Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Bill Ackman + Valeant = -95%

Bill Ackman + Valeant = -95%

Er zijn een paar beursverhalen die zo sterk zijn dat bijna iedereen ze wel kent of misschien er zelf wel trauma's aan overhield. Bij ons zijn de bekende voorbeelden de beursdrama's van Worldonline, Ahold, Fortis en niet te vergeten Imtech.

Uit de VS kennen we bijvoorbeeld de ondergang van Long Term Capital Management, Enron en Worldcom. En wat dacht u van de reputatieschade die Bill Miller in 2008 opliep. Waar hij vijftien jaar lang outperformance had geleverd, was hij dat binnen één jaar allemaal kwijt.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Bill Ackman & Valeant

Dat zijn prachtige verhalen uit het verleden. Even terug naar vandaag de dag, nou ja, eigenlijk gisteravond. Het laatste hoofdstuk van het verhaal Bill Ackman en het avontuur in Valeant werd geschreven toen Ackman meldde zijn laatste stukken Valeant voor 11 dollar per stuk te hebben verkocht.

 

 

In 2015 nam Ackman voor 3,3 miljard dollar positie in Valeant. Samen zouden Valeant en Ackman Allergan - waar hij ook positie in had - vijandig overnemen. Echter lag er een andere kaper op de kust, maar dat was voor Ackman geen probleem. Zwart Ackman wint, rood Ackman wint, zeg maar.

Ackman vergeleek het bedrijf zelfs met Berkshire Hathaway. Daar waren Charlie Munger en Warren Buffett overigens bepaald niet van gediend.

Wanneer begon de ellende?

Vanaf de zomer 2015 begon Valeant te dalen. Natuurlijk hadden we toen ook de augustus-crash waarin de AEX vanaf 500 naar bijna 400 punten afgleed binnen een maand.

De échte pijn voor Valeant kwam echter iets later. Op 21 oktober 2015 om precies te zijn. Die dag plaatste Citron Research een shortrapport over Valeant en Citron werd daardoor in één klap een name of the game.

Het plaatsen van dit rapport was door Citron perfect getimed, want de koers van Valeant belandde op een glijbaan omlaag.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De shorts are here again!

Ackman's positie werd aangevallen. Hij schoot in de verdediging door op lagere koersen bij te kopen. Dat kan soms goed, maar soms ook rampzalig uitpakken. Voor mij was deze actie van hem een reden om het in Amsterdam genoteerde Pershing Square Holdings te verkopen, nog geen half jaar na aankoop met een verlies van 40%!

Hieronder de grafiek van Pershing Square met er doorheen Valeant. Bij de eerste rode pijl het rapport van Citron, bij de groene pijl kocht Ackman bij en bij de laatste rode pijl liquideert hij zijn hele positie:

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Ik deed wat, achteraf gezien, Bill had moeten doen. Verlies nemen. Alleen dacht Ackman waarschijnlijk destijds:

If you're in trouble than double

U en ik zijn er wellicht niet kapitaalkrachtig genoeg voor met onze duizendjes of wellicht miljoenen euro's, maar Ackman kan met enkele miljarden een stijgende koers drukken met verkopen of een dalende koers steunen door bij te kopen.

Dit laatste deed hij bij Valeant en het zorgde even voor licht herstel. Ackman maakte echter een fout en in plaats van die toe te geven en de kritiek op Valeant heel serieus te nemen schoot hij in de verdediging. Zo werd ook zijn volgende aankoop in Valeant een drama:

 

 

De handdoek

Gisteravond besloot Ackman om zijn laaste restje Valeant van de hand te doen voor de schamele prijs van 11 dollar per aandeel. Hij gooide de handoek in de ring. De verliezen en het alsmaar dooretterende drama rond de pharmaceut moeten nu stoppen voor hem.

Mogelijk ook omdat beleggers in zijn fonds na verliezen in 2015 en 2016 niet nog een verliesjaar voor hun kiezen willen krijgen.

Ackman heeft eerder enorme verliezen geleden. Hij heeft zelfs een keer een fonds opgeblazen. Gotham Partners, was dat. Bill Ackman weet dus als geen ander hoe je er weer bovenop kunt komen. Ben benieuwd of 'm dat deze keer lukt :-)

Via Bloomberg:

Ackman’s Valeant exit follows earlier high-profile losses in retailers J.C. Penney Co. and Target Corp. He has also amassed losses in an ongoing short battle over nutrition products group Herbalife Ltd.

Pershing Square sold out of J.C. Penney and resigned from the board in 2013 amid a public spat with the company’s board over its direction and management. That followed more than two years of changes at the retailer, including replacing the CEO and ending discounting -- a move that alienated customers.

Ackman raised a $2 billion fund to invest in retailer Target in 2007, and then lost 90 percent of the money in the next two years. At the time he called it “one of the greatest disappointments” of his career.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nick Bakker

Auteur:

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. Liveblog: Trump en BAM
  2. Liveblog: Microsoft
  3. Slotcall: Shell en Unies

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.