Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Vooruitblik 2020: Kansrijke grondstoffen

Vooruitblik 2020: Kansrijke grondstoffen

Grondstoffenexpert Koen Lauwers tipt kansrijke grondstoffen. Zijn tips voor 2019 deden het heel aardig en ook voor 2020 staan de sterren gunstig.


Ieder jaar eindigen we bij IEX traditiegetrouw met de vooruitblikken van onze vaste columnisten. Geen vaste lijst, maar juist gericht op hun eigen expertise. Wat worden belangrijke ontwikkelingen in 2020?


Terugblik grondstoffentips 2019

Er liggen nog twee handelsdagen in het verschiet. Maar de prijzen van de grondstoffen die Lauwers voor 2019 tipte laten rendementen zien om van te watertanden:

  • Koffie (maart future ’19 98,6 USc => ’20 129,3 USc): +31,1%
  • Suiker (maart future ’19 12.27 USc=> ’20 13.56 USc): +10,5%
  • Goud (spot price YTD 27/12): +18,1%
  • Zilver (spot price YTD 27/12:+15,9%

(peildatum 27-12-2019)

Gaat het in 2020 ook crescendo? Of moeten beleggers zich voorbereiden op een onsje minder?

1. Koffie en suiker

Het prijsherstel bij koffie (+31%) en suiker (+10,5%) kwam traag op gang, maar de klim versnelde naarmate het jaar vorderde. Beide soft commodities gaan volgend jaar van een aanbodoverschot naar een deficit. Het duurde een tijdje voordat dit besef tot de markt doordrong, maar toen ging het ineens ook heel snel.

Koffie steeg begin december naar het hoogste peil in anderhalf jaar. Vanaf het dieptepunt in mei klom de koffieprijs met ruim de helft.

Toch is de grondstof historisch bekeken nog steeds erg goedkoop. De prijs komt in vele productieregio’s ook na de recente stijging amper boven de productiekosten uit. Op korte termijn kan de koffieprijs wat lager, omdat de momentumtraders hun long posities fors hebben opgeschroefd. Het aantal speculatieve longs op de termijnmarkt (ICE) was in drie jaar niet meer zo hoog.

De output in Brazilië, de grootste producent van de arabicavariant, zal in het lopende oogstjaar dalen. Dit heeft gevolgen voor zowel de uitvoer als de voorraden. De koffievoorraden in de geregistreerde opslagplaatsen zijn de voorbije maanden al sterk gedaald.

Het verhaal bij suiker is grotendeels gelijklopend aan dat van koffie. Ook de suikeropbrengst in Brazilië zal dit oogstjaar lager uitkomen. Tegelijk zorgt de hogere olieprijs ervoor dat meer ruwe suiker in ethanol wordt omgezet, waardoor er nog minder geraffineerde suiker overblijft.

Naast Brazilië zal ook in India, de grootste suikerproducent, de output lager uitkomen. De marktverstorende subsidiepolitiek van de Indiase regering blijft wel een factor van onzekerheid.

Opmerkelijk is dat de recente stijging van de koffie- en suikerprijs zich voltrok tegen de achtergrond van een aanhoudende daling van de Braziliaanse real (BRL) tegenover de Amerikaanse dollar. De BRL bereikte eind 2019 zelfs een nieuw dieptepunt, maar ik verwacht de komende tijd een herstel van de Braziliaanse munt.

Dit is in principe gunstig voor de prijsontwikkeling bij koffie en suiker. Om die reden blijven beide grondstoffen ook in 2020 op mijn kooplijst staan, al is op korte termijn een terugval mogelijk.

2. Goud en zilver

Voor goud was 2019 het jaar dat het technische weerstandsniveau uit 2013 ($1.365) eindelijk sneuvelde. Het gele metaal stoomde door naar $1.500 en zette de beste prestatie neer sinds 2010, met een klim van 18% in dollar en zelfs meer dan 23% in euro. Goud zette in nagenoeg alle valuta een nieuwe recordprijs neer in 2019. Alleen de dollar blijft voorlopig een uitzondering.

Het succes van goud hoeft niet te verbazen, want het klassieke opportuniteitsnadeel van een belegging in goud is omgedraaid naar een voordeel. Goud wordt als niet rentedragende belegging namelijk niet getroffen door de nadelige effecten van de negatieve rente. Anders gesteld: goud is voor private beleggers een uitgelezen manier om te schuilen voor de repressie van het financiële systeem met zijn negatieve rentes en roekeloze monetaire politiek.

Overigens hebben de centrale banken ook zelf hun goudaankopen opnieuw opgevoerd.

Er is alle reden om aan te nemen dat het goud het ook in 2020 goed zal blijven doen. De koopkracht van geld zal door lage of negatieve reële rentevoeten verder onder druk komen. Ook de monetaire politiek is gunstig voor goud, nu opnieuw volop de kaart van bijkomende versoepeling wordt getrokken.

Bij een volgende recessie zijn de klassieke monetaire tools nagenoeg uitgeput. Een en ander zal dus nog onconventioneler moeten worden dan het nu al is, met nieuwe experimenten, zoals modern monetary theory (in essentie helicoptergeld), die de waarde van het geld nog verder zullen aantasten.

Zilver presteerde nagenoeg even goed als goud, met een klim van 16% (21% in euro). Het goedkoopste edelmetaal profiteerde onder meer van een aantrekkende investeringsvraag, maar toch vooral van de historische link en dus hoge prijscorrelatie met goud.

Toch is zilver in verhouding tot goud nog steeds ondergewaardeerd. De goud/zilver ratio piekte vorige zomer op het hoogste niveau sinds 1992 en staat nog steeds ver boven het historisch gemiddelde.

Ik verwacht dat deze situatie in 2020 verder zal normaliseren. Zowel goud als zilver blijven bij de huidige prijzen onverminderd koopwaardig.

3. Aardgas en katoen

Geen nieuw jaar zonder nieuwe tips. Een eerste is aardgas en ik zal al meteen waarschuwen dat dit in tegenstelling tot de edelmetalen zeker geen buy-and-hold tip is voor een volledig kalenderjaar.

De evolutie van de aardgasprijs is traditioneel een stuk volatieler dan die van ruwe olie, waarbij weersomstandigheden en voorraadniveaus een belangrijke rol spelen. In augustus daalde de aardgasprijs tot $2 per miljoen British thermal units (mm Btu), de referentieprijseenheid. Dit was het laagste niveau sinds 2016.

Aardgas wordt meestal duurder in aanloop naar het withdrawal season, de periode van november tot en met maart, waarin de aardgasvoorraden per saldo dalen. Dit ging dit najaar gepaard met een aantal productieonderbrekingen als gevolg van tropische stormen. Daardoor klom de prijs begin november naar $2,80 per mm Btu. De afgelopen weken is de aardgasprijs teruggevallen naar $2,20.

De lage prijzen hebben het afgelopen decennium het marktaandeel van aardgas in de energiemix sterk doen toenemen. Dit ging vooral ten koste van steenkool.

Maar het hogere verbruik ging ook gepaard met een flinke stijging van de productie. Door de schalierevolutie was de Amerikaanse aardgasproductie nooit eerder zo hoog. Er is dus een overaanbod en dit zal op korte termijn niet worden weggewerkt.

Uitvoer van aardgas is in theorie een oplossing, maar ook dat komt niet zo snel op gang, vanwege de hoge investeringskosten die zijn verbonden aan de bouw van pijpleidingen en installaties die gas vloeibaar maken (LNG).

Die LNG-prijs is de afgelopen twaalf maanden eveneens sterk gedaald. De markten in Japan en Zuid-Korea, respectievelijk de grootste en derde grootste afnemer van LNG, zijn stilaan volwassen. In China, de tweede grootste markt, daalt de groei van de consumptie.

Fysiek overaanbod corrigeert uiteindelijk zichzelf. Er zijn nu al signalen dat de meeste aardgasproducenten hun investeringen in 2020 zullen terugschroeven. Maar het duurt een hele tijd voordat dit een impact heeft op de output.

Op korte termijn spelen de weersomstandigheden een meer doorslaggevende rol. Zo is de recente prijsdaling mede ingegeven door het vooruitzicht op een zachte start van de winter in grote delen van de Verenigde Staten. Enkele stevige winterprikken begin 2020 kunnen zomaar de balans in de andere richting duwen.

Een eventuele verdere terugval richting $2 biedt een interessante koopkans voor aardgas. Maar ik herhaal dus dat aardgas een tradingtip is en geen buy-and-hold tip.

Katoen zat net als soja en maïs in het oog van de storm, die werd veroorzaakt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Laatstgenoemde is traditioneel een belangrijke invoerder van katoen en granen uit de VS. Als gevolg van de invoertarieven sprak China in eerste instantie de eigen productie en voorraden aan. Daarna ging het land zich met name in Zuid-Amerika bevoorraden.

Voor het uitbreken van de handelsoorlog kostte een pond katoen nog $1. In augustus viel de prijs terug tot minder dan $0,60, een nieuw dieptepunt.

De eerste fase van het handelsakkoord tussen beide economische grootmachten zorgde voor ontspanning op de grondstoffenmarkten. China beloofde onder meer om met name meer soja en katoen te zullen invoeren. Die intentie werd bevestigd door de hogere exportcijfers van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw in de laatste weken van het jaar.

Door de lage katoenprijs van het afgelopen anderhalf jaar is de kans groot dat de landbouwoppervlakte voor de teelt van katoen in 2020 zal afnemen. De katoenprijs klom intussen richting $0,70 per pond: het hoogste peil in bijna zes maanden.

Daar ligt ook een technische weerstand die op korte termijn tot wat winstnemingen zou kunnen leiden. Een nieuwe terugval richting $0,60 zou een interessant instapmoment kunnen creëren voor katoen.

Net als aardgas is ook katoen geen buy-and-hold, want één tweet van de wispelturige Amerikaanse president kan de handelsafspraken met China op de helling zetten.


Koen Lauwers is onafhankelijk analist.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Koen Lauwers

Auteur:

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Saibee 30 december 2019 10:22
    Veel etf's van grondstoffen hebben als onderliggende dekking futures; hierbij is sprake van een contango.

    Een nadeel van lang aanhouden van deze etf's is dat je (veel) winst inlevert of mogelijk zelf verlies maakt terwijl de prijs van de onderliggende grondstof wel degelijk gestegen is.

    Bij goud en zilver zijn er etf's die door fysiek edelmetaal gedekt worden; daar speelt het contango probleem niet.
    De bekendste etf's op dit vlak zijn GLD en SLV (verhandelbaar op Wallstreet); omdat er geen Nederlandse KID is kun je daar niet zomaar in handelen.
  2. geobeo 30 december 2019 11:19
    quote:

    Saibee schreef op 30 december 2019 10:22:

    Bij goud en zilver zijn er etf's die door fysiek edelmetaal gedekt worden; daar speelt het contango probleem niet.
    De bekendste etf's op dit vlak zijn GLD en SLV (verhandelbaar op Wallstreet); omdat er geen Nederlandse KID is kun je daar niet zomaar in handelen.
    Behalve dan, dat ze helemaal niet gedekt zijn door fysiek edelmetaal:

    Regular shareholders have no rights of redemption and the gold is not required to be insured by the Trust, which is not liable for loss, damage, theft, nor fraud. Shares are bought in the open market, only after Authorized Participants decide to place or sell them. Therefore a retail investors doesn't actually "own" gold, but an asset that is backed by gold and represents a certain quantity of the yellow metal.

    Skeptics have raised doubts over the trust’s management of its physical gold, with questions over how much is actually held. HSBC, the custodian, is very secretive regarding its vault. Earlier this year, CNBC’s Bob Pisani was allowed to see the vault only after surrendering his cell phone and taken in a van with blacked out windows to an undisclosed location. Once in the vault, Pisani held up a gold bar and explained they were all numbered and registered. Astutely, ZeroHedge noted the bar Pisani held up was missing from the current bar list, fueling further speculation and skepticism.
  3. geobeo 30 december 2019 11:24
    Ik was zelf wel benieuwd naar Uranium, dat op het laagste punt in meer dan 15 jaar staat (zonder correctie voor inflatie).

    Zelf verwacht ik een giga stijging in de komende 10 jaar. Windmolens en zonnepanelen zullen nooit een oplossing worden voor onze energievraag en de enige alternatieven zijn kern energie of fossiele brandstoffen. Waarbij alleen kern energie schoon is en geen CO2 geeft.

    In Europa hebben we geen politici met een technische achtergrond, maar in China en India hebben ze die wel. Die snappen bovenstaande wel en zetten nu keihard in op kern energie.

    Ik verwacht dat Europa op den duur ook wel gaat volgen (tenzij we politiek echt helemaal suïcidaal zijn, dat kan natuurlijk).
  4. forum rang 5 Saibee 30 december 2019 11:49
    quote:

    geobeo schreef op 30 december 2019 11:19:

    [...]

    Behalve dan, dat ze helemaal niet gedekt zijn door fysiek edelmetaal:

    Regular shareholders have no rights of redemption and the gold is not required to be insured by the Trust, which is not liable for loss, damage, theft, nor fraud. Shares are bought in the open market, only after Authorized Participants decide to place or sell them. Therefore a retail investors doesn't actually "own" gold, but an asset that is backed by gold and represents a certain quantity of the yellow metal.

    Skeptics have raised doubts over the trust’s management of its physical gold, with questions over how much is actually held. HSBC, the custodian, is very secretive regarding its vault. Earlier this year, CNBC’s Bob Pisani was allowed to see the vault only after surrendering his cell phone and taken in a van with blacked out windows to an undisclosed location. Once in the vault, Pisani held up a gold bar and explained they were all numbered and registered. Astutely, ZeroHedge noted the bar Pisani held up was missing from the current bar list, fueling further speculation and skepticism.
    Volgens mij geef jezelf aan dat de etf's gedekt zijn door edelmetaal.

    "Therefore a retail investors doesn't actually "own" gold, but an asset that is backed by gold and represents a certain quantity of the yellow metal".

    Of het edelmetaal bij dat soort ETF's er ook werkelijk is, is deels een kwestie van vertrouwen.
    Er zijn wel overzichten van de aanwezige bars en er vinden onafhankelijk controles plaats.

    Informatie over bv. zilver:
    www.bullionstar.com/blogs/ronan-manly...

    Sommige beleggers zweren bij fysiek edelmetaal.
    Wat mij betreft best maar dat heeft ook nadelen:
    - opslag; kosten en veiligheid (thuis of in een bankkluis)
    - aan- en verkoopkosten in de regel veel hoger dan bij goed verhandelbare etf's
    - geen mogelijkheid om opties te schrijven

    Waar mijn eerste opmerking voor bedoeld was; als je etf's koopt, check dan hoe de dekking is (futures of fysiek), indien met futures of en hoe groot de contango is en of je eventueel met opties schrijven extra rendement kunt genereren.
  5. [verwijderd] 30 december 2019 11:50
    Je kunt voor elk zaakje wat verhandeld wordt, inclusief aandelen, de reden van stijging dan wel daling leggen bij handelsafspraken, maar da's wel héel simpel gedacht.. Cycli, verborgen voor de meesten maar met wat goede wil te vinden!..
    Vergeet handelsafspraken, ga liever op zoek naar de cyclus en je zit goed qua kansrijke grondstof, of grondstoffen. En helaas helpt de analist je niet op weg, dus zult het zelf moeten doen...
  6. forum rang 5 Saibee 30 december 2019 11:57
    quote:

    geobeo schreef op 30 december 2019 11:24:

    Ik was zelf wel benieuwd naar Uranium, dat op het laagste punt in meer dan 15 jaar staat (zonder correctie voor inflatie).
    Uranium vind ik ook interessant.
    Ook daar heb je etf's die gedekt zijn door fysiek 'uranium'; Uranium Participation Corporation is een voorbeeld.
    finance.yahoo.com/quote/U.TO?p=U.TO&a...

    Noteerde eind november met een discount (6.2%) t.o.v. de intrinsieke waarde.

    Ik zou niet graag fysiek uranium in bezit willen hebben... ;-)
  7. [verwijderd] 30 december 2019 20:25
    Voordat we goud ETF’s gaan kopen mannen .
    Tip van een kraanmeester uit de haven
    Kijk eerst even welke bank ( custodian ) jou gaat uitbetalen
    als de pleuris uitbreekt ( kijk vooral naar de reputatie van die bank

    Als je goud wil koop het gewoon verstop het thuis
    Plaats van zo shit etf ;-)
  8. forum rang 5 Saibee 30 december 2019 21:52
    quote:

    Dead cat bounce schreef op 30 december 2019 20:25:

    Voordat we goud ETF’s gaan kopen mannen .
    Tip van een kraanmeester uit de haven
    Kijk eerst even welke bank ( custodian ) jou gaat uitbetalen
    als de pleuris uitbreekt ( kijk vooral naar de reputatie van die bank

    Als je goud wil koop het gewoon verstop het thuis
    Plaats van zo shit etf ;-)
    Bij goud heb ik ook een voorkeur voor fysiek, tenminste als het als verzekering of lange termijnbelegging gaat.

    Bij zilver zijn voor mij de nadelen te groot.
    BTW-Kosten, aan- en verkoopkosten, geen optiemogelijkheden en het opslagprobleem doen de weegschaal richting etf's uitslaan.
    Natuurlijk kun je je zilver in depot laten maar wat als er echt de 'pleuris' uitbreekt.

    Als je gaat handelen dan moet je dat in etf's (GLD, SLV) doen; er is bijzonder veel handel in die etf's, minimale spread en prijs altijd zeer dicht tegen de intrinsieke waarde.
    Ben je echt een grotere handelaar dan werk je met futures.

    Nb. Ik lees natuurlijk ook al die complottheorieën over JP Morgan en of de dekking van al die etf's wel goed geregeld is.
    Ik kan alleen zeggen dat de grote etf's (GLD, SLV) stresssituaties als de kredietcrisis zonder problemen overleefd hebben.

    Verwacht je een nog zwaardere crisis richt dan eerst een schuilkelder in, bouw een wapenarsenaal op, hamster voor minimaal drie maanden blikvoedsel en zet je aluhoedje op.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.