of the 43,359 automobile-related deaths in the USA, in 2008 alone !
      What is just getting underway is, what many are calling the “Largest southern migration to Mexico of people and real estate assets, since the
      Civil War.” A significant percentage of Baby Boomers have been doing the research, and are making life changing decisions to move out of the U.S.A. The number one retirement destination in the world is (you guessed it...) Mexico. There are already over 2,000,000 US & Canadian property owners in Mexico,and who knows how many renters. A very conservative estimate of the number of American and Canadian Baby Boomers who are on their way to owning property in Mexico, for full or part time living, in the next 15 years is over 6,000,000.
      Do the math on 6,000,000 people buying a $300,000 house or condo, and you will understand why the U.S. Government is trying to tax this massive shift of money to Mexico through H.R. 3056.
      The U.S. government calls this “The Tax Collection Responsibility Act of 2007”. Those who will have to pay it are calling this an EXIT TAX.
      Mexico: A better economic choice than China.
      Another large exodus from the U.S.A is high-paying, skilled jobs. The job shift in the automobile sector, both car and parts manufacturing, is already known by most investors. In the last few months, John Deere and Caterpillar have been laying off thousands of workers in the U.S.A., and hiring equal numbers in Mexico. The most recent industry that is making the shift is the aerospace manufacturers. There is currently a $210 million aerospace facility being built in the city of Zacatecas. With the 11 U.S. companies moving there, it is estimated to provide more than 200,000 new high-paying jobs in the coming years. One of the main factors for this shift in jobs south to Mexico, instead of China, is the realistic analysis of total production, labor and delivery costs. While the labor costs in China are 40% less on average, the overall transportation costs and inherent risks of a long distance supply chain, as well as quality control issues, gives Mexico a distinct financial advantage.
      Mexico’s Real Econo
    3. [verwijderd] 8 april 2010 17:05
      Mexico’s Real Economic Future.
      Mexico has avoided completely the sub-prime mortgage problem that has devastated the U.S. banking industry. Mexican banks are healthy and profitable. Mexico has a growing and very healthy middle and upper middle class. The very recent introduction of residential financing has Mexico in a unique position, with over 90% of homeowners who own their homes outright. U.S. banks are now competing for the Mexican, Canadian and American cross-border loan business. It is, and will continue to be, a very safe and very profitable business. These same banks that were loaning in a reckless manner, have learned their lesson, and are loaning here the old fashioned way; requiring a minimum of 680 credit score, 30% down payment, and verifiable income to support the loan. In most areas of Mexico where Baby Boomers are moving (with the exception of Puerto Penasco, which did not have a national and international base of buyers), there is no real estate bubble. The higher end markets ($2-20 million) in many of these destinations are going through a modest correction.
      > The Baby Boomers market here is between $200,000 and $600,000. With the continuing demand in the Bay of Banderas, that price point will, in coming years, disappear. This is the reason the Mexican government
      is spending billions of dollars on infrastructure north along the coast, all the way up to Mazatlan.
      The other major area where America has become overpriced is in the field of health care. This massive shift of revenue is estimated to add 5-7% to Mexico’s GDP. The name for this “business” is Medical Tourism. The two biggest competitors were Thailand and India. But in Thailand and India, the biggest drawback is geography. Also in recent events, Thailand’s inability to keep a government in place, and terrorist attacks in Mumbai, have helped Mexico capture nearly half of this growth industry. In Mexico today there are over 56 world-class hospitals being built to keep up with this business.
      Mexico is currently sitting on a cash surplus, and an almost-balanced budget. Most Americans had never heard of Carlos Slim until he loaned the New York Times $250 million. After that, it became clear to many investors around the world what Mexicans already knew: Mexico has been able to avoid the worst of the recent economic devastation. In fact, Mexico’s resilience is to be admired. When the U.S. Federal Reserve granted $30 billion loans to Mexico, Singapore, South Korea, and Brazil, Mexico reinvested that money in Treasury bonds in an New York City account.
      According to oil traders, Mexico’s Pemex wisely as the price of oil shot to $147 a barrel put in place an investment strategy that hinged on oil trading in the range of $38-$60 a barrel. Since the beginning of 2009, Mexico has been collecting revenues on hedged positions that give them $90-$110 per barrel today. Mexico’s recent and under-reported oil discovery in the Palaeo Channels of Chicontepec, has placed it third in the world for oil reserves; right behind Canada and Saudi Arabia.
      The following is a quote from Rosalind Wilson, President of the Canadian Chamber of Commerce, on March 19, 2009: “The strength of the Mexican economic system makes that country a favorite destination for Canadian investment ”.
      OPPORTUNITIES: WHY PUERTO VALLARTA & THE RIVIERA NAYARIT?
      The answer is simple and old fashioned: SUPPLY AND DEMAND.
    4 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.