Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Slimste Belegger: Het eindspel

Slimste Belegger: Het eindspel

Het spel De Slimste Belegger, georganiseerd door BNP Paribas en IEX, is vrijdagavond 23.59 uur geeindigd. Van 15 mei tot en met 9 juni hebben duizenden beleggers/speculanten zich prima vermaakt met de strapatsen op de beurs. Eenvoudig was het niet, want de AEX corrigeerde in die periode licht van 535 naar 527 met onderweg een uitschietertje naar 521.

Daarnaast waren er ook best wat sectoren die harder omlaag gingen waardoor keuzes die op lange termijn misschien prima uit zullen pakken in deze periode bijzonder kostbaar waren. Zo ging ik flink nat met ArcelorMittal, dat gedurende deze periode daalde van 20 naar bijna 18 en weer terug naar 19 euro.

Een paar conclusies naar aanleiding van het spel de afgelopen maand. Ik loop even wat aandelen langs die ik afgelopen weken in portefeuille heb gehad.

Staalfondsen

Soms moet je wat meer geduld hebben dan je lief is, en in dit geval, tijd hebt. Mijn staalaandelen hadden te kampen met een correctie in grondstofprijzen (vooral ijzererts). Ik heb het idee dat bedrijven als Mittal en Aperam een beetje overvallen zijn door de slapte in die markt.

De eerstekwartaalcijfers waren prachtig van beiden maar kenmerkten zich ook door een behoorlijke stijging van het werkkapitaal. Dat komt waarschijnlijk door voorraadopbouw, die nu (hopelijk tijdelijk) even een blok aan het been is. Mittal krijgt nu ook de Italiaanse staalfabriek Ilva in haar maag gesplitst en zal ook daar fors gaan en moeten investeren.

Takeaway.com

Tot mijn grote frustratie liep Takeaway na 31 mei eerst nog verder op. Ik had het volgende bedacht: Takeaway werd (net als ForFarmers, maar daar zijn geen turbo's op) op 31 mei opgenomen in de MSCI Netherlands. Vaak loopt een koers in aanloop daarnaartoe op om later weer weg te zakken.

Omdat ik Takeaway.com toch al een duur aandeel vind besloot ik na 31 mei short te gaan, in plaats van in aanloop daarnaartoe long te gaan. Fout gedacht. Het fonds liep op van 32 naar 37 euro. Op 37 euro nam ik voor de #slimste een flinke shortpositie in die de dagen erna (bij gebrek aan volume, want de hele wereld zat short in Takeaway.com) eerst flink tegen me inging.

Uiteindelijk staat het aandeel nu weer op 35,65 zodat het toch nog wat geld oplevert. Ik verwacht dat het de komende tijd wel wat verder zal zakken richting 30-32 euro.

Aegon

Toen Aegon twee Amerikaanse onderdelen verkocht en de solvabiliteit daarmee met 6 punten kon opschroeven liep de koers mooi op richting 4,80 euro. Daarna kwam wederom de klad erin, en na het dividend van 13 cent daalde het aandeel almaar verder. Afgelopen week lag het echter goed, je kon merken dat er een kopertje in zat die vrijdag zelfs de versnelling er in zette.

Ik blijf het aandeel goedkoop vinden ten opzichte van de peergroep. Natuurlijk, NN, Aegon en ASR zijn voor de langere termijn de betere, en sterkere verzekeraars, maar Aegon vind ik op kortere termijn meer ondergewaardeerd.

Britse pond

De Britse verkiezingen bleken uit te draaien op een non-event. Niet voor prime minister Theresa May, die wel eens betere dagen gekend heeft: 

 

 

De beurs reageerde er nauwelijk op, maar het Britse pond raakte wel een paar procent kwijt. Ik zocht een longpositie daar na de daling van die paar procenten, omdat ik denk dat de wankele basis waarop May nu moet doorregeren de kans op een terugdraaien van de Brexit groter maakt.

Anderzijds heeft het verzwakte pond de Britse economie danig geholpen, zodat daar ook wel wat kracht van mag komen. Het pond herstelde wel enigszins ten opzichte van de dollar en euro, maar nog niet substantieel.

Nasdaq/Dow Jones

Ik vind de Amerikaanse indices ten opzichte van de Europese indices redelijk hoog geprijsd. Doordat ik het gevoel had dat de zomer weleens wat slapte op de beurs kon veroorzaken heb ik daarom shortposities ingenomen op Nasdaq100 en de Dow Jones. De Nasdaq100 is voor shorters een grote bron van frustratie, omdat die index bijna altijd sterker ligt dan de andere indices.

Britse verkiezingen, Trump die onder vuur ligt en voor leugenaar wordt uitgemaakt door het voormalig hoofd van de FBI, teruggeschroefde groeiverwachtingen van de ECB, er was van alles aan de hand, maar de Nasdaq 100 bleef maar goed liggen. Dat kostte niet alleen daar geld, maar ook de ingebouwde beschermingsconstructie, de turbo op de VIX-index, liep langzaam maar zeker leeg.

En dan opeens, vrijdagavond, onder het voetballen, sloeg alsnog de vlam in de pan. Op Wall Street kwam een grote rotatie op gang, waarbij tech-aandelen ingeruild werden voor bank- en olieaandelen.

 

De Nasdaq100, de index met de grootste namen, zoals Netflix, Apple, Amazon en Google (Alphabet) kreeg flink op zijn donder en eindigde 2,4% lager. Ondertussen bleef de Dow Jones heel goed liggen, aangevoerd door bank, olie- en pharma-aandelen:


Schrikken voor degenen die heerlijk genieten van de prachtige rendementen dit jaar van de tech-aandelen, maar zo af en toe loopt er wat lucht uit, en dat is helemaal niet verkeerd. Het hoeft niet meteen het begin van een correctie te zijn, maar zo af en toe laat Mr. Market wel even zien dat beleggen niet alleen maar winnen is, en dat er af en toe keuzes gemaakt gaan en moeten worden.

Dat hielp mij in ieder geval net over de streep en leverde op de valreep alsnog een klein plusje (na alle kosten) op van 1.04%:

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De winnaars:

Ik feliciteer Jim Tehupuring van Probeleggen met zijn eerste plaats onder de coaches met een rendement van ruim 5%, behaald met een uitgebalanceerde long/shortpositie. En ook zonder grote uitslagen omhoog of omlaag. De winnaar van het hele spel, en volgens mij is dat Nemo76, behaalde een rendement van 70%. De daling van de Nasdaq kwam nog even heel goed van pas. 

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie



Als we Nemo kunnen vinden krijgt hij of zij volgende week donderdag zijn prijs uitgereikt op het hoofdkantoor van IEX tijdens een lunch met vertegenwoordigers van BNP Paribas en IEX. 

U kunt daar volgende week op IEX meer over lezen. Interessant natuurlijk te weten hoe dat resultaat van bijna 70% tot stand is gekomen, en daarbij, niet onbelangrijk, welke risico's daarbij gelopen zijn.

Full disclosure: Inberg heeft prive long posities in Aegon en ArcelorMittal. 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juni 2017 16:31
    Laat ik voorop stellen dat ik de colums met plezier lees waarvoor dank. Wel engie kritische noot omtrent het spel, de rendementen worden opgekrikt dmv minigames, uitnodigingen etc waar geld mee verdiend kan worden. Laat ik zeggen dat in werkelijkheid dit zeker 2-3% rendement kost. Dus reken maar uit wat het werkelijke rendement is geworden door de coaches. Het geeft maar weer eens aan dat het handelen in turbo's op zo'n korte termijn een puur gokspel is geworden. Ik zou wel eens een spel willen zien van een jaar zonder dat je all in mag gaan.
  2. kwast-c 12 juni 2017 08:03
    quote:

    Theo Rie schreef op 11 juni 2017 18:27:

    Wat nog het meest droevige is.... kijk eens naar de resultaten van de grote beurslichten, de goeroe's...
    Dus dat zijn de jongens op wiens advies je moet bouwen ?

    Ja, en let dan vooral óók op de couch Guy Boscart die twitterde de eerste 3 weken om de haverklap dat hij bovenaan stond en dat je vooral bij hem moest komen. De laatste week was hij nergens meer ( MIN ACHT PROCENT !! ) en geen twitter meer gezien over de stand van zaken bij de slimste belegger! En op zijn side maar opscheppen over zijn resultaten die voor 2017 ook catastrofaal zijn !
  3. Rita53 12 juni 2017 10:18
    Zoals altijd bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, ook niet voor coaches. En bij dit spel moet je vinger aan de pols houden en veel in- en uitstappen.Ik denk zelf dat Jim en Nico B. daar nog het beste in slagen om de boel de hele dag door goed in de gaten te houden.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.