Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Liveblog: Akzo, Philips en D-tax (2x)

Liveblog: Akzo, Philips en D-tax (2x)

Update 17:00 uur: WK koersen voorspellen

Hier hebt u de hele Wall Street Waarzeggers Club bij elkaar. Die winst per aandelenschatting vind ik veel intererssanter. De S&P 500 doet nu, zeg op 2900, een koerwinstverhouding van rond de 18. Daarmee is Wall Street duur, maar is desalniettmein zo'n beetje de beste ontwikkelde markt dit jaar.

Een zien of we, zoals eigenlijk de hele eeuw, eind dit jaar weer het advies krijgen van alle huizen om van VS naar bijvoorbeeld EU te switchen. Dat was zelden een goed idee.  

 


Update 15:55: Steinhoff

De tent is niet failliet - hoe heet dat eigenlijk in het Afrikaans? - en dat blijft niet onopgemerkt. Voor wie van adrenaline houdt:

 


Update 14:40 uur: En nog een keer belasting

Misschien leuk voor discussie? Ik houd van dwars en omdenken, vandaar. Wat vindt u? Ik doel natuurlijk niet op mensen met een paar honderd euro, maar op bedragen boven de ton en zeker de miljoenen die er op sommige rekeningen staan. En die zijn er echt, weet ik van anekdotes van vermogensbeheerders. 

 


Update 14:25 uur: Oh, die dividendtax deel 734

Eerst lezen hoor voordat u in de comments los gaat op Royal Dutch Shell, Unilever en AkzoNobel. Het zit 'm denk ik meer in onze ingewikkelde wetgeving. Waarom toch? Drie keer lezen voordat u het ook maar een beetje in Keulen hoort donderen. 

To the point: wat kost het u en mij handje-contantje, want ik zit ook ook in de wereldindextrackers. Ik vraag het Martijn van Think! (want die reageert altijd binnen 5 minuten en ja hoor), zodat u wellicht ook een beetje een idee krijgt van de vergelijkbare trackers van iShares, Vanguard et cetera.  

Punt is: nu scheelt het niet veel, schouders ophalen. Het is alleen net als met kosten en taxes, die hele kleine beetjes groeien op lange termijn - en denk hierij aan decennia - aan tot een hele boel beetjes. Zeg een Tesla 3 met alle opties. Tegen die tijd worden die misschien ook eens geleverd, dus mooie vergelijking.  

Dividendlekkage is een onderwerp op zich. Bij trackers op developed markets (60% VS) valt het nog wel mee. Bij emerging en al helemaal bij fronteer markets is het bijna een fulltime job om van alle aandelen uit alle landen alle dividenden op te halen. Hangen, wurgen, trekken. Wetgeving en taxes schelen per land, vandaar.

Om een héél lang verhaal kort te maken: de bruto rendementen die de indices en aandelen van al die trackers maken haalt u nooit voor 100% door inderdaad kosten, taxes en dividendlekkage. Vervelend, uiteindelijk kostbaar, maar het is niet anders, vrees ik. Of heeft iemand van u wijze raad of weet een magic tracker?  

 


Update 14:00 uur: AkzoNobel

Consolidatie in de verfsector op komst? Pikante quotes, die Charlie Saver wordt de nieuwe CEO van de chemiedivisie die AkzoNobel heeft verkocht. Aan haaien en graaiers, ofwel durfkapitaal, om in het Haags politiek jargon te zeggen. En u weet waarom ik dat doe. 

U mag raden of AkzoNobel dan al dan niet jager of prooi wordt, mocht er een vlam in de pan slaan. Allebei kan ook. Verhip, wat ligt het aandeel vrij onopgemerkt goed. All time high €83,09 is echt op schootsafstand.

Als ik dan toch grafieken maak... Zeker bij het PPG drama ben ik héél kritisch geweest op AkzoNobel, maar deze herbelegde grafiek moet ik ze nageven. Helaas zegt die niets over de toekomst. En daar ging het nou net over bij PPG. Ik ben zelf bang dat AkzoNobel al jaren klaar is met écht ondernemen. 

Mocht het concern het tegendeel bewijzen - graag zelfs - dan ben ik de eerste om mea culpa te maken. Dat kan ze misschien bewijzen met een dure overname - goedkoop is er in deze sector gewoon niks te krijgen - waar ze toch waarde uit weet te peuren.

 


Update 13:00: Lucratief saai Philips

Zo omschrijft Reuters Philips:

Koninklijke Philips N.V. is the Netherlands-based health technology company. The Company's segments include Personal Health businesses, Diagnosis & Treatment businesses, Connected Care & Health Informatics businesses, HealthTech Other and Legacy Items.

Een medisch bedrijf dus. Een strikte waterscheiding is er niet. In de loop van deze eeuw focuste het bedrijf steeds meer op medische apparatuur en werd zeg maar de klassieke elektronica beetje bij beetje de deur uit gedaan. Als er al iets van een datum of jaar is, is het misschien september 2014. Precies vier jaar gelden.

Toen splitste Philips zichzelf in twee, een medische en een lichtdivisie. De laatste is intussen onder de naam Signify zelf een AEX-aandeel. Vooralsnog is dat nog geen klapper als eerdere afgesplitste dochters ASML en NXP Semiconductors - intussen groter gegroeid dan mama zelf - maar is toch een miljardenbedrijf.

Op papier was de switch een goede keuze: medische apparatuur heeft meer waarde dan consumentenelektronica - en daar horen weer andere beleggerswaarderingen bij - is minder conjunctuurgevoelig en is niet zo'n vechtmarkt. (Afgesplitste) onderdelen van General Electric en Siemens, veel grote concurrenten zijn er niet.        

Toegeven, ik had zelf meer en sneller omzet- en winstgroei verwacht, maar niettemin is dit vooralsnog een goede strategie gebleken. Jullie mogen trots zijn op dit plaatje, CEO Frans van Houten en de zijnen. Dit is de herbelegde grafiek sinds september 2014. Eens te meer, een saaie beurs is een goede beurs.

Lieve help, wat een rendementen in vier jaar. Geldt zeker ook voor de index.  


De kwartaalrapportages en af en toe een kleine overname zoals vandaag is sindsdien ook het enige wat we van het bedrijf hebben vernomen. Het is stil, saai en rustig geworden. Vergelijk dat met de jaren tachtig en negentig, toen Philips soms dagelijks de journaalopening was met toestanden en relletjes.

Saaie aandelen zijn vaak de beste aandelen. Denk daar eens aan als u weer met uw tong op uw schoenen achter Tesla ofzo aan holt. Krijgt u nog cijfers van mij via een een discussie met Peter Verhaar. Philips is een mooi verhaal, maar het is ook niet onopgemerkt gebleven. Het aandeel is aan de prijs.

Nou, kijk es aan zeg: werkelijk iedereen blij :-)

 


Update 12:25 uur: Peperdure beren

Het is een van de dingen die mij het nog het meest verbaast op de beurs: waarom worden de (perma)krachvoorspellers nooit afgerekend?

Wedden dat?

 


Update 08:50 uur: Dividendbelasting

Het FD heeft rondgebeld:

Dit zijn de bevindingen. Ik tel er geen 25, maar vooruit: 

Behalve of bedrijven nou voor, tegen of geenmening zijn wordt u niet zoveel wijzer van het verhaal. Misschien zijn de dit de meest relevante alinea's:

Voor het Amerikaanse BlackRock, met een belegd vermogen van $6.317 miljard 's werelds grootste vermogensbeheerder en tevens de grootste aandeelhouder van Shell en Unilever, is dividendbelasting 'geen belangrijke overweging' bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Ook van Britse beleggers, die van de maatregel profiteren omdat zij in tegenstelling tot veel andere buitenlandse investeerders de Nederlandse dividendtaks in eigen land niet kunnen verrekenen, krijgen de plannen geen applaus. Janus Henderson, Legal & General en Baillie Gifford stellen dat de dividendbelasting geen rol speelt als zij beslissen of zij in Nederlandse bedrijven willen beleggen.

Nog één ding dan, er staat een zeker plaatje in het stuk. 

Leve Twitter, deze meneer heeft al de harrrde cijfers opgedoken:

 


Update 08:35 uur: Philips

Kralen rijgen. Aalberts is er ook groot mee geworden. Dat meldt alleen steevast dat de prooi meteen bijdraagt aan de winst. Dat zinnetje mis ik nog even.

Niettemin, laat Philips maar schuiven? Rust in de tent en langzaam maar zeker waarde scheppen. In de grote reuringjaren kon u daar alleen maar van dromen.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 augustus 2018 11:30
    "Goed dat “zuinige” Vanguard en BlackRock niet moeilijk doen over tientallen miljoenen per jaar hier en daar. "

    Euh... het ging om ruim 2,5 miljard Euro aan afgeschafte dividendbelasting.

    Afschaffing is alleen goed te praten als groot werkgelegenheidsplan.
    Het moet dus banen opleveren die we anders zouden mislopen.
    Bij een salaris van €50.000/j komt dat neer op 50.000 banen.

    P.S.: www.accountancyworld.nl/7/nieuws/994/...
    Het kost de schatkist dus heel wat minder, maar de BV Nederland (U en ik) laten miljarden lopen die namens het kabinet "in werkgelegenheid" wordt geïnvesteerd.
  2. forum rang 7 ffff 29 augustus 2018 12:45
    Hugo en J.Inv,

    Zijn jullie niet goed snik?

    Het is niet omdat jullie iets menen, dat anderen daar ook zo over denken.

    Ik stel voor dat ze bij IEX jullie postings weghalen….. !

    Dan TOCH nog even een echt releavante opmerking:

    Macron verlaagde de dividendbelasting van 30 naar 12,8 procent oftewel dat scheelt de Franse Overheid 17,2 procent van de oorspronkeleijke 30 procent aan dividendinkomsten. Dus relatief nog méér dan wat het de Nederlandse Overheid eventueel na 2020 gaat schelen.

    En wat is nu zo opmerkelijk?

    In Frankrijk heb je nauwelijks gemekker en gezeur, bemoeienis van werkelijk alle mogelijke geledingen in de maatschappij gehoord, gelezen of gezien…..

    Het is toch frappant: Die gruwelijke bemoeienis in Nederland met multinationals en in Frankrijk was de klus gepiept in enkele maanden en wordt nu al tot volle tevredenheid van mij al 4 maanden uitgevoerd…

    Het is allemaal , politiek… !

    En die mondiaal opererende vermogensbeheerders erbij slepen… Wat een nonsens. Kijk naar de opbrengst van een fonds dat enkel Nederlandse aandelen bezit of een etf in Nederlandse aandelen. Die gaat dus wel duidelijk meer opbrengen.

    Net zo goed als vandaag Franse aandelen qua dividend meer opbrengen.

    Maar ja, d'r zijn geen echte beleggers meer in Nederlandse bedrijven: 87 procent van de eigenaren zit in het buitenland……

    Peter

  3. [verwijderd] 29 augustus 2018 12:58
    Afschaffen divtax is alleen relevant voor buitenlandse aandeelhouders. Nederlanders kunnen de divtax toch al verrekenen. Daarbij in de meeste Europese landen en in de VS ligt de div tax tussen de 25 en 35%. Het gaat echt geen fluit uit maken dus. Alleen zullen Nederlanders via andere belastingen de gemiste divtax moeten goedmaken.
  4. [verwijderd] 29 augustus 2018 14:22
    De discussie is best relevant en alle invalshoeken bekijken om een goede analyse te maken ook, maar.....
    Wij allemaal teren 2 miljard in en dat is de kwestie. Jullie, ik ook helaas, moeten dat ophoesten.
    Belasting verlagingen, zal best wel, maar het lage btw tarief op eten gaat gewoon omhoog. De BPM gaat zelfs fors omhoog. Starters kunnen geen huis kopen. Studenten zijn hopeloos de klos met hun restschuld. Iedereen moet een warmtebron. Onderwijs de lul, NPO moet 150 miljoen afknijpen, zorg was al uitgekleed enz, enz.....

    En ja dat is politiek, maar daar heb ik de buik al heel lang vol van. D66 verloogend zichzelf en de christelijke partijen hebben hun naasten lief, maar niet ons. En ja de VVD, dat zijn de graaiers en de lui op het pluche, maar ook de stemmers en die spreken hier ook...

    Vandaar mijn synoniem ......
  5. Bonost 29 augustus 2018 15:37
    quote:

    Pepab schreef op 29 augustus 2018 12:58:

    Afschaffen divtax is alleen relevant voor buitenlandse aandeelhouders. Nederlanders kunnen de divtax toch al verrekenen. Daarbij in de meeste Europese landen en in de VS ligt de div tax tussen de 25 en 35%. Het gaat echt geen fluit uit maken dus. Alleen zullen Nederlanders via andere belastingen de gemiste divtax moeten goedmaken.

    Bowski schreef op 29 aug 2018 om 14:24
    En dit snap ik al helemaal niet:

    Volgens FD: 'Afschaffen dividendbelasting kost particuliere beleggers €130 mln per jaar'
    Maar daardoor ga je dus relatief gezien meer belasting betalen. Nl. de dividendbelasting die al voor je werd ingehouden en nu niet meer wordt geheven, kun je dus niet meer aftrekken van de te betalen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De inkomsten- of vennootschapsbelasting gaat met de som van de af te trekken dividendbelasting omhoog.
    Daardoor treedt er voor de particulier een neveneffect op. Omdat over het dividend geen belasting wordt geheven gaat het vermogen met de som van de niet ingehouden dividendbelasting omhoog en navenant de vermogensbelasting over het bedrag in box 3 (afhankelijk in welke schijf het bedrag er bovenop komt). Maar ja, je wordt dan wel vermogender. :)
  6. Bonost 29 augustus 2018 16:00
    Er zijn twee punten dat het niet rechtvaardigt dat de dividendbelasting wordt afgeschaft.
    1) Degene die hiervan profiteren zijn de buitenlandse investeerders, die de dividendbelasting niet (konden) terughalen.
    Voor een dergelijke investering moet Nederland wel een tegenprestatie of win-winsituatie krijgen. Als nu blijkt dat wel of geen dividendbelasting geen invloed heeft op een investeringsbesluit van buitenlandse investeerders, dan vervalt het argument dat Rutte juist naar voren heeft gebracht.
    2) Heffing van dividendbelasting wordt buiten Engeland na door alle landen gedaan. Het lijkt onwaarschijnlijk dat bedrijven zich om deze reden niet gaan vestigen in Nederland. Wij krijgen dus geen extra arbeidsplaatsen door deze maatregel. Anders was Engeland al afgeladen met alle mogelijke Internationale bedrijven, omdat zij geen dividendbelasting heffen.

    Dus waarom wil Rutte persé de dividendbelasting afschaffen? Temeer daar het tekort van de inkomsten op een andere wijze (hetzij door de burger door verhoging van de inkomstenbelasting, hetzij door het bedrijfsleven door verhoging van de vennootschapsbelasting) moet worden geïnd of anders niet kan worden uitgegeven (bezuinigd).

    Ik kan niet anders denken dan aan de toekomstige werkplek van onze minister-president en consorten.
  7. Bonost 29 augustus 2018 16:37
    quote:

    ffff schreef op 29 augustus 2018 12:45:

    Hugo en J.Inv,

    Zijn jullie niet goed snik?

    Het is niet omdat jullie iets menen, dat anderen daar ook zo over denken.

    Ik stel voor dat ze bij IEX jullie postings weghalen….. !

    Dan TOCH nog even een echt releavante opmerking:

    Macron verlaagde de dividendbelasting van 30 naar 12,8 procent oftewel dat scheelt de Franse Overheid 17,2 procent van de oorspronkeleijke 30 procent aan dividendinkomsten. Dus relatief nog méér dan wat het de Nederlandse Overheid eventueel na 2020 gaat schelen.

    En wat is nu zo opmerkelijk?

    In Frankrijk heb je nauwelijks gemekker en gezeur, bemoeienis van werkelijk alle mogelijke geledingen in de maatschappij gehoord, gelezen of gezien…..

    Het is toch frappant: Die gruwelijke bemoeienis in Nederland met multinationals en in Frankrijk was de klus gepiept in enkele maanden en wordt nu al tot volle tevredenheid van mij al 4 maanden uitgevoerd…

    Het is allemaal , politiek… !

    En die mondiaal opererende vermogensbeheerders erbij slepen… Wat een nonsens. Kijk naar de opbrengst van een fonds dat enkel Nederlandse aandelen bezit of een etf in Nederlandse aandelen. Die gaat dus wel duidelijk meer opbrengen.

    Net zo goed als vandaag Franse aandelen qua dividend meer opbrengen.

    Maar ja, d'r zijn geen echte beleggers meer in Nederlandse bedrijven: 87 procent van de eigenaren zit in het buitenland……

    Peter

    Hoe bedoel je relevant. Dat Macron ervoor heeft gezorgd dat in stilte de Franse staat minder inkomsten krijgt, terwijl hij juist al zo veel tekort komt. Dat ga je toch niet serieus geloven. Het is dus voor de bedrijven in Frankrijk een koekje uit eigen deeg.
    En dacht je nu echt dat de Franse burger zich daar druk om maakt. Als die Franse burger merkt dat hij minder besteedbaar inkomen heeft gooit hij gewoon het land plat met stakingen. Want het blijkt dat ook Macron dat niet kan tegenhouden/pareren.

    En zo wordt er een klimaat geschept waarin weinig buitenlandse investeerders geneigd zijn daar mee in zee te gaan. Dat in tegenstelling tot Nederland, waar men blijkbaar graag investeert/belegt. Kijk naar de percentages, waarbij ik dus zeg dat de plek maar wat graag wordt ingenomen door die buitenlandse investeerder en de Nederlander daardoor geen ruimte krijgt om te kunnen investeren.
  8. serieus 29 augustus 2018 19:07
    quote:

    serieus schreef op 29 augustus 2018 09:22:

    Het gaat toch om het aantrekkelijker maken van Nederland als vestigingsplaats voor (nieuwe) bedrijven; niet om het paaien van vermogensbeheerders
    Alle reacties lezend, zie ik dat grotendeels voorbij wordt gegaan aan de kernreden van het voorstel dat gelegen is in het aantrekkelijk maken (houden) van Nederland als vestigingsland.
  9. De Buurman 29 augustus 2018 19:48
    quote:

    serieus schreef op 29 augustus 2018 19:07:

    [...]

    Alle reacties lezend, zie ik dat grotendeels voorbij wordt gegaan aan de kernreden van het voorstel dat gelegen is in het aantrekkelijk maken (houden) van Nederland als vestigingsland.

    Volgens mij is er geen enkel gedegen onderzoek gedaan naar de effecten op het vestigingsklimaat. Als je een maatregel neemt waardoor €2 miljard aan inkomsten verdwijnt dan doe je dat toch niet op het vermoeden dat het goed is voor het vestigingsklimaat?
  10. serieus 30 augustus 2018 10:41
    quote:

    De Buurman schreef op 29 augustus 2018 19:48:

    [...]

    Volgens mij is er geen enkel gedegen onderzoek gedaan naar de effecten op het vestigingsklimaat. Als je een maatregel neemt waardoor €2 miljard aan inkomsten verdwijnt dan doe je dat toch niet op het vermoeden dat het goed is voor het vestigingsklimaat?
    Daar ziet er inderdaad naar uit. Daar zou het m.i. over moeten gaan in het debat. Met kanttekening dat niet alles in een rekenmachine past, zoals Wiebes aangaf In het programma zomergasten.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.