Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Bitcoin futures: voor en tegens

Bitcoin futures: voor en tegens

De kogel is door de kerk, er komen dus bitcoin futures. Een future is een termijncontract. Door futures kunt u exposure in een bepaalde onderliggende waarde krijgen, zonder dat u daarbij het fysieke product in handen hoeft te hebben.

U kunt futures kopen, maar u kunt ook futures verkopen zonder dat u die had. Dit betekent dat er dus voor het eerst een redelijk normale mogelijkheid is om bitcoin te kunnen shorten.

Nu hebben shorters een slechte naam op onze site, dus speel ik even voor advocaat van de duivel. Shorts zijn namelijk helemaal niet slecht voor een goed functionerende markt, sterker nog ze maken de toekomstige swings in prijzen eerder kleiner dan groter, oftewel de markt wordt minder volatiel.

In het geval van bitcoin zijn er geen shorts. Doordat er geen shorters zijn die de koers ondersteunen bij een koersval, want dan kopen shorters meestal terug, zien we de koers net zo lang dalen tot het op een niveau aanbelandt waar er weer kopers in de markt komen en de prijs weer stijgt.

Hieronder de grafiek van bitcoin dit jaar met enkele forse dalingen.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Een brief

Zeer lezenswaardige brief van Thomas Peterffy, CEO van Interactive Brokers,  aan de Chairman van de Commodity Futures Trading Commission:  

Waar de CEO van Interactive Brokers een heel sterk punt heeft, is dat op het moment dat er futures komen op bitcoin dat hij eigenlijk onmogelijk de aan te houden margin kan berekenen. Voor iemand die de future koopt is de margin 100%, maar hoe zit dat voor iemand die de future verkoopt en dus short zit?

Daarnaast is er op de future markt een limit up/limit down systeem en als de koers van een onderliggende waarde te hard stijgt of daalt dan wordt de futurehandel stilgelegd.

Hoe gaat u uw shorts coveren als de markt op slot zit? Niet te doen dus. Dit kan er voor zorgen dat bedrijven en handelaren failliet gaan en dat kan weer wél van impact zijn op de reële economie.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nick Bakker

Auteur:

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. Liveblog: Trump en BAM
  2. Liveblog: Microsoft
  3. Slotcall: Shell en Unies

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Cybres 17 november 2017 20:04
    Het probleem is dat er bij ongelukken de hele pool van clearing en FCM's de verliezen moeten dragen, dus als ook als je broker niks in BTC cleared moeten ze dokken bij schade:

    “If the Chicago Mercantile Exchange or any other clearing organization clears a cryptocurrency together with other products, then a large cryptocurrency price move that destabilizes members that clear cryptocurrencies will destabilize the clearing organization itself and its ability to satisfy its fundamental obligation to pay the winners and collect from the losers on the other products in the same clearing pool.”


    Petterffy praat ook vaak onzin, maar nu heeft ie zeker een punt.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.