Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Venezuela’s olieproductie stort ineen

Venezuela’s olieproductie stort ineen

Sinds September 2017 is de olieprijs met ongeveer een derde gestegen. De huidige prijzen van rond de $65 (WTI) of $70 (Brent) per vat hebben we sinds 2014 niet meer gezien.

De vraag naar olie lijkt ook dit jaar weer met ruim 1,5% te groeien. Alleen een wereldwijde economische crisis of een veel hogere olieprijs zou dit kunnen veranderen. Het tijdstip dat een wereldwijde energietransitie de vraag zal doen afvlakken lijkt nog minstens een decennium van ons verwijderd.

altice

Aanbodzijde

Aan de aanbodzijde zijn er verschillende aspecten die een rol spelen. De relatief lage investeringen in conventionele olie van de afgelopen jaren beginnen langzaam effect te hebben. OPEC houdt zich tot nu toe goed aan de afgesproken productiemaatregelen. Dat de prijs niet verder gestegen is, ligt aan de productie van VS schalieolie. Men zet daar alle zeilen bij om die zo snel mogelijk te laten groeien.

Tenslotte is er een element van toenemende politieke onzekerheid. Op de lange duur is het onduidelijk of de toenemende spanningen in het Midden-Oosten en het onvoorspelbare optreden van Donald Trump van invloed zullen zijn op het olieaanbod.

Maar op de korte termijn heeft die onzekerheid een naam: Venezuela. Het land verkeert in een diepe politieke en economische crisis die leidt tot een ineenstorting van de olieproductie.

Langzaam afglijden in de laatste 20 jaar…

Sinds 1999, het jaar waarin Hugo Chávez aan de macht kwam, heeft de olie industrie het moeilijk. De capabele mensen in PDVSA, de staatsoliemaatschappij, werden geleidelijk aan vervangen door aanhangers van het huidige regime.

Ook in tijden van hoge olieprijzen werd er slechts weinig geïnvesteerd in de oliesector. Jaren van mismanagement en niet investeren eisten geleidelijk een steeds hogere tol. Daarbij daalde de PDVSA productie sneller dan die van de joint ventures met buitenlandse producenten.

De productie van lichte olie uit oudere velden daalde sneller dan de productie van zware olie uit de Orinoco belt. Het land heeft weliswaar grote reserves maar dat is vooral zware olie die relatief moeilijk en kostbaar te produceren is.

…Met een vrije val het laatste jaar

De problemen verergerden na de val van de olieprijs in 2014. Het laatste jaar raakte de productie in een vrije val en gleed af naar ongeveer 1,5 miljoen vaten per dag (zie ook de figuur hieronder). Daarmee is de productie aangeland op een niveau dat minder dan de helft is van de productie bij het aantreden van Chávez in 1999.

altice


Sinds 2014 is er ook voor het meest noodzakelijke onderhoud geen geld meer. Buitenlandse contractors, die grote bedragen hebben afgeschreven, trekken zich steeds meer terug. Oplosmiddelen (in essentie hele lichte olie) die nodig zijn om de zware olie te kunnen produceren en vervoeren moeten steeds meer worden geïmporteerd (iets waarvoor het geld niet of slechts met moeite kan worden gevonden).

Een groot deel van de huidige productie gaat naar de binnenlandse markt of wordt gebruikt om schulden af te lossen bij landen als Rusland en China (die veel olie vooruit hebben betaald). Met dit alles raakte de productie in een neerwaartse spiraal.

Situatie steeds slechter

Ondertussen wordt de humanitaire situatie steeds slechter en wordt er door een deel van de bevolking honger geleden. Een jongere generatie verlaat het land in steeds grotere aantallen.

Een oudere generatie probeert te overleven onder steeds moeilijker omstandigheden. Om het land uit het huidige moeras te trekken is een verandering van regime noodzakelijk. Het lijkt niet waarschijnlijk dat dit al zal gebeuren bij de aanstaande verkiezingen - vrije en eerlijke verkiezingen zijn hier al lang niet meer geweest.

Onzekere vooruitzichten

Als er niets verandert zal de productie waarschijnlijk verder verminderen. Barclays schat  dat een verdere vermindering tot 1,35 miljoen vaten per dag ondertussen door de markten is ingeprijsd.

Daarbij is er een relatief grote onzekerheid. Zonder verandering van bewind is een verder afglijden naar ongeveer 1 mb/d denkbaar (een niveau waarvan men schat dat het zonder investeringen voorlopig in stand kan worden gehouden).

Aan de andere kant is het mogelijk dat bij een terugkeer van buitenlandse investeringen de productie in relatief korte tijd weer kan toenemen tot ongeveer 2 miljoen vaten per dag. Daartoe dient het vertrouwen in het land en regering te worden hersteld; iets dat een verandering van regime lijkt te vereisen.

Risico lijkt beperkt

Zolang OPEC zich blijft houden aan de huidige productiebeperkingen lijkt het risico van een relatief grote val van de olieprijs beperkt. Maar ook als OPEC wel begint met het afbouwen van de maatregelen dient men zich te realiseren dat een aantal landen helemaal niet in staat is om nog op het niveau van het oude quotum te produceren.

Daarvan is Venezuela het duidelijkste voorbeeld maar het geldt ook voor landen als Angola en Mexico. Bij een onmiddellijke en volledige afschaffing van de maatregelen kan slechts 70% van de verminderingen ongedaan worden gemaakt. Het is één van de factoren die op de langere duur een opwaartse druk op de prijzen geven.


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jilles van den Beukel

Auteur:

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Picton 17 april 2018 09:48
    En dan vergeet de schrijver nog even dat het ook blijkt dat het oliebedrijf niet meer voldoende medewerkers kan vinden. Dat moet vooral worden toegeschreven aan een gebrek aan voeding, waardoor vele Venezolanen niet langer in staat zijn te werken.

    Vele werknemers zijn vertrokken om een nieuw leven uit te bouwen als taxichauffeur, loodgieter of landbouwer. Sommigen verkiezen om te emigreren. Er is dus een flinke braindrain gaande!

    nl.express.live/2018/04/13/arbeiders-...

  2. forum rang 4 theo1 17 april 2018 10:57
    Tja, Chavez deelde geld uit en voor arme mensen is er geen lange termijn. Die pakken gewoon de cash en de uitdeler is hun held. Kan je ze niet eens kwalijk nemen. Neemt niet weg dat Chavez ook een totale dwaas was die het land al kapot aan het maken was en de dictatuur feitelijk al vestigde. Onder Maduro lukt het niet meer om de waarheid te verbergen. Er blijft niks anders meer over dan opzichtige fraude en grof geweld. Twee idioten na elkaar is genoeg om een land te slopen. Het heeft eigenlijk nog best lang geduurd voordat de hele zooi echt in elkaar donderde. De mensen daar zijn gewend aan improviseren, dat blijkt wel.
  3. AEX900 17 april 2018 14:57
    En dit was niet de eerste keer dat er Venezuela een idioot (Socialist) het land naar de bedelstaf regeerde en de munteenheid tot een nivo verlaagde dat het papier waarop het gedrukt stond duurder was.
    De opvolger(s) van Maduro mogen het land weer opbouwen, met hulp uit het buitenland, om een volgde idioot aan de macht te laten komen.
    Maar ja in Nederland hebben we de klimaatpaniek. Dat is niet veel anders.
    Alle kippen zonder kop aan de bak.
  4. [verwijderd] 17 april 2018 15:06
    Ik heb er een aantal jaren gewoond tijdens Chavez. Wat sympathiek leek, nl. het uitdelen van geld aan de armen in de Favela's (ook gratis gezondheidszorg) was tevens de Achillispees van het bewind. Er werd niets geinvesteerd in werkgelegenheid. Daarmee was de arme bevolking beter afgeweest. De herverkiezing van Chavez en de zijnen werd telkens verzekerd door iedere ambtenaar 100 $ te geven om op hen te stemmen. Als je dat niet deed, werd je ontslagen. Onze huishoudster woonde in een Favela. Haar zoontje en alle arme kinderen kreeg gratis een notebook van Chavez. De rijken hebben in het verleden niets gedaan voor de armen! Dan veroorzaak je zo'n ommekeer.
  5. forum rang 5 Ronald Engels 17 april 2018 17:14
    Vanaf het moment dat socialistische dictatuur in één land wordt ingevoerd, stoppen alle investeringen, vlucht het geld het land uit, vluchten alle brains en hoger opgeleiden naar het buitenland en gaan bedrijven ten onder door prijsfixing en vluchten uiteindelijk ook alle ondernemers het land uit.

    Resultaat de arme arbeiders zonder werk en inkomen blijven over.

    Simpel gezegd; socialisme en communisme betekent evenveel ellende en misère voor allen.

    Dat zou Groen Links, D66 en PVDA ook eens goed moeten bestuderen.

    Maar waarschijnlijk wil deze nederlandse partijen elite dat ook voor Nederland, evenveel ellende en misère voor alle Nederlanders met uitzondering van de nederlandse Nomenklatura van Groen Links, D66 en PVDA, enzv.
  6. Sustainable 18 april 2018 10:10
    Dank u voor het artikel. Triest voor Venezuela. Goede herinneringen aan het land in de negentiger jaren, toen was het nog zo welvarend.

    Interessant voor de olieprijzen wordt ook hoe de relatie tussen de VS en Iran zich ontwikkelt. De onzekerheid over een mogelijk hernieuwd embargo zal nieuwe investeringen afremmen maar zou ook tot een spike in prijzen kunnen leiden.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.