Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Zestig jaar renteaftrek!

Per 1 januari 2001 is er een maatregel getroffen dat iedere Nederlander nog dertig jaar renteaftrek heeft. Dit staat in de wet onder artikel 3.120. Letterlijk staat er dit:

Artikel 3.120. Aftrekbare kosten eigen woning
1. De aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning zijn het gezamenlijke bedrag van: a. de renten van schulden, kosten van geldleningen daaronder begrepen, die behoren tot de eigenwoningschuld;

2. De renten van schulden als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, worden gedurende ten hoogste 30 jaren in aanmerking genomen als aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning. De duur van de termijn van 30 jaren vangt aan bij het begin van het eerste tijdvak waarop de renten van deze schulden, die als bestanddeel van het inkomen uit werk en woning in aftrek worden gebracht, betrekking hebben en eindigt op het tijdstip waarop de gehele schuld wordt afgelost. Indien andere schulden worden aangegaan als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, worden de renten slechts in aanmerking genomen voor zover de termijn van 30 jaren nog niet is verstreken.

De wettekst lijkt/is duidelijk. Toch zijn er situaties waarin het mogelijk is dat samenwonenden meer dan dertig jaar renteaftrek kunnen genieten.

Voorbeeld 1:
A koopt alleen een woning en neemt daarvoor een hypotheek. Na enkele jaren trekt B bij A in maar blijft A de eigenaar van de woning en ook de betaalde rente opgeven. Ze blijven samenwonen, maar gaan niet trouwen.

Na dertig jaar koopt B de woning van A (of een andere woning). In dit geval kan B weer dertig jaar de betaalde hypotheekrente over de hypotheek opgeven. Nadeel is wel dat B 6% overdrachtsbelasting betaalt over de waarde van de woning (die eventueel flink is gestegen) na dertig jaar.

Voorbeeld 2:
Het is ook mogelijk om na 29 jaar en een aantal maanden te trouwen. Hierdoor wordt B voor 50% eigenaar van de woning en kan hierdoor 30 jaar de rente fiscaal aftrekken over dit deel (dus niet over het eigenaardeel van A). Voordeel is nu dat B geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Natuurlijk moet B wel inkomen hebben om van de renteaftrek te kunnen genieten.

Voorbeeld 3:
Mijn derde voorbeeld is wat ingewikkelder en de vraag is hoe de fiscus hier overdenkt. Hierbij moeten A en B eigenlijk evenveel verdienen. Dit zorgt ervoor dat er sprake is van maximale renteaftrek. A en B (fiscaal partners of getrouwd) kopen samen (50% per persoon) een woning voor een bedrag X.

Het volgende gebeurt dan in de jaren na aankoop van de woning met de renteaftrek:

  • 1e jaar: A geeft de volledige rente van het bedrag X op
  • 2e jaar: B geeft de volledige rente van het bedrag X op
  • 3e jaar: A geeft de volledige rente van het bedrag X op
  • 4e jaar: B geeft de volledige rente van het bedrag X op
  • et cetera
  • Twee keer vijftien
    Na dertig jaar hebben A en B vijftien jaar renteaftrek genoten. Als ze na dertig jaar zouden scheiden en opnieuw een woning zouden kopen, hebben zij nog vijftien jaar renteaftrek voor het bedrag wat zij eerder hebben opgegeven. Voor het meerdere is zelfs weer een periode van dertig jaar van toepassing.

    Het is ook mogelijk om voorbeeld 3 iets anders te bekijken. In dit geval laten we A dertig jaar de renteaftrek genieten (ook het gedeelte van B). De volgende dertig jaar komt B om de hoek kijken die de totale renteaftrek gaat opgeven.

    De grote vraag is nu aan het ministerie van Financiën als het bovenstaande van toepassing is of de renteaftrek na dertig jaar stopt als twee personen vijftien jaar renteaftrek hebben genoten (of één persoon dertig jaar). Over deze situatie is er nooit een duidelijk antwoord gegeven door het ministerie van Financiën.

    Conclusie
    Er zijn dus weldegelijk situaties te bedenken waar nog geen duidelijkheid is over de duur van de renteaftrek. Ik ben van mening dat het overhevelen van de renteaftrek naar de andere partner zonder dat dit gevolgen heeft voor die partner niet terecht is.

    Mensen die nooit renteaftrek hebben genoten, kunnen gewoon weer dertig jaar renteaftrek genieten, terwijl de opgegeven partner een twee keer zo hoog bedrag krijgt toegewezen. Deze persoon is hierdoor na een scheiding veel minder aantrekkelijk als alleenstaande!

    Ik heb al eerder in columns geschreven dat ik voorstander ben dat bij beiden de jaren tellen en ook de hypotheekbedragen die zij als eigenaar van de woning zijn aangegaan. Dit zal bovendien de schatkist aardig wat geld opleveren.

    Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
    Klik hier om het boek Hoe koop ik een huis? te bestellen


    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom op koets@iex.nl


    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
    Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Jos Koets

    Auteur:

    In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

    Reacties

    53 Posts
    Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 15 januari 2010 11:17
      Beste Jos,

      Leuk dat je de mazen in de wet bestudeerd, maar wie wil nu 60 jaar rente aftrekken? En wat verandert er in die tijd in de regelgeving? Natuurlijk kan je denken dat inflatie je schulden doet dalen (relatief), en dat je geld dat je over hebt niet gebruikt voor aflossing maar om elders te sparen, beleggen of besteden. Het is toch beter om je schulden te verminderen zodat je op alle situaties voorbereid bent die nog kunnen komen....
      Het lenen van geld voor een huis geeft misschien het voordeel dat je eerder kunt kopen dan indien je zou sparen alvorens te kopen, maar we zitten nu wel aan de top van financiele mogelijkheden voor woningaanschaf (schenkingen, leningen bij familie/vrienden/bank, niet aflossen, box 1 aftrekken van rente), waardoor we ook aan de top zitten van de huizenprijzen. Is het niet eens tijd de zaken weer eens nuchter en degelijk te bekijken zo dat mensen weer een reele prijs betalen voor woningen die past in het bestedingspatroon en niet de prijzen weer doen toenemen?
    2. [verwijderd] 15 januari 2010 12:55
      Ik ben het niet geheel met je eens, iemand die partner is van iemand die volledig op eigen naam een huis heeft gekocht dient als deze nog nooit aftrek heeft genoten, het recht te hebben ook 30 jaar aftrek te genieten, zoals ieder ander.

      Stel vrouw scheidt van haar man na dertig jaar buiten gemeenschap van goederen getrouwd te zijn. Man was en blijft volledig eigenaar van de woning. Dan heeft die vrouw mijn inziens het recht om 30 jaar de rente af te trekken van een door haar aan te schaffen woning. De staat heeft haar nog nooit ene euro renteaftrek terug hoeven geven van de door haar betaalde inkomstenbelasting. Daar heeft ze alsnog recht op. Het bemoeilijkt haar onterecht bij de aanschaf van een nieuwe woning.

    3. [verwijderd] 15 januari 2010 12:56
      Jan,

      Zo werkt het systeem niet en als je tegen het systeem in gaat doe je alleen maar jezelf tekort.

      Tenzij van bovenaf(regering) duidelijk en reeel dingen verander worden zonder de markt omzeep te helpen kunnen dingen langzaam veranderd worden.

      Het is op dit moment helemaal niet aantrekkelijk om een deel van je hypotheekschuld af te lossen als daar tegenover de woz waarde van je huis overal helemaal gebruikt wordt om je te belasten.

      Tenzij dit hand in hand verlaagd wordt zal de markt niet worden aangetast en zullen mensen met verstand van financieele zaken er aan gaan denken om niet 100% hypotheek te nemen en ook nog eens zo veel mogelijk aflossingsvrij en wel wat af te lossen als investering in de toekomst.
    4. Jos Koets 15 januari 2010 13:22
      quote:

      meinen schreef:

      Ik ben het niet geheel met je eens, iemand die partner is van iemand die volledig op eigen naam een huis heeft gekocht dient als deze nog nooit aftrek heeft genoten, het recht te hebben ook 30 jaar aftrek te genieten, zoals ieder ander.

      Stel vrouw scheidt van haar man na dertig jaar buiten gemeenschap van goederen getrouwd te zijn. Man was en blijft volledig eigenaar van de woning. Dan heeft die vrouw mijn inziens het recht om 30 jaar de rente af te trekken van een door haar aan te schaffen woning. De staat heeft haar nog nooit ene euro renteaftrek terug hoeven geven van de door haar betaalde inkomstenbelasting. Daar heeft ze alsnog recht op. Het bemoeilijkt haar onterecht bij de aanschaf van een nieuwe woning.

      Lees mijn voorstel maar dat het simpeler wordt om alles bij te houden. Bovendien is het een verkapte beperking van de hypotheekrente.

      Gr. Jos
    5. [verwijderd] 15 januari 2010 13:23
      quote:

      Redactie IEX.nl schreef:

      Zestig jaar renteaftrek!

      Jos Koets - 15 jan; 10:15 uur

      "Nederlanders mogen maximaal dertig jaar hypotheekrente aftrekken. Maar er zijn uitzonderingen..."

      www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
      Dit is toch echt het summum van "spijkers op laag water zoeken". Alsof in al die 60 jaar de wetgeving niet tig keer zal veranderen. (en nee, bestaande situaties worden maar al te vaak niet gerespecteerd).

    6. forum rang 4 theo1 15 januari 2010 13:46
      quote:

      Hans Heijkers schreef:

      Jan,

      Zo werkt het systeem niet en als je tegen het systeem in gaat doe je alleen maar jezelf tekort.

      Tenzij van bovenaf(regering) duidelijk en reeel dingen verander worden zonder de markt omzeep te helpen kunnen dingen langzaam veranderd worden.

      Het is op dit moment helemaal niet aantrekkelijk om een deel van je hypotheekschuld af te lossen als daar tegenover de woz waarde van je huis overal helemaal gebruikt wordt om je te belasten.

      Tenzij dit hand in hand verlaagd wordt zal de markt niet worden aangetast en zullen mensen met verstand van financieele zaken er aan gaan denken om niet 100% hypotheek te nemen en ook nog eens zo veel mogelijk aflossingsvrij en wel wat af te lossen als investering in de toekomst.
      Hans,

      Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Ik heb zelf op mijn vorige huis een aardig stukje hypotheek afgelost (ongeveer 10%) en daar heb ik nu iedere dag plezier van. Daardoor kan ik nu namelijk in een mooier huis wonen zonder dat ik me suf betaal aan rente. In mijn vorige huis had ik een hypotheekrente van 6%. Dat is dus 3,48% netto, als je bespaarde vermogensbelasting meetelt (eigen huis is geen belast vermogen) wordt dat 4,68%. Niet veel spaarbanken geven je dat. Nu heb ik een rente van 4,9% en dan valt het nog steeds gunstig uit tov de spaarbank.

      Daar komt nog eens bij dat je met een grote hypotheek voortdurend de politiek als een zwaard van Damocles boven je hoofd hebt hangen. Gaan ze toch een keer rotzooien met de renteaftrek, dan ben je de klos met je maximale hypotheek. Hoe lager je hypotheek, hoe beter je hem ook zonder aftrek kunt betalen en hoe minder kwetsbaar je bent voor veranderende wetgeving. Dan zijn er nog risico's als werkloosheid, ziekte en dergelijke waarvoor je gewoon minder kwetsbaar bent als je vaste kostenbasis lager is, en voor bijna iedere eigen huisbezitter is de hypotheekrente veruit de grootste vaste kostenpost.
    7. [verwijderd] 15 januari 2010 14:21
      quote:

      BeursBulletin.nl schreef:

      Afschaffen die aftrek. Deze rare Nederlandse uitvinding pompt alleen de prijzen op. De huizenprijzen dalen dan, zodat je minder hypotheek nodig hebt. De huursubsidie kan dan gelijk worden afgeschaft en zo bespaar je nog veel meer belastinggeld!
      Helemaal mee eens, gewoon op termijn afschaffen ...
    8. [verwijderd] 15 januari 2010 14:25
      @ Theo1

      Bedankt voor je reactie.
      Die bespaarde vermogensbelasting had ik namelijk in mijn berekening niet meegenomen.

      Nu ga ik verder ook niet vanuit dat ik het geld spaar maar breed verspreid beleg en dan is het nu even wat minder geweest maar op langere termijn nogsteeds een stuk beter geweest in degelijke grote bedrijven met een gezond dividend rendement.

      Toch zou ik ipv in vastgoedfondsen ook wel in mijn eigen huis willen beleggen en sinds 2005 met dank aan Dhr Hillen hoef je minder huurwaardeforfait te belalen als je bijna geen hypotheek hebt, het huurwaarde forfait is namelijk gemaximaliseerd tot je betaalde rente, dus bij geen hypotheek ook geen huurwaarde forfait, maar bij 90% of zelfs 50% hypotheek betaal je 100% huurwaarde forfait.

      Ik ga dit weekend nog eens een nieuwe berekening maken met de vermogens belasting er in en dan eens kijken waar in mijn situatie het breek punt ligt.

      Nogmaals bedankt voor je reactie.

      Hans
    9. Jos Koets 15 januari 2010 14:25
      quote:

      beursgorilla schreef:

      [quote=BeursBulletin.nl]
      Afschaffen die aftrek. Deze rare Nederlandse uitvinding pompt alleen de prijzen op. De huizenprijzen dalen dan, zodat je minder hypotheek nodig hebt. De huursubsidie kan dan gelijk worden afgeschaft en zo bespaar je nog veel meer belastinggeld!
      [/quote]

      Helemaal mee eens, gewoon op termijn afschaffen ...
      Gaat ook gebeuren? Echter er kleven nog wat nadeeltjes aan.
    10. [verwijderd] 15 januari 2010 14:29
      quote:

      beursgorilla schreef:

      [quote=BeursBulletin.nl]
      Afschaffen die aftrek. Deze rare Nederlandse uitvinding pompt alleen de prijzen op. De huizenprijzen dalen dan, zodat je minder hypotheek nodig hebt. De huursubsidie kan dan gelijk worden afgeschaft en zo bespaar je nog veel meer belastinggeld!
      [/quote]

      Helemaal mee eens, gewoon op termijn afschaffen ...
      Ook eens maar alleen als inderdaad de huursubsidie ook wordt afgeschaft, want die huursubsidie pompt alleen maar de huurprijzen op.
    11. [verwijderd] 15 januari 2010 14:34
      Als huizenbezitter ben ook ik gewoon voor afschaffing maar inderdaad in een combinatie met een aantal andere factoren;

      Afschaffen huursubsidie
      Afschaffen Huurwaarde forfait
      Afschaffen OB
      Afschaffen OZB

      Ik denk ook dat deze hele combinatie de hele situatie gezonder maakt en uiteindelijk beter voor iedereen en dat het mij per saldo iets kost vind ik een prima investering voor de verbetering van de situatie.

      Is ook weer een hele berg regels minder, kunnen ze bij de overheid misschien ook weer een hoop geld besparen wat weer goed is voor iedereen.
    12. Jos Koets 15 januari 2010 14:58
      quote:

      blaaskaak schreef:

      [quote=beursgorilla]
      [quote=BeursBulletin.nl]
      Afschaffen die aftrek. Deze rare Nederlandse uitvinding pompt alleen de prijzen op. De huizenprijzen dalen dan, zodat je minder hypotheek nodig hebt. De huursubsidie kan dan gelijk worden afgeschaft en zo bespaar je nog veel meer belastinggeld!
      [/quote]

      Helemaal mee eens, gewoon op termijn afschaffen ...
      [/quote]

      Ook eens maar alleen als inderdaad de huursubsidie ook wordt afgeschaft, want die huursubsidie pompt alleen maar de huurprijzen op.
      Huursubsidie kost de staat meer dan de renteaftrek. Zal dit volgende week laten zien.

      Gr. Jos
    13. forum rang 4 theo1 15 januari 2010 15:17
      @Hans Heijkers,

      Volgens mij moet je aflossen op je hypotheek vergelijken met sparen en niet met beleggen. Bij hypotheekaflossing (en aflossing van andere leningen) neem je namelijk geen risico zoals bij beleggen. Dus mag je dat naar mijn mening vergelijken met sparen. En dan kom je al snel gunstig uit omdat je "spaart" tegen het tarief dat de bank in rekening brengt ipv het bedrag dat de bank vergoedt aan zijn klanten.

      Ik zou ook niemand adviseren om volle bak alles in te zetten op het aflossen van zijn hypotheek omdat er ook een groot nadeel aan zit: het geld is niet meer beschikbaar. Dus naast hypotheekaflossing moet je een deel van het geld dat na kosten over is ook besteden aan normaal sparen (voor grotere uitgaven) en beleggen (voor het betere rendement).

      Voordelen:
      1- bespaarde rente levert meer op dan sparen bij de bank, zeker als je bespaarde vermogensbelasting meerekent.
      2- lagere vaste kosten en dus minder kwetsbaar voor ongelukken.
      3- psychologisch: je komt nooit in de verleiding om het gespaarde geld te verkwisten aan impulsaankopen. Dat kan namelijk niet.
      4- geen risico.
      5- je weet zeker dat er niks blijft hangen bij banken of tussenpersonen. Afgelost geld komt alleen jezelf ten goede.

      Nadelen:
      1- geld is niet meer beschikbaar.
      2- minder rendement dan beleggen.
      3- je mist het warme gevoel dat je maximaal belasting hebt afgetrokken.
      4- je moet een beetje stevig in je schoenen staan want iedere professional in de geldindustrie zal het je afraden: ze verdienen hier namelijk geen cent aan.
    53 Posts
    Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.