Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

2015: kleren van de Keizer

2015: kleren van de Keizer

Vorig jaar december (dus in 2013) dacht ik nog dat 2014 het Jaar van de Crash zou worden, maar los van een correctie in oktober heb ik dit niet goed gezien.

Kortom, ondanks dat ik een paar keer perfect in de roos zat en met mijn voorspellingen het Parool en het FD haalde, blijkt niks moeilijker dan voorspellen en helemaal als het de toekomst betreft om maar even Mark Twain te citeren.

 

Maar wat gaat 2015 dan brengen? Op korte termijn denk ik dat het zelfs nog gekker kan, maar waarschijnlijker is een kortetermijnconsolidatie. Maar over heel 2015 ben ik weer niet heel positief.

 

De redenen dat ik negatief was over 2014 zijn sterker geworden voor 2015 en er zijn alleen maar meer en meer tekenen aan de spreekwoordelijk wand dat het enorm verkeerd kan gaan.

Communistisch systeem

Nu hebben de optimisten in Europa en Nederland in het bijzonder, ook zeker niet hun gelijk gekregen. Alleen zij die in de Verenigde Staten durfden te beleggen hebben goede rendementen en dat terwijl de heersende mening was dat de Verenigde Staten het minder goed zou doen in 2014 omdat ze zouden gang tapperen.

Maar zoals ik wel al vorig jaar verwacht had gingen ze gewoon door met stimuleren en werd er maar heel even getapperd en dat was alleen achteraf goed voor de beurzen. Ik had gedacht dat we op de financiële markten al de bemoeienissen niet goed zouden vinden.

Maar de bijna communistisch geleide beurzen vinden we fantastisch. Ik was dus ouderwets met mijn vrijemarktgedachten. Ik ben dan ook begonnen in de jaren tachtig en dat was de tijd van de laissez faire. De tijd dat iedereen alles zelf maar moest regelen en de markten hun werk moesten doen.

Nu zijn we dus blij dat de markt aan de hart-longmachine blijft.

Terug naar de voorspellingen.

De lagere olieprijs geeft nog grotere geopolitieke spanningen. Ik had vorig jaar een voorspelling gedaan van een lagere olieprijs en gaf aan dat ik een olieprijs richting de 80 dollar zag en daarmee vonden velen me een pessimist.

Tot september begin oktober was dat een prima voorspelling die 80 dollar, maar daarna ging de olieprijs nog verder omlaag en afgelopen week is het alleen maar verder gegaan. Voor 2015 zou je een voortzetting van de trend verwachten aangezien het voor de Arabieren pas rond de 20 pijn gaat doen.

Wat we alleen niet moeten vergeten is dat de lage olieprijs voor de geopolitieke spanningen niet goed is. De Russen komen bij een lagere olieprijs nog verder in de problemen en Poetin kan gemakkelijk de aandacht van de problemen afleiden door militaire uitstapjes te maken naar oude delen van zijn rijk.

De vraag is wat de NAVO gaat doen als Oekraïne ineens ingelijfd worden?

 

 

Los van de geopolitieke spanningen is er ook een steeds groter wordende spanning tussen arm en rijk. Persoonlijk zie ik dit als een belangrijke reden voor instabiliteit op de financiële markten.

Verschil arm en rijk

Ik heb mijn tijd een paar keer verkwist met het lezen van boeken over de jaren dertig en wat de oorzaken en gevolgen (redenen) van de crash in de jaren dertig waren. Wilt u uw tijd niet verkwisten aan boeken die volgens velen toch niets toevoegen aan uw kennis?

Ik raad iedereen aan om een keer de documentaire van Robert Reich te bekijken. Robert Reich werkte onder andere met president Clinton. Hij ziet net als ik een aantal problemen in de wereld en specifiek in de Verernigde Staten.

Net als Reich wil ik u ook aan het denken te zetten en voor actie zorgen. Allereerst wordt er door Reich een mooie parallel getrokken tussen de jaren dertig en nu. Ook geeft hij heel mooi aan dat de economie alleen maar kan groeien door consumptie.

De 1%-rijken van de Verenigde Staten kunnen echter nooit zo veel geld uitgeven als de helft van heel de Amerikaanse bevolking zou kunnen. Het inkomen van die 1% is net zo groot als dat van de helft van de rest van Amerika.

In 1928 werd er een piek gezet en ook in 2007 werd er een piek gezet.

 

Een van de grootste problemen van de inkomensongelijkheid is het ontbreken van een goede sterke middenklasse. Een van de zaken waar deze middenklasse mee kampt is dat hun inkomen (ruwweg 50K per jaar) sinds eind jaren zeventig gelijk gebleven is en als u goed kijkt zelfs reëel fors gedaald is.

 

Dit is een gevolg van globalisatie, automatisering en minder invloed van de vakbonden. Deze daling was er terwijl het inkomen van de 1% goed verdienende fors is gestegen.

 

Ook verdienen topmanagers tegenwoordig 350 keer het salaris van de gemiddelde werknemer. Het komt dan ook ongeloofwaardig over om mensen te ontslaan om kosten te besparen.

De enige manier waarop de middenklasse de consumptie nog een tijdje gered heeft is door met het gehele gezin te gaan werken (man en vrouw), meer uren te gaan maken en door meer geld te lenen.

Dat lenen gebeurde op de hogere huizenprijzen en we weten hoe dat in 2008 is afgelopen en ook weten we dat de andere zaken niet nog verder door kunnen gaan. Kortom de spanningen in de middenklasse nemen alleen maar toe.

 

Het gemiddelde inkomen is verder gedaald maar de belastingdruk en andere kosten zijn gebleven. Echter voor de 1% is de topbelasting alleen maar gedaald. Ook hier mooie vergelijkingen met het verleden.

 

Veel van de beroemde 1% betaalt maar 11% belasting terwijl de gemiddelde belastingdruk op 35% ligt. Dat geeft weer een enorme druk op de begroting van het land en de overheden.

 

Deze scheve verdeling van inkomen en vermogen heeft ook excessen gegeven in de financiële sector. Zo zijn de salarissen van de bankiers en financiers alleen maar opgelopen.

 

Het volgende probleem waar de Verenigde Staten mee te maken heeft is dat de polarisatie van de verschillende groepen enorm is oplopen. De kans dat er op een normale manier een oplossing komt lijkt kleiner en kleiner.

We zien bijvoorbeeld dat het doden van een donkere man door een agent tot maanden van onrust leidt.

 

Terug naar andere problemen in de wereld.

De schuldenproblemen worden groter en groter. In 2013 dacht ik net als Tros Radar dat de schulden van consumenten en bedrijven grote problemen zouden geven. Op de schuldenklok staan de schulden voor de Verenigde Staten in het geheel, of per staat

Nu hebben we in 2014 geluk gehad dat de rente alleen maar gedaald is. Hierdoor bleven schulden goed betaalbaar en herfinancierbaar. Maar kijkt u maar eens naar de wereld-debt clock:

U ziet dat een land als Frankrijk langzaam maar zeker tegen een 100% debt to gdp komt en ook de extran debt to gdp begint met 270% te knellen.

Griekenland, Spanje, Ierland, Portugal en Italië waren al eerder voorgegaan in Europa en dit hebben we opgelost met nog meer schulden en het opkopen van de slechte schulden door de centrale bankiers.

Maar met dit soort schuldenratio’s wordt Frankrijk een echt probleem en het probleem van Frankrijk is ook dat het too big to save is, als je het mij vraagt. De Franse beurs heeft vorig jaar dan ook niet heel veel gedaan.

 

Nu wil ik niet de brenger van slecht nieuws zijn, dat is me in 2001 en zelfs in 2007 niet goed bevallen. Je kunt beter roepen dat er toch geen alternatief is en we allemaal moeten beleggen.

Door de lage rente bij de banken worden we allemaal gedwongen om in aandelen te gaan. Ja inderdaad de rente op spaargeld is niks en je kan ook beleggen in fondsen die ook in neergaande makten geld kunnen verdienen.

Maar ook met mijn FT Actief Offensief heb ik best moeite met tegen de centrale bankiers te strijden althans zo positie te kiezen dat ik daadwerkelijk een reddingboei heb als de boel afzinkt.

Het probleem is namelijk als je nu geld inlevert terwijl de rest verdient hou je geen klant over. Iedereen wil meedoen aan de stoelendans van de centrale banken en iedereen denkt als winnaar uit de strijd te komen.

 

Nu denk is dat het best moeilijk wordt om een rentedraai of andere problemen te overleven. Ik denk dan ook dat de AEX eindejaar 2015 eerder op 250 zal staan dan 500.

 

Op korte termijn blijf ik bij het idee dat we een rechterschouder moeten vormen in de AEX. Dus de komende weken zou u calls moeten schrijven op uw aandelen.

 

Gewoon alles doortrekken?

In de kranten zijn de optimisten weer lijntjes aan het extrapoleren en ja als je dat doet dan gaat de Dow Jones naar 30.000 in 2015. Maar ik denk dat we in 2015 problemen krijgen en dat de Dow dan ook eerder naar 10.000 gaat dan nog heel veel verder omhoog.

Er is al een overdrijving gaande en ik zie niet in waarom die overdrijving nog heel veel langer zou duren. Het is een soort Kleren-van-de-Keizer-sprookje en vroeg of laat komt er iemand die ziet dat de Keizer helemaal naakt is.

 

Op de maandgrafiek zijn eerdere bubbelniveaus in de Verenigde Staten (lees van 2007) overtroffen en de truc van een hogere beurs de reële economie niet echt helpt. Nogmaals dit heeft volgens mij zoals meerdere mensen aangeven, met de participatie van de middenklassen te maken.

 

The forecaster Martin Armstrong was een maand gelden nog in Nederland tijdens de vertoning van zijn documentaire The Forecaster, hij voorspelde op nationale televisie een beginnende crash in oktober 2015.

Persoonlijk weet ik dat crashes moeilijk voorspelbaar zijn en als ik een gok moet wagen verwacht ik 'm veel eerder in het jaar. Ik zie in de belangrijke Europese indices beginnende hoofd-schouderpatronen. Mijn koersdoel voor de DAX is dan ook 5000.

 

Om toch positief af te sluiten

Wellicht gaat de nieuwe techniek het alsnog goed doen en worden al onze problemen opgelost. Ik geloofde lang niet in 3D-printen maar als ik nu zie dat bedrijven als DDD lekker aan het uitbodemen zijn dan zou ik best een gokje willen wagen in dit soort aandelen.

En ik bedoel dus niet short zoals ik dit jaar in deze aandelen heb gehandeld maar long.

 

Iedereen een goede jaarwisseling en een goed 2015 gewenst en bedenk maar dat ik er gelukkig geen verstand van heb.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 december 2014 10:46
    een prettig nieuw jaar. Over Rusland lees ik andere meningen want BRIC's landen zijn bezig zich te ontworstelen aan de handelsdruk dan wel embargo's van de VS. Er wordt ook geopperd dat men niet raar moet kijken als een aantal zuidelijke EU landen bij de BRIC's landen zullen aankloppen voor geldelijke steun ondanks 'pressie' van de VS. 't Schijnt geen pressie te zijn maar regelrechte bedreigingen in handelstermen.
  2. jaapxx 29 december 2014 11:08
    Heel sterk verhaal. Ook in Nederland is er sprake van een vearmende middenklasse. De jonge middenklasse spaart voor een huis, de oudere middenklasse is zuinig voor z'n pensioen en latere zorgkosten. Dat gaat in 2015 niet wezenlijk veranderen. Probleem vormen niet alleen de 650 000 werklozen, maar vooral de mensen die denken misschien werkloos te worden. Dat zijn er veel meer, die geven ook niks uit.
  3. Ruud100 29 december 2014 11:12
    Bij deze ook al vast een goede jaarwisseling.
    En ik zou in 2015 wat vaker AMZN meenemen. Als er een crash komt is er een trigger nodig. En die trigger zal waarschijnlijk een land (Frankrijk) zijn, een bedrijf met enorme marketcap dat omvalt (Amazon) of iets anders als rentestijging (onwaarschijnlijk).

    Als Amazon, waar nogal wat vraagtekens zijn bij de enorme uitstroom van cash door mensen die de kwartaalrapportages omspitten, omvalt dan levert dat door de zeer hoge marginposities waarvan nu in de VS sprake is waarschijnlijk een explosie aan margin calls op, wat voor gedwongen verkoop van posities in andere aandelen zorgt en zo kan de sneeuwbal gaan rollen.

    Amazon heeft kort geleden $6 miljard dollar geleend en zonder dat me duidelijk is waarvoor (investering, overnames?) dus lijkt erop dat ze zonder geld zitten en alleen zo nog even doorkunnen. Gezien het tempo waarin ze daar geld verbranden zouden ze sept / okt zonder geld kunnen (kunnen, geen zekerheid he!) zitten
  4. Harm Wijk 29 december 2014 11:39
    Bedankt voor je columns van het afgelopen jaar. De documentaire van Reich is inderdaad zeer de moeite waard. Ik ben het met je analyses eens. Er wordt helaas relatief weinig over timing geschreven, maar de juiste timing is de heilige graal van beleggen. Dit is nu bijvoorbeeld weer zeer actueel voor Alex.

    In de jaren voor de tech bubble van 2000 is Warren Buffet 3 jaar lang door het slijk gehaald. Het was voorbij met Buffet, hij was z'n mojo kwijt. De vrouwen van de succesvolle tech fund managers klaagden openlijk dat Buffet "in hun champagne spuugde"

    Maar deze keer is het anders........

    Ik wens iedereen een heel goed 2015
  5. [verwijderd] 29 december 2014 11:53
    Ik weet het niet hoor, als ik rondkijk in de horeca en winkels van mijn stad (Maastricht), zit het altijd en overal bommenvol. Middenklasse heeft het zwaar? Ik vraag het me af.

    1% mensen die veel geld hebben? Prima, dan is een hoop kapitaal geconcentreerd bij een klein aantal personen die dus in een handomdraai dat kapitaal kunnen mobiliseren voor investeringen in bedrijven. Vind het prima als mensen veel geld verdienen, zolang het maar niet van mijn belastingpoet gebeurt.

    Rusland? Wat stelt dat land nu eigenlijk voor behalve de olie en gasvoorraden. Het land zakt af in een nieuwe recessie maar zie niet dat iemand anders er last van heeft, behalve wat exporteurs uit de EU. Laat ze Poetin dus nog maar even op zn donder geven voordat we Munchen 1939 gaan herhalen.

    Betreft Frankrijk - daar ben ik het mee eens. Een belangrijk land met een failliete mentaliteit en inderdaad too big to fail. Het is te hopen dat Duitsland ze in het gareel weet te houden.
  6. Eventus docebit 29 december 2014 12:21
    En om Jaapx aan te vullen: de middenklasse die niet spaart voor een huis geeft noodgedwongen steeds meer aan huur en energie uit. En dat kan je niet meer uitgeven aan goederen en diensten.

    Ik zie sowieso een steeds groter probleem ontstaan doordat aan de ene kant risico dat voorheen nationaal werd gedragen weer bij de burger wordt teruggelegd. Die moet daarom een grotere financiële buffer hebben. Tegelijkertijd wordt het opbouwen van die buffer ontmoedigd omdat de economie aangezwengeld moet worden en het geld moet rollen. Dat loopt mis als straks al die mensen zonder buffer worden geconfronteerd met tegenvallers.
  7. Rafter 29 december 2014 12:22
    Economische waarde Rusland, al dan niet incl de Krim.., wordt weer s sterk overschat. Gelijk Italie, meer niet. Geopolitiek geloof ik niet dat Oekraine voor meer problemen gaat zorgen; het avontuur is Poetin zwaartegengevallen, in de perceptie van de Nationalisten in Rusland had Poetin allang in Kiew moeten staan...
    Binnenlands is Frankrijk van meer belang. En dus (wederom) de geloofwaardigheid, niet van de EU maar van de Eurozone.
    Nog iets: het Verenigd Koninkrijk met zijn klassemaatschappij presteert beter als elk Euroland, hoezo scheve inkomensverdeling?
  8. forum rang 7 handyman6 29 december 2014 12:28
    Ja,dat schuldenverhaal,steeds weer.Mensen lenen,landen lenen,banken lenen,en om de zoveel tijd verdwijnt er triljoenen aan Euri,Dollars uit bestanden .Rara...
    In de USA ,in 2001 rond 9-11 en in Europa onlangs,las ik laatst ergens.Alom verbazing ,maar weg is weg.
    Beetje zoals met bedrijven die failliet worden verklaard:schulden ook weg.Kunnen partikulieren alleen maar van dromen,want die worden na verloop van tijd door de schuldeiser gecalled:NU betalen!
    C.B's worden ook nooit gecalled ...die verzinnen al dat geld immers zelf.
    H6
  9. forum rang 4 theo1 29 december 2014 12:33
    Ik ben het met Scipio eens. Als ik om me heen kijk, zie ik ook alleen volle restaurants. En zolang er ieder jaar voor miljoenen aan vuurwerk wordt verkwist, valt het m.i. wel mee met die verpaupering.

    In de VS is het folklore om te klagen dat de middenklasse verarmt. Net zoals staken folklore is in Frankrijk. Als de middenklasse al zolang aan het verarmen is als er over gemopperd wordt, zou die middenklasse al lang niet meer bestaan. Nu kan een beetje computerprogrammeur daar nog altijd gemakkelijk tegen de $100.000 verdienen. Kom daar maar eens om in Nederland. Met de helft mag je al niet klagen, en dan gaan er nog eens veel hogere belastingen af ook.

    Over dat gat tussen lonen en productiviteit: die gaat naar de winstgevendheid van het bedrijfsleven. Iedereen kan daar direct van meeprofiteren door wat aandelen te kopen. Ik zou zeggen: doe dat dan ook en verdoe je tijd niet aan zinloos kankeren. Het is een verouderde visie om enkel naar arbeidsinkomen te kijken: vermogensinkomen wordt steeds belangrijker. En in de VS is het gebruikelijk dat de 1% zeer rijken enorme bedragen aan liefdadigheid geven (Bill Gates, Warren Buffett enz). Dat geld komt dan weer bij de armen terug en die geven het uit aan brood en zo draait de carroussel rond. Het is gewoon niet waar dat alle bezit zich alleen maar ophoopt bij een kleine groep mensen. Als dat zo zou zijn, zou de hele wereld al lang in het bezit zijn van een paar honderd personen. Want ook dit is een verschijnsel waar al sinds de Middeleeuwen over wordt gemopperd.

    Behalve olie- en gasvoorraden stelt Rusland inderdaad geen ene zak voor. Ze hebben nog wat defensie-industrie die vooral interessant is voor regimes die door sancties niet aan Amerikaans spul kunnen komen. En wat andere mijnbouw. Verder is er daar niks. Als Rusland nog een kwartaal of zo wordt gewurgd door de bestaande sancties en lage olieprijzen, komt de natuurlijke achterban van Poetin zwaar in de problemen, en Poetin dus ook. Bijna alle hypotheken in Rusland staan in dollars en de banken zijn zwak. De mensen hebben het geld niet om een schuld te betalen die nu al meer dan verdubbeld is, de banken kunnen het verlies ook niet nemen en de staat heeft het geld niet om de banken te redden. Poetin zal de banken echt wel dwingen om mensen niet in de winter uit hun huis te zetten, maar dit is wel een probleem dat niet gemakkelijk op te lossen is.

    Staatsschulden in Europa zijn veel te hoog. Een paar landen zullen zich er wel uit kunnen groeien (Duitsland, VK, Nederland), maar de Zuid Europese landen zal dat nooit lukken en voor Frankrijk zal het ook lastig worden. Ik denk dat dat uiteindelijk het einde van de euro gaat betekenen. Er zal hoe dan ook, linksom of rechtsom, goedschiks of kwaadschiks een grote sanering van Zuid Europese staatsschulden nodig zijn.
  10. forum rang 4 theo1 29 december 2014 12:36
    quote:

    handyman6 schreef op 29 december 2014 12:28:

    Ja,dat schuldenverhaal,steeds weer.Mensen lenen,landen lenen,banken lenen,en om de zoveel tijd verdwijnt er triljoenen aan Euri,Dollars uit bestanden .Rara...
    In de USA ,in 2001 rond 9-11 en in Europa onlangs,las ik laatst ergens.Alom verbazing ,maar weg is weg.
    Beetje zoals met bedrijven die failliet worden verklaard:schulden ook weg.Kunnen partikulieren alleen maar van dromen,want die worden na verloop van tijd door de schuldeiser gecalled:NU betalen!
    C.B's worden ook nooit gecalled ...die verzinnen al dat geld immers zelf.
    H6
    Particulieren gaan op een gegeven moment dood. Als de erfenis negatief is, kunnen de erfgenamen die weigeren. Schuld weg.
  11. [verwijderd] 29 december 2014 18:12
    Ook ik zie restaurant vol zitten,maar dit hoeft niets te zeggen over de staat van de economie. Je kan ook op je creditkaart prima dineren. Ook zijn er veel restaurants en winkels verdwenen. Maar zo wordt het ineens een negatief verhaal over Nederland. Mijn column beperkt zich tot Amerika en als het daar fout gaat gaan we in Europa vrolijk mee. In Nederland is het verschil minder groot dan in de VS. Ook ben ik het eens met de opmerking dat de beurs lange tijd niets met de echte economie te maken kan hebben. Alleen vroeg of laat krijgt de beurs wel degelijk te maken met realiteit.
    Cees Smit
  12. Eventus docebit 29 december 2014 18:56
    quote:

    theo1 schreef op 29 december 2014 12:36:

    [...]

    Particulieren gaan op een gegeven moment dood. Als de erfenis negatief is, kunnen de erfgenamen die weigeren. Schuld weg.
    En er is ook nog zoiets als schuldsanering. Je zit een paar jaar écht op een minimum, maar dan ben je wel van je schulden af. Voordeel ervan is dat je niet eerst dood hoeft te gaan.
  13. Eventus docebit 29 december 2014 23:35
    Kijk even op stockcharts.com/freecharts/historical... en stockcharts.com/freecharts/historical... om te zien dat die zevenjaarscyclus niet klopt. De grafiek heeft veel vaker pieken en dalen. Dan kun je wel met epicycli gaan werken (langere cycli, crashes die worden overgeslagen), maar de meest eenvoudige verklaring is dat bear- en bullmarkets geen vaste regelmaat hebben.

    Nog een manier waarop je dat kunt zien: als die regelmaat er was had iemand hem vast al ontdekt en was er stinkend rijk mee geworden. Iedereen had vervolgens de regelmaat herkend en was er op in gaan spelen, met als gevolg dat de cyclus wordt verkort. Denk maar na: als iedereen denkt dat de crash in 2015 komt, dan gaat iedereen nú z'n aandelen verkopen, met als gevolg dat de markt niet in 2015, maar al eind 2014 instort.
  14. Ruud100 30 december 2014 09:34
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 29 december 2014 18:12:

    Ook ik zie restaurant vol zitten,maar dit hoeft niets te zeggen over de staat van de economie. Je kan ook op je creditkaart prima dineren.

    Jammer dat ik jullie met Kerst niet heb gezien. 2x gegeten in een amper halfvol (positief blijven)restaurant. En dat verbaasde niet, ik doe namelijk zelf boodschappen. En voor Kerst waren in elke supermarkt waar ik geweest ben de gourmetschotels tot het plafond gestapeld. Dat zegt veel meer over hoe Nederland inmiddels tijdens de Kerst eet.

    Yep, die 1% die alles naar zich toeharkt zit nog steeds in een vol restaurant om zich heen te kijken hoe goed het gaat. Nu maar hopen dat die restaurants een beetje sportief zijn en alles wat ze overhielden aan de voedslebank schenken.
  15. [verwijderd] 30 december 2014 13:31
    Ik ben het eens met het betoog over de middenklasse, maar niet om hier een voorspelling over een crash aan te verbinden. De ontwikkeling is al decennia aan de gang, waarom zou 2015 het jaar worden dat dit tot een crash leidt? Dit kan nog jaren doorgaan.
    Risico's voor 2015 zitten naar mijn idee eerder in een groeivertraging voor China of een opnieuw oplaaiende eurocrisis.
    Voor de lange termijn zijn naar mijn idee grondstoffen een risico. Moeilijk voor te stellen bij dalende of kelderende grondstofprijzen, maar de lijst aan schaarse grondstoffen is enorm. Grondstofschaarste gaat over veel meer dan alleen olie en gas en veel schaarse grondstoffen liggen in minder democratische landen. Een land als China investeert nu volop in Afrika om grondstoffen veilig te stellen, Europa doet niets. Europa laat de markt zijn werk doen en op termijn gaat de markt ons daarvoor laten betalen. De enige ontsnappingsclausule zijn duurzame alternatieven of productiemethodes waarbij we veel minder grondstoffen nodig hebben.
  16. Ruud100 30 december 2014 14:20
    quote:

    RW1984 schreef op 30 december 2014 13:31:

    Grondstofschaarste gaat over veel meer dan alleen olie en gas en veel schaarse grondstoffen liggen in minder democratische landen. Een land als China investeert nu volop in Afrika om grondstoffen veilig te stellen, Europa doet niets. Europa laat de markt zijn werk doen en op termijn gaat de markt ons daarvoor laten betalen. De enige ontsnappingsclausule zijn duurzame alternatieven of productiemethodes waarbij we veel minder grondstoffen nodig hebben.

    Europa doet niets?
    Europa kan niets meer doen zou beter zijn.
    We zitten tot onze nek in de schulden, burger en landen, dus op welke wijze zou Europa iets kunnen doen in bijv Afrika? Waar moet het geld vandaan komen?

    China stuurt arbeiders en ingenieurs die voor $200 tot $300 of zelfs minder per maand werken. De Europeanen die er wel rondlopen willen dat bedrag in euro's per dag en 7 dagen per week.

    En dan hebben we het er maar niet over dat die Chinees er gewoon gaat werken en Europeanen vooral komen om Afrika te wijzen op wat ze volgens onze normen en waarden allemaal wel niet fout doen.
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.