Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Geweldig aandeel Aperam

Geweldig aandeel Aperam

Wat is dat Aperam een prachtig bedrijf. En wat een mooie cijfers gisteravond nabeurs. Waar andere cyclische bedrijven nog vol in een transformatiefase zitten, lijkt Aperam wel een degelijk, saai defensief aandeel geworden.  

 

 

Kijk mee naar het cijferwerk

 

U ziet dat de omzetcijfers veel lager zijn, maar er toch veel meer winst is gemaakt. Lagere prijzen, want de hoeveelheid staal dat verkocht is steeg met bijna 2%. De winst per aandeel was in 2016 2,75 dollar, tegenover 2,21 dollar een jaar eerder. 

Schuldpositie wordt steeds beter

Aperam is bezig de schuldpositie flink aan te pakken. Niet een beetje, maar redelijk rigoreus. De nettoschuld per einde jaar kwam uit op 154 miljoen dollar, tegenover 316 miljoen dollar een jaar eerder. 

Wat betreft de vooruitzichten is het concern niet heel erg scheutig met informatie. Het bedrijfsresultaat wordt in ieder geval hoger dan in het afgelopen kwartaal (133 miljoen dollar), maar daar zat dan ook een eenmalige last in van 11 miljoen dollar. 

Dividendverhoging met 20%

Vorig jaar werd echter alweer 1,25 dollar betaald en dit jaar krijgt u als aandeelhouder 1,50 dollar. Gewoon, omdat het kan. De cashflow bedroeg het afgelopen jaar 417 miljoen dollar.

Onderstaand de ex-dividenddata voor dit jaar, zodat u uw grotere aankopen er vast op kunt afstemmen.  

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Elke drie maanden dus 0,375 dollar op de rekening. Het lijkt wel een vastgoedaandeel, in plaats van een cyclisch staalbedrijf.

Eigen aandeleninkoop

De meeste bedrijven hebben een dividendbeleid waar ze zich zoveel mogelijk aan proberen te houden. Een consistent beleid is belangrijk, dat wordt door aandeelhouders gewaardeerd. Vraag maar na bij Shell.

Als er dan wat extra's te verdelen valt, is de draai naar het inkopen van eigen aandelen gemakkelijk gemaakt. Het heeft nog meer voordelen: je pompt je eigen koers mooi op, en als je de aandelen intrekt zien de parameters er ook meteen mooier uit.

Zo kun je moeiteloos slecht renderend kasgeld aan het werk zetten. Aperam begint er ook mee dit jaar. Het gaat tussen 14 februari en 30 september voor 100 miljoen dollar aan eigen aandelen inkopen.

Familie verkoopt mee

Eigenlijk nog iets meer, want tegelijkertijd met de aandelen die op de beurs worden ingekocht, koopt het ook stukken in bij de familie Mittal, tegen dezelfde voorwaarden.

Lakshmi Mittal en zijn familie bezitten 40,8% van Aperam en zal zijn procentueel bezit op deze manier exact op dit niveau houden. Daar valt dit jaar dus een miljoentje of 40 te verdelen onder de kerstboom. 

Daar hoeven we trouwens niet zo minachtend over te doen, want de man heeft een dure huishouding. Lakshmi resideert in Londen, en daar zijn de huizenprijzen net even wat harder gestegen dan in pakweg Oost-Bellingwolde. Hier ziet u de gezellige doorzonwoning van de familie.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

Beetje overdreven want zo groot is de familie niet. Mittal heeft een zoon en een dochter. Die zoon is zijn rechterhand (CFO) in het bedrijf. Zijn dochter is een ander verhaal.

Terwijl broerlief juist op de centjes moet letten, is dochterlief niet te beroerd een paar centen stuk te slaan. Haar huwelijk met bankier Amit Bhatia kostte naar verluidt 66 miljoen dollar en duurde vijf dagen.

De jongeman in kwestie, hier ziet u hem, kan zijn geluk natuurlijk niet op. Schoonvaders zette hem op de troon bij hobbyproject Queens Park Rangers en heel lelijk is Vanisha ook niet.  

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Terug naar Aperam

Niettemin, we dwalen af. Even terug naar Aperam. Lakshmi heeft al vanaf zijn jonge jaren als een wildeman allerlei staalbedrijven overgenomen. Dat begon in Indonesië, maar later ook in Oekraïne, Polen, Kazachstan en Ierland. Oude beursmensen kennen misschien Ispat nog wel, zoals het bedrijf vroeger heette.

De lakmoesproef kwam in 2006, toen Mittal in juni van dat jaar het Luxemburgse Arcelor in handen wist te krijgen. ArcelorMittal werd daarmee de grootste staalleverancier ter wereld.

In 2011 werd  de roestvastpoot afgescheiden van het grote bedrijf en ging door onder de naam Aperam. De familie Mittal heeft nog steeds ruim 40% van de aandelen in bezit.  

Roestvrij bestaat niet

Aperam is de roestvrijstaalpoot, of zoals sommigen zeggen, roestvast staal. Roestvrij schijnt niet te bestaan, roestvast wel. Het verschil tussen roestvast (stainless) staal en gewoon staal zit hem in de toevoeging van chroom. Chroom beschermt het staal tegen corrosievorming. 

Voor de liefhebbers: hieronder ziet u de verschillende staalsoorten die Aperam onderscheidt. Uiteraard kan voor elke leverancier/toepassing een staalsoort op maat worden gemaakt. Graag zelfs, want dat levert meer knaakjes op. Toegevoegde waarde heet dat, added value.   

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Het roestvaststaal van Aperam wordt in vele sectoren gebruikt. Uitlaten, boilers, pannen, u kunt het zo gek niet bedenken of er zit wel roestvaststaal in. De marktfundamentals zijn sterk voor Aperam.

Het gevaar komt dan ook van de inkoopkant. De prijzen van de benodigde materialen kunnen de kostprijs opdrijven. Nikkel bijvoorbeeld deed Aperam in 2015 al eens de das om.

Afgezien daarvan heeft  Aperam de zaakjes aardig voor elkaar. Goed voorbeeld doet goed volgen, zullen we dan maar hopen. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Ronald Engels 13 februari 2017 00:49
    Denk ook eens aan Outukumpu de grooste en meest veelzijdige roestvrij staal producent van de wereld met eigen Ferrochroom mijnen in Finland, zeer sterk in USA met eigen produktieplants, waar veel bruggen dringend zeer veel roestvrij stalen balken nodig hebben, i.p.v. koolstofstaal balken.

    Succes!
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 februari 2017 07:31
    quote:

    Ronald Engels schreef op 13 februari 2017 00:49:

    Denk ook eens aan Outukumpu de grooste en meest veelzijdige roestvrij staal producent van de wereld met eigen Ferrochroom mijnen in Finland, zeer sterk in USA met eigen produktieplants, waar veel bruggen dringend zeer veel roestvrij stalen balken nodig hebben, i.p.v. koolstofstaal balken.
    Succes!
    Ik geloof niet dat ze in de USA ooit stalen balken van rvs gaan gebruiken, dat vinden ze daar veel te duur.

    In Nederland heb ik ook nog nooit gehoord dat er RVS-balken gebruikt werden voor bruggen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.