Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Huizenmarkt op slot

Huizenmarkt op slot

De huizenmarkt zit op slot. Dit klinkt erg, maar dat is het zeker niet. In ieder geval besteedt de media iedere week wel een paar artikelen aan de situatie.

Zo doen ze het lijken alsof er een crisis is ontstaan voor mensen die een huis willen kopen. In dit artikel in de Telegraaf bijvoorbeeld, over huurders die geen kant op kunnen, stonden een paar opvallende uitspraken.

  • Bijna 75% van de starters wil kopen.
  • Slechts 15% van de huurder is tevreden met zijn / haar huurwoning.
  • Huurders vinden dat zij teveel betalen.
  • Geen tot weinig beschikbare koopwoningen.
  • 67% van de huizenbezitters is tevreden met zijn koopwoning.
  • 85% van de huurders wil weg uit hun te dure huurwoning maar kunnen niet sparen.

Huurders zitten in een cirkel: ze willen graag een woning kopen, maar dit is niet mogelijk. Veel huurders zijn over het algemeen niet tevreden over hun huurwoning. De huur is te hoog, waardoor zij niet voldoende kunnen sparen.

Dit spaargeld is weer nodig om een huis te kopen. Vanaf dit jaar moeten alle kosten koper (gemiddeld 5%) uit eigen zak betaald worden. Bij een koopsom van 200.000 euro is dit al gauw een bedrag van 10.000 euro.

Schaars aanbod op Funda

Huurders die wel spaargeld hebben, komen er achter dat het vinden van een leuke koopwoning heel moeilijk is. Het aantal beschikbare koopwoningen is zo laag dat er feitelijk geen keuze is. Volgens cijfers is het aantal te koop staande woningen gedaald naar rond de 50.000.

Op de website Funda is dit aantal minimaal het dubbele: boven de 100.000 zelfs. Hoe is dit enorme verschil mogelijk? Hiervoor gebruikt Funda een leuke truc, namelijk de verkochte woningen (onder voorbehoud en definitief) pas laat afmelden op de website.

Zo lijkt het voor een bezoeker alsof er nog veel woningen te koop staan. Deze merkt echter als de verkopende makelaar wordt gebeld dat de woning al niet meer beschikbaar is. Terecht wekt dit bij veel mensen irritatie op. Het is nooit leuk om te horen te krijgen dat een woning die nog op een site te koop staat, in werkelijkheid niet meer beschikbaar is.

Huizenprijzen

Voor huizenbezitters die willen kopen is het nadeel dat de huizenprijzen de afgelopen tijd (jaren) flink zijn gestegen. Vooral in de grote steden worden de koopwoningen vaak boven de vraagprijs verkocht.

Gevolg is wel dat er meer eigen middelen beschikbaar moet zijn om het verschil tussen de (hogere) koopprijs en de taxatiewaarde te kunnen betalen. Hierbij ga ik er vanuit dat de taxatiewaarde lager is dan de koopprijs.

De cirkel waar huurders in zitten kan maar moeilijk doorbroken worden. Zij willen wel kopen, maar het lukt gewoonweg niet. Als we kijken naar de cijfers van het CBS en Kadaster (februari 2018) dan schetsen die een duidelijk beeld.

CBS / Kadaster: woningmarktcijfers februari 2018

Prijs bestaande koopwoningen:

  • +9,5% t.o.v. februari 2017
  • -1% sinds piek augustus 2008 (vorige maand: -2%)
  • +26,1% sinds dal juni 2013 (vorige maand: +24,8%)
  • Gelijk aan april 2008 (vorige maand: januari 2008)

Woningmarkt februari 2018:

  • 16.094 verkochte woningen (vorige maand: 16.035; jaar eerder: 17.708)
  • 24.809 gesloten hypotheken (vorige maand: 24.083; jaar eerder: 26.580)
  • Gemiddelde hypotheeksom: 300.410 (vorige maand: : 300.529; jaar eerder: 277.088)
  • Gemiddelde koopsom: 275.201 (vorige maand: 276.906; jaar eerder: 253.388)
  • Prijsindex: 119,7 (vorige maand: 118,6; jaar eerder: 109,3)
  • Totale hypotheeksom: 7.438 miljoen (vorige maand: 7.274 miljoen; jaar eerder: €7.438 miljoen)
  • Woningaanbod Q4-2017: 84.000 eenheden (Q3-2017: 86.500 eenheden) (bron: NVM)
  • Aantal executieveilingen: 78 (vorige maand: 99; jaar eerder: 66)

Hypotheeksom

De gemiddelde hypotheeksom is gestegen van 277.088 euro naar 300.410 euro. Een stijging van ruim 8% in een jaar tijd. Ter illustratie: als een alleenstaande een huis wil kopen van 300.000 euro, moet deze een jaarinkomen hebben van 61.500 euro (toetsrente 2,80%).

Dit cijfer zegt voldoende, volgens mij. Het toont aan dat de startende alleenstaande vaak een koopwoning moet kopen in een lagere categorie. Om de cirkel rond te maken, zijn er steeds minder te koop staande woningen in een lagere categorie.

Daarnaast zijn dit vaak woningen waar nog veel aan moet gebeuren (opknappers). Dit laatste kost ook weer geld, dat vaak niet voorhanden is. Als het goed gaat op de huizenmarkt dan worden er ook meer hypotheken afgesloten

Schulden huishoudens (bron CBS)

Het totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg in 2017 met 1,5%. De inkomens stegen voor het vierde jaar op rij. Wel is de reële groei lager dan in 2016 vanwege de hogere inflatie.

Andere cijfers in 2017:

  • Stegen de schulden van huishoudens met 9,5 miljard.
  • Stegen de studieschulden met 2,8 miljard tot 29,7 miljard.
  • Steeg de totale hypotheekschuld met 8,2 miljard tot 672 miljard.

In de afgelopen 10 jaar steeg de hypotheekschuld gemiddeld met 8,7 miljard per jaar. De hypotheekschuld ten opzichte van het bbp daalt van 104% in 2012 tot 92% ultimo 2017.

Opvallend is de flinke stijging van de studieschulden. Dit heeft natuurlijk te maken met het nieuwe studieleenstelsel en de zeer lage rente die studenten moeten betalen over hun lening. Het is te hopen dat deze studenten hun lening opzij zetten. Zij hebben dan in ieder geval nog de mogelijkheid om een woning te kopen.

Rustig blijven

Er wordt nu veel geklaagd over de huizenmarkt, maar eigenlijk was dit in de crisistijd niet anders. Toen werd er geklaagd over de huizenprijzen die maar bleven dalen. Het aantal onder water hypotheken nam toen schrikbarend toe.

Nu stijgen de huizenprijzen weer te snel en kunnen veel mensen een woning niet kopen. Ook dit laatste zal weer veranderen. Laat de huizenmarkt gewoon zijn gang gaan en probeer niet van alles te verzinnen om deze nu te veranderen.

Voor toekomstige kopers is het verstandig om rustig de tijd te nemen. Neem geen overhaaste beslissingen in deze markt. Het zal even duren, maar die leuke koopwoning komt zeker in uw bezit.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 april 2018 08:34
    Mooi stuk. Mijn inziens, iedere dag dat de overheid uitblijft met maatregelen om met namen de middensector van de markt te reguleren, is een dag te laat. Hier in Rotterdam zie je dat hele wijken zoals in het centrum bestaan uit sociale huurwoningen omdat hier in het verleden veel vraag naar was. In de huidige situatie worden al deze woningen omgebouwd naar vrije sector panden en wordt er een huur van minimaal 1k per maand gevraagd. Voor een starter of een gezin is dit nauwelijks op te brengen. Zou er in eenzelfde wijk een mooie mix zijn van lage, midden en hoge inkomens, dan creeert men een gezonde woningmarkt.

    De regels omtrent hypotheken worden naar mijn mening gemaakt door mensen die er weinig verstand van hebben of in ieder geval de gevolgen niet inzien. Bij afsluiten hypotheek wordt een studieschuld onevenredig hoog afgetrokken van de te verkrijgen hypotheeksom. Studieschuld in combinatie met een vast contract is naar mijn mening een laag risico, terwijl kopen met zijn tweeen juist een hoger risico met zich medebrengt. Echter wordt het door de regelgeving gestimuleerd om met zijn tweeen te kopen terwijl dit dus de huizenprijzen ook opstuwd.
  2. info_124 20 april 2018 12:36
    @ fausto1: daarom noemde een prof aan de UvA Economie ook geen wetenschap maar een geloof. Als iedereen gelooft, dat het slecht gaat, gaat iedereen op zijn portemonnee zitten en als iedereen gelooft, dat het goed gaat, steken ze zich over de snorkel in de schuld. Beste en snelste indicator: de bezetting van terrasjes.
    Ik heb mijn twee zoons 5 jaar lang gewaarschuwd. De oudste heeft op de bodem van de markt gekocht in aug. 2014 en de jongste denkt nog na. Inmiddels is dat zelfde rijtjeshuis € 100k duurder geworden.
    Veel bouwvakkers de laan uitgestuurd, veel naar andere opleidingen, dus de komende jaren nog een gigantisch gebrek. Baan voor 30.000 vluchtelingen ? Of moeten die eerst vlekkeloos aap-noot-mies en de weg naar de WW leren ? Ondertussen doen de Bulgaren, Roemenen en Polen het werk wel.
  3. [verwijderd] 20 april 2018 12:55
    Prima stuk Jos!

    Er zijn inderdaad altijd klagers omdat de markt altijd in iemands voor- of nadeel werkt, en zodra het kantelt naar nadeel gaan we janken:
    In de crisis waren het de huizenbezitters met een woning die onder water stond.
    Nu de markt aantrekt zijn het de huurders die niet meeprofiteren van de exponentieel stijgende prijzen.

    De politiek heeft hierop ingehaakt door maatregelen te willen op het moment dat de marktwerking in het nadeel van hun achterban is.
    Terwijl we als we van augustus 2008 t/m nu in hetzelfde huis gewoond hebben alle stormen rustig doorstaan hebben....

    In plaats van janken kunnen we ook iets minder met het sentiment meegaan en inderdaad de markt gewoon zijn werk laten doen. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.

    Als iets droogkookt brand het ook vanzelf aan... Dus ook deze zeepbel zal wel een x barsten.
  4. info_124 20 april 2018 13:01
    Het probleem in NL is de vinkjes-op-aanvraagformulieren cultuur ipv eigen zinnig verstand. Ik breng € 250k+ mee aan overwaarde, doch een € 75-100k aan hypotheek krijg ik met mijn pensioen niet. Dat bij nog geen 2.5 % rente dit nog geen € 2500k / jaar netto is ( daar krijg je nog geen garage voor gehuurd). En over 30 jaar is het huis echt wel verkocht, dus geld terug bij de bank, ontgaat iedereen.
    Vlg rtlz een paar dagen geleden willen tegen de 800.000 ouderen hun veel te grote huis kwijt en kleiner gaan wonen, doch.. dat houden de "vinkjes" tegen.
    Onze conclusie: kennis, kunde, overwaarde en restkapitaal mee naar Europees Florida ( Pt, Sp, It, Gr). NL, het l.z.r.s, we zien u wel op de Astra satelliet ( tot aan Nrd-Afrika toe )
  5. Woudsehoeve 20 april 2018 16:00
    Van alle getallen begrijp ik het aantal executieveilingen: "78 (vorige maand: 99; jaar eerder: 66)" niet.
    Als de markt zo "op slot" zit zou je verwachten dat de executies door de bank soepeltjes lopen en niet via een veiling hoeven.
    Lijkt er op dat de banken het wel best vinden en via een veiling betere zaken doen?
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 april 2018 16:20
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 20 april 2018 16:00:

    Van alle getallen begrijp ik het aantal executieveilingen: "78 (vorige maand: 99; jaar eerder: 66)" niet.
    Als de markt zo "op slot" zit zou je verwachten dat de executies door de bank soepeltjes lopen en niet via een veiling hoeven.
    Lijkt er op dat de banken het wel best vinden en via een veiling betere zaken doen?
    Bij een veiling heb je geen ontbindende voorwaarden.
  7. Da Freeze 22 april 2018 08:37
    quote:

    B-rood belegger schreef op 20 april 2018 12:55:

    Prima stuk Jos!

    Er zijn inderdaad altijd klagers omdat de markt altijd in iemands voor- of nadeel werkt, en zodra het kantelt naar nadeel gaan we janken:
    In de crisis waren het de huizenbezitters met een woning die onder water stond.

    In plaats van janken kunnen we ook iets minder met het sentiment meegaan en inderdaad de markt gewoon zijn werk laten doen. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.
    Die grote groep jankers hadden een probleem, want al die onderwater hypotheken ontstaan door aflossingsvrije hypotheken. Als mensen gewoon lekker traditioneel aflossen, was het onderwaterprobleem er niet geweest.

    Natuurlijk is het frustrerend als je woning in waarde daalt, maar als je aflost neem je gewoon je verlies en trekt verder. Gaat het met aflossingsvrij mis, dan wordt het erg zwaar om er een lening bij te nemen om het gat te vullen.
  8. [verwijderd] 23 april 2018 15:17
    quote:

    Da Freeze schreef op 22 april 2018 08:37:

    [...]

    Die grote groep jankers hadden een probleem, want al die onderwater hypotheken ontstaan door aflossingsvrije hypotheken. Als mensen gewoon lekker traditioneel aflossen, was het onderwaterprobleem er niet geweest.

    Natuurlijk is het frustrerend als je woning in waarde daalt, maar als je aflost neem je gewoon je verlies en trekt verder. Gaat het met aflossingsvrij mis, dan wordt het erg zwaar om er een lening bij te nemen om het gat te vullen.
    Hier vind ik het (ook) een gevalletje bescherming vd consument. Sommige mensen weten niet beter en tuinen erin... wat met aflossingsvrij zeker zo was (en vergeet de beleggingshypotheek niet)! En de bank lacht in zijn vuistje, maximaal rendement en risico ten koste van de client...

    Beiden blijft het speculeren op economische groei met de aanname dat de huizenprijs stijgt en/of je aandeeltjes toch wel een >5% rendement per jaar pakken, met de grootste schuld die een normaal mens in zijn leven heeft, zijn hypotheek (inleg).

    Bij aflossingsvrij kwam de waarschuwing tenminste nog op tijd, dus als men na 30jr gaat klagen is er ook wel iets mis...
  9. Mugje 23 april 2018 15:36
    Ik citeer;

    Laat de huizenmarkt gewoon zijn gang gaan en probeer niet van alles te verzinnen om deze nu te veranderen.

    Onder de huizenmarkt zijn gang laten gaan moet dan ook worden verstaan 'Overheid, stop met prijsverstoringen tgv hypotheekrente aftrek' en 'Overheid stop met mallotige regelingen als vermeend 'scheefwonen'.

    Het feit dat prijzen van de koopwoning als maar stijgen heeft niet alleen te maken met schaarste, dat ze zich op absurde niveau's bevinden heeft vooral te maken met de lage EN DAN OOK NOG EENS AFTREKBARE rentelasten voor de financiering. De huursector wordt door de Overheid opgejaagd door boven-inflatoir te verhogen onder de noemer van vermeend 'scheefwonen'. Gevolg is dat veel huurders op zoek gaan naar een koophuis hetgeen daar de prijs weer verhoogd. De huurders moeten de extra investeringen voor uitbreiding van het huurwoningenpark betalen (waar de verhuurders vervolgens de voordelen van in eigen zak kunnen steken, de huurder zal daar niets van terug zien). De zittende hap op de kopersmarkt weet van gekkigheid niet wat ze moeten/kunnen doen hetgeen resulteert in alsmaar groter wordende koophuizen. De samenleving moet echter bloeden middels de renteaftrek voor die bovenmatige luxe, dat extra zwembad erbij of die paardenbak.

    Schaf de renteaftrek volledig af en de prijzen zullen weer naar wat normalere niveaus terugkeren en de drive om bovenmatig te financieren voor buitensporig woongenot zal ook een stuk minder worden. De huizen (en bouwkavels) weer wat minder groot en je komt vanzelf weer in een wat normalere markt.

    En laten we alsjebrlieft eens ophouden met het idee dat de groep 'woningbezitters met hypotheek' met handschoenen moet worden aangepakt. Het is een categorie dat fiscaal ondersteund belastingvrije vermogensopbouw mag hanteren. Over de winst hoeven ze niets af te tikken en als er even tijdelijk wat verlies is dan zijn ze zielig en is Holland in last.

    Ik snap wel waarom een veel groter deel van de woningbezitters tevreden woont dan bij de huurders. Die laatste groep wordt niet door de VVD als bestuurder beschermd en in de watten gelegd, de huurder moet het zich door de strot laten duwen en de woningeigenaar blijft maar geholpen worden en blijft ook maar klagen.

    Fair is gewoon in de basis de hele aftrek afschaffen en in aanloop daar naartoe al eens de maximaal aftrekbare hypotheeksom aftoppen op bv 500.000 dan kan ruim 95% van de bevolking daar me uit de voeten. Alles dat boven de 500.000 is gefinancierd benoemen we dan als luxe en is niet langer aftrekbaar. Dat raakt een heel klein deel van de bevolking (en dat is het deel dat het wel kan hebben) en levert de samenleving jaarlijks miljarden op waar dan weer extra investeringen in huur/zorg etc etc van kunnen worden gedaan.

    Dus heel graag een woonmarkt zónder Overheidsmaatregelen a.u.b.. En als de Overheid zich er dan toch mee wil bemoeien laten ze dan gemeenten/woningbouwcorporaties dwingen om in voldoende woonruimte te voorzien. Of bijvoorbeeld wat acties om huisjesmelkers eens aan te pakken. Door de gunstige fiscale regels kopen die ook al langere tijd de markt leeg wat eigenlijk geschikt zou kunnen zijn voor starters (maar ik meen dat PvdA daar inmiddels mee bezig is).
  10. fausto1 24 april 2018 09:19
    "Dus heel graag een woonmarkt zónder Overheidsmaatregelen a.u.b.. En als de Overheid zich er dan toch mee wil bemoeien laten ze dan gemeenten/woningbouwcorporaties dwingen om in voldoende woonruimte te voorzien. Of bijvoorbeeld wat acties om huisjesmelkers eens aan te pakken. Door de gunstige fiscale regels kopen die ook al langere tijd de markt leeg wat eigenlijk geschikt zou kunnen zijn voor starters (maar ik meen dat PvdA daar inmiddels mee bezig is)."

    Je hinkt op 2 gedachten. Enerzijds ben je boos op de hypotheekrenteaftrek , de overheid mag zich er niet mee bemoeien, anderzijds zie je graag dat de huisjesmelkers worden aangepakt en wil je gemeenten en woningcorporaties dwingen meer te bouwen.
  11. [verwijderd] 24 april 2018 13:11
    quote:

    Mugje schreef op 23 april 2018 15:36:

    Ik citeer;

    Laat de huizenmarkt gewoon zijn gang gaan en probeer niet van alles te verzinnen om deze nu te veranderen.

    Onder de huizenmarkt zijn gang laten gaan moet dan ook worden verstaan 'Overheid, stop met prijsverstoringen tgv hypotheekrente aftrek' en 'Overheid stop met mallotige regelingen als vermeend 'scheefwonen'.

    Het feit dat prijzen van de koopwoning als maar stijgen heeft niet alleen te maken met schaarste, dat ze zich op absurde niveau's bevinden heeft vooral te maken met de lage EN DAN OOK NOG EENS AFTREKBARE rentelasten voor de financiering. De huursector wordt door de Overheid opgejaagd door boven-inflatoir te verhogen onder de noemer van vermeend 'scheefwonen'. Gevolg is dat veel huurders op zoek gaan naar een koophuis hetgeen daar de prijs weer verhoogd. De huurders moeten de extra investeringen voor uitbreiding van het huurwoningenpark betalen (waar de verhuurders vervolgens de voordelen van in eigen zak kunnen steken, de huurder zal daar niets van terug zien). De zittende hap op de kopersmarkt weet van gekkigheid niet wat ze moeten/kunnen doen hetgeen resulteert in alsmaar groter wordende koophuizen. De samenleving moet echter bloeden middels de renteaftrek voor die bovenmatige luxe, dat extra zwembad erbij of die paardenbak.

    Schaf de renteaftrek volledig af en de prijzen zullen weer naar wat normalere niveaus terugkeren en de drive om bovenmatig te financieren voor buitensporig woongenot zal ook een stuk minder worden. De huizen (en bouwkavels) weer wat minder groot en je komt vanzelf weer in een wat normalere markt.

    En laten we alsjebrlieft eens ophouden met het idee dat de groep 'woningbezitters met hypotheek' met handschoenen moet worden aangepakt. Het is een categorie dat fiscaal ondersteund belastingvrije vermogensopbouw mag hanteren. Over de winst hoeven ze niets af te tikken en als er even tijdelijk wat verlies is dan zijn ze zielig en is Holland in last.

    Ik snap wel waarom een veel groter deel van de woningbezitters tevreden woont dan bij de huurders. Die laatste groep wordt niet door de VVD als bestuurder beschermd en in de watten gelegd, de huurder moet het zich door de strot laten duwen en de woningeigenaar blijft maar geholpen worden en blijft ook maar klagen.

    Fair is gewoon in de basis de hele aftrek afschaffen en in aanloop daar naartoe al eens de maximaal aftrekbare hypotheeksom aftoppen op bv 500.000 dan kan ruim 95% van de bevolking daar me uit de voeten. Alles dat boven de 500.000 is gefinancierd benoemen we dan als luxe en is niet langer aftrekbaar. Dat raakt een heel klein deel van de bevolking (en dat is het deel dat het wel kan hebben) en levert de samenleving jaarlijks miljarden op waar dan weer extra investeringen in huur/zorg etc etc van kunnen worden gedaan.

    Dus heel graag een woonmarkt zónder Overheidsmaatregelen a.u.b.. En als de Overheid zich er dan toch mee wil bemoeien laten ze dan gemeenten/woningbouwcorporaties dwingen om in voldoende woonruimte te voorzien. Of bijvoorbeeld wat acties om huisjesmelkers eens aan te pakken. Door de gunstige fiscale regels kopen die ook al langere tijd de markt leeg wat eigenlijk geschikt zou kunnen zijn voor starters (maar ik meen dat PvdA daar inmiddels mee bezig is).
    Van A-Z 100% met je eens...
    En dat zegt een bovenmodale, naar de VVD neigende kiezer in een zwaar bovenmodale omgeving waar grote kavels (door boeren) verkocht worden tbv ditto giga huizen.

    Het is allemaal zeer scheef geworden. Door de hypotheekrenteaftrek. Uniek en enig in de wereld...
    Ze hadden de markt gewoon onderuit moeten laten gaan..en de markt zelf haar rommel moeten laten opruimen. Zelfreinigend vermogen.

  12. [verwijderd] 24 april 2018 13:15
    quote:

    fausto1 schreef op 24 april 2018 09:19:

    "Dus heel graag een woonmarkt zónder Overheidsmaatregelen a.u.b.. En als de Overheid zich er dan toch mee wil bemoeien laten ze dan gemeenten/woningbouwcorporaties dwingen om in voldoende woonruimte te voorzien. Of bijvoorbeeld wat acties om huisjesmelkers eens aan te pakken. Door de gunstige fiscale regels kopen die ook al langere tijd de markt leeg wat eigenlijk geschikt zou kunnen zijn voor starters (maar ik meen dat PvdA daar inmiddels mee bezig is)."

    Je hinkt op 2 gedachten. Enerzijds ben je boos op de hypotheekrenteaftrek , de overheid mag zich er niet mee bemoeien, anderzijds zie je graag dat de huisjesmelkers worden aangepakt en wil je gemeenten en woningcorporaties dwingen meer te bouwen.
    Volgens mij zegt hij hiervoor toch echt expliciet "En als de Overheid zich er dan toch mee wil bemoeien" ...
  13. Mousje 25 april 2018 08:24
    quote:

    Da Freeze schreef op 22 april 2018 08:37:

    Die grote groep jankers hadden een probleem, want al die onderwater hypotheken ontstaan door aflossingsvrije hypotheken. Als mensen gewoon lekker traditioneel aflossen, was het onderwaterprobleem er niet geweest.

    Natuurlijk is het frustrerend als je woning in waarde daalt, maar als je aflost neem je gewoon je verlies en trekt verder. Gaat het met aflossingsvrij mis, dan wordt het erg zwaar om er een lening bij te nemen om het gat te vullen.
    Jarenlang werden aflossingsvrije hypotheken (in combinatie met een spaar- of beleggingsproduct) door adviseurs en banken verkocht als de ideale hypotheek. Annuitair en lineair moest je niet eens aan denken, "want dan ontving je minder" HRA. Niet alleen de hypotheekgevers treft blaam, maar vooral de op winst beluste adviseurs/tussenpersonen en bank treft schuld.
  14. Mousje 25 april 2018 08:27
    quote:

    Mugje schreef op 23 april 2018 15:36:

    Dus heel graag een woonmarkt zónder Overheidsmaatregelen a.u.b.. En als de Overheid zich er dan toch mee wil bemoeien laten ze dan gemeenten/woningbouwcorporaties dwingen om in voldoende woonruimte te voorzien. Of bijvoorbeeld wat acties om huisjesmelkers eens aan te pakken. Door de gunstige fiscale regels kopen die ook al langere tijd de markt leeg wat eigenlijk geschikt zou kunnen zijn voor starters (maar ik meen dat PvdA daar inmiddels mee bezig is).
    Dan ook afschaffing van het Eigen Woning Forfait & Onroerend Zaak Belasting, huursubsidies, terugbetaling van objectsubsidies via de vroegere woningcorporaties, lage bouwrente voor sociale huurwoningen etc.
  15. [verwijderd] 25 april 2018 17:30
    @ Mugje Een heel epistel met veel waarheden, hoewel ik hem heel eenzijdig vind.

    Zoals Mousje terecht zegt, als die huizenbezitters dan af moeten van hun "voordelen" zoals de HRA, dan mogen ook al die belastingen op het bezit ervan worden afgeschaft. Daarnaast moeten alle maatregelen ter nivellering ook gelijk de prullenbak in. Lees huurtoeslag en overige subsidieregelingen voor de huursector. Vrije marktwerking ben ik voor, maar dan graag wel over de hele linie....

    Overigens vind ik dat die vereenvoudiging over alles zou moeten gelden. De nivellerende maatregelen in kindertoeslagen, zorgtoeslag en al dat soort ongein werkt als een mistbank. De transparantie over wie nu exact welke netto lasten heeft is volledig onduidelijk, omdat politiek Den Haag bij elke maatregel een regeling treft die hun eigen achterban uit de wind houdt. Als je dit jaren opstapelt wordt het een wespennest…

    HRA wordt al gefaseerd afgeschaft en elk weldenkend mens snapt dat drastische (snelle) maatregelen te hard aankomen op de portemonnee van de huizenbezitter. Of je het met de technische werking eens bent laten we in het midden, maar de afschaffing is reeds in werking getreden.

    Hogere belastingen (waaronder het korten van HRA) op de elite bevolking is reeds onderzocht en dit gaat echt geen eenvoudige miljarden opleveren. Progressief is ok, buiten proportioneel is uitmelken…
    Daarnaast vind ik het nogal een bewering dat "mensen die lasten bij afschaf HRA op hypo’s >500k dat toch wel kunnen lijden", over extra (woon)lasten praat men altijd makkelijk als het een ander en niet hun zelf betreft.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.