Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

AEX wel of geen achterblijver?

AEX wel of geen achterblijver?

Beloofd is beloofd. Vorige week, bij de slotcall van vrijdag, reageerde een gewaardeerd forumlid als volgt op het vermeende achterblijven van de AEX  bij de buitenlandse indices. 

"Amsterdam is als altijd weer de zwakste beurs en omdat dat vrijwel iedere dag, week of jaar aan de hand is vermelden we dat maar niet?"

Ik beloofde er eens naar te kijken. Is de AEX inderdaad zo'n beroerde index? Om eerlijk te zijn, ik heb dat gevoel ook weleens. Maar dan meer ten opzichte van de Amerikaanse indices. Je ziet vaak enorme koersuitslagen bij ons, terwijl de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq dan slechts licht in de min openen.

Enfin, het is voor Nick een klein kunstje om een aantal indices eens op een rijtje te zetten om te zien hoe de AEX het nu daadwerkelijk doet. Belangrijk is dan wel om het uitbetaalde dividend mee te rekenen.

Dat betekent dat we bij de meegenomen indices uitgaan van de herbeleggingsindex. Dat is de index inclusief de uitbetaalde dividenden. Stel dat het gemiddelde dividendpercentage van de AEX 3,5% is, dan zal de herbeleggingsindex elk jaar 3,5% bij de AEX (waar de dividenden van de koersen afgehaald worden) weglopen.

We nemen de volgende indices in onze berekening mee:

Daarnaast rekenen we alles terug naar euro's. De tijdsframes waarin we dit gaan bekijken zijn twintig jaar, vijf jaar en YTD, dus vanaf 1 januari.

Tijdsframe YTD

Om met de laatste maar te beginnen: 

 

Vanaf 1 januari doet de AEX het best goed. De bruine lijn is de AEX.  Afgezien van de Amerikaanse index S&P500 doet de AEX het zelfs uitstekend. Alle drie andere Europese indices noteren tot vandaag aan toe nog in de min. 

De Engelse FTSE 100 staat in de eigen valuta in de plus, maar dat heeft vooral te maken met de daling van de Britse pond dit jaar. De pond is dit jaar 15% lager door het Brexitverhaal. 

Dat de AEX het dit jaar beter doet dan de andere indices wordt gedreven door het herstel van Royal Dutch Shell. Dat boekte dit jaar al 8,3% koerswinst, maar betaalde daarbovenop ook vier maal het royale dividend uit van 47 dollarcent per kwartaal. 

In totaal bedraagt het brutorendement op Shell dit jaar dan ook het dubbele: 8,3% koerswinst, en 8,3% dividendrendement, ten opzichte van het jaarslot van 21,09.

Tijdsframe vijf jaar 

 

Op vijfjarig tijdsframe halen DAX en CAC de AEX bij. De Engelsen doen het echter een stuk slechter. Dat zie je vooral in begin 2015 (toen Supermario met zijn toverstaf zwaaide) en sinds de zomer van dit jaar (Brexit). Ook hier weer de Amerikanen als sterke outperformer.  

Tijdsframe twintig jaar

 

Oei, dat ziet er minder fraai uit. Op langere termijn doet de AEX het inderdaad slechter dan zijn peers. De Engelsen houden we nog bij, maar Duitsland en Frankrijk zijn ons voorbij en de Amerikanen zijn volledig uit het zicht.

Conclusie

Dit is even een snel overzicht. Het geld van beleggers wereldwijd gaat in eerste instantie vooral naar de Amerikaanse aandelen. Dat de AEX op langere termijn teleurstelt, heeft vooral te maken met de samenstelling van de AEX in die tijdsperiode. 

U kunt zich nog wel een aantal illustere namen herinneren van voor 2000. Getronics, UPC, KPNQuest, Versatel, Buhrmann, CMG, VanderMoolen, en noem ze maar op zorgden voor een voortdurende stroom van ellende voor beleggers in de AEX. 

AEX 703 in 2000

De eindstand van 31 december 1996, 20 jaar geleden, was 648 punten, in euro's 293. Een paar jaar later stonden we opeens boven de 700.

Daar zitten we momenteel nog ver onder, met de hatelijke 450 die telkens weer oplicht. Dan ziet u wel duidelijk wat het effect van het uitbetaalde dividend is. 

U ziet dat de herbeleggingsindex de piek van 2000 (AEX 703,18) en 2007 (AEX 561,90) alweer lang voorbij is. Dat is dan ook de belangrijkste les. Koerswinst mag dan als eerste in het oog springen, de dividenden doen het zware werk.

En of de opmerkzame lezer gelijk heeft? Dit jaar niet, op lange termijn wel. Maar wie gelijk wil hebben, kan gelijk krijgen, altijd. Kies gewoon het juiste tijdsframe erbij. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Economische Vluchteling 15 november 2016 11:36
    In principe is het ook belangrijk naar de waarderingen van de index te kijken ipv alleen de total return. In de US betaal je nu eenmaal een stuk meer voor de toekomstige winsten. als je bij voorbeeld de S&P pakt dan heb je een toekomstige koers/winst van ongeveer 18.5, bij een Euro stoxx 50 of DAX zit je dan rond de 14. Dat verschil is dan wel potentieel rendement dat nog gerealiseerd kan worden, hoewel er natuurlijk wel redenen zijn voor de lagere waarderingen. Op de lage termijn zie je vaak wel dat er uiteindelijk weer mean-reversion plaats vindt.

    Maar als je investeert op een k/w van 14 heb je 1/14 = 7,1% theoretisch rendement, terwijl in de US 1/18,5 maar 5,4% earnings yield geeft. Ik ben dus blij dat de EU aandelen achter blijven, want dat geeft ons de kans ons huidige geld goedkoper aan het werk te zetten en meer rendement te maken. Want in principe is koerswinst uit het verleden, winst die je in de toekomst niet meer zal maken.

    Ik zou zeggen: Klaag dus minder dat dat we nu zo achter blijven en wees bij dat je je huidige geld en inkomende dividenden weer voor een redelijk bedrag aan het werk kan zetten.

    Verder kan de hoeveelheid schuld die de bedrijven in de index hebben natuurlijk ook invloed hebben op de koersen, Bedrijven met hoge schuld zullen immers een lagere koers hebben voor de winst die ze maken (zie duitse automakers of KLM).
    En de AEX is ook relatief duur ivm de rest, hoewel met de recente dalingen van Unilevever en Heineken het alweer iets aantrekkelijker wordt. en veel af gaat hangen van toekomstige winsten van RDS. AEX is natuurlijk wel een wat stabielere saaiere index en die blijven soms wat meer achter op de lange termijn, maar in onzekere periodes zoals vanaf 2011 presteert dat juist weer prima.
  2. [verwijderd] 15 november 2016 11:59
    " Ik zou zeggen: Klaag dus minder dat dat we nu zo achter blijven en wees bij dat je je huidige geld en inkomende dividenden weer voor een redelijk bedrag aan het werk kan zetten. "

    Dit is natuurlijk afhankelijk van waar je in de opbouw/onttrek cyclus zit. Als je geld naar de beurs brengt zijn lage koersen beter, maar als je wilt onttrekken zijn hoge koersen en waarderingen beter.

    Verder is het antwoord voor de mensen die claimen dat de index altijd achterblijft natuurlijk heel simpel. Verkoop de index en ga een andere index long. Marktneutraal, en als de claim klopt gratis geld.
  3. @iPlof 15 november 2016 12:41
    Start Aex in 1983 was 100 gulden punten. Omgerekend naar euro was dat zo'n 45 punten.
    Dus rond 450 nu vertienvoudigd in ruim 30 jaar.

    Aex 700 was gewoon een bubbel, geen enkele zin om hier nog iets mee te vergelijken.
    Japan N225 in 1989 op 40.000, nu op dik minder dan de helft daarvan. Daar gaan dus generaties overheen om het weer te bereiken.
  4. forum rang 4 ONN 15 november 2016 13:39
    "En of de opmerkzame lezer gelijk heeft? Dit jaar niet, op lange termijn wel. Maar wie gelijk wil hebben, kan gelijk krijgen, altijd. Kies gewoon het juiste tijdsframe erbij."

    Maak er eens 25 jaar van, en dan vanaf 1 januari '91 (net voor Operatie Desert Storm). Dan wint de AEX van de CAC en misschien zelfs van de DAX schat ik zo in.

    Kom er maar in Brievenbus!

    ;-)
  5. @iPlof 15 november 2016 16:02
    quote:

    rudester schreef op 15 november 2016 15:58:

    Wat ik alleen dan nog steeds niet snap, is waarom we nog zo ver van de top van 700 vandaan zitten? Waren de aandelen destijds dan echt zo duur, terwijl we dat nu ook al vinden? Of spelen er andere zaken mee?
    Snap jij wel dat een tulpenbol iets te duur was geprijsd in 1637 (1 bol was net zo duur als een grachtenpand aan de Herengracht) of snap je dat ook niet?
  6. forum rang 4 theo1 15 november 2016 16:18
    @rudester: ja. KPN deed toen fl. 100, dat is een kleine €50. En de index stond toen vol bedrijven die later failliet gingen, of voor een fractie van hun topprijs zijn overgenomen. De AEX werd kort voor het hoogtepunt van de hype volgepropt met tweederangs telecom en internet spul en maakte de hele rit omlaag mee. Zo kom je aan underperformance.

    Wat voor de perceptie denk ik ook een rol speelt is dat de AEX een relatief hoog-dividend index is waarbij het dividend ook nog geconcentreerd is bij een relatief klein aantal namen. Daardoor lijkt het al snel dat de prijsindex (die je iedere dag op de voorpagina ziet) achterblijft.
  7. rudester 15 november 2016 16:28
    quote:

    plof® schreef op 15 november 2016 16:02:

    [...]
    Snap jij wel dat een tulpenbol iets te duur was geprijsd in 1637 (1 bol was net zo duur als een grachtenpand aan de Herengracht) of snap je dat ook niet?
    Plof, je kunt wel refereren aan 1637 of de jaren 80, maar ik ben nog niet zo oud en ben gewoon benieuwd waarom er nog zo'n gat zit tussen de huidige stand en de top van destijds.. Dus gewoon even lekker normaal doen
  8. @iPlof 15 november 2016 16:41
    quote:

    rudester schreef op 15 november 2016 16:28:

    [...]

    Plof, je kunt wel refereren aan 1637 of de jaren 80, maar ik ben nog niet zo oud en ben gewoon benieuwd waarom er nog zo'n gat zit tussen de huidige stand en de top van destijds.. Dus gewoon even lekker normaal doen
    Als je iets ouder was geweest of je in de recente geschiedenis had verdiept had je het wellicht wel geweten. Ik ben zelf ook niet zo oud overigens.

    De beurs toen stond helemaal stijf en hoog() met fondsen als Baan, Getronics, UPC, Versatel, KPNQuest en zelfs van behoudende fondsen als Philips was de k/w 50+

    Kortom, mijn redenering is niet zo vreemd, juist de beurswaardringen en verwachtingen van destijds juist wel.
  9. forum rang 5 Saibee 15 november 2016 16:53
    Beste Rudester,

    Als je kijkt naar de samenstelling van de AEX in 2000 dan vallen er drie namen op: Aegon, KPN en UPC.
    retro.nrc.nl/W2/Evj/Begrip/A/aex.html
    Bovengenoemde drie aandelen waren indertijd goed voor (grof geschat) 160 AEX punten.
    De koersen van deze aandelen zijn sindsdien gedecimeerd of nog erger.
    Alleen al door deze drie aandelen heeft de AEX sinds het jaar 2000 zeker 140 punten ingeleverd.
  10. @iPlof 15 november 2016 17:46
    quote:

    rudester schreef op 15 november 2016 17:39:

    Ok dank allemaal. Dus eigenlijk kan ik concluderen dat zonder een nieuwe hype deze koersen nooit meer op borden zullen staan? Naja, zeg nooit nooit trouwens; daar ben ik de laatste jaren op de beurs ook wel achter gekomen..
    Aanbevolen!
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.