Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Turkish Delight

De lijstjes met beurswinnaars en -verliezers over 2014 zijn inmiddels opgemaakt en verspreid. De beste beurs van de wereld was die van India met een plus van 56%. Sinds de verkiezing van de Indiase premier Modi gaat de Indiase beurs als een raket.

Beste sector was – wederom mag je wel zeggen - de biotechsector met plus 43%. Biotech doet het al jaren super goed. Nou ja, die biotechbedrijven die ook daadwerkelijk een goed werkend medicijn ontdekken. Lukt dat niet, dan is het einde oefening.

Niet fragile meer

Minder verwacht was de geweldige performance van Turkse aandelen. De beurs van Istanbul won in 2014 meer dan 30%, terwijl de Turkse lire ook nog eens aansterkte ten opzichte van de euro. Beleggers in Turkse fondsen verdienden vorig jaar gemiddeld 39%. Daar kun je mee thuiskomen.

Maar hee, was Turkije niet lid van de Fragile Five, het beruchte clubje landen dat kampt met hoge inflatie, lagere groei, grote tekorten op de handelsbalans én uiterst afhankelijk is van buitenlandse investeerders? Klopt, maar zo fragile is Turkije niet meer.

Turkije profiteert van een aantal positieve ontwikkelingen. Voormalig premier en huidig president Tayyip Erdogan mag het dan niet al te nauw nemen met democratie en de deling tussen kerk en staat, sinds zijn komst in 2003 is hij wel druk bezig de Turkse economie te hervormen.

Begin vorige maand maakte de Turkse regering 425 maatregelen bekend om het huidige bruto binnenlands product (bbp) van 820 miljoen dollar over niet al te lange tijd te verdubbelen. Toegegeven, de huidige inflatie van rond de 9% is hoog, maar niet veel hoger of lager dan in de jaren ervoor.

Voor 2003 ging de inflatie naar 100%. Dat waren ook de jaren dat de waarde van de Turkse lire veel leek op die van de Italiaanse lire, voordat de euro er was. Misschien wel de belangrijkste push voor de Turkse economie is de daling van de olieprijs.

Vrolijke balans

 

Terwijl olieproducerende landen zoals Rusland en Venezuela lijden onder de halvering van de olieprijs, weten olie-importerende landen als India, maar ook Turkije, er juist van te profiteren. De handelsbalans van Turkije ziet er meteen een stuk vrolijker uit.

Grote kans dat de Turkse beurs ook in 2015 een mooi jaar zal kennen. Met een jonge bevolking (50% is jonger dan dertig jaar), een lage overheidsschuld (slechts 37% tegen 72% voor Nederland) en een tamelijk gezond en optimistisch bedrijfsklimaat staan de Turkse lichten thans op groen.

Gevaren zijn er ook. De Turkse economie kan last krijgen van de conflicten in Syrië en Irak waar Turkije als directe buur direct mee te maken heeft. Ook is Rusland een belangrijke handelspartner van Turkije. De neergang van de Russische economie heeft negatieve gevolgen voor Turkije.

Het valt verder te hopen voor beleggers in Turkije dat het politiek rustig blijft. De autocratische manier van regeren van Erdogan lokt protesten uit, die zo nu en dan danig uit de hand lopen met flinke beurscorrecties als gevolg.

Niet duur, wel bewegelijk

Wie belegt in Turkse aandelen moet avontuurlijk zijn ingesteld. De BIST 100 is een achtbaan waar geweldige en afgrijselijke beursjaren elkaar afwisselen. Met een koerswinstverhouding van 10 zijn Turkse aandelen zeker niet duur.

Het gemiddelde dividend van 2,3% is heel wat meer dan een Nederlandse bank thans aan spaarrente geeft.

Wie rekent op een verder economisch herstel van Turkije kan overwegen Parvest Equity Turkey of de ETF iShares MSCI Turkey te kopen. Kiest u maar!

Waardering Morningstar:

  • Beide drie sterren.

Rendement 3 jaar:

  • Parvest deed het beter met 14,7% gemiddeld per jaar tegen 13% voor iShares.

Rendement 5 jaar:

  • Ook nu scoort het fonds van Parvest beter: 4,95% gemiddeld per jaar tegen 3,86% voor de ETF.

Kosten:

  • 0,74% per jaar voor de ETF en 2,27% voor Parvest.

Sectorverdeling:

  • De verschillen zijn klein. Beide beleggingsinstrumenten zitten voor bijna 50% in Turkse banken.

Aandelenstyle

  • Waar iShares Turkey alleen belegt in grote en middelgrote bedrijven heeft het fonds van Parvest ook ruimte voor smallcaps. Ruim 20% van de fondsportefeuille bestaat uit bedrijven in de categorie klein en micro.

Bewegelijkheid:

  • IShares Turkey stuitert iets minder hard op en neer, maar veel ontloopt het elkaar niet.

Conclusie

De ETF van iShares is goedkoper en beweegt stabieler, maar het beleggingsfonds van Parvest heeft met Burak Öztunc een bekwame portefeuillemanager die, ondanks de tamelijk hoge fondsfee, al jaren een beter rendement weet te behalen en dat is toch waar het om draait.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rob Stallinga

Auteur:

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 januari 2015 15:39
    Het succes is grotendeels te danken aan het ministerie van Economie van Turkije. Erdogan heeft de juiste mensen met de juiste economische kennis aangesteld. De protesten hebben Turkije minder hard geraakt dan gedacht, omdat Erdogan hard heeft opgetreden tegen de rijksten van het land en de banken.

    Na juni zal ik ook beleggen in bist, maar ik wacht nog even mijn kansen af.
  2. [verwijderd] 6 januari 2015 23:42
    Is gewoon roulette. Een inflatie van 10% en een onbetrouwbare munt die vooral diepterecords bereikt. Hoe de auteur Turkije een grote kans op een mooi beursjaar kan toedichten blijft vaag. De jonge bevolking (die vooral harder groeit dan de economie) en de lage overheidsschuld (bij een overigens nog altijd negatieve handelsbalans) zijn geen serieuze argumenten. En dat optimistische bedrijfsklimaat is eerder een losse flodder dan een argument.
    De economische groei is al een tijdje aan het dalen en de rente moet omhoog omdat de munt niet te houden is. Dat moet mis gaan. Wegblijven dus; al is het alleen al omdat de stuiterbal in 2014 in de lucht zat en dus in 2015 weer de grond raakt;-)
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.