Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandelen VS: Niet goed? Geld terug!

VL Index Garantie Note USA

Amerikaanse aandelen zijn duur, zeggen veel analisten. Dat krijg je, als de S&P 500 zich al ruim acht jaar in een bullmarkt bevindt, met bijna continu stijgende koersen.

Beleggers moeten stalen zenuwen hebben om nu in de Amerikaanse markt te stappen. Aan de andere kant, de vooruitzichten voor verdere economische groei in de VS zijn niet slecht. De inflatie blijft mogelijk nog lang beperkt. 

VL Index Garantie Note

In dat scenario kunnen aandelenbeleggingen nog jaren gedijen. Voor beleggers die willen profiteren van mogelijk verder stijgende koersen, maar beschermd willen zijn als het toch mis gaat, heeft Van Lanschot een nieuwe note geïntroduceerd: de VL Index Garantie Note USA 17-23. Het zesjarige beleggingsproduct luidt in Amerikaanse dollars, lost af in 2023 en volgt de eerdergenoemde S&P 500-index.

De note lost in 2023 af, tegen minimaal de nominale waarde van 100% (in dollars!). Daarnaast keert het de procentuele stijging van de index vanaf de startwaarde uit. Bij een koersdaling blijft de aflossing op 100%. De startwaarde van de S&P 500 is op 2.440,69 punten vastgesteld.

Voor de aflossing geldt een maximering van 140%. Deze aflossingswaarde is bereikt bij een eindstand in 2023 van de S&P 500 index van 3.416,97 punten. Vanaf de nominale waarde van 100% kan het rendement dus maximaal 40% bedragen, ofwel 5,77% op jaarbasis.

Dat voor een garantieproduct relatief gunstige vooruitzicht is mogelijk door een combinatie van factoren. Ten eerste is de volatiliteit van de Amerikaanse aandelen extreem laag. Dat betekent dat aandelenopties zeer goedkoop zijn. De note maakt gebruik van (call)opties om op deze manier de onderliggende index te volgen.

Geen rente

Ten tweede is de Amerikaanse rente relatief hoog. Voor een zesjarige obligatie in dollars zou Van Lanschot waarschijnlijk zo’n 3% aan rente moeten vergoeden. Maar de note, door de hoofdsomgarantie eigenlijk een soort obligatie, keert geen rente uit. De uitgespaarde rente gebruikt Van Lanschot om de benodigde call opties te kopen.

Met welke belegging kun je de note het best vergelijken? We kijken eerst naar reguliere obligaties. Deze geven een (dollar)rente van circa 3%. De note komt tot dat rendement als de S&P 500 minimaal tot 2.914 punten is gestegen.

Gemist dividend

Bij vergelijking van het rendement van de note met een directe belegging in de S&P 500, ga ik uit van een dividend van gemiddeld 2%. De note geeft effectieve bescherming, dus doet het beter dan een S&P 500 belegging als de index na zes jaar met meer dan 11,5% is gedaald.

Tot een stijging met 40% van de index zal de note 2% minder rendement opleveren, vanwege het gemiste dividend. Het spreekt voor zich dat een S&P 500 stijging groter dan 40% tot meer achterstand leidt, vanwege de maximalisering in de aflossing.

Tot slot: bedenk dat u een debiteurenrisico heeft op Van Lanschot. De bank heeft een S&P rating van BBB+. Dat betekent dat de bank als financieel gezond wordt beschouwd.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Poundfoolish 7 augustus 2017 14:55
    Mooi product voor een select clubje wellicht, omgeven met mitsen en maren, maar dat is feitelijk inherent aan alle producten op de financiële markt.
    Luchtverplaatsing.... is de corebusiness zoals u het zelf in uw columnistenprofiel zo mooi omschrijft in uw definiëring van de financiële markten.

    Waar ik graag veilig (een deel van) mijn geld in zou willen steken zijn producten die straks, als we de tol gaan betalen voor Draghi's jarenlang dolgedraaide Euro-geldpersen,inflatiebestendig blijken te zijn.

    De categorieën die vaak genoemd worden zijn mij gevoeglijk bekend, grondstoffen,edelmetalen,vastgoed.
    En misschien nog toe te voegen de inflationlinked bonds.

    Maar wat is nu een product, een tracker of anderszins die zich specifiek op inflatie in de eurozone richt,zo mogelijk ook nog een redelijk dividend uitkeert en gewaarborgd is door een bijkans onverwoestbare financiële instelling?

    Daar zou ik de deskundige en gefundeerde mening van u, Marcel Tak graag eens over horen,en ik denk daarin niet alleen te staan.
    Ik sla de kwaliteit van uw analyse en uw columns hoog aan.

    Als je inmiddels jarenlang je pensioenrechten bevroren ziet, je spaargeld krimpen tgv die vermaledijde vermogens rendement heffing en straks de inflatie de laatste rest van de vermogenskrimp komt doen wordt het me wel eens bang te moede.

    Bij voorbaat mijn dank voor uw visie,

    Poundfoolish


  2. [verwijderd] 22 augustus 2017 17:19
    etf's hebben hoe je het ook went of keert een onderliggende waarden. die op zijn beurt weer een onderliggende waarden heeft. en zelfs die onderliggende waarden kan weer een onderliggende waarden hebben. abstract?

    dus in een bepaald geval, als een bepaalde hoeveelheid aan bepaalde etf's gekocht is. zou dat voor een alsmaar groeiende markt aan etf's, schade kunnen doen.

    okay, dat kan. punt. dikke vette punt. maar kom dan even met de cijfers zou ik zeggen. anders hebben wij simpele zielen daar geen ene moer aan. en mocht iemand met een op cijfer gebaseerde verhaal komen, die een mogelijk situatie simuleerd, die weer hun verhaal ondersteunen. dan snappen wij simpele zielen het waarschijnlijk nog niet.

    ik ben het met beide eens. zie alleen een te abstract verhaal. duimpje omhoog voor nrc, en iexprofs. ik meen het ook nog.

    the defenders is te zien, en inhumans en vikings komt eraan. allemaal kijken dus!
  3. [verwijderd] 22 augustus 2017 20:04
    wou toch nog ons nederlanders, dus u plus ikzelf bedanken voor alle gierigheid. daardoor kan je op foxsport de wedstrijd floyd mayweather vs conor mcgregor bekijken voor slechts 7,95 euro(pay-per-view). of met een foxsports abonnement.

    in amerika betalen mensen 99 dollar. en in het verenigd koninkrijk en ierland, 24,50 pond. vergeef me als ik er iets naast zit.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.